Girişimci Rehberi

Ustalık Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır 2022? (DETAYLI REHBER)

Ustalık belgesi ile alakalı tüm soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz. A’dan Z’ye ustalık belgesiyle ilgili tüm bilinmesi gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz. Yazımızı inceleyerek aklınızdaki tüm soruların yanıtlarını ayrıntılarıyla bulabilirsiniz.

Ustalık belgesiyle ilgili birçok soru, işletme açmayı düşünen girişimciler tarafından sorulmakta ve yanıtları merak edilmektedir. İşyeri açmak için ustalık belgesi şart mı? Ustalık belgesi olmadan işyeri açılır mı? Ustalık belgesi nasıl alınır, nereden alınır? Ustalık belgesi istenen iş kolları hangileridir? İşyeri açma belgesi ustalık belgesi yerine geçer mi? Parayla ustalık belgesi nasıl bulabilirim? Ustalık belgesi şartları 2022 yılında nelerdir? Tüm bu soruların yanıtlarını makalemizde inceleyebilirsiniz.

Ustalık Belgesi Nedir?

Ustalık belgesi ile ilgili tanıma 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu‘nda yer verilmiştir.

Bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bunları mal ve hizmet üretiminde iş hayatınca kabul edilebilecek standartlarda uygulayabilen; üretimi planlayan; üretim sırasında karşılaşılabilecek problemleri çözümleyen, üretimle ilgili hesaplamaları yapabilen kişilere verilen belgeye ustalık belgesi denir.

Kaynak: 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

Ustalık belgesinin gerekli olduğu bir iş fikri için işyeri açmayı düşünen girişimciler, ya ustalık belgesine sahip olmalıdır ya da ustalık belgesine sahip olan bir personel çalıştırmalıdır.

İşyeri Açmak İçin Ustalık Belgesi Şart Mı?

İşyeri açmak için ustalık belgesi şart mı, sorusunun cevabı hangi alanda işyeri açılacağına bağlı olarak değişmektedir. Ustalık belgesi olmadan işyeri açılır mı sorusunun cevabı da yine aynı duruma bağlıdır.

Ustalık belgesi istenen iş kolları olduğu gibi ustalık belgesi istenmeyen iş kolları da bulunmaktadır. Bu nedenle, eğer ustalık belgesi istenen iş kolları arasında yer alan bir alanda işyeri açılacaksa ustalık belgesi şartı söz konusu olacaktır.

Peki ama ustalık belgesi istenen iş kolları hangileridir?

Aslına bakarsanız, ustalık belgesi istenen iş kollarından ziyade belge şartı aranmayan sektörlere bakmak gerekmektedir. Çünkü belge şartı olmayan iş kolları daha azdır.

Aşağıdaki iş kolları için ustalık belgesi şartı kaldırılmıştır:

  • Şarküteri
  • Bakkal ve gıda pazarlama satış elemanlığı (Bakkal, market vb.)
  • Meyve ve sebze satış elemanlığı (Manavlar)
  • Tarım ürünleri satış elemanlığı
  • Kırtasiye ve kitap satış elemanlığı
  • Su ve deniz ürünleri satış elemanlığı
  • Ayakkabı deri ve yan ürünleri satış elemanlığı
  • Elektrik ve elektronik malzemeler satış elemanlığı
  • Giyim ve giyim aksesuarları satış elemanlığı
  • İnşaat malzemeleri satış elemanlığı
  • Mobilya satış elemanlığı
  • Saatli elektrikli aletler ve elektronik araçlar satış elemanlığı
  • Oto yedek parça satış elemanlığı
  • Sanayi makineleri satış elemanlığı
  • Tıbbi araçlar ile malzemeleri satış elemanlığı

Ustalık belgenin gerekli olmadığı iş kollarına bakıldığında tamamının satış elemanlığı yani ticaret ile ilgili olduğu görülmektedir. Ustalık belgesinin gerekli olduğu iş kolları ise daha çok imalat ve üretim alanları olmaktadır. Elbette bazı ticaret kolları için de ustalık belgesinin gerekli olduğunu belirtelim.

Ustalık belgesi sahibi değilseniz, istihdam edeceğiniz personellerden birisinin bu belgeye sahip olması, işyeri açabilmek için yeterli olacaktır. Bu nedenle ustalık belgesinin olmaması, girişimciler için büyük bir engel olarak düşünülmemelidir.

Hangi sektörde işletme açmayı düşünüyorsanız, ustalık belgesinin gerekli olup olmadığını yazımızın sonunda yer alan yorum bölümünden bize sorabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Başarılı Esnaf Olmanın Kuralları

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Ustalık belgesi nasıl alınır sorusunun cevabını kafa karışıklığı yaratmayacak şeklinde cevaplamak gerekiyor. Eğer ustalık belgesi almak istiyorsanız, aşağıdaki yol ve yöntemlerden birisini tercih ederek ustalık belgesi sahibi olabilirsiniz.

İlk olarak kimlerin ustalık belgesi alabileceğini sıralayalım.

  1. Aynı meslek dalında kalfalık belgesine sahipseniz ustalık belgesi alabilirsiniz.
  2. Aynı meslek dalında meslek lisesi mezunu iseniz ustalık belgesi alabilirsiniz.
  3. İlkokul mezunu iseniz ve bir meslek dalında toplam 11 yıl SGK’lı olarak çalıştıysanız ustalık belgesi alabilirsiniz.
  4. Lise ve üstü mezuniyetiniz varsa ve bir meslek dalında toplam 8 yıl SGK’lı olarak çalıştıysanız ustalık belgesi alabilirsiniz.

İkinci olarak ustalık belgesi alma yöntemlerine geçelim.

  1. Eğitim alarak ve ustalık sınavında başarılı olarak ustalık belgesi alabilirsiniz. Ustalık belgesi alabilmek için Mesleki Eğitim Merkezi‘ne başvuru yapmanız gerekmektedir. Öncelikle kalfalık belgesine sahip olmanız gerekiyor. Kalfalık belgesini alabilmek için çıraklık eğitimine katılarak bu eğitimi başarı ile tamamlamanız gerekmektedir. Kalfalık belgesini aldıktan sonra ustalık eğitimine katılarak bu eğitimi başarı ile tamamlamanız ve Ustalık Belgesi Sınavı’nı başarıyla geçmeniz gerekmektedir. Teorik ve uygulamalı sınavlardan 50 puan almış olmanız başarılı olmanız için yeterli olacaktır. Kalfalık belgesi sahibi olup 5 yıl boyunca aynı meslek dalında çalışan kişiler, eğitim almadan doğrudan ustalık belgesi sınavına girebilmektedir.
  2. Eğitim almadan ustalık sınavında başarılı olarak ustalık belgesi alabilirsiniz. En az üç yıl süreli mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarından mezun olanlar, ustalık eğitimine katılmadan doğrudan ustalık sınavına girerek ustalık belgesi alabilmektedir.

Yukarıda yer alan ifadeler aynı zamanda ustalık belgesi şartları olarak kabul edilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti

Parayla Ustalık Belgesi Nasıl Bulabilirim?

Ustalık belgesinin gerekli olduğu herhangi bir sektörde işyeri açmayı düşünen girişimciler, parayla ustalık belgesi temin etmek istemektedir. Ancak bu durum, yasal değildir. Bu yöntem yerine ustalık belgesine sahip bir personeli istihdam ederek işyerinizde çalıştırmayı düşünmelisiniz.

İşyeri Açma Belgesi Ustalık Belgesi Yerine Geçer mi?

İşyeri açma belgesi, dört yıllık meslek lisesini tamamlayan mezunlara verilen bir belgedir. İşyeri açma belgesi sahibi olanların aynı meslek dalı için ustalık belgesi almalarına gerek yoktur. İşyeri açma belgesi ile ustalık belgesinin ilgili meslek dalı için aynı geçerliliğe sahip olduğunu ifade edebiliriz.

Ustalık Belgesi Almak Ne Kadar Sürer?

Ustalık belgesi alma süresi, kişinin durumuna bağlı olarak değişebilmektedir. Kalfalık belgesi sahibi olanlar, en az 2 yıl çalışmaları ve ustalık eğitimini başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Kalfalık belgesi sahibi olmayanlar ise ustalık belgesi alabilmek için en az 5 yıl boyunca çıraklık ve ustalık eğitimlerini tamamlamaları gerekir.

Eğitim süreleri, meslek dalına göre değişebilmektedir.

Meslek lisesi mezunları doğrudan ustalık belgesi için sınava girebilmektedir. Kalfalık belgesi olup da aynı meslek dalında 5 yıl çalışanlar da doğrudan sınava katılım sağlayabilmektedir.

Ustalık Belgesi Yurtdışında Geçerli Mi?

MEB tarafından verilen ustalık belgesi yurtdışında geçerli değildir. Ustalık belgesi yerine de geçen Mesleki Yeterlilik Belgesi ise yurtdışında geçerli bir belgedir.

İlginizi Çekebilir: Dükkan Açmak İstiyorum Diyenler İçin Harika İş Yeri Açma Fikirleri

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu