İş Fikirleri

Tütüncü Dükkanı Açma Maliyeti ve Ruhsatı 2022

Son 2 yılın en popüler iş fikri ile karşı karşıyayız: Tütüncü dükkanı açmak! Sigara zamlarının üst üste gelmesiyle tütün tüketiminin beklenenin de üzerinde arttığını ifade edebiliriz.

Yasal, bandrollü sigara paket fiyatlarının 20 TL’lere dayandığı günümüzde 5 TL ile 10 TL arasında fiyatları değişen açık tütün ile imal edilmiş sigara paketini kim almaz? Bir de müşterinize sigarada aynı içimi ve tatmini sağlayabiliyorsanız, o müşterinizin sigaradan çok size bağımlı olması kaçınılmaz.

Ülkemizde aylık geliri 3.000 TL’nin altında olan milyonlarca vatandaşımız yaşamaktadır. Sigara fiyatlarının bu denli yükselmesi sonucu, bu vatandaşlarımızın bandrollü sigara tüketmeleri imkansız hale gelmiştir. Son yıllarda tütüncü dükkanlarının bu denli yaygınlaşması ise bu durumun doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Peki ama bir tütüncü dükkanı açma maliyeti 2021 yılında ne kadardır? Yüksek sermaye gerekiyor mu? Tütüncü dükkanı açmak yasak mı? Tütüncü dükkanı ruhsatı nasıl alabiliriz? Tütüncü dükkanı açarken nelere dikkat etmeliyiz? Tütüncü dükkanı ne kadar kazandırır? Kar marjı nedir? Karlı bir sektör müdür?

Eğer siz de tütüncü dükkanı açmak istiyorum diyorsanız, mutlaka rehber niteliğindeki bu yazımızı incelemelisiniz.

Tütüncü dükkanı açmak karlı mıdır?

Tütüncü dükkanı açmak oldukça karlı bir iş fikridir. Kar marjının %400’lere kadar çıktığını ifade etsek yanlış olmaz.

Açık tütün ürünlerini paketleyip satmanız ve satış rakamlarınız yüksek olması halinde aylık dikkate değer kazançlar elde edebilirsiniz.

2021 yılı itibariyle 1 kg açık tütünün fiyatları, 20 TL ile 70 TL arasında değişebilmektedir. Kalite farkına göre fiyatlar, bu aralıklarda değişebilmektedir.

Peki ama 1 kg açık tütünden kaç dal sigara çıkabilmektedir?

1 kg açık tütünden ortalama 50-60 paket sigara çıkabilmektedir. Bu da bize 1 kg açık tütünden ortalama 1.000 ile 1.200 dal sigara çıktığını göstermektedir.

Not: Son dönemlerde satışlar, genellikle hazır paketler ile yapılmaktadır. Sigarayı kendim sararım diyen vatandaş sayısı oldukça azdır. Kimse sarmakla uğraşmak istemiyor. Açık tütünü gram usulü bile satsanız, kazancınız azımsanmayacak düzeyde olacaktır.

Bu da bize şunu gösteriyor:

En kaliteli 1 kg tütün ile ortalama 50 paket sigara üretilmektedir. En kaliteli tütünün kg fiyatı 70 TL olduğu düşünüldüğünde 50 paket sigaranın bize tütün maliyeti 70 TL demektir. Paketin hazırlanması için çok fazla başka maliyet gideriniz olmayacaktır. Diğer giderleri de düşündüğümüzde 50 paket sigaranın bize olan maliyeti 100 TL’yi geçmeyecektir.

Peki ama piyada açık tütün ile üretilmiş 1 paket sigaranın fiyatı ne durumdadır?

Açık tütün ile imal edilmiş paket sigara fiyatlarının 5 TL ile 10 TL arasında değiştiği gözlemlenmektedir.

Size en fazla 100 TL maliyeti olan 50 paket sigaranın satılması durumunda 250 TL ile 500 TL arasında ciro elde edebileceğimizi ifade edebiliriz. (Sarma işlemi için zaman maliyetinizi es geçtim. Gece gündüz demeden sarma işlemi yapan tütüncülerin olduğunu bilmekteyiz. Hatta bazı tütüncülerin sarma işlemlerini yetiştiremedikleri için müşterilerine şu gün gel teslim al, dediklerini dahi duydum.)

Burada önemli olan husus, işin tutması ve sürüm yapmanızdır. Eğer günlük ortalama 1-2 kg tütün satmanız durumunda çok önemli kazançlar elde edebileceğiniz ortadadır.

Tütüncü dükkanlarında sadece sigara satılmamaktadır. Ayrıca nargile ürünleri, ithal marka tütünler, sigara sarımı için gerekli aparatlar, çakmak, pipo, puro vb. ürünlerin de satışı yapılabilmektedir.

Tütüncü dükkanın karlı olabilmesi, hiç kuşkusuz satış yapmanıza bağlıdır. Bu nedenle, karlılık konusunda şüphelerinizi bir kenara bırakarak tütüncü dükkanı açtıktan sonra satışlarımı nasıl artırabilirim, sorusunun cevabına odaklanmanızı tavsiye ediyorum.

Peki ama tütüncü dükkanı ne kadar kazandırır? Aylık bazda 5.000 TL ile 25.000 TL arasında kazanç elde edebilmeniz mümkündür. (Tamamen ciroya bağlıdır. Bu sebeple, girişimcilerin satış arttırmaya yönelik bir stratejiye sahip olmaları çok önemlidir.)

Karlı olmayan bir sektörde art arda bu denli yeni işletmeler açılması normal olur muydu sizce?

Heyecana kapılmadan, açılan işletmeler kadar kapanan işletmeleri de düşünerek plan yapmak ve bu plana uymak oldukça önemlidir.

Unutmamalıyız ki girişimcilik; kişiden kişiye, bölgeden bölgeye, dükkandan dükkana değişir.

Tütüncü dükkanı açma maliyeti 2022 yılında ne kadar?

2021 yılında tam çeşit ve görünürlük açısından herhangi bir eksiği olmayan bir tütüncü dükkanı açma maliyeti 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.

İhtiyacınız olan unsurlar şunlar olacaktır:

  • Ufak tadilat işlemleri (Alçıpan, sıva, boya vb.)
  • Raf sistemi ve düzeni
  • Tütün ve diğer satışı yapılacak ürünler
  • Reklam ve tanıtım malzemeleri (Giydirme, tabela, totem tabela, ayaklı bayrak vb.)

Bu giderlerinizin haricinde kira, elektrik, su, ısıtma vb. işletme giderleriniz olacaktır. Bu giderler, açma maliyeti içerisinde yer almadığından ve işletme giderlerinin dükkandan dükkana değiştiği için yer vermedim.

Bu tutarların altı ve üstü maliyetlerle de tütüncü dükkanı açmak mümkün olsa da ortalama maliyetler bu aralıktadır.

Tütüncü dükkanı açmayı mantıklı kılan temel unsur, düşük sermaye gereksinimidir. Yüksek sermaye olmadan takır takır işleyen bir dükkanınızın olması sizin elinizde!

Bu maliyetler ile açılan tütüncü dükkanlarının birkaç ayda kendisini amorti ettiği dahi gözlemlenmektedir.

Farklı bir iş fikri: Spor salonu açmak ne kadar kazandırır?

Tütüncü dükkanı açmak yasak mı?

Yasal mevzuata göre tütüncü dükkanı açmak yasak değildir. Ancak açıkta tütün satmak YASAKTIR.

Dikkat ederseniz, tütüncü dükkanı açmanın yasak olmadığını ifade ettim. Çünkü kapalı ve etiketi olan tütün ürünleri, sigara ve puro vb. ürünlerin satışı yasaldır ve bu ürünlerin satışını yapabilmek için tütüncü dükkanı açılmalıdır. Tütüncü dükkanı ruhsatı, bu ürünlerin satışını yapacağım şeklinde gösterilerek belediyelerden alınabilmektedir.

Peki ama nasıl oluyor da bu kadar tütüncü açıkta tütün satıyor?

İşin açıkçası, cezalar çok fazla caydırıcı olmadığı için girişimciler tarafından bu risk göze alınmaktadır.

Açıkta tütün satışı yaparken yakalanmamak için önlemlerinizi de almanız gerekiyor.

Açıkta tütün satışı için verilen idari para cezaları şu şekildedir:

4733 sayılı kanunun 8. maddesi 25/02/2011 tarihinde “o” bendi eklenerek 

“o) (Ek: 13/2/2011-6111/175 md.) Ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan veya satışa arz edenlere ürettikleri, sattıkları veya satışa arz ettikleri tütünün;

  • 50 kilograma kadar (50 kilogram dâhil) olması halinde 250 TL
  • 50 kilogramdan 100 kilograma kadar (100 kilogram dâhil) olması halinde 500 TL
  • 100 kilogramdan 250 kilograma kadar (250 kilogram dâhil) olması halinde 1.500 TL
  • 250 kilogramdan 500 kilograma kadar (500 kilogram dâhil) olması halinde 3.000 TL
  • 500 kilogramdan fazla olması halinde 5.000 TL idari para cezası verilir.” hükmü getirilmiştir. 

Denetimlerde açık tütün sattığı tespit edilen işletmelere para cezaları verilmektedir. Satışa devam ediliyorsa işletmelerin tütünlerine el konulup imha edilmektedir. Satışa devam eden işletmelerin ise iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı iptal edilmektedir.

Tütüncü dükkanı açmak için gerekli belgeler nelerdir?

Tütüncü dükkanı açabilmeniz için şahıs işletmesi kurmanız gerekmektedir. Limited veya anonim şirket de kurabilirsiniz ancak masraflardan dolayı bu durum oldukça mantıksız olacaktır.

Tütüncü dükkanı açabilmeniz için ekstra herhangi bir başvuruda bulunmanıza veya izin almanıza gerek yoktur. Normal sıradan bir işletme nasıl kuruluyorsa, bu işlemleri tamamlamanız yeterli olacaktır.

Şahıs işletmesi nasıl kurulur bilmiyorsanız, Şahıs şirketi kurma aşamaları isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Tütüncü dükkanı açarken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Denetimlere karşı uyanık olmalısınız.
  • Yüksek gelir gruplarından ziyade düşük gelir gruplu sınıf, hedef kitleniz olmalıdır.
  • Dükkanınızı, yaya ve araç trafiği yüksek bir cadde ya da sokak üzerinde kiralamalısınız.
  • Reklam ve tanıtım planınız olmalı. İşletme görünürlülüğünü üst seviyede tutmalısınız.
  • Kaliteli tütün ürünlerinin satışını yapmalısınız. Ürünleriniz, kesinlikle bozulmamış olmalıdır.
  • Tecrübe oldukça önemli. Açık tütünü nasıl muhafaza edeceğini bilmeyenler dahi sektöre girmiş durumda.
  • Ortaklık fikrinden uzak durun. Sermaye maliyetleri zaten oldukça düşük. İlerde sorun yaşama ihtimaliniz yüksek.
  • İşletme açmadan önce tütüncüleri ziyaret edin, fikir alın.
  • Mutlaka bir tedarik zinciri oluşturun. Ürünleri, nereden ve hangi fiyatla alacağınızı iyi bilmelisiniz. Bu konuda mutlaka sağlam bir iletişim ağınız olmalı.

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. ayrıca tütün sarıp sarmakda yasak.sanki açık tütün yasak sarma yasak değilmi bu işin en pis tarafı uluorta herkes açıkta tütün satıyor ve bide sarıp satıyor,adı yasak.odsa dükkan açan insanın işini çok öldürüyor.çünkü dükkan sahibi açıkta satamıyor satanda var gerçi ama cezasıda var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu