Savcı Maaşları Ne Kadar, Savcı Nasıl Olur?
Savcı maaşları 2022 itibari ile 11.570 – 38.100 TL arasında belirlenmiştir. Kadın savcı olmak için hukuk fakültesi bitirmek gerekiyor. Bu yazımızda sizlere 2022 yılında savcı maaşlarının ne kadar olduğunu, savcı olmak için gereki kriterleri anlatmaya çalıştık.
Başlıklar
Savcı Maaşları Ne Kadar?
Savcı maaşları ne kadar sorusu savcı olmak isteyenlerin cevabını en çok merak ettiği sorulardan biridir. Savcı maaşları özel ve kamuda farklı şekilde uygulanmaktadır. Savcı maaşları özel sektörde daha belirgin farklılık göstermektedir. En düşük savcı maaşı 11.570 TL olmakla en yüksek savcı maaşı 38.100 TL olmaktadır.
Savcılığın da kendi içerisinde birçok çeşidi olmakla birlikte her bir savcılık türünün şartları da farklı olmaktadır. Bu bakımdan savcı olma şartlarının detaylı bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Savcılık maaşları firmadan firmaya da farklılık gösterebilmektedir. Grafikte gördüğünüz üzere 2022 yılında güncel savcı maaşları;
- En düşük Savcı Maaşı: 11,570 TL
- Ortalama Savcı Maaşı: 21,290 TL
- En yüksek Savcı Maaşı: 68,100 TL
Savcı Maaşları Ne Kadar Zamlandı?
Enflasyon oranlarının açıklanması ile birlikte pek çok sektörde mesleklere yönelik maaş zamları meydana gelmiştir. Bu çerçevede savcılar da 2022 yılının Ocak ayı itibari ile kendilerine yapılan zam oranının ne kadar olduğunu merak etmektedir.
Savcı maaşları ne kadar zamlandı sorusuna Adalet Bakanlığı tarafından net bir cevap verilmemekle birlikte, emekli maaşlarına yapılan %30,5 ek zamla savcıların da buna göre zamlı maaş alacakları öngörülmektedir.
Savcı Nasıl Olunur?
Savcılık tek bir çeşide bağlı kalmaksızın birçok savcılık çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri olan ayrıca en çok adı duyulan savcılık çeşitlerinden biri de Cumhuriyet savcıları olmaktadır. Savcı nasıl olunur diye bakıldığında ilk şartlardan biri üniversitelerin dört yıllık ilgili bölümlerinden mezun olmaktır.
Cumhuriyet savcısı olmak isteyen ve bu kapsamda dört yıllık Hukuk Fakültesi okuyanlar Adalet Bakanlığı ve ÖSYM’nin ortak hazırlamış oldukları sınavda başarılı olmak durumundadır. Bunun yanında stajyer olarak belli bir süre çalıştıktan sonra savcı olunabilmektedir. İl veya ilçe Cumhuriyet savcıları başarılı bir çalışma göstermelerinin ardından Yargıtay ve diğer kurumlarda çalışabileceklerdir.
Bir diğer savcı çeşidi olan Danıştay savcısı olabilmek için ise üniversitelerin Hukuk Fakültesi, İktisat, Maliye ve İdari Bilimler gibi bölümlerden mezun olmak gerekmektedir. Ardından Adalet Bakanlığı ve ÖSYM’nin ortak hazırlamış olduğu sınava girerek başarı gösterildiğinde belli bir süre stajyer olarak çalıştıktan sonra Danıştay savcısı olunabilmektedir.
Kadın Savcı Nasıl Olunur?
Savcılıkla ilgili birçok alım söz konusu olmakla birlikte kadın savcı nasıl olunur sorusu da bu kapsamda cevap arayan sorulardan biridir. Kadın savcı olmak için herhangi bir özel şart aranmamaktadır. Bunun yanında hukuk fakültesi mezunu olmak ve istenilen şartları taşımak yeterli olacaktır.
Meslekte kadın ya da erkek ayrımı gözetilmemektedir. Mesleği icra eden birçok kadın ve erkek bulunmaktadır. Sınavlar tamamlandıktan sonra mülakat aşamasına sıra gelmektedir. Seçim aşamasında kurul tarafından belirlenen mülakat soruları sorulmaktadır.
Kaç Çeşit Savcı Vardır?
Çalışılan kuruma bağlı olarak birçok savcı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar sırası ile şu şekildedir;
- İl ve ilçe Cumhuriyet başsavcıları,
- Adli yargıda çalışan savcılar,
- Cumhuriyet savcıları,
- Yargıtay Cumhuriyet savcıları,
- Danıştay savcıları,
- İdari yargıda çalışan savcılar,
- Cumhuriyet başsavcı vekilleri,
Savcı Olmak İçin Yaş Sınırı Var Mı?
Savcı olmak isteyen ve bu konudaki gerekli şartları taşıyıp taşımadığını araştıranların cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri savcı olmak için yaş sınırı var mı sorusu olmaktadır. Savcı olmak için ÖSYM’nin Adalet Bakanlığı ile hazırlamış olduğu sınava girmek için birtakım şartlar yer almaktadır.
Sınava başvurabilmenin ilk şartlarından biri Türk vatandaşı olmaktır. Bunun yanında belli bir yaş sınırı da bulunmaktadır. Başvuru yapacak olanların 35 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. Avukatlıktan hakim ya da savcılığı geçmek isteyenlerin ise 45 yaşını doldurmamış olması şartı aranmaktadır.
Kadın Savcılar Nasıl Giyinir?
Kadın ve erkek savcıların giyimlerine büyük bir önem göstermeleri arz etmektedir. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte de bu durum açıkça ifade edilmektedir.
Kadın savcılar nasıl giyinir sorusuna istinaden kadınlar çok açık yakalı ve kolsuz gömlek, kot ve bunun gibi pantolonlar giyemez. Dizden yukarda ve yırtmalı etek giyimi de kabul edilmemektedir.
Terlik ve sandalet gibi ayakkabı da giyilememektedir. Savcı ve savcı adayı kadınların bu kurallara göre hareket etmesi gerekmektedir.
Hukuk Okuduktan Sonra Nasıl Savcı Olunur?
Hukuk fakültesinde okuyan ve savcı olmak isteyenler hukuk okuduktan sonra nasıl savcı olunur sorusuna cevap arayarak çalışmalarını o yönde ilerletmek istemektedir. Savcı olmak isteyenlerin ilk olarak Hukuk Fakültesini dört yıllık olarak tamamlamaları gerekir.
Eğitimin tamamlanmasının ardından Adalet Bakanlığı ve ÖSYM’nin ortak hazırlamış olduğu Adli Yargı sınavına girmeleri gerekmektedir. Burada sorulan 100 sorudan en az 70 puan alındığı takdirde mülakata girilmeye hak kazanılacaktır.
Mülakatı başarı ile geçenler savcı adayı olurlar. Savcı adayları iki sene staj yapmak durumundadır. Stajın ilk yılında kişinin savcı olup olamayacağın karar verilir. Stajın son senesinde de sınav yapılarak kişi bu sınavda başarı gösterirse savcı olur.
Başsavcı Nasıl Olunur?
Savcı olmak için birtakım şartlar aranmakla birlikte başsavcı olmak için de bazı şartlar yer almaktadır. Buna göre başsavcı nasıl olunur sorusuna verilecek ilk cevaplardan biri dört yıllık hukuk fakültesi mezunu olmaktır. Diğer yandan başsavcı olmak isteyenlerin;
- Türk vatandaşı olmaları,
- 35 yaşını doldurmamış olmaları,
- Adli yargı adayı olmak isteyenlerin hukuk fakültesi mezun olmaları ya da yabancı bir hukuk fakültesini bitirerek eksik kalan derslerin sınavına girerek başarı elde etmeleri,
- Kamu hakları için yasaklı olmamaları,
- Askerlikle ilgilisinin bulunmaması,
- Hakimlik ya da savcılık yapmasını engelleyecek vücut ve akıl sakatlığı bulunmaması,
- Devletin şahsiyetine karşı suç işlememiş olmakla birlikte rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık ve sahtecilik gibi yüz kızartıcı suçlara karışmamış olmak,
- Yazılı yarışma sınavı ve mülakatta başarı göstermek,
Hakimlik ve savcılığa yakışmayacak hal ve harekette bulunmamış olmak, gibi şartları tamamen yerine getirmeleri gerekmektedir.
Gerekli şartları taşıyan adaylar yazılı sınavda ve mülakatta başarı göstermelerinin ardından stajlarını da başarı ile tamamladıktan sonra görevlerine başlayabileceklerdir.
Savcı Maaşları ve Savcı olmak için gereken şartları sizlere en güncel şekilde belirtmeye çalıştık. Makalemizi nasıl buldunuz?
Dikkatinizi Çekebilir: https://parahayali.com/kaymakam-nasil-olunur/ – https://www.hsk.gov.tr
gerçekten oldukça iyi maaş alıyorlar. 2022 yılında da baya zam gelmiş ama hakları o kadar okuyorlar ugrasıyorlar.