Salma Tavukçuluk (Gezen Tavuk) Rehberi 2021: Karlı mı?
Günümüzde çevresel kirlenme, gıda sektöründe de kendisini göstermektedir. İnsan sağlığı açısından ne olduğu bilinmeyen birçok gıda türü piyasada kendisine yer bulmuştur. Bu nedenle, organik gıda ürünlerine olan merak ve talep gün geçtikçe artmaktadır. İnsan sağlığı açısından herhangi bir zararı ya da yan etkisi bulunmayan organik gıda ürünleri bu nedenle önem kazanmış durumdadır. Salma tavukçukluk (gezen tavuk) da bu nedenle, bu talebi karşılamaya yönelik oldukça karlı iş fikirlerinden birisi haline geldi diyebiliriz. Tüketicilerin organik ürüne olan talebi, yatırımcıları da organik tavuk ve yumurta üretimi iş fikrine itti. Çünkü organik ürünler için fiyat yüksekliği, tüketiciler tarafından normal karşılanmakta ve talebi olumsuz etkilememektedir. Bu da karlılığı artıran bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu yazımızda, 2021 yılında salma tavukçuluk yatırımı düşünen tüm girişimciler için çeşitli ipuçları ve püf noktalarını da içeren kapsamlı ve detaylı bir içerik hazırladık. Bu içeriğimiz sayesinde aklınıza takılan birçok soruya cevap bulabilirsiniz.
Başlıklar
Salma tavukçuluk nedir?
Salma tavukçuluk, tavukların doğal koşullar içerisinde serbest arazide rahatça gezebildikleri ve bu sayede doğadan çeşitli mineral ve gıdaları tüketebildikleri bir açık besi tavukçuluk türüdür. Bu tavukçuluk türüne gezen tavuk da denilmektedir. Salma tavukçuluğun temelinde tavukların doğal besinlerle beslenmesi yatmaktadır.
Salma tavukçuluk karlı mı? Ne kadar kazandırır?
Salma tavukçulukta bazı önemli kuralların olduğunu söylememiz doğru olacaktır. Bu konuda yatırım yapacak olan kişilerin kapalı kümesten araziye, yemliklerden suluklara, tercih edilecek tavuk ırkından yem türüne göre birçok hususa dikkat edilmesi gerekiyor. Bu kurallara uyulduğu zaman gezen tavukçuluğun parlak ve karlı bir iş fikri olduğunu söylememiz kaçınılmaz olacaktır. Kaliteli kümes koşulları, doğru ırk seçimi ve besi ile sizi üzmeyecek bir verim alırsınız.
Salma tavukçuluk yapmak istiyorum diyorsanız, aşağıda yer verdiğimiz başlıklara azami özeni göstermenizi tavsiye ediyorum. Aşağıdaki uyarılarımıza ne kadar uyarsanız, o derece kazançlı bir girişimde bulunmuş olursunuz. Çünkü kaliteli bir ürün üretmeniz durumunda yüksek fiyatlar göze batmayacak ve önemli bir karlılık avantajına sahip olacaksınız.
Bu sektörde ne kadar kazanacağınız tamamen yatırım tutarınızla alakalıdır. Yatırım tutarınız ve işletmenizin kapasitesi ne kadar yüksek olur ve ne kadar profesyonel davranırsanız, kazancınız da o derece yüksek olacaktır. Tek bir kazanç verisi vermemiz yanlış olacaktır. Bu nedenle, bu işi doğru yapmak önemli olandır.
Merak Ediyor Musun? Kaz Yetiştiriciliği Karlı mı?
Salma tavukçuluk kümes yapımı
Salma tavukçuluk kümes yapımı konusunda birçok alternatif kümes modeli bulunmaktadır. Kapılı kümes sistemini birbirinden farklı yapı malzemelerinden yapabilirsiniz. Bu konuda son kararı siz almalısınız.
Peki ama gezen tavuklar için ne tür bir kümes yaptırabilirim?
Yukarıda da ifade ettiğim gibi birçok alternatif model söz konusu: Prefabrik kümesler, sandaviç panelden kümesler, betonarme kümesler, izolasyonlu çadır kümesler vb. Çadır tipi kümesler, bu sektör için uygun değildir. Bu sektöre uygun modellerden birisini tercih edebilirsiniz ancak hepsi için geçerli bazı önemli kuralları da hatırlatmakta fayda var.
- Kümes inşa ederken kümesin kışın aşırı soğuk, yazın ise aşırı sıcak olmasını önleyecek bir yapıda kurgulamalı ve buna uygun yapı malzemesi tercih etmelisiniz.
- Kümesinizin kapasitesini doğru bir şekilde belirlemelisiniz. Beslemeyi düşündüğünüz tavuk sayısına göre kümesinizi inşa ettirmelisiniz.
- Kümesinizde mutlaka havalandırma sistemi olmalıdır. Kümes pencerelerini ihmal etmeyiniz. Uygun bir şekilde güneş ve ışık almalıdır.
- Kümes zemini ince betonlu olabilir. Zeminin üzeri kuru ve uygun sıcaklıkta olursa faydalı olur.
- Kümes aydınlatma sisteminiz mutlaka olsun.
- Tüneklikleriniz, uygun ölçü ve sayıda yapılmalıdır.
- Kümes folluklarını uygun malzemelerden yapılmasına dikkat ediniz. Sandık, plastik sebze kasası veya raf şeklinde uygun bir malzemeden yaptırabilirsiniz. Follukların kapasitesi, 30×40 cmlik bölüm şeklinde olabilir.
- Uygun yemlik ve suluk tertibatı olmalıdır.
- Kümes huzuru sağlanmalıdır. Tavuklar için stressiz bir ortam oluşturulmalıdır. Verim ve sağlık açısından bu oldukça önemlidir.
Farklı İş Fikirleri Ortaya Çıkıyor! https://parahayali.com/romanov-koyun-yetistiriciligi/
Salma tavukçuluk için en iyi ırk
Eğer salma tavukçuluk yapacaksanız, bu alana en uygun ve en iyi ırklardan birisini seçmek zorundasınız. Aksi takdirde, başarısızlık kaçınılmaz olacaktır.
Bu alanda yanlış ırk seçimi, geri dönüşü olmayan bir hatalar silsilesine yol açacaktır. Bu nedenle, ırk seçiminin önemini bir kez daha vurgulamakta fayda var.
Tüm dünyada ve ülkemizde salma tavukçuluk denilince akla gelen ilk ırk, Lohman Brown olacaktır. Bu alanda en fazla tercih edilen ırkın bu tavuk . cinsi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Peki ama neden Lohman Brown, hem ülkemizde hem de dünyada organik yumurta yetiştiriciliğinde bu kadar ön plana çıkıyor? Şimdi dilerseniz, biraz bu ırkın özelliklerine bir göz atalım.
- Araziyi oldukça verimli ve aktif kullanır.
- Yumurta istikrarı vardır.
- Sakin ve uysal bir karaktere sahiptir.
- Gurk olmaz.
- Yumurta rengi uygundur.
- Yumurta başlangıç zaman 18.-20. haftadır.
Bu nedenle, Lohman Brown tavuk cinsi, salma tavukçulukta öne çıkar.
Yine Ligorin de salma tavukçuluğa uygun bir ırktır ancak yumurta rengi, beyaz olduğu için tek başına Ligorin ile salma tavukçuluk yapmanız uygun olmayacaktır. Çünkü organik yumurta denilince insanların akıllarına hemen kahverengi yumurta gelmektedir. Bu algı nedeniyle, Lohman Brown ve Ligorin ile karma bir kümes yapısı oluşturabilirsiniz. Yıllık yumurta verimi 280 – 300 adet olacaktır.
Ataks’ı duymuşsunuzdur. Ataks tavuk ırkı da gezen tavuk sınıfında yer alır ve bu sektöre oldukça uygun bir ırktır. Ancak Ataks tavuk ırkının yumurta verimi Lohman ve Ligorin’e göre düşük olup yem tüketim miktarı daha fazladır.
Pleymut ırkı da salma tavukçuluğuna uygundur. Et verimleri daha yüksektir. Yıllık yumurta verimleri, 220 adet ile 260 adet arasındadır.
Bu konuda son olarak, tavuklar satın alınırken dikkat edilmesi gereken hususları sizinle paylaşmak istiyorum. Dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
- Satın alınacak olan ırkın birinci kan olmasına dikkat edin.
- Doğru yemle yetiştirildiklerinden emin olun.
- Aşılarının eksiksiz yapıldığını kontrol edin ya da ettirin. Aşı takvimi konusunda bilgi alın.
- Sağlıklı ve doğal koşullarda yetiştirildiğini sorgulayın.
- Satın alım yapılırken en uygun tür, 16-17 haftalık yarkalardır.
- Merdiven altı firmalardan satın alma yapmayın.
- Ucuz etin yahnisi yenmez, ucuza asla kaçmayın.
Salma tavukçulukta arazi ve açık alan
Salma tavukçulukta arazi ve açık alanın tavuk sayısına uygun bir şekilde olması önemlidir. Eğer tavuk sayısına oranla kısıtlı bir arazi ve açık alan söz konusu olacaksa kısa süre içerisinde arazinin doğal yapısı bozulacaktır. Bu da yapılan işin kalitesini bozacaktır.
Eğer organik sertifikalı ürünler üreteceğim diyorsanız, 4 metrekare alana 1 tavuk düşecek şekilde arazinizi belirlemelisiniz. Metrekareye kaç tavuk düşer sorusunun cevabı budur.
Arazinin yapısı ile ilgili bazı bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.
- Arazi düz olmak zorunda değildir. Eğilim araziler de bu sektör için uygundur.
- Arazinizin uygun bölümlerine yonca ve diğer yem bitkilerini dikebilirsiniz.
- Tavukların araziyi dengeli bir şekilde kullanmasını file çitler ile sağlayabilirsiniz.
- Arazi ve açık alanın ağaçlı olması bir avantajdır. Yaz aylarında aşırı sıcaklarda tavuklarınızın kümesten çıkmaları için bu önemlidir. Arazide ağaçlar yoksa yapay gölge alanları oluşturabilirsiniz.
- Arazinizde mutlaka 150 cm’lik çitler olmalıdır. Bu güvenlik açısından oldukça önemlidir.
Salma tavukçuluk yem maliyeti
Salma tavukçuklukta yem konusu da oldukça önemlidir. Bu nedenle, ne kadar yem yer? Nasıl ve ne ile beslenir? sorularının cevaplarını vermeye çalışalım.
Öncelikle ne kadar yem tüketimi olacağı doğal alan ve tavuk ırkıyla alakalıdır. Bu nedenle, net bir şey söylemek mümkün değil. Ancak size maliyetinin çok yüksek olmayacağını ifade edebilirim. En azından gelir-gider dengenizi bozmayacak düzeyde olacaktır.
Yem konusuna gelecek olursak, ürünlerinizin kaliteli olmasını istiyorsanız yem kalitesine özen göstermelisiniz. Özellikle kullanacağınız yemin gezen tavuk enerjisine uygun olmalıdır. Yeterli enerjiyi sağlamalıdır. GDO ve katkı maddeleri asla içermemelidir. Aksi takdirde, hedeflediğiniz ürün kalitesini yakalayamazsınız.
Salma tavukçuluğun çok fazla zorluğu ve sorunları yoktur. Bu konu, tamamen deneyime bağlı bir husustur. Titiz ve dikkatli olduğunuz sürece bu iş fikrinde kazançlı daima siz olursunuz.
Salma tavukçuluk yatırım maliyeti 2021 ne kadar?
Yatırım maliyetiniz, tavuk kapasitesine göre değişecektir. 1000 tavuk kapasiteli bir çiftlik için en az 120.000 TL sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Bu tutar içerisinde arazi maliyeti yoktur. Tavuk sayısı arttıkça maliyetler de yükselecektir.
Detaylı Bilgi İçin: Tavuk Çiftliği Kurma Maliyeti
Salma tavukçuluk için gerekli belgeler nelerdir?
Salma tavukçuluk ruhsatı, bu konuda en fazla merak edilen konuların başında geliyor. Gerekli belgeler, standart işletme kuruluş belgeleridir. Bu konuda bir muhasebeci ile anlaşmanız yeterli olacaktır. Ben bu başlıkta daha çok süreci anlatmak istiyorum.
- İşletmenizi yasal olarak kurduktan sonra kümes binasını inşa ettiriniz.
- Kümesiniz yapıldıktan sonra ilinizde ya da ilçeniz bulunan orman ve tarım müdürlüğüne giderek kümes işletme numarası almanız gerekiyor. Gerekli belge, kümes kiralıksa kira kontratı; size aitse tapu olacaktır.
- Kümesiniz, müdürlük tarafından kontrol edildikten sonra kümes işletme onay belgesi alacaksınız.
- Paketli ve markalı yumurta imalatı yapacaksanız, paketleme onay belgesi almalısınız. Bunun için de yine müdürlüğe başvuru yapmalısınız. Paketleme onay belgesi için mutlaka bir depoya ihtiyacınız olacaktır.
Bu konuda yeteri kadar deneyim sahibi değilseniz, mutlaka alanında uzman danışmanlardan destek almanızı öneriyorum.
Salma tavukçuluk devlet desteği ya da KOSGEB desteği var mı?
Ülkemizde salma tavukçuluk devlet desteği vardır. Bu desteği, ülkemizde faaliyet gösteren farklı kamu kurum ve kuruluşları verebilmektedir. Bu konuda çok fazla detaylı bilgi vermeyeceğim. Bu konuda, ilgili kurumları ziyaret ederek kapsamlı bilgi alabilirsiniz.
KOSGEB, salma tavukçuluk desteği vermemektedir. Bu iş fikrine destek veren kurumlar şunlardır:
- Tarım ve Orman Bakanlığı
- TKDK
- Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında teşvikler
Son olarak, bu alanda işinize yarabilecek dokümanları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Salma tavukçuluk fizibilitesi için bağlantı: http://www.oran.org.tr/images/dosyalar/20170915101326_0.pdf
Salma tavukçuluk yönetmeliği için bağlantı: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/09/20150912-2.htm