Sigorta Acentesi Açmak Karlı mı? Kar Marjı 2021 Nedir?
Sigortacılık sektörü, kazanç potansiyeli yüksek sektörlerden birisidir. Bu durum hem küresel düzeyde hem de ülkemiz için geçerlidir. Gün geçtikçe sigorta sektörü büyümekte ve gelişmektedir. Hal böyle olunca birçok bireysel girişimci, sigorta acentesi açmak konusunda araştırma yapmakta ve gerekli adımları atmak istemektedir. Siz de kendi adınıza sigorta acentesi açmak istiyor ve konuyla ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız, bu yazımız tam size göre.
Gerek dünyada gerekse ülkemizde sigorta sektöründe önemli gelişmeler oluyor. Bireysel girişimcililerin bu sektöre adım atabilmesinin yolu ise sigorta acentesi açmak ve yapacağı işlemlerde komisyon almaktır. Sigorta sektöründe rekabetin giderek arttığı düşünüldüğünde özellikle sektör tecrübesi olan girişimcilerin bu sektöre girmelerini tavsiye ediyorum. Sektör deneyimi olmayanların ise sigorta alanında belirli bir süre çalıştıktan sonra kendi adlarına sigorta acentesi açmak iş fikrini hayata geçirmek adına öneriyorum.
Yazımızda şu soruların cevaplarını rahatlıkla bulabilirsiniz: Sigorta acentesi karlı mıdır? Sigorta acentesi kar marjı 2021 yılında ne kadar oldu? Ortalama kazancı ne kadardır? Sigorta acentesi açmak için gerekli şartlar nelerdir? Açma şartları nelerdir? Komisyon oranları ne durumdadır? Sigorta acentesi açma maliyeti ne kadardır? Tüm bu soruların en güncel ve doğru cevaplarını yazımızda inceleyebilirsiniz.
Karlı iş fikri: Ekmek fırını açmak
Başlıklar
- 1 Sigorta acentesi açmak karlı mıdır? Kar marjı ve kazancı nedir?
- 2 Sigorta acentesi açma maliyeti 2021 ne kadar?
- 3 Sigorta acentesi açma şartları 2021 nelerdir?
- 4 Sigorta acentesi açmak için gerekli belgeler nelerdir?
- 5 Sigorta acentesi bayiliği veya şubesi olmak nedir?
- 6 Sigorta acentesi KOSGEB devlet desteği var mı?
Sigorta acentesi açmak karlı mıdır? Kar marjı ve kazancı nedir?
Gün geçtikçe sigorta sektörü büyümektedir. Ülkemizde 20.000’den fazla sigorta acentesi faaliyet göstermektedir. Bu işletmelerde ise yaklaşık 65.000 kişi istihdam edilmektedir. Sigorta şirketlerine bakacak olursak ülkemizde 40’a yakın sigorta şirketinin faaliyet gösterdiğini görmekteyiz. Sektörel karın ise 1 milyar TL olduğu düşünüldüğünde ülkemizde sigorta sektörünün karlı olduğunu ifade edebiliriz.
Peki ama bireysel bir sigorta acentesi açmak karlı mıdır? Ne kadar kazandırır? Kar marjı 2021 yılında ne olmuştur?
Sigorta acentesi kar marjı 2021 yılında sigorta türlerine göre değişkenlik göstermektedir. Kar marjının %9 ile %17 arasında değiştiğini ifade edebiliriz. Örneğin, 1.000 TL’lik bir trafik sigortası işlemi yaptığınızda kazancınız 90 TL ile 170 TL arasında değişkenlik gösterecektir.
Bir sigorta acentesi açtığınızda aylık kazancınız, acentenize çekeceğiniz müşteri sayısına göre değişkenlik gösterecektir. Günlük ortalama 4-5 müşteri çekmeniz durumunda aylık kazancınız tüm giderlerinizi düştüğünde en az 20.000 TL civarında olacaktır. Burada önemli olan husus, acentenize ne kadar müşteri çekebileceğinizdir. Bu nedenle, acentenizi ve hizmetlerinizi anlatacak ve pazarlama yapacak 1-2 kişiyi istihdam edebilmeniz oldukça önemli ve değerli olacaktır.
Karlı iş fikri: Oto yıkama dükkanı açmak
Sigorta acentesi açma maliyeti 2021 ne kadar?
2021 yılında birçok malın ve ürünün fiyatları arttı. Sigorta acentesi açmak için levha kaydı, demirbaş satın alımları ve dekorasyon gibi masraflarınız olacaktır. Levha kaydı, günümüzde 10.000 TL civarındadır. Levha kaydı, TOBB sigortacılık bölümüne başvuru yaparak gerçekleştirilmektedir. Levha kaydını, vergi levhasıyla karıştırmayınız.
Bu nedenle, genel itibariyle ortalama bir sigorta acentesi açma maliyeti 40.000 TL civarında olacaktır. İşletme kuruluş masrafları, dekorasyon, demirbaş ve pos cihazı masrafları da bu maliyetin içerisindedir. Bu maliyet, küçük ve ortalama bir sigorta acentesi içindir. Büyük çaplı acenteler için maliyetler 200.000 TL–300.000 TL‘ye kadar çıkabilmektedir. Özellikle dekorasyon, tabelalar, şık demirbaş ürünler maliyetinizi yükseltebilir.
Şahıs işletmesi açmanız durumunda masrafınız limited veya anonim şirket kuruluş masraflarına göre biraz daha az olacaktır. Şahıs işletmelerinde teknik personel çalıştırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Limited veya anonim şirket kurmanız durumunda ise teknik personel çalıştırma zorunluluğu ile karşı karşıya kalırsınız.
Sigorta acentesi açma şartları 2021 nelerdir?
Sigorta acenteleri, birçok sigorta ürünü satabilmektedir. Emeklilik, otomobil, sağlık, hayat, işçi, mal, hasar ve sakatlık gibi birçok sigorta ürününü pazarlayabilmekte ve satışını yapabilmektedir.
Sigorta acentesi açabilmenin ilk şartı, üniversite mezunu olmaktır. Ancak bu tek ve yeterli şart değildir. Sigorta acentesi açma şartlarını iyi bir şekilde incelemek gerekiyor. Şimdi dilerseniz, bu şartlara geçelim.
Öncelikle kimler sigorta acentesi açabilir, bu kişilere bir göz atalım.
- Herhangi bir üniversitenin sigortacılıkla ilgili bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Sadece mezun olmak yetmiyor. Mesleki deneyim süresinin tamamlanması da gerekiyor.
- Doğrudan 4 yıllık sigortacılık bölümünden mezunsanız, mesleki deneyim süresini tamamlamanız şart değil.
- Üniversitenin sigortacılıkla ilgili 2 yıllık fakültelerinden mezunsanız, 2 yıl mesleki deneyim süresini tamamlamanız şarttır.
- 4 yıllık yüksek öğretim kurumundan mezun olmanız durumunda ise 1 yıl 6 ay mesleki deneyim süresini tamamlamanız gerekmektedir.
Şimdi dilerseniz, diğer sigorta acentesi açma şartlarına bakalım.
- Türkiye’de yerleşik olmanız gerekmektedir.
- 4 yıllık fakülte mezunu olmanız ya da 2 yıllık pazarlama, risk yönetimi veya sigortacılık bölümünlerinden mezun olmanız şarttır.
- İşletmeyi kuracak olan kişinin teknik personel unvanına sahip olması gerekiyor.
- Ticari sicilin kesinlikle temiz olması gerekmektedir.
- En az 25.000 TL’lik malvarlığına sahip olmanız gerekmektedir.
- SEGEM belgesi şarttır.
- Mesleki deneyim süresinin tamamlanması gerekmektedir.
Sigorta acentesi açmak için gerekli belgeler nelerdir?
Sigorta acentesi için gerekli belgeler tüzel kişi ve gerçek kişi için farklıdır. Şahıs işletmeleri ve limited ya da anonim şirket işletmeleri için gerekli belgeler farklılık göstermektedir.
Tüzel kişiler için gerekli belgeler:
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Ticaret sicili tasdiknamesi
- Şirket ana sözleşmesi
- Vergi levhası sureti
- İflas konkordato belgesi (asıl)
- Taahhütname (ek-1 ve ek-2) asıl ve ıslak imzalı
- Bilgi formu (ek-3) asıl ve ıslak imzalı
- Mesleki sorumluluk sigortası sureti (Tanzim edilmişse)
- Sigorta şirketi ile yapılan sözleşme sureti (Sigorta şirketi ile acentelik sözleşmesi yapılmışsa)
- İmza sirküleri fotokopisi
- Telefon / e-posta vb. bilgiler için beyan / statik ip kullanıldığına dair belge
Gerçek kişiler için gerekli belgeler:
- Vukuatlı nüfus cüzdanı sureti (asıl)
- İkametgah belgesi (ev adresi) asıl
- Arşiv kayıtlı adli sicil belgesi (asıl)
- İflas konkordato belgesi (asıl)
- İki adet vesikalık fotoğraf
- En son mezun olunan okul diploma sureti
- Ticaret sicil gazetesi
- Ticaret sicili tasdiknamesi
- Taahhütname (ek-1 ve ek-2) asıl ve ıslak imzalı
- Bilgi formu (ek-3) asıl ve ıslak imzalı
- Mesleki sorumluluk sigortası sureti (tanzim edilmişse)
- Yabacı dil belgesi (yabancı dil biliniyorsa)
- Sigorta şirketi ile yapılan sözleşme sureti (sigorta şirketi ile acentelik sözleşmesi yapılmışsa)
- Son 2 ay a ait güncel adresli adsl-telefon, elektrik ve su faturası veya ön başvuru evrakları
Sigorta acentesi bayiliği veya şubesi olmak nedir?
Sigorta acentesi açmak ile sigorta acentesi şubesi olmak çok farklı durumlardır. Sigorta acentesi açmak için doğrudan sigorta şirketleri ile acentelik sözleşmesi yapmanız ve poliçe kesebilmeniz için teminat mektubu vermeniz gerekebiliyor. Ancak sigorta acentesi şubesi olursanız, bu durumda bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmayabiliyorsunuz. Yeni açılacak bir sigorta acentesi için sigorta şirketleri acentelik verme konusunda çekingen davranabiliyor.
Sigorta acentesi şubesi olabilmeniz için çoklu sigorta acenteliği olan yerler ile bayilik veya şube için iletişime geçmeniz gerekmektedir. Bu durumda, sigorta şirketleri ile bağlantı kurmadan doğrudan poliçe kesebilirsiniz. Şunu da vurgulamakta fayda var: Bayilik veren bazı sigorta acenteleri yine teminat mektubu isteyebilmektedir. Resmi şubelik için SEGEM belgenizin olması gerekiyor.
Sigorta acentesi KOSGEB devlet desteği var mı?
Sigorta acenteleri için KOSGEB destek verebilmektedir. İşletmenizi resmi olarak kurmadan önce KOSGEB girişimcilik belgesi almanız gerekmektedir.
KOSGEB girişimcilik belgesini nasıl alacağınızı bilmiyorsanız, https://parahayali.com/kosgeb-girisimcilik-sertifikasi/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Belgenizi aldıktan sonra acentenizi kurup KOSGEB’e başvuru yapabilirsiniz. KOSGEB, şahıs işletmesi açmanız durumunda 5.000 TL, şirket açmanız durumunda 10.000 TL nakit desteği vermektedir. Ayrıca 1. yılın ve 2.yılın sonunda sigortalı personel sayınıza göre 20.000 TL’ye kadar nakit desteği verebilmektedir.
lise mezunuyum şirketim var sigorta acentesi kurmak istiyorum.bilgi verebilir.