Şarküteri Açma Maliyeti 2022 Ne Kadar?
Sucuk, salam, sosis, tavuk vb. ürünlerin satışının yapıldığı işletmelere şarküteri denilmektedir. Ancak ülkemizde şarküterilerde sadece bu tür hazır gıdalar satılmamakta aynı zamanda farklı türlerdeki gıdaların da satışı yapılabilmektedir. Özellikle son yıllarda belirli konsept geliştirmiş ve organik ürünlerin satışını yapan, çeşidi ve alternatifi bol ürünlere reyonlarında yer veren şarküterilerin ön plana çıktığını ve oldukça yüksek kazançlar elde ettiğini gözlemlemekteyiz. Siz de şarküteri açmak istiyorum ve şarküteri açma maliyeti ne kadar olur vb. soruların cevabını arıyorsanız, yazımızda şarküteri iş fikrine yönelik birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Tavsiye Makale: Çiğköfte Dükkanı Açmak Karlı mı?
Şarküteri açmak karlı mı? Kazandırır mı?
Şarküteri dükkanı açmak istiyorsanız, başarılı ve kazançlı bir işletme için olmazsa olmaz hususları dikkate alarak iş planınızı oluşturmalısınız.
Hiç kuşkusuz bir sektör söz konusu ise o sektör zaten kazançlı ve karlıdır. Ancak her karlı iş fikrinde başarılı olacağınızın garantisi yok. Günümüzde hangi sektörde olursa olsun, açılan işletmeler kadar kapanan işletmelerin de varlığının gözardı edilmemesi gerekiyor.
Peki ama şarküteri açarken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Aslına bakarsanız, şarküteri açarken dikkat edilmesi gereken hususlar, işletmenizin karlılığını ve müşteri potansiyelini doğrudan etkileyecek olan faktörler olacaktır. Bu nedenle, doğru bir konsept ve iş planı ile şarküteri açmanın oldukça karlı ve kazançlı bir iş fikri olduğunu söyleyebiliriz. Şarküteri ürünlerinde %100’e varan kar marjlarının olduğunu ifade edebiliriz. Ürünleriniz ne kadar taze ve sağlıklı olursa, market ve bakkal ürünlerinden ne kadar fazla kaliteli olursa müşterilerinizin de fiyat hassasiyetlerini azaltmış olursunuz.
Şimdi şarküteri işletmenizin karlı olabilmesi için nelere öncelikli dikkat etmek gerekiyor, bu hususlara bakalım:
- Mutlaka şarküteri ürünleri ile ilgili yeterli deneyiminizin olması gerekiyor. Eğer yeterli deneyiminiz bu sektörde yoksa öncelikli olarak deneyim kazanmanızı öneririm. Zamanla ürünleri ve sektörü tanırım derseniz, hata yapa yapa ilerlersiniz. Bu durumda ilerleyen zamanlarda motivasyon ve kazanç kaybına sizi uğratabilir.
- Şarküteri ürünleri tek bir kalemden oluşmaz. Birden fazla çeşit ve kalem vardır. Her birisinin toptancıları farklıdır. Ürünlerinizi tedarik edeceğiniz toptancıları iyi tanımalısınız. Bu durum, hem maliyet hem de karlılığınızı doğrudan belirleyecek ve müşteri potansiyelinizi etkileyecektir. Kaliteli ürünleri tedarik etmeyi bilmek, şarküteri ürünlerini tanımak çok önemli.
- Bazı sektörlerde rakip analizi çok önemlidir. Kritik öneme sahiptir. Şarküteri sektöründe de rakip analizi yapmak çok büyük öneme sahiptir. En önemli rakipleriniz marketler olacaktır. Marketler ile nasıl rekabet edeceğinizi çok iyi planlamış olmanız gerekiyor. Marketin olmadığı yere şarküteri açarım diyorsanız, yanılıyorsunuz. Nitekim günümüzde marketlerin olmadığı herhangi bir lokasyon kalmamıştır. Varsa da o yer işlek değildir zaten. Marketler ile özellikle fiyatlar üzerinden müthiş bir rekabete hazır olmalısınız. Hem fiyatlar hem de kalite konusunda marketlerden üstün olursanız, bu iş bitmiştir demektir. Eğer fiyatlar konusunda rekabet edemem diyorsanız, yüksek kaliteli ürünleri pazarlama ve bir ”şarküteri konsepti” geliştirmelisiniz. Bunun için yüksek gelir grubu fazla olan bir lokasyon tercih etmeli ve işletmenizi, lüks bir işletme görünürlülüğü ile pazarlamalısınız.
- Belki de şarküteri işletmeleri için çok önemli bir konuya geldik: Lokasyon. Şarküteri açacağınız yerin oldukça işlek ve fiyat hassasiyeti düşük, yüksek gelirli grubun yaşadığı bir bölgede olmasını öneririm. İşlek olmayan, düşük gelirli grupların yaşadığı bölgede şarküteri işletmeniz iş yapamaz hale gelebilir. Bu gibi bölgelerde müşterilerin fiyatı düşük, kalitesi düşük şarküteri ürünlerini tercih edebileceğini öngörmelisiniz. Bölgenin işlekliği ve canlılığı en önemli kriter.
Açacağınız şarküteri dükkanının kazancını cironuz belirleyecektir. Bu nedenle, işletmenizin sirkülasyonunuzu birçok faktör etkileyecektir. Ürünlerinizin kalitesi, işletmenizin lokasyonu, işletmenizin yaşı (zamanla tanınırlılığınız ve bilinirliğiniz artacaktır.) ve daha birçok etmen cironuzu etkileyeceğinden kazancınızı öngörmek kısa vadede mümkün olmayacaktır.
Karlı İş Fikri: Meyhane Açmak Ne Kadar Kazandırır?
Şarküteri açma maliyeti 2020-2021 ne kadar?
Şarküteri açma maliyeti, açacağınız işletmenin konseptine ve mal çeşitliliğinize göre değişicektir. Günümüzde ortalama 60-100 metrekare arası tam donanımlı bir şarküteri açabilmenin maliyeti ise 300.000 TL ile 500.000 TL arasında değişmektedir.
Özellikle işletmenizin dekorasyonu ve şarküteri reyonları maliyetinizin büyük bir kısmını oluşturacaktır. Yine şarküteriniz için satın alım yapacağınız ürünler de maliyetinizi doğrudan etkileyecektir.
Şarküteri açmak için gerekli izinler nelerdir?
Şarküteri açabilmek için normal bir işletme prosedürü gerekmektedir. Farklı olarak herhangi bir prosedür işletilmez. Bu konuda muhasebecinizden yardım da alabilirsiniz.
Tavsiye makale: Şahıs işletmesi nasıl kurulur?
Ancak girişimcilerin kafasında şarküteri ustalık belgesi ile ilgili bir takım soru işaretleri bulunmaktadır. Bu soru işaretlerini giderebilmek adına konuya açıklık getirmek gerekiyor.
İşletme açarken değil de belediyeden çalışma izin ve ruhsatı alırken ”Şarküteri, Bakkal ve Gıda Pazarları Satış Elemanlığı Ustalık Belgesi” talebinde bulunabilmektedirler. Bazı belediyeler, bu ustalık belgesini şart olarak koşmamaktadır. Bu nedenle, bu belgeyi talep eden belediyeler için ustalık belgesi almanız gerekebilir. Ancak belge alımı çok uzun sürdüğünden bu belgeye sahip bir personel de işinizi görebilir.
Şarküteri ustalık belgesi hakkında detaylı bilgiye https://tyc.gov.tr/yeterlilik/sarkuteri-bakkal-ve-gida-pazarlari-satis-elemanligi-ustalik-belgesi-TR00201444.html adresinden ulaşabilirsiniz.