Spor Salonu Açmak İçin Maliyet 2022 Ne Kadar?
Ülkemizde spor yapma bilinci gittikçe yaygınlaşıyor. Bunu hem açılan spor salonlarından hem de sosyal medya hesaplarından gözlemleyebiliyoruz. Obezitenin zamanla daha çok yaygınlaşması ve daha fit vücuda sahip olma isteği de bireylerin spora ve vücut geliştirmeye yönelmesine neden oldu, diyebiliriz.
Peki ama fitness salonu olarak da bilinen spor salonu açmak için neler yapmak gerekiyor? Fitness salonu açmak karlı mı? Spor salonu açmak için maliyet ne kadar olur? Spor salonu açmak için gerekli evraklar nelerdir? Antrenörlük belgesi şart mı? Spor salonu devlet desteği alarak açılabilir mi? Daha birçok sorunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.
Başlıklar
Fitness salonu açmak karlı mıdır?
Spor salonu açarken merak edeceğiniz ilk konu, kazancınız ve karlılık olacaktır. Ancak bunu işletme faal olmadan tahmin etmek oldukça güç olacaktır. Piyasada faal olan fitness salonlarına baktığımızda ise kazancın işletmeden işletmeye değiştiğini kolaylıkla söyleyebiliriz.
Spor salonunun konsepti, kapasitesi, idare ve yönetim, reklam ve tanıtım faaliyetleri, sunulan hizmetler ve olanaklar, spor salonunun hedef kitleyle olan uyumu ve uygunluğu, lokasyonu, işletme geçmişi ve daha birçok spor salonunun kazancını doğrudan etkilemektedir.
Düşük bütçeli ve kapasiteli spor salonlarının her ne kadar aylık işletme giderleri az olsa da aylık kazançları 5.000 TL ile 10.000 TL arasında değişmektedir.
Yüksek bütçe ile kurulan ve yüksek kapasiteli spor salonlarının ise aylık daha yüksek kazançlar (20.000 TL ile 100.000 TL arasında değişiyor.) elde ettiği görülebilmektedir.
Tüm bu ifadeler, her işletme için geçerli olmamaktadır. Günümüzde faal olan spor salonları kadar işletmesini devir etmeye çalışan spor salonu sahipleri de mevcuttur. İşletmecilik ayrı bir konudur. Kişiden kişiye değişir. Bu nedenle, ne kadar yüksek sermaye ile fitness salonu açarsanız açın, kazanç elde edebilme garantisi yoktur.
Karlı İş Fikri: Halı Saha Açma Maliyeti
Spor salonu açmak için maliyet 2022 ne kadar olur?
Üç farklı maliyet hesabı yapmamız daha doğru olacaktır. Çünkü ne kadar alanda spor salonu açacağınız ve makine kapasiteniz maliyetleri doğrudan etkileyebilmektedir.
Buna göre;
- 1.000 metrekarelik bir alana sahip spor salonu açma maliyeti 2021 yılında 500.000 TL ile 1.500.000 TL arasında değişecektir.
- 500 metrekarelik bir alana sahip spor salonu açma maliyeti 2021 yılında 300.000 TL ile 750.000 TL arasında olacaktır.
- 100 ile 500 metrekarelik bir alana sahip spor salonu açmanın maliyeti 2021 yılında 150.000 TL ile 400.000 TL arasında olacaktır.
Not: İkinci el ağırlık makineleri satın almanız durumunda maliyetlerinizi %30 oranında düşürebilme imkanınız olacaktır.
Her ne kadar spor salonu açma maliyeti yüksek olsa da kazanç bu oranda olamayabiliyor. Bu nedenle, işi biliyor ve aynı zamanda seviyorsanız, bu iş fikrini tercih etmelisiniz. Yüksek kazanç elde edebilme fırsatınız her zaman olacaktır. Ancak işletmenin ilk yıllarında yüksek kazanç konusunda sabırsız olmamalısınız. Sermayeniz yeterliyse, bu işi seviyor ve başında duracaksanız, bu iş fikrini tercih etmelisiniz.
Spor salonlarının maliyetlerini amorti edebilmesi ortalama 24 ayı bulabilmektedir. Bu süre, garanti bir süre değildir. Yukarıda da ifade ettiğim gibi bir HEVES ile spor salonu açarak spor aletlerini ve spor salonunu devretmek isteyen birçok girişimci bulunmaktadır.
Devlet hibe ve kredilerini devlet destekleri kategorimizden inceleyebilirsiniz.
Spor salonu açmak için nereye başvurulur? Gerekli belgeler nelerdir?
Spor salonu açmak için başvuru yapılması gereken kuruluşlar şunlardır:
- Bağlı bulunan belediye
- Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü
- Vücut Geliştirme Federasyonu
Bu süreçte ihtiyacınız olacak belgeler ise şunlardır:
- Dilekçe (Hangi spor dallarının olacağını belirten)
- Nüfus cüzdanı sureti
- Adli sicil kaydı
- İkametgâh belgesi
- Vesikalık fotoğraf
- Her spor dalının çalıştırıcısına ait antrenör, masör veya diğer eğiticilerle yapılan bir yıllık sözleşmenin ilgili federasyon veya il müdürlüğünden tasdikli sureti
- Ticaret Odasına kayıt belgesi, Esnaf ve Sanatkâr Kooperatifine kayıtlı olanlara oda tarafından verilecek belge
- Antrenörlük belgesi
- Tesisin, mimar onaylı 1/100 ölçekli vaziyet planı
- Belediyelerce verilecek işyeri açma izin belgesi, itfaiye raporu, illerde il sağlık müdürlüğü, ilçelerde ilçe sağlık müdürlüğü raporu
- Vergi levhası fotokopisi
- Kira kontratının fotokopisi
- Fitness salonuyla anlaşmalı bir doktor, sağlık memuru veya klinik sözleşmesi
Karlı İş Fikri: Açık Parfüm Dükkanı Açmak
Spor salonu açmak için antrenörlük belgesi nasıl alınır?
Spor salonu açabilmek için antrenörlük belgesi alınması gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olan herkes bu belgeyi alabilmektedir. Milli sporcularda en az lise mezunu olma kriteri bulunmamaktadır.
Mutlaka Okumalısın! Temiz Şirketi Açmak ve Kazancı
Antrenörlük belgesi için eğitime katılmanız gerekmektedir. İlk olarak, 1. kademe antrenörlük belgesi almanız daha sonra ise 2. kademe antrenörlük belgesi almanız gerekmektedir.
1.kademe antrenörlük belgesi için yaklaşık 1.500 TL eğitim bedeli karşılığından 10 günlük eğitime katılmanız gerekmektedir. 1. kademe antrenörlük belgesi aldıktan sonra 2. kademe antrenörlük belgesi alınması gerekmekte ve 1. kademe belgesi sonrası eğitim almak için 12 ay beklenilmesi gerekmektedir.
Kursları buradan takip edebilirsiniz.