Meyhane Açmak Ne Kadara Mal Olur?
Bu yazımızda meyhane açmak iş fikriyle ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Yazımız, meyhane açmak isteyenler için birer rehber niteliğindedir. Klasik meyhane, yeni nesil meyhane işletmeciliği, bir meyhane açmak ne kadara mal olur, maliyeti 2022 yılında nedir, içkili yer açma ruhsatı için ne yapmak gerekir, nelere dikkat etmek gerekiyor, kazançlı bir iş fikri midir, zorlukları nelerdir vb. birçok konuya dair değerlendirmelerde bulunacağız.
Ülkemizde meyhane kültürü oldukça gelişmiştir. Meyhanelerin, lokanta ve restorantlardan farkını hepimiz biliyoruzdur. Ancak günümüzde klasik meyhane işletmeciliğinin terk edildiğini de ifade etmemiz gerekiyor. Özellikle büyükşehirlerde yeni nesil meyhane işletmeciliğinin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Klasik meyhane ile yeni nesil meyhane işletmeciliğinin farklarını da yazımızda vurgulamaya çalışacağız.
Yazımızda ülkemizde kendine has bir yapısı olan meyhane işletmeciliği konusunda girişimde bulunmak isteyen yatırımcıları bilgilendirmeye çalışacağız.
Başlıklar
Klasik ve yeni nesil meyhane işletmeciliği nedir?
Geçmişten günümüze her dönemde geçerli olan klasik meyhane işletmeciliği günümüzde yerini yeni nesil meyhane işletmeciliğine bıraktı. Özellikle büyükşehirlerde geçerli olan bu durumu, yatırımcıların dikkate alması gerekiyor. Aksi takdirde, hayal kırıklığı ile sonuçlanmış bir girişim söz konusu olabilir.
Peki ama klasik ve yeni nesil meyhane anlayışı nedir?
Klasik meyhane anlayışında genellikle erkek müşteriler söz konusu olur. Klasik beyaz masa örtüleri ve tabaklarla süslenmiş mekanda fasıl müzikler hakimdir. Geleneksel mezeler sunulmaktadır. Bolca fasıl müzikleri, bol ışık, duvarlarda nostaljik fotoğrafların hakim olduğu bir atmosfer. Mahallenin en karanlık bölgesinde gizlenmiş bir lokasyona sahiptir. Salaş bir havası vardır.
Yeni nesil meyhane anlayışında ise hem erkek hem de kadın müşteriler söz konusu olmaktadır. Amerikan tipi barlar, loş ışık, duvarlara yansıyan renkli ışıklara sahip bir atmosfer söz konusudur. Müzikler, genellikle fasıldan ziyade 80’ler 90’lar 2000’lerin pop şarkılarıdır. Lokasyon, mahalle arasında değildir. Şehrin en işlek bölgesinin merkezindedir. Geleneksel mezeler ile beraber farklı meze sunumları da söz konusudur. Lüks ve modern bir havası vardır.
Bölgenize ve talebe göre meyhane modelinizi seçmenizi öneririm. Günümüzde yeni nesil meyhanelerde kazancın daha fazla olduğu görülmektedir.
Bol Kazançlı İş Fikri Tavsiyesi: Açık Parfüm Dükkanı Açmak
Meyhane açmak ne kadara mal olur? Maliyeti 2022 yılında nedir?
Öncelikle açacağınız meyhanenin konseptine karar vermelisiniz. Klasik bir meyhane açacaksanız, 250.000 TL ile 300.000 TL arası sermaye ile 10 masalı bir meyhane açabilmeniz mümkündür. Ancak yeni nesil meyhane için gerekli sermaye miktarı 800.000 TL ile 1.200.000 TL arasında değişkenlik gösterecektir.
Açacağınız meyhanenin konseptine göre değişmekle birlikte makine-teçhizat, ekipman ve donanımlar ile dekorasyon maliyetleriniz yüksek olabilir. Masa, sandalye, buzdolapları, servis araç gereçleri ve dekorasyon giderlerinizi iyi hesaplamalısınız.
Çok Kazançlı İş Fikri: Tekel Bayi Açmak
Meyhane açmak karlı mıdır?
Meyhane işletmeciliği, oldukça karlıdır. Satışını yapacağınız alkol ürünleri için kar marjınız en az %50 ile %100 arasında olacaktır.
En kazançlı ürünlerin başında ise mezeler gelmektedir. Eğer ana yemek servisiniz de olacaksa, doluluk oranınıza göre %300’lere varan kar marjı söz konusu olabilmektedir. Cironuza bağlı olarak da kazancınız ortaya çıkacaktır.
Harika Bir İş Fikri Önerisi: Şarküteri Açma Maliyeti
Meyhane açma ruhsatı nasıl alınır?
İçkili yer açma ruhsatı için kaymakam veya validen izin almanız gerekmektedir. Polis veya jandarmanın yapacağı soruşturma neticesinde kaymakam veya vali nihai kararı verecektir.
Bir dilekçe ile başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru dilekçenize ek olarak aşağıdaki şartlar ve belgeler aranır:
- İçkili yeri açacak ve işletecek gerçek kişi veya ortakları bakımından:
Nüfus cüzdanı örneği,
İkâmetgah belgesi,
Bulaşıcı hastalıkları olmadığına dair uzman hekimden alınacak sağlık raporu,
Adli sicil belgesi,
Renkli fotoğraf,
- Şirket veya diğer özel hukuk tüzel kişileri bakımından
Kuruluş ilanı,
Açılması istenilen içkili yer için, yönetim kurulu kararı tutanağı ve yetkili temsilciye yönetim kurulu kararıyla verilmiş yetki belgesi,
Açılması istenilen içkili yeri işletecek olan mesul müdür için yönetim kurulu kararının tasdikli sureti ve (a) bendinde belirtilen belgeler,
- İş yeri bakımından:
İş yeri kiralık ise noter tasdikli kira kontratı,
Tasdikli tapu senedi sureti,
Yönetim planında aksine bir hüküm yoksa, tapuda mesken olarak görünen yerler için kat maliklerinin oy birliği ile, tapuda iş yeri olarak görünen yerler için ise, kat maliklerinin oy çokluğu ile alacağı karar tutanağı,
- Lokal, kamp ve dinlenme evleri için, başvuruda bulunan kuruluşun kendi mevzuatının öngördüğü belgeler, kuruluşun mevzuatında açılma usulleri gösterilmemiş ise (b) bendinde belirtilen belgeler,
- Sabit veya seyyar olarak kullanılan kara, deniz, hava ve her çeşit taşıma araçlarının içkili yer olarak kullanılmasının istenmesi halinde, bu maddede belirtilen belgelerin yanı sıra, deniz araçları için bağlı olduğu veya bulunduğu liman başkanlıklarının, diğerleri için ilgili kurum ve kuruluşlarının vereceği uygunluk yazısı, eklenecektir.
Meyhane işletmeciliğinde püf noktalar nelerdir?
- Öncelikle konseptinizi belirlemelisiniz. Konseptinize uygun bir yer aramalısınız.
- Hizmet anlayışınızın mükemmele yakın olmasını sağlamalısınız.
- Meze ve alkol çeşidinizin bol olması önemli.
- Mezelerinizin lezzetli ve taze olması, doluluk oranınızı doğrudan olumlu bir şekilde etkileyecektir.
- Sahte alkol hususunu aklınıza dahi getirmemelisiniz.
- Meyhane atmosferini sağlamalısınız.
- Konseptinize uygun müzikler çalmalısınız. Hafta sonları canlı müzikler ile doluluk oranınızı artırabilirsiniz.
- Personel ekibinizi doğru bir şekilde seçmelisiniz.