İş Fikirleri

Züccaciye Dükkanı Açma Maliyeti 2022 Ne Kadar?

Cam, porselen vb. maddelerden yapılmış eşyaları satan kişiye züccaciyeci denilmektedir. Ancak günümüzde züccaciye dükkanları, sadece bu eşyaları satmamakta, cirolarını artırmak adına hediyelik eşya, çeyiz setleri, küçük ev aletleri vb. eşyalarının da satışı yapmaktadır. Öyleki yaşadığımız bu zamanlarda çoğu züccaciye dükkanı, bir nevi 1 milyoncu dükkanlara evrilmiştir.

Eğer ben de züccaciye dükkanı dükkanı açmak istiyorum, diyorsanız bu iş fikri ile ilgili birçok sorunun yanıtını bu makalemizde bulabilirsiniz. Züccaciye iş fikrine ait püf noktaları paylaşmanın yanı sıra karlılık, maliyet ve sermaye, toptan tedarik, dekorasyon vb. konularda da tecrübeye dayalı bilgilendirmelerde bulunacağız.

Züccaciye dükkanı açmak karlı mı?

Geçmişten günümüze gelindiğinde züccaciye dükkanı açmanın oldukça karlı bir iş fikri olduğunu ifade edebiliriz.

Ancak birçok sektörde olduğu gibi züccaciye sektöründe de kazancın iyi olabilmesi için satış sirkülasyonunun çok iyi olması gerekiyor. Her evin, her insanın ihtiyacı olan züccaciye ürünlerini müşterinize ulaştırmanız, kısa süre içerisinde olabildiğince sabit müşteri portföyünü oluşturmanız gerekiyor.

Satış sirkülasyonunuzu artıracak unsurlar şunlar olacaktır:

  • İşletmenizin konumu
  • İşletmenizin görünürlülüğü (Fiziki yapısı, dekorasyon, tasarım, reklam ve tanıtım materyalleri)
  • Ürün çeşitliliğiniz
  • Rakiplerinizin durumu ve size olan konumu
  • İşletmenizin faaliyet süresi (İlk 1-2 yıl cirolar, düşük olabilir!)
  • Esnaflık tecrübeniz

Tavsiye Makale: Başarılı Esnaf Olmanın Kuralları

Karlılığı ve kazancı etkileyen bir başka husus da ürün tedariğini uygun fiyatlar ile yapabilmenizdir. Toptan züccaciye sektörünün kalbi, İstanbul İstoç’da atmaktadır. İşletmenizi açmadan önce İstanbul İSTOÇ’a giderek hem toptancılar ile birbir görüşmenizi, sektörün mevcut durumunu öğrenmenizi tavsiye ederim.

Toptan alacağınız uygun ve kaliteli züccaciye ürünleri ile karlılık yolunda önemli bir adım atmış olursunuz.

Züccaciye ürünlerinden kar marjı, üründen ürüne farklılık gösterebilmektedir. Bu farklılığı marka ürünler ile marka olmayan ürünler arasında da gözlemleyebilirsiniz. Genel itibariyle, züccaciye ürünlerinin kar marjının %50 ile %200 arasında değiştiğini ifade edebiliriz.

5-6 yıllık geçmişe sahip olup yeterli ürün çeşitliliğine sahip olan züccaciye işletmelerinin aylık 10.000 TL ile 20.000 TL arasında net kazanç elde edebildiklerini ifade edebiliriz.

Karlı İş Fikri: Fatura Ödeme Merkezi Açmak

Züccaciye dükkanı açma maliyeti ne kadardır?

Her sektörde olduğu gibi züccaciye sektöründe de net bir maliyet hesabı yapılamamaktadır. Çünkü işletme açma maliyetlerini belirleyen ondan fazla parametre vardır. Bu parametrelere göre maliyet hesabı, farklılık gösterecektir.

Züccaciye mağazası için en önemli işletme kuruluş maliyet kalemleri ise dekorasyon (raf dizaynı vb.) ile mal stoğudur. Malda sınır yoktur. Sınırı belirleyecek olan kişi, girişimcinin kendisi olacaktır. 

Burada ortalama olarak maliyet aralığı vererek kafanızda bir fikir olması açısında bilgilendirme yapabiliriz.

2021 yılı itibariyle züccaciye dükkanı açmanın maliyeti, 75.000 TL ile 500.000 TL arasında değişecektir.

Aşağıdaki görseldeki züccaciye dükkanı açma maliyeti, yaklaşık 150.000 TL ile 250.000 TL arasında olacaktır.

Aşağıda yer alan görseldekine benzer bir konsepte en 80 metrekarelik bir alanda züccaciyeci dükkanı açmanın maliyeti ise 400.000 TL’den başlamaktadır.

Devren züccaciye dükkanlarının fiyatlarına internetten bakabilirsiniz. AVM içlerinde bulunan züccaciye dükkanlarının 600.000 TL ile 700.000 TL civarında devredildiklerini görürsünüz. AVM dışındaki mağazalar için belirlenen devir fiyatları ise 65.000 TL ile 400.000 TL arasında değişmektedir.

Not: Devren mağaza alarak bu işi yapmanızı önermem! Hatalar ile dolu bir mağaza işletmesi ile yola başlarsınız. O hataları düzeltmek ise zamanınızı alacaktır. 

Züccaciye dükkanı açmak iş fikri ile ilgili püf noktalar nelerdir?

  • İş yerinizin en az 60 metrekare olmasını tavsiye ederim. Bir deponuz mutlaka olmalı, aksi takdirde stoklama konusunda sorun yaşarsınız.
  • İş yeriniz, kesinlikle işlek bir cadde üzerinde veya işlek bir AVM içerisinde olmalıdır.
  • İşletmenizde olmazsa olmaz ürünleri mutlaka bulundurmalısınız. Rakiplerinizde olmayan, sizde bulunan ürünler size müşteri kazandırır. Ürünlerinizle fark yaratabilirsiniz.
  • İşletmenizin zengin, ürünü bol bir şekilde görülmesini sağlayın.
  • İş yerinizi, sektörünüze uygun bir şekilde dizayn ettirmelisiniz. Dekorasyonu göz ardı etmemelisiniz. Görünürlük, kaliteli görünüm çok önemli.
  • İade ve değişim prosedürleri ile sık sık karşılaşma durumunuz olabilir. İade ve değişimde müşterilerinize karşı esnek davranmanızı tavsiye ederim.
  • İşletme giderlerinizi iyi planlamalısınız. İşletme giderlerinizin sizi yormaması gerekir.
  • Haftalık olarak sürekli kampanyalar düzenlemeli ve ilan etmelisiniz.
  • Züccaciye sektöründe de bayilik fırsatıları yeni yeni ortaya çıkmaya başladı. Bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz.
  • Son yıllarda AVM’lerin çoğalması, sektörü olumsuz etkiledi. Bu durumu, dikkate alarak lokasyon seçiminizi yapmalısınız.
  • Neredeyse her semtte gördüğümüz ucuzluk pazarları, japon ve çin pazarları sektördeki işletmeleri yormaktadır. Rakip analizinizi çok iyi yapmanızı öneririm.

Uyarı: Yanlış plan ve analiz ile açılan zayıf züccaciye dükkanları, açıldıktan kısa bir süre sonra kapanmak durumunda kalmaktadır. Piyasada devren satılık birçok züccaciye dükkanı olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle, doğru bir proje ile hareket etmek gerekiyor. Özellikle aylık maliyetlerinizi kontrol edilebilir seviyede olmasını sağlayın. İlk aşamada maliyetiniz ne kadar az olursa, sizi kolay kolay kimse yıkamaz.

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. merhaba yaklaşık bir yıldır bu konu için araştırma yapıyorum ve yapabileceğim tek işi bu nedenle kuşadası veya selcuk tarafında bir yer arayıyorum bana yardımcı olursanız sevinirim bu iş için 400 bin tl bütçe ayırdım bu yeterlimim

  2. Benim kendi iş yerim var 350 Metre kare kadar ben nasıl başlamalıyım ve ne kadar bütçe gerekir

  3. Merhabalar Avrupada zuccaciye acmak mantiklimidir eger oyleyse turkiyeden avrupaya siparisleri nasil ve nereden getirtebilirim ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu