İş Fikirleri

Tekstil Atölyesi Açmak

Tekstil atölyelerinin açılış amacı hammadde alımı, konfeksiyon üretimi, isteğe bağlı olarak üretilen kumaşların ürün haline getirilebilmesi açısından atölyelerin kurulmasına yer verilmektedir. Birçok alanda olduğu gibi tekstil sektöründe de arz talep ilişkisine bağlı olarak ürünler piyasaya sürülmektedir. Halkın ihtiyacı olmayan bir ürünün satışının yapılması sektördekileri büyük zarara uğratacaktır. Bu nedenle işleyiş bakımından insanların istekleri ön plandadır.

Tekstil Atölyesi Açmak İçin Yapılması Gerekenler

Tekstil atölyesi açmak isteyenlerin öncelikle karar vermesi, aklındaki soruları cevaplandırabiliyor olması gerekmektedir. Tekstilin ne anlama geldiğini bilmeleri, tekstil işinin onlara uygun olup olmadığını öğrenmeleri, atölyeyi açacak doğru bir yer bulabilmeleri gerekmektedir. Atölye için gerekli teçhizat ve ekipmanları sağlayabilmeleri, reklamını iyi yapabilmeleri de oldukça önemlidir. Gibi durumları yanıtlayabilmesi, kişinin atölye kurmadan zeminini hazırlayabilmesi oldukça önemlidir.

Tekstil Nedir?

Tekstil genel olarak insanların ihtiyaçları sonucu doğan ve onlar için gerekli giyim vb. ürünleri üretmekle yükümlü olan bir sektördür. Türkiye de potansiyel bir tekstil ülkesidir. Bu sektör çok yoğun bir şekilde insan kaynaklı çalıştığından iş gücü bakımından her ne kadar asgari ücret insanların giderlerini karşılamayacak derecede düşük olsa da, insanlara sunmuş olduğu çalışma ortamı sayesinde çok büyük istihdam sağlayan bir sektördür.

Tekstil İşi Benim İçin Uygun Mu?

Tekstil sektörüne girmeyi düşünmek diğer sektörlere göre daha basit gözükse de her alanda olduğu gibi kişinin omuzlarında ağır bir yük elbette ki olacaktır. İş yükü oldukça fazla olan bu sektöre ciddi bir istihdam gerekir. Bu sebepten dolayı işletmenizde çalışan personeller ile ilgilenmek size oldukça uzun mesailer harcatacaktır ve sizi yoracaktır. Tekstil sektöründe en uyguna ham maddeyi alıp, en düşük fiyatla işleyip, satabileceğiniz en yüksek fiyatla satmalısınız ki kar edebilesiniz. Daha önce tekstil sektöründe çalışmış, ya da çalışmış biriyle ortak olmanız süreci yönetebilmeniz açısından size katkı sağlayacaktır.

Atölyemi Açmak İçin Doğru Bir Yer Bulabilecek Miyim?

Atölyemi Açmak İçin Doğru Bir Yer Bulabilecek Miyim?

Bu tip atölyelerin işleyişi sırasında yüksek gürültüye sebebiyet vermesi bakımından şikayet almaması için konut yapılanmalarına uzak kurulması tercih edilmelidir. Sermayenize göre oluşturacağınız atölyenin büyüklüğünü belirlemelisiniz. Az bir sermayeyle sıfırdan bir fabrika kurmanız oldukça zordur. Kuracağınız atölye veyahut fabrikada personellerin rahat çalışabileceği alanlar oluşturmak önemlidir. Bunun haricinde mutfak, tuvalet, dinlenme alanları ve giyinme odalarının işletmenizde bulunması büyük önem taşımaktadır. Tekstil atölyesini kuracağınız alanı ya da bölgeyi henüz belirlemediyseniz Doğu Anadolu bölgesi taraflarında kurmanız harika bir seçenek olacaktır. Bunun sebebi önemli düzeyde istihdam sağladığı için ciddi maddi destek, teşvik ve hibe de bulunabilmeleridir. Tabi ki bunun yanında arz talep ilişkisi çok önemlidir. Şöyle basit bir örnek verilecek olursa Doğu Anadolu bölgesinde açacağınız plaj giyim üzerine olan bir fabrika size faydadan çok zarar getirecektir çünkü halkın talebini karşılamayacaktır. Ama eğer gidip bu fabrikayı Ege ya da Akdeniz bölgesinde denize kıyı şeridi olan bir ilde açarsanız size yüksek kazançlar sunacaktır.

Atölyem İçin Gerekli Teçhizat Ve Ekipmanları Sağlayabilecek Miyim?

Elbette ki atölyenizde belirli bir işleyişe sahip olabilmeniz açısından bulunduracağınız makineler ve ekipmanlar oldukça önemlidir. Tabii bu ekipmanların işleyiş özellikleri, büyüklükleri sizin işletmenize bağlıdır. Çok büyük fabrikalarda otomatik ve dev makineler kullanılırken daha küçük atölye tarzı yerlerde genelde manuel ve küçük makineler tercih edilmektedir. Bu makinelerden anlayabilmek ve ihtiyaçları belirleyip giderilmesini sağlamak için daha önce bu sektörde çalışmış olmanız size artı puan sağlayacaktır. Fakat eğer çok büyük bir sermayeye sahipseniz hazır kurulmuş bir atölye veya fabrika satın alabilirsiniz.

Reklamımı İyi Yapabilecek Miyim?

Reklamımı İyi Yapabilecek Miyim?

Büyük bir yola adım attınız, gerekli tüm ekipmanlarını ve iş gücünü sağladınız, şimdi sıra sesinizi duyurmakta! Gerek billboard, gerekse televizyon reklamları olsun sesinizi duyurabilirsiniz. Artık teknoloji çok ilerlediğinden insanlarla iletişime geçip markanızı duyurmanız zor olmayacaktır. Gereken ücretleri teknolojiye hibe ederseniz en iyi reklamı yapmış olacaksınız.

Tekstil Atölyesi Açmak İçin Gerekli Evraklar:

Tekstil Atölyesi Açmak İçin Gerekli Evraklar:

Tekstil atölyesi açarken birçok evraka ihtiyaç duyulacağı gibi KOSGEB İş Planına da gerek duyulacaktır. Standart bir iş yeri kurmak için alınacak belgeler tekstil atölyesi açmak için de geçerli olacaktır. Öncelikle bağlı olduğunuz belediyeden iş yeri açmak için bir ruhsat almalısınız. Daha sonra vergi kaydı ve şirket kurulumu aşamasına geçebilirsiniz. İşletmenizde resmi bir yol izleyerek satış ve üretim yapabilmeniz için vergi ödemeniz şarttır. Bu yüzden bir muhasebeci ile çalışarak gerekli adımları atabilirsiniz. Yasal yollarla işçi çalıştırmak için SGK kaydı oluşturmalısınız ve çalışan her personel için sigorta ödemek zorundasınız. Sonra Ticaret ve Meslek odası kaydınızı yaptırmalısınız. Tekstil atölyesi kurarken bunu yapmak şarttır. Bu kaydın bazen vergi dairesi kaydından önce istendiği de görülmektedir. Son olarak işletmenizde bir usta bulundurmanız gerekmektedir. Bunun için de Tekstil Ustalık Belgesi Kaydı  çıkarmak zorundasınız.

Tekstil Atölyesi Açmanın Maliyeti Nedir?

Tekstil atölyesi kurmak sermayesi olan insanlar için çok basittir. Sermayesi olmayan insanlar da kendilerine bir yatırımcı buldukları taktirde kendi işletmelerini kurabilirler. Bizim ülkemizde ortalama 20 personelli, 160 metrekare erkek veya kadın giyim atölyesi kurabilmek için 500-620 bin TL, 100 çalışanlı 800 metrekare bir kadın veya erkek giyim atölyesi kurabilmek için 2-2.6 milyon TL ye ihtiyaç vardır. Bu fiyatlar kabaca bir hesapla çıkarıldığı gibi işletmenizin büyüklüğüne, personel sayısına, giderlerine göre maliyet değişecektir.

Tekstil Atölyesinin Geliri Nedir?

Tekstil Atölyesinin Geliri Nedir?

Bu sorunun tabii ki net bir cevabı yoktur fakat 20 personelli bir kadın giyim atölyesinin giderleri ve işçilere verilen maaşları hesaplanırsa harcadıkları paranın en az 2 katını kazanmalılardır ki yaptıkları işten zararları olmasın. Kazançları mutlaka ne ürettiklerine bağlı olarak da değişebilir. Piyasada üretimi az ama rağbeti çok ürünler üretilir ve satılırsa çok ciddi paralar kazanılabilir.  

Tekstil Atölyesi Açmak Karlı Mı?

Tekstil işinin geliri işi yapan ve işin hacmine göre değişiklik gösterebilir. Her bakımdan kazanç sağlayabileceğiniz bu sektörde önemli olan adınızı duyurabilecek sizden büyük güçleri bulmanızdır. Markanın gücü ne kadar artarsa üretimi ve piyasası o kadar artar. Sektörde kadın giyimden elde edilen kar erkek giyime nazaran çok daha fazladır. Çünkü: erkek giyimde genelde otomatik makineler kullanılırken kadın giyimde el işçiliği büyüktür.

Tekstil Atölyesi yazımızın sonunda eğer ki başka iş fikirleri düşünüyorsanız “Dükkan Açmak İstiyorum” yazımızı okuyabilirsiniz.

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu