Sürücü Kursu Açmak Karlı mı? Maliyeti 2021 Ne Kadar?
Yazımızda sürücü kursu açmak ile ilgili tüm sorulara yanıt bulmuş olacaksınız: Sürücü kursu açmak karlı mı? Sürücü kursu açma maliyeti ne kadar? Sürücü kursu açma şartları nelerdir? Dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Detaylar yazımızda.
Ülkemiz, oldukça yoğun bir nüfusa sahip ülkelerden birisidir. 82 milyon nüfus ve buna ek olarak genç nüfus da göz önünde bulundurulduğunda her yıl ehliyet sahibi olmak isteyenlerin sayısındaki artış da gözlerden kaçmamaktadır. Ülkemizde araç kullanabilmek için gerekli olan ehliyetler, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sürücü kurslarından alınabilmektedir. Bu kapsamda sürücü kursu açmak iş fikri de yatırımcılar açısından oldukça karlı bir iş fikri olarak değerlendirilmektedir.
Siz de yatırımcı olarak sürücü kursu açmak istiyorum diyorsanız, mevzuat hükümlerine göre hareket etmeli ve orta seviyede bir sermaye sahibi olmanız gerekmektedir. Sürücü kursları, belli prosedür ve şartları yerine getirmeniz halinde açılabilmektedir. Bu kapsamda oldukça yoğun bir bürokratik sürecin sizi beklediğini de unutmamalısınız. Aynı zamanda sürücü kursları faaliyete geçtikten sonra mevzuata bağlı kalmalı ve mevzuat hükümleri doğrultusunda faaliyetlerini yürütmelidir
Türkiye’de sürücü kursu pazarına baktığımızda yıllık 3-4 milyar TL’lik bir pazar hacminin olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde yıllık bazda yaklaşık 1 milyon kişi sürücü ehliyeti almaktadır. Bu da pastanın oldukça yeterli olduğunu bize göstermektedir.
Sürücü kurslarını ilgilendiren yeni bir yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmeliğe göre sürücü kursu açmak ile ilgili bazı sınırlandırmalar yapıldı. Buna göre, artık her isteyen istediği yerde sürücü kursu açamayacaktır.
Nüfusu 10.000 ile 20.000 arası olan ilçelerde sadece 1 adet sürücü kursu açılabilecektir. Nüfusu 20.000 ile 30.000 arası olan ilçelerde 2 adet, nüfusu 30.000 ile 50.000 arası olan ilçelerde ise 3 adet sürücü kursu açılmasına izin verilecektir. 50.000’den sonraki her 50.000 nüfus için en fazla 3 adet sürücü kursu açılmasına izin verilecektir.
Başlıklar
Sürücü kursu açma şartları 2021 nelerdir?
Sürücü kursu açma şartları, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Bu yönetmeliği doğru ve detaylı bir şekilde incelemenizi öneriyoruz. Tüm detayları bu yönetmelikte inceleyebilirsiniz. İlgili yönetmeliğin 8. maddesinde kursun açılmasıyla ilgili başvuru prosedürleri de yer almaktadır. Ayrıca detaylı bilgi için Milli Eğitim Bakanlığı İl veya İlçe Müdürlüklerini de ziyaret edebilirsiniz. Başvurunuzu il veya ilçe müdürlüğünüze yapacağınızı da söyleyelim.
İlgili yönetmeliğe yazımızın sonunda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Sürücü kursu açmak karlı mı?
Sürücü kursu açmak oldukça karlı bir iş fikridir. Ancak bu hiç kapanan sürücü kursu yok demek değildir. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de başarılı olanlar kadar başarısız olup kapanan sürücü kursları da bulunmaktadır. Bu nedenle, karlı iş fikri olmasına rağmen %100 başarılı bir sürücü kursu olmanın garantisi yoktur.
Sürücü kursu sektöründe her ne kadar taban fiyat uygulaması olsa da büyükşehir ve il merkezlerinde fiyatlar yüksek tutulmaktadır. Küçük yerleşim yerlerinde ise fiyatlar, taban fiyata yakındır diyebiliriz. Genel itibariyle sürücü kursları, her bir ehliyet için 500 TL ile 2.000 TL arasında para kazanabilmektedir. Öğrenci sayınıza göre karınız ve kazancınız bu doğrultuda artacaktır. Aylık 100 öğrencisi olan bir sürücü kursu, tüm giderlerinizi düştüğünüzde yıllık 700.000 TL kazanç elde edecektir.
Bir başka iş fikri: Özel okul açmak istiyorum.
Sürücü kursu açma maliyeti 2021 ne kadar?
Sürücü kursu açma maliyeti, açılacak olan işletmenin kapasitesine göre değişkenlik gösterecektir. 1 sınıf ile de sürücü kursu açabilirsiniz, 5 sınıflı bir sürücü kursu açmak mümkündür. Her ikisi için de maliyetler değişkenlik gösterecektir. Bazı sürücü kursları 3 katlı iken bazıları tek kat ile sürücü kursu faaliyeti yürütebilmektedir. Bu nedenle, açacağınız sürücü kursunun kaç sınıftan, kaç öğretmenden oluşacağını önceden planlamalısınız. Ayrıca dekorasyon ve 2.el otomobil maliyetlerinizi de göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Tek kat, ortalama bir dekorasyon yapısı, 5 sınıf ve 5 öğretmen ekibinden oluşacak bir sürücü kursu için en az 500.000 TL sermayeyi gözden çıkarmanız gerekiyor.
Karlı iş fikri: Oto kurtarıcı işi nasıl yapılır?
Sürücü kursu açarken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Her sermaye değerlidir. Elbette girişimciler, yatırımlarını hayata geçirirken riske girerler, ancak girilen riskin de belli bir mantık çerçevesinde olmasında fayda var. Aceleyle sürücü kursu açıp 1-2 yıl içerisinde sürücü kursunu kapatarak sermayenizin adeta yitip gitmesine izin vermeyin.
Bu kısımda sektöre adım atarken dikkat etmeniz gereken bazı hususları sizinle paylaşmak istiyoruz.
- Hemen hemen tüm sürücü kursları, aynı eğitimi ve programı uygulamaktadır. Sizi diğerlerinden ayıracak husus kesinlikle reklam, görünürlük ve bilinirlilik olacaktır. Reklam ve tanıtım planınız çok sağlam olmalıdır.
- Reklam ve tanıtım faaliyetlerinizde başarı vurgusunu mutlaka yapmalısınız. Başarı-başarısızlık kıyaslamaları, mutlaka müşterileriniz tarafından yapılacaktır.
- Müşteri memnuniyetine çok fazla önem verin. Memnuniyetsizlik, potansiyel müşterileri işletmenizden kaçırabilir. %100 müşteri memnuniyeti ise daha fazla müşteriyi beraberinde getirecektir.
- Kurs ortamının rahat ve ferah bir şekilde olmasına mutlaka özen göstermelisiniz.
- Mutlaka yönetmelik hükümlerine göre hareket etmelisiniz. Sık denetimler, başınızı ağrıtabilir.
- Direksiyon derslerine gereken önemi vermelisiniz.
Mutlaka Okumalısın! Şahıs işletmesi nasıl açılır?
Sürücü kursu açmayı düşünen yatırımcıların A’dan Z’ye incelemeleri gereken yönetmelik burada!