Senet Nasıl Doldurulur? Senet Doldurma Örneği 2021-2022
Daha öncesinde herhangi bir alacak verecek meselesine dair problem yaşadınız mı? Senet sayesinde yasal ve resmi geçerliliğe sahip belgelere sahip olabilirsiniz. Böylece olası sorunlara da temelinden çözüm sağlamış olursunuz. Ancak bunun için bilmeniz gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle senetin ne olduğunu ve ne işe yaradığını idrak etmeniz gerekmektedir. ‘Senet nasıl doldurulur?’ Sorusunun da yanıtını öğrenerek bu konuya açıklık getirebilirsiniz. Bir ürün veya hizmet aldığınızda borcunuzu ödeyeceğinize dair bir taahhüt vermiş olursunuz. Keza eğer satıcı veya hizmet sunan taraf sizseniz de aynı durum karşıdaki kişi/kurum için geçerlidir. Böylece ticari anlaşmalarda yaşanacak olumsuz etkenler ortadan kaldırılmış olmaktadır. Eğer senette belirtilen tarihe kadar ilgili ödeme gerçekleşmemişse, o halde yasal haklarınıza başvurabilir ve mahkeme kararı ile alacağınızı temin edebilirsiniz. Herhangi özel bir yerden temin etmenize gerek kalmadan kırtasiyelerden dahi senetlerinizi alabilirsiniz. Şimdi tüm detayları ile ‘senet’ hususuna giriş yapalım.
Başlıklar
Senet Nedir?
Her şeyden önce resmi bir belge olduğunu hatırlatmakta ve bilmekte fayda vardır. Dolayısıyla keyfi düzenlemeler için kullanılamaz. Alacaklı ve borçlu taraflar karşılıklı olarak zaman dilimini kararlaştırarak, belirli bir tarihte anlaşırlar. Bu anlaşma türünde, yalnızca borçlu taraf imza atmaktadır. Senet üzerinde yalnızca iki taraf vardır. 3. kişilerin dahil olması söz konusu değildir. Bununla beraber bu tarafların diğer bilinen isimleri şu şekildedir; muhatap(borçlu) ve lehtar(alacak). Senet, eğer eksik içerikler barındırıyorsa veya kuralına göre oluşturulmadıysa herhangi bir geçerliliği olmamaktadır. Bundan dolayı bu konuya azami özeni göstermek elzemdir. ‘Senet nasıl doldurulur?’ Sorusu bu noktada daha da çok önem arz etmektedir. Peki, ‘senet ne işe yarar, özellikleri nelerdir?’ Tüm merak edilenleri ve kritik hususları ile birlikte keşfetmeye devam edelim.
Açık Senet Nedir?
Detaylar alacaklı tarafından belirlenmektedir. Bundan dolayı borçlu tarafın bu durumdan hoşnut olması beklenemez. Çünkü resmen boş bir kağıda imza atmakla eş değerdir de diyebiliriz. Yalnızca ödenecek olan meblağ bilinir. Ancak ödeme tarihi hususunda seçim, alacaklınındır. Böylece dilediği tarihi senede işleyebilmektedir. Buna istinaden de muhatap kişi/kurum, zaman açısından sıkışabileceği gibi ödeme zorluğu yaşaması da olasıdır.
Ayrıca bazı durumlarda meblağ tutarı yazılmadan senetlerin doldurulduğu da olmaktadır. Bu durum, borçlu tarafından aşırı derecede sorunların oluşabileceği bir husustur. Eğer böyle bir kağıda imza atacak olursanız, maddi değerlerinizin tamamını kaybetme olasılığınız bulunmaktadır. Hatta aynı şekilde özgürlüğünüzü de… Çünkü ödemeyi yapamadığınız takdirde icraya kadar gidebilen bu süreçte, yine de belirlenen tutar kadar malen alım yapılamadıysa, cezai yaptırımlar da uygulanabilmektedir.
Senet Ne İşe Yarar?
Ticari ilişkilerin düzenli ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Özellikle alacaklı tarafa büyük katkılar sunar. Senet üzerinde bulunan imzaların hukuki geçerliliği bulunmaktadır. Dolayısıyla bir defa düzenlenen senetten ‘vazgeçme hakkı’ gibi bir durumun olması kesinlikle mevzubahis değildir. Bundan dolayı senedin şartları belirlenirken bu husus göz önünde bulundurulmalıdır. Akabinde buna göre işlemler yapılmaktadır. Aynı zamanda bu belge üzerinde bir de ‘kefil’ söz konusu ise senet, tam bir sorumluluk kazanır. Böylece asıl muhatap kişi borcunu ödemese dahi bu alacak, kefilden temin edilmektedir.
Bahsettiğimiz konuların geçerli olması için finalde, muhakkak imzanın olması gerekmektedir. İmzanın olmadığı bir senet, hükümsüz sayılmaktadır. Bugüne kadar senet ile ilgili yaşanan en büyük sorunların başında, boş senede imza atmak gelmektedir. Muhatap kişiler, bazen farkında olmadan bunu gerçekleştirirken, bazen de karşı tarafa duyulan güven neticesinde böyle bir uygulamaya onay vermektedirler. Ancak! Senedin resmi bir belge olduğunu asla unutmamalısınız. Karşı tarafın yapabileceği en ufak bir yanlış veya hatalı bilgi doldurması neticesinde maddi ve manevi çok büyük zararlar almanız kuvvetle muhtemeldir.
Bununla birlikte eğer bir senet doğru bir şekilde doldurulmuşsa ve muhatap kişi tarafından imzalanmışsa geçerlilik kazanacaktır. Üstelik bu resmî geçerlilik yalnızca ülkemiz sınırları dahilinde de değildir. ‘Alacaklılık hakkı’ sebebiyle uluslararası alanda da karşılığı bulunmaktadır. Dolayısıyla borçlu kişinin yurt dışında olması veya gitmesi, durumun netliğini değiştirmeyecektir. Peki, tüm bunların geçerli bir belge statüsüne sahip olması için senet nasıl doldurulur? Gelin hep birlikte incelemeye devam edelim.
Senet Doldurma Örneği 2021-2022
Senet Nasıl Doldurulur 2021?
Senedin, resmî bir değere ulaşabilmesi için doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Aksi takdirde alacağınızı meblağı elde etmeniz mümkün olmaz. Öyleyse senet doldururken dikkat edilmesi gereken hususları iyi bilmeniz gerekir. Şimdi, adım adım senet nasıl doldurulur? Konusunu ele alalım…
- Ödeme günü: Senedin ne zaman ödenmesi gerektiğini ifade eden kısımdır. Senedin vadesi bu tarihten itibaren dolmuş demektir. Bu tarihte senede imza atan borçlunun ödeme yapması gerekmektedir. Eğer bu bölümü boş bırakırsanız, senedin ibraz edildiği gün ve zamanda ödenmesi gerekir. Bu nedenle, bu bölümü boş bırakmayınız, ödeme gününü mutlaka belirleyeniz.
- Ödenecek tutar: Alacak bu kısma yazılmaktadır. Döviz ya da TL olarak yazılabilmektedir. Bu kısma yazılacak olan tutar, vade gününde tek seferde ödenmelidir. Eğer taksit ile alacağınız olacaksa bu durumda ayrı ayrı senet düzenlenerek ayrı ödeme günleri belirlemeli ve taksit tutarları, ayrı senetlerde yazılmalıdır. Ödenecek tutar yazılırken kesinlikle #ÖDENECEKTUTAR# şeklinde yazılmalıdır. Ödenecek tutarın kenarlarına # işaretini koymalısınız. Daha sonra değişiklik yapılmaması, herhangi bir sayı eklenmemesi için bu işareti kesinlikle öneriyoruz.
- Ödeme tarihi: Bu kısma 1 nolu kısımda yer alan tarih yazılmalıdır.
- Alacaklı: Senette alacaklı kim ise onun adı ve soyadı yazılmalıdır. Alacaklı gerçek kişi ise Ad ve Soyad bilgisi yeterlidir. Alacaklı tüzel kişilik ise şirket ismi eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır.
- Borç miktarı: Bu kısma 2 nolu kısımda sayı ile yazılan tutar, YAZIYLA yazılmalıdır. Teyit amaçlı yazılmaktadır. Çift taraflı # işareti kullanmayı unutmayınız.
- Bu kısım zorunlu bir kısım olmasa da Malen ya da Nakden yazılması iyi olur. Eğer borç nakit ise NAKDEN, mal veya hizmet için düzenlendiyse MALEN yazılmalıdır.
- Borçlu bilgileri: Bu kısma borçlu bilgileri girilmektedir. Adı, soyadı, adresi ve T.C kimlik numarası doğru ve eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır. Mümkünse kimlik kartına bakılarak doldurulmalıdır.
- Düzenleme tarihi: Bu kısma düzenleme tarihi yazılmalıdır. Olmazsa olmazdır. Unutmayınız. Mutlaka doldurunuz. Bulunulan il yazılabilir.
- İmza: Senedin olmazsa olmaz kuralıdır. İmzasız bir senet geçersizdir. Çift imza şeklinde attırılır. Borçlu şirket ise kaşe mutlaka attırılmalıdır.
Kefil olacaksa senedin aşağı kısmında yer alan kefil bilgileri, eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Akabinde çift imza attırılmalıdır.
Kimler Senet Yazabilir?
Kırtasiyelerden temin edilebilen belgeler olduğunu belirtmiştik. Spesifik olarak sunulan belgeler değildir. Dolayısıyla buradan da yola çıkarak herkes tarafından yazılabileceğini bilmekte fayda vardır. Bireysel ve kurumsal anlamda senetlerin geçerliliği bulunmaktadır. Dolayısıyla gerek sıradan vatandaşlar, gerekse de şirketler bu yola başvurmaktadır. Aynı zamanda şirket ile şahıs veyahut da şahıs ile şirket arasında da bu durum gerçekleşebilmektedir. Yapmanız gerekenleri yukarıdaki satırlarımızda zaten detaylı bir şekilde açıkladık.
Senet Nasıl Doldurulur isimli yazımızla ilgili soru ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz.