Organik Ürün Dükkanı Açmak: Açma Maliyeti & Kar Marjı 2022
Organik ürün dükkanı nasıl açılır, merak ediyor musunuz? Cevabınız Evet ise yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz. Bu yazımızda organik ürün dükkanı açmak ile ilgili bilinmeyen tüm detayları açıklıyoruz.
Teknolojinin gelişmesi ve bilginin daha hızlı yayılması sonucu insanlar, alışkanlıklarını değiştirme konusunda artık inatçı davranmamaktadır. Özellikle beslenme alışkanlığı konusunda insanlar, daha bilinçli davranmaya başladı. Eskiye oranla insanların hem dengeli hem de organik ürünler ile beslenme konusunda daha istekli olduklarını ifade etmek mümkündür. Bunun doğal sonucu olarak da organik ürünler dükkanı açmak konusunda yatırımcılar, bu sektöre daha fazla ilgi göstermeye başladı.
Organik ürün ya da yöresel ürün olarak nitelendireceğimiz bu ürünlere son yıllarda talep ciddi oranda arttı. Köy ürünlerini insanlar daha fazla tüketmek istemektedir. Bu gibi ürünlerin satışının yapıldığı işletmelerin de gün geçtikçe kazancı artmaktadır. Organik ürün dükkanı açarak hem yüksek kazanç hem de zamanla genişleyen bir müşteri kitlesi elde etmek mümkün hale gelebilmektedir.
Eğer organik ürün dükkanı açmak istiyorum diyorsanız, organik ürünler dükkanı açma maliyeti konusunda gerçekçi bir hesaplama yapmalısınız. Hangi sektör olursa olsun, dükkan açma maliyetleri birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle, hem organik ürün dükkanı açmanın maliyeti konusunu hem de organik ürün dükkanı kar marjı konusunu dikkate almakta fayda var.
Organik ürünler veya yöresel ürünler sektöründe faaliyet göstermek istiyorsanız, dükkan dizaynı ve dekorasyonuna çok dikkat etmeli ve bu konuda bonkör davranmalısınız. Bir konsept inşa etmeniz gerekiyor. Bayilik alacaksanız, ilgili firma bu konuda size danışmanlık yapacaktır. Bayilik almadan dükkan açmayı düşünüyorsanız, güven ve hijyen düşüncesini mutlaka müşterilerinizde uyandırmak için dizayn ve dekorasyona önem vermelisiniz. Daha sonra gerçek manada organik ve yöresel ürün sattığınızı müşterilerinize kabul ettirmelisiniz.
Başlıklar
Organik Ürün Dükkanı Nasıl Açılır?
Organik ürün dükkanı açabilmenin herhangi bir zorluğu yoktur. Bu kapsamda iki türlü açılabilmektedir: Bayilik ile ve bayilik olmadan. Organik ürünler dükkanı bayilik alarak konsept ve hazır marka ile dükkanınızı açabileceğiniz gibi herhangi bir bayilik almadan kendi markanız ile de organik ürünler dükkanı açabilirsiniz.
Bayilik almayacaksanız, gerçek manada organik ürünleri nereden tedarik edeceğinizi tespit etmeli ve gerekli bağlantıları kurmalısınız. Daha sonra dükkan için doğru bir lokasyonda dükkan kiralamalısınız. Kiralama işlemi sonrası dekorasyon ve dizayn işlerini tamamladıktan sonra organik ürünlerinizi tedarik ederek satış işlemlerine başlayabilirsiniz.
Organik ürünler dükkanı açmak zor değildir. Önemli olan çok İŞLEK bir lokasyonda dükkan kiralayarak TAM VE KALİTELİ ÇEŞİT, KUSURSUZ BİR KONSEPT ile organik ürün dükkanı açabilmektir.
Gerekli dekorasyon, tadilat ve ekipman işlemleri ile beraber resmi başvuruları, ilgili kurumlara yapmak gerekmektedir.
İlk olarak muhasebeci ile anlaşarak vergi kaydı işlemlerini başlatmalısınız. Vergi kaydı için şu belgeler yeterli olacaktır:
- İmza sirküleri (Noterden alınıyor.)
- İşe başlama formu (Vergi dairesinde dolduruluyor.)
- Kimlik kartı
- Fotoğraf
- Kira sözleşmesi fotokopisi
Yukarıdaki işlemleri, muhasebecinize vekaletname vererek de tamamlatabilirsiniz.
Daha sonra ilgili oda kayıtlarının yapılması gerekmektedir. Bu süreçte gerekli belgeler şunlar olacaktır:
- Fotoğraf
- Vergi levhası
- İmza sirküleri
- Kimlik kartı
- İlgili odalara ödeme yapıldığını gösteren dekont
İlgili odalara kayıt sonrası belediyeye çalışma izin ve ruhsatı için başvuru yapmanız gerekmektedir. Gerekli belgeler şunlardır:
- İmza sirküleri
- Kira fotokopisi
- Fotoğraf
- Vergi levhası
- Sicil gazetesi
- Faaliyet belgesi
- İtfaiye raporu
- Diğer belgeler
Tüm bu işlemler sonrası resmi olarak faaliyet yürütmeniz mümkün hale gelecektir.
Organik Ürünler Dükkanı Bayilik Almalı Mıyım?
Organik ürünler dükkanı için bayilik konusu tamamen girişimciye bağlı bir konudur. Bayilik almadan da organik ürünler dükkanı açabilmektedir. Kendi markanız ile herhangi bir ürüne bağlı kalmadan açmanızı tavsiye ederiz.
Bayilik almadan kendi markanız ile dükkan açmanız durumunda en kaliteli yöresel ürünler istenildiği gibi seçilebilmekte ve satışı yapılabilmektedir. Bayilik almanız durumunda dilediğiniz ürünün ve markanın satışını yapma konusunda sorunlar yaşanabilmektedir.
Organik Ürün Dükkanı Açmak Karlı mı? Kar Marjı Nedir?
Organik ürün dükkanı açmak, günümüzde oldukça mantıklı bir girişim olacaktır. Sektör oldukça karlı ve kazançlıdır. Ortalama kar marjı, üründen ürüne değişmekle birlikte %50 ile %300 arasında değişmektedir.
Yüksek kazanç için bazı hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Bunların başında dükkan yeri gelmektedir. Dükkanınız işlek bir AVM’nin bir katında da olabilir, yaya trafiği yüksek bir caddenin köşe başında da olabilir. Ancak mutlaka işlek bir lokasyonda dükkanınızı açmanızı öneriyoruz.
İkinci husus, kesinlikle dekorasyon ve dükkan dizaynıdır. Yüksek satışlar yapan birçok organik ürün dükkanının dizaynına ve dekorasyon yapısına önem verildiği görülmektedir. Hijyenik, temiz ve lüks bir görünüm müşterilerinizi daima etkileyecektir. İşletme görünürlülüğünü göz ardı etmemeli, gerekli reklam ve tabela çalışmalarını yapmalısınız.
Üçüncü husus, ürün çeşitliliği ve tazeliğidir. Gerçek manada organik ürün satışı yapmalısınız. Geniş bir müşteri kitlesi için bu durum olmazsa olmaz bir konudur.
Bu üç husus, işletme başarı ihtimalini arttıracak faktörlerdir.
Sektörel deneyim ve bilgi oldukça önemlidir. Organik ürünlerinizin hangi bölgeye ait olduğunu, nasıl imal edildiğini, ne tür yararlarının olduğunu bilmelisiniz. Bu konuda müşterilerinizi bilgilendirerek onlara rehberlik etmelisiniz. Bu sayede, müşteri sadakati daha sağlam olacaktır. Gıda sektöründe güven çok önemlidir. Müşteri güvenini kazanacak faktörleri bir araya getirmelisiniz.
Organik Ürünler Dükkanı Açma Maliyeti 2022 Ne Kadar?
Organik ürünler dükkanı açmanın maliyeti, birçok faktöre bağlı olarak değişecektir. Yüksek kaliteli malzeme, dükkan büyüklüğü, reklam çalışmaları, dekorasyon, tadilat, ekipman ve ürün çeşitliliği gibi faktörler, organik ürünler dükkanı açma maliyeti hesaplamasını doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle, her girişimcinin kendisine özel bir maliyet hesaplaması olacaktır.
Günümüz koşullarında organik dükkanı açma maliyeti konusunda ortalama bir tutar belirtmek çok zor değil. Yukarıda ifade edilen hususlar dikkate alınması durumunda tam teşekküllü bir organik ürünler dükkanı açmanın maliyeti, en az 500.000 TL‘dir. Bu tutarların altında bir maliyet ile elbette organik ürünler dükkanı açabilmek mümkündür. Ancak doğru bir dekorasyon ve dizayn yapısı ile tam çeşit ve lüks bir organik ürün dükkanı açabilmenin maliyeti, en az 500.000 TL’yi bulabilmektedir.
Organik ürün dükkanı açarken doğru hesaplama yapabilmek adına doğru bir iş planı hazırlamalısınız. Kağıt üzerinde her detayı düşünmeli ve hesaplamalara katmalısınız. Bu sayede, dükkan kurulum sürecinde daha az sürpriz ile karşılaşırsınız.
Yöresel Ürün Dükkanı Açmak İle İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Hiç kuşkusuz günümüzde yöresel ürünlere olan ilgi artmış durumdadır. Ancak bunu suistimal eden birçok firma bulunmaktadır. Bu nedenle, yöresel ürün dükkanı açarken gerçek manada organik ürünlerin satışını yapmalısınız. Özellikle organik ürün belgesine sahip ürünlerin satışını yapmaya gayret göstermelisiniz. Yöresel ürün dükkanı açarken dikkat edilmesi hususları maddeler halinde kısaca özetlemeye çalışalım.
- İşletme yeri, en önemli konu. Çok işlek bölgeleri hedeflemelisiniz.
- İşletme dekorasyonu, tadilatı, dizaynı ve konsepti için maksimum özeni göstermelisiniz.
- Satışını yapacağınız ürünlerin mutlaka organik ürün belgesi olmasına dikkat etmelisiniz.
- Organik ürünlerin lezzeti ve hijyeni için gerekli tedbir ve kontrolleri düzenli olarak yapmalısınız.
- Ürün çeşitliliğiniz kusursuz olmalıdır. Müşterilerin taleplerini eksiksiz bir şekilde karşılamaya özen göstermelisiniz.
- Ürün tedarik zinciriniz sağlam olmalıdır. Gerekli bağlantıları mutlaka sağlamalısınız.
- İşletme açarken yüksek borç oranı ile hareket etmemelisiniz. Yeteri kadar sermayeniz varsa girişimde bulunulmalıdır.
”Organik ürün dükkanı açmak” ile ilgili soru ve görüşlerinizi, aşağıda yer alan yorum bölümünden bizlerle ve okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.