TV Kanalı Açmak: Maliyeti & Gerekenler 2022
Televizyonu ne sıklıkla izliyorsunuz? Tüm günün yorucu temposunun ardından evinizde size haberler, diziler, filmler ya da farklı programlar eşlik ediyor olabilir. Bunun aracılığını ise televizyon kanalları yapmaktadır. Evde ve diğer yaşam alanlarında en çok vakit geçirilen bölgeler, genel itibari ile televizyonun konumlandırıldığı yerlerdir. Bununla birlikte kârlı v yüksek kazanç getirisi olan bir iş kolu vardır. TV kanalı açmak. Ancak bilinmelidir ki, herkes tv kanalı açamaz. Bunun için onlarca yasal prosedür ve izinler alınması gerekmektedir.
İşin aslına bakacak olursak, ulusal yayın yapan TV kanalları, diğerlerine oranla çok daha fazla kazanabilmektedir. Reklam verenlerin yaptığı anlaşmalara baktığımızda, bu maddi gelirlerin %80’den fazlasını ulusal kanallar almaktadır. Ulusal kanallarla birlikte, 166 yerel ve 12 bölgesel tv kanalı bulunmaktadır. Bu anlamda açmayı planladığınız kanalının içerik formatlarını iyi bir şekilde tasarlamalı ve uygulamalısınız. Keza pazarlama stratejinizi de buna yönelik gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde ütopik miktarda kazanç elde etmeniz mümkün değildir. Keza normal standartlarda da kazanmanız pek muhtemel değildir (yerel kanallar için). Peki, TV kanalı açmak için gerekenler nelerdir?, TV kanalı açmak maliyeti nedir?, TV kanalı kazancı ne kadardır? gibi soruların ve diğer merak edilenlerin cevabını ayrıntılı bir şekilde bu içeriğimizde hazırladık.
Başlıklar
TV Kanalı Açmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Yayın hayatına girerek doğrudan evlere misafir olabileceksiniz. Kulağa nasıl geliyor? Gayet verimli gibi gelse de yapılacak herhangi bir yanlış sonucunda ağır yaptırımlarla karşılaşmanız da olasıdır. Çünkü, paragrafımızın başında da belirttiğimiz üzere halka hitap edeceksiniz. Bundan dolayı da işe başlarken almanız gereken belgeler ve yapmanız gereken bazı sorumluluklar vardır. Her şeyden önce ‘Anonim Şirket’ sahibi olmanız gerekmektedir. Şahıs veya Limited şirketi ile tv kanalı açamazsınız. Anonim şirketinizin olması ile birlikte kablolu televizyon yayını yapabilmeniz için en az 275.000 liralık ödenmiş sermayenizin olması gerekmektedir. Aksi takdirde yine kanal açma konusunda başarılı olmanız muhtemel değildir.
Bahsettiğimiz koşulları sağlamanızın ardından bazı başvuruları yapmanız gerekmektedir. Bunlar;
- İlk olarak RTÜK’e(Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) TV kanalı açma hakkında bir dilekçe vermelisiniz.
- Dilekçeyi vermenizin akabinde, “Yayın Lisans Başvurusu Formu” doldurmanız gerekmektedir. Bu forma internet kaynakları içerisinden ulaşabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken husus ise, tüm bilgilerinizin muhakkak eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmasıdır.
- Kuruluşunuzun ilanı için ‘kuruluş ana sözleşmesi’.
- Şirketi temsil eden kişi(ler)nin imza ve yetki belgesi gerekmektedir.
- Şirketinizin ortaklarının ne kadar hisseye sahip olduklarını gösteren pay defteri.
- Logonuzun tasdikli olması gerekmektedir. Aksi halde marka ile ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. Buna istinaden logonun marka tescil belgesi de gereklidir.
- Şirket ortaklarının bilgileri. Bu bilgiler; TC kimlik numaraları, ad-soyad, ikametgah belgeleri…
- Yapılması planlanan yayınların formatı, içeriği, planı ve program saatleri bildirilmelidir.
- Şirketinizin tv kanalı için yeterli altyapıya sahip olduğunu gösteren teknik alt yapı bilgisi.
- TV kanalı için satın aldığınız ekipmanların listesi.
- Şirket bilgileri. Bu bilgiler; telefon, faks, internet sitesi, adres, ana stüdyo merkezi…
Tüm bu adımları tamamladıktan sonra tv kanalınızın açılması için onay sürecine girersiniz. Onay almanız halinde, tv kanalı için lisansınızı da kazanmış olursunuz. Böylece neredeyse her şey hazır gelir. Neredeyse…
TV Kanalı Nasıl Açılır?
TV kanalının kurulması için bazı optimize ve entegre işlemleri gerekmektedir. Keza destek sistemi de olmazsa olmaz hususlardandır. Bunu şirket olarak veya tek başınıza yapmanız mümkün değildir. Dolayısıyla bu hizmetleri sunan teknoloji şirketlerinden biriyle anlaşma yapabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan birisi de; anlaşma yapacağınız şirketin referanslarıdır. Daha öncesinde destek sağladıkları firmaları, kanalları inceleyebilir ve buna göre değerlendirmelerinizi yapmanız gerekir. Aksi durumlarda tv kanalınızın yayınlarında sıklıkla kesintiler, bozulmalar vb. gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Yayınlarımızın Türksat uydusuna bağlı olduğunu biliyorsunuzdur. Bu anlamda gerçekleştirilecek çalışmalar da kesinlikle hiçbir problem olmadan kesintisiz yayın yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla profesyonel ve alanında uzman bir şirketle anlaşma yapılmalıdır. Keza tv kanalınızın ilerleyen süreçler içerisinde büyüyebileceği, yeni formatlar eklenebileceği, yeni yayınlara yelken açabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bunları değerlendirmeye alarak yol haritanızı belirlemelisiniz.
TV Kanalı Açmak Maliyeti 2022 Ne Kadar?
Eğer TV kanalı açmaya karar verdiyseniz bunun için yüksek meblağlardaki maliyetlerin olduğunu da bilmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte açmak istediğiniz tv kanalının türüne(ulusal, bölgesel, yerel) göre maliyet tablosunda değişikler olmaktadır. TV kanalı açarken sermaye pastasının büyük bir dilimi lisans ücretlerine verilmektedir. RTÜK tarafından sağlanan lisanslar 10 yıllık süre zarfları için geçerlidir. 10 yıldan daha aşağı sürelerde lisans alamazsınız. Ulusal kanal açmak için ödenmesi gereken ücret; 499.200,00 TL’dir. Dolayısıyla yaklaşık 500 bin lira yalnızca lisans ücretine verilmektedir. Tabii bununla birlikte destek aldığınız teknoloji şirketlerine de ayrıca ödeme yapılması gerekmektedir. Bahsettiğimiz meblağ, ulusal kanal için geçerlidir. Peki, yerel kanallar için durum nedir?
Bulunduğunuz şehre göre alacağınız lisans ücreti de değişmektedir. Bu anlamda RTÜK tarafından bir filtreleme yapılmıştır. Nüfusu 1 milyondan az ve nüfusu 1 milyondan fazla olan şehirlere istinaden fiyat tablosu oluşturulmuştur. Buna göre nüfusu 1 milyondan az olan şehirlerdeki tv kanalı lisans bedeli, 47.650,00 TL’dir. Bu lisansın 10 yıllık süre zarfı için geçerli olduğunu unutmamak gerek. Nüfusu 1 milyondan fazla olan bir şehir için ödenmesi gereken lisans ücreti, 71.340,00 TL’dir. Tüm bunlarla birlikte profesyonel ekipmanlar da temin etmeniz gerekmektedir. Ayrıca çalışanlarınızın maaşı, stüdyo veya stüdyolarınızın kirası, ekipmanların bakım-onarımı vb. gibi durumlarda maliyetinize etki edecektir. Bu hesaplamaları ele aldığımızda yerel bir tv kanalı açmanız için minimum 2 milyon Türk Lirasını gözden çıkarmanız gerekmektedir.
TV Kanalı Kazancı Ne Kadardır?
Tamamen sunmuş olduğunuz içeriklere bağlı bir durumdur. İzleyici kitlesine hitap etmeyi başarır, onları elde tutabilirseniz bu sizin reyting seviyenize de yansıyacaktır. Dolayısıyla reklam vermek isteyen markalar da sizinle bu anlamda iş birlikleri gerçekleştirmek isteyeceklerdir. Böylece yüksek meblağlarda maddi gelir elde etmeniz mümkündür. Ulusal kanalları ele alacak olursak buradaki herhangi bir sevilen dizide verilecek olan reklam bütçesi dahi 1 milyon liranın altında değildir.
Benzer bir durum yerel kanallar için de söz konusudur. Ancak elbette ki ödenecek tutarlar bu kadar fazla değildir. Örneğin, 1 milyon nüfusun altında bir şehir için yerel bir kanalınız var. Aynı zamanda beğenilen bir içerik formatına da sahipsiniz. Bu format, genel olarak sohbet ve konuklar üzerine kurulu olduğunu varsayalım. Bu programa, ilgili şehirdeki bir yapı şirketinin CEO’su katılabilir ve kendi reklamını yapmak isteyebilir. Bunun için de ödenecek ortalama tutarlar; 10.000 ila 15.000 lira arasında değişmektedir. Tabii tüm bunların gerçekleşmesi için kanalınızda, hedef kitlenize hitap edebilen içeriklerin üretilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde son 5 yılda kaderi kötü bir şekilde tamamlanan 60 TV kanalı gibi, sizin de kanalınız kapanmak zorunda kalabilir.
TV Kanalı İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?
Yayın hayatınızı profesyonel bir şekilde sürdürmek ve kaliteli görüntüler sunmanız için birçok ekipmana ihtiyacınız vardır. Bu ekipmanlardan 10 tanesini konu başlıkları halinde sizler için derledik. En doğru spesifik ürün için, konuyla ilgili internet kaynaklarından araştırmalar yapabilirsiniz.
- Reji,
- Kamera,
- Lensler,
- Kamera Sehpası,
- Prompter,
- JimmyJib,
- Video Mixer,
- Ses Ekipmanları,
- Router,
- Interkom…
Peki, siz tv kanalı açmayı düşünüyor musunuz? Kazançlı bir iş fikri olduğunu düşünüyorsanız yorumlarda görüşlerinizi yazabilirsiniz.