Market Açmak: Bakkal ve Market Açma Maliyeti 2021 – 2022
Günümüzde hemen her sokakta market ya da bakkal işletmeleri ile karşılaşıyoruz. Market işletmesi açan kadar emin olabilirsiniz ki, bir o kadar da açmak isteyen var. Ancak, her iş fikrinde olduğu gibi market açmak iş fikri için de bazı araştırmalar yapmak gerekiyor. Market açmak maliyeti konusu ise en fazla girişimcilerin cevabını aradığı konuların başında geliyor.
Öncelikle, sermaye açısından hem küçük hem de büyük yatırımcılar market açma fikrine sahip olabilmektedir. Bunun başlıca nedeni ise bakkal/market işletmelerinin insanlar için zorunlu mal (ekmek, su, peynir vb.) satmalarıdır. Bu mallar, tüm insanlara hitap etmektedir ve alınması zorunludur. Bu nedenle, bu tür mallar hiç bir zaman talep sıkıntısı yaşamazlar ve market açmak, yatırımcıların en fazla ilgi duyduğu iş fikirleri arasında yer alır. Peki ama market açma maliyeti ne kadardır? Bu sorunun cevabı açacağınız market ya da bakkalın konseptine göre değişiyor. Yine ne kadar mal koyacağınız da bu sorunun cevabını doğrudan belirleyen en önemli faktörlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor.
Siz de market açmak istiyorum diyenlerdenseniz, mutlaka aşağıdaki konu başlıklarını derinlemesine araştırmalısınız. Bu araştırma, girişiminizin başarılı olması için olmazsa olmaz hususlar olacaktır. Ön bilgi araştırması ve planlamanın başarılı bir girişimcilik hayatının en önemli unsurlarından birisi olduğunu söyleyebiliriz.
Yazımızda da öncelikle market açmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri sizinle paylaşacağım. 2021 yılında market açma maliyeti ne kadar? Market açmak karlı mı? Market açma maliyeti 2021 yılında ne kadar yükseldi? Market açma şartları nelerdir? Market açma kredisi var mı? Market açma ruhsatı nasıl alınır? Market açmak için ne gerekli? Market açmak ne kadar kazandırır? Market açma kar marjı 2021 yılında ne kadar? Ne kadar ciro çekmeliyim? İşte bu soruların cevaplarını tüm yönleriyle bu yazımızda ele alıyoruz.
Başlıklar
Market açma maliyeti, şartları nelerdir?
Her iş fikrini hayata geçirmeden önce bir takım konuların derinlemesine araştırılması ve incelenmesi gerekiyor. Market açmak istiyorum diyenler de bu kapsamın içindedir. Bu durum özellikle iş fikrini hayata geçirmeden önce büyük bir avantaj sağlıyor. Kötü süprizlerle karşılaşmamak ve girişimin başarı ihtimalini artırabilmek adına bu konu, oldukça önemlidir.
Şimdi gelin, market açmadan önce araştırılmasını önereceğim konu başlıklarına geçelim.
Market açma maliyeti 2021 ne kadar?
Sermaye olmadan para kazanmak mümkün değildir. Sermaye, sadece para demek değildir. Emek de bir nevi sermayedir. Bazı sektörlerde para en önemli sermaye iken bazı sektörlerde emek ve yetenek ön plana çıkar. Market işletmeciliği, para odaklı bir iş fikridir.
Eğer sermaye zayıfsa ve sadece borca dayalı ise işletmenin başarılı olma ihtimali oldukça düşüktür. Bu sebeple, yeteri kadar sermaye sahibi değilseniz, market açma iş fikrini hayata geçirme konusunda ertelemelisiniz. En azından yeterli sermayeye ulaşıncaya kadar tasarruf yapma politikasını tercih etmelisiniz. Çünkü borçla ya da yetersiz sermaye ile açılan her işletme, kırılgan olunun ilk 1-2 yıl içerisinde oldukça sıkıntı yaşayabilir. Bu bir kesin kural değildir, elbette yetersiz sermaye ile işletme açıp başarılı olan girişimci örnekleri vardır. Ancak bu durum, oldukça düşük bir ihtimaldir. Genel itibariyle, yeterli sermaye olmadan kurulan işletmelerin kısa sürede kapanmak zorunda kaldığını görebiliyoruz.
Peki ama market açmak için gerekli sermaye ne kadar?
Bu sorunun net bir cevabı yok ancak ortalama bir cevabı var. Elbette market açacağınız yerin konumu, mal miktarınız, personel sayınız bu maliyeti doğrudan etkileyen faktörler olacaktır. Market açma maliyetini genel ve ortalama olarak ifade edebiliriz. Bu da üç aşağı beş yukarı bize genel bir öngörü sağlayacaktır.
Öncelikle bakkal açmak isteyenler için ortalama tahmini bir maliyet bilgisini sizlerle paylaşayım. Günümüzde 50.000 TL ile bir bakkal işletmesi açabilir ya da hazır kurulu bir bakkal işletmesini devir alabilirsiniz.
Market işletmeleri için sermaye miktarı biraz daha fazla diyebilirim. Özellikle dekorasyonu tam, ürün çeşitliliği tam olan bir market açmak istiyorsanız, en az 200.000 TL‘yi gözden çıkarmalısınız. Aksi takdirde, ürün çeşitliliği ve dekorasyon açısından zayıf bir işletme açmak durumunda kalabilirsiniz.
Tek bir market açma maliyeti bilgisi paylaşabilmemiz mümkün değildir. Şartlara, koşullara ve konsepte göre maliyet farklılık gösterecektir.
Bakkal ya da Market açmak için nasıl bir yer tercih edilmelidir?
Ticaret ve hizmet sektöründe yer seçimi çok önemlidir. Hangi bölgeye veya yere market/bakkal işletmesi açacağınızı çok iyi analiz etmelisiniz. Rakiplerinizin çok fazla olduğu yere market ya da bakkal açmamanızı öneririm. Eğer çok işlek bir yere market ya da bakkal açacaksanız, bu durumda doğru bir fiyatlama politikası yapmanız gerekecektir.
Müşteri potansiyelinizin çok fazla olduğu yere market açmayı düşünmelisiniz. Nüfusun az olduğu yerleşim yerlerinde pasta çok fazla bölüneceğinden çok fazla ciro elde edebilmeniz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle, yer seçiminde ince eleyip sıkı dokumalısınız.
Çok önemli not: BİM, A101 gibi marketlerin yakınına bakkal ya da market işletmesi açmak en son seçeneğiniz olsun. Eğer açacaksanız, fiyat rekabetine girmeli, kar marjınızı düşürmelisiniz.
Market açmak için deneyim ne kadar önemli?
Tecrübe, girişimcilikte başarı için işleri kolaylaştıran, zaman kazandıran en önemli unsurlardan birisidir. Bu nedenle, iş fikirlerinde özellikle vurguladığım konuların başında tecrübe geliyor. İş fikrinizi, tecrübe olmadan hayata geçirmemelisiniz. İşin içine girmeden hareket etmemelisiniz.
Neden mi?
Çünkü tecrübe sayesinde iş fikrinizi hayata geçirirken daha az hata yaparsınız. Daha az hata yapmak ise size zaman ve para kazandırır. Aksi takdirde, hem zaman hem de para kaybedersiniz. Tecrübe, zaman işidir. A’dan Z’ye iş fikrinizi doğru bir şekilde kurgulamalısınız. Daha önce market işletmeciliği içerisinde hiç bulunmadıysanız, mutlaka bu konuda belirli bir süre tecrübe edinmenizi olmazsa olmaz olarak tavsiye ediyorum.
Bakkal ya da market açmak için diğer önemli unsurlar nelerdir?
Bakkal ve market işletmeciliğinde sermaye, yer seçimi ve tecrübeyi olmazsa olmaz olarak görüyorum. Başarınızda en büyük faktörler bu unsurlar olacaktır. Ancak bu unsurların haricinde başarınızı kolaylaştıracak personel ve tanıtım da oldukça önemlidir.
Özellikle market işletmeciliğinde personel oldukça önemlidir. Günümüzde işi bilen personel bulmak zor olsa da olabildiğince bu konuda seçici davranmalısınız. Eğer manav ve fırın reyonlarınız olacaksa çalışkan, dürüst ve müşteriyle iletişimi kuvvetli personelleri işletmenize kazandırmalısınız.
Tanıtım deyip geçinmeyin sakın. Bakkal veya market işletmeniz için gerekli görsel ve tanıtım araçlarınızı kullanmalısınız. Totem tabela, markanızın ve logonuzun görselleri, dış cephe kaplamaları vb. unsurları sakın es geçmeyin. İlk aşamada 10.000 adet çevre bölgeye el broşürü, fiyat-ürün kataloğu dağıtabilirsiniz.
Market açmak karlı mı? Ne kazandırır?
Her sektör için doğrudan bu sektör karlı ya da karsız demek saçma olacaktır. Çünkü bir sektör, iş dünyasında varsa ve oyunu doğru oynarsanız karlıdır, demektir. Günümüzde birçok insan bakkal ve market işletmektedir. Bu da şu anlama geliyor: Bu sektörler, karlı sektörler.
Ama ülkemizde hiç mi market ya da bakkal işletmesi kapanmadı?
Kapandı ya da devir edilen birçok market veya bakkal söz konusu oldu. Bu durum, bu sektörün karsız bir sektör olduğu anlamına gelmiyor. Bilakis, yukarıda bahsetmiş olduğum kriterler ya da başka kriterler konusunda yanlış hareket edildiği anlamına geliyor.
Burada, ortalama bazı sayısal verileri sizinle paylaşacağım. Ancak bu veriler, herhangi bir kesinlik içermemektedir. Bu nedenle, bu verileri, genel bir fikir vermesi açısından sizinle paylaşıyorum.
Öncelikle market ve bakkal işletmelerinde kar hesaplanırken genel bir kar marjı oranı belirlenir. Her ürünün kar marjı farklıdır. Örneğin, 10 TL’lik bir sigarada kar tutarı 50 kuruştur. Bu da %5 kar marjı anlamına geliyor. 1 TL’lik ekmekte ise kar tutarı en fazla 25 kuruştur. Günümüzde 10 kuruş kar diyenler bile var. Bu durumda kar marjı, %25 olmaktadır. İşte bu ürünler için ortak bir kar marjı belirlenir ve günlük ciro üzerinden tahmini olarak kar hesaplanır.
Örneğin bir bakkalın günlük cirosu 1.000 TL ise %20’si kar olarak kabul edilir. Bu da bakkalın günlük 200 TL kar yaptığı anlamına gelir.
Genel itibariyle, bakkal işletmelerinin günlük 1.500 – 2.000 TL ciro yaptığını ifade edebiliriz. Farklı ciro tutarlarına sahip elbette bakkallar vardır. Bu ortalama bir tutardır.
Market işletmeleri için ise günlük cironun 5.000 TL olduğunu ifade edebiliriz. Büyük ve işlek yerlerde bulunan süpermarketlerin günlük 100.000 TL cirolara ulaştığını dahi ifade edebiliriz.
Yukarıda açıkladığım bu veriler, sizin üç aşağı beş yukarı fikir sahibi olması açısından sizinle paylaşılmıştır. Her bakkal ve işletmenin günlük ortalama ciroları elbette farklı olacaktır.
Market açma ruhsatı gerekli mi?
Market ya da bakkal açmak için en kestirme yol, bir muhasebeci ile anlaşmaktır. Tabi öncesinde market ya da bakkal işletmesi açacağınız yeri belirlemelisiniz.
Bir muhasebeci ile anlaşmanız durumunda işletme açma işlemlerinizi muhasebeciniz yürütmeye başlayacaktır.
Peki ama neler yapacak muhasebecim?
Öncelikle sizden noter üzerinden vekaletname alarak vergi kaydınızı, Bağ-kur kaydınızı, defter basımı tasdikinizi, talep etmeniz durumunda oda kayıtlarını yapacaktır. Bu sayede, işletmeniz yasal olarak kurulmuş olacaktır.
Market açma ruhsatı gereklidir. Belediyeden çalışma izin ve ruhsatı alarak bu süreci tamamlayabilirsiniz.
Market açmak istiyorum devlet desteği, kredi var mı?
Evet, var. Market veya bakkal işletmesi açmadan önce KOSGEB girişimcilik sertifikası alıp işletmenizi kurarsanız, KOSGEB’den 60.000 TL’ye kadar destek alabilirsiniz.
- Şahıs işletmesi açmanız halinde KOSGEB, doğrudan 5.000 TL’yi hesabınıza yatırıyor.
- Daha sonra ise 1 yıl geçtikten sonra istihdam sayınıza bakıyor. İstihdam sayınız yıllık bazda 2-3 kişi ise 20.000 TL daha yatırıyor.
- Daha sonraki yılda da yine istihdam sayınıza bakarak destek vermeye devam ediyor.
Bu nedenle, KOSGEB’e güvenerek market ya da bakkal işletmesi açmamalısınız. Aksi takdirde, mağdur olursunuz.
Market açmak karlı mı, isimli makalemizle ilgili tüm soru ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz.