İş Fikirleri

Manav Dükkanı Açmak Karlı mı? Maliyeti 2022

Manav dükkanı açmak istiyorum diyenler için yararlı bilgilerin yer aldığı bir yazı kaleme aldık. Bu bilgileri ise manav işini bizzat yapan kişilerin bilgisi ve tecrübesi ile derledik.

Yazımızı okumanız halinde aşağıdaki soruların cevaplarını bulabilirsiniz:

  • Manav dükkanı açmak mantıklı mı? Karlı mı?
  • Bu iş fikri, ne kadar kazandırır?
  • Manav dükkanı açma maliyeti 2022 yılında ne kadar?
  • Manav dükkanına dair püf noktalar, tavsiyeler ve uyarılar nelerdir?
  • Manav dükkanı açmak için gerekli belgeler, izin ve ruhsat işlemleri nelerdir?
  • Manav dükkanı için devlet desteği, kredi vb. var mı?

Manav dükkanı açmak ile ilgili edindiğimiz tüm bilgileri sizlerle paylaşacağız. Bu sayede, sektöre dair bilinmeyen ve önemli bilgileri edinmiş olacaksınız. Ayrıca bu işe girmeden önce yapmanız ve bilmeniz gereken çok kritik hususlar hakkında manav dükkanı açmak ile ilgili nokta atışı bilgileri sizlere sunacağız.

Dilerseniz şimdi konumuza yavaş yavaş girmeye başlayalım.

Tavsiye İş Fikri: Lavanta Yetiştiriciliği Karlı mı?

Manav dükkanı açmak karlı mı? Mantıklı mı?

Manav dükkanı açmak, karlı iş fikirleri arasında yer alsa da bu karlılığı etkileyecek temel unsurlara dikkat çekmek gerekiyor. Özellikle marketlerin yaygın bir şekilde ardı ardına şubelerini açması ve reyonlarında birçok sebze ve meyve çeşidi bulundurması, manavcılık sektörünü olumsuz etkilemiştir.

Ancak şunu söylemeliyiz: Marketlerin ardı ardına açılması ve yaygınlaşması, manav dükkanı açılmasının önünde bir engel olmasa da girişimcilerin geçmişe yıllara kıyasla daha dikkatli ve planlı hareket etmeleri gerekiyor. Bu konuda stratejik düşünmek şart.

Uyarı: BİM veya A101, sizin için tehdit olmayacaktır. Çünkü sebze ve meyve reyonları oldukça sınırlı. Ancak yerel ve ulusal diğer market zincirleri, sizin için potansiyel tehdit olacaklardır. Ayrıca mahallelere kurulan pazarları takip etmelisiniz. Ne zaman, nerede kuruluyor bu pazarlar? Bu konuda bilginiz olsun. Bu nedenle, lokasyon stratejiniz çok iyi olmalı. Eğer konseptim ve fiyat politikamla rekabet ederim diyorsanız, korkmayın!

Sektöre dair dikkat edilmesi gereken hususları, zaten açıklayacağız. Burada vurgulamak istediğimiz husus, manavcılığın hala karlı bir sektör olduğu ancak bu karlılığı kazanca dönüştürme noktasında gerekli ve doğru adımların atılması gerekliliğidir.

Karlılığı belirleyen temel unsurların maliyetler ve ürün satış fiyatı olduğunu biliyoruz.

Manavcılık sektöründe özellikle sebze ve meyve maliyetlerini düşürebilmek adına sirkülasyonun çok önemli olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, bir kasa domatesin toptan kg fiyatı ile 10 kasa domatesin toptan kg fiyatı farklı olacaktır. Bu sebeple, manav dükkanınızın kurgusunu sirkülasyona ve sürüme göre yapmalısınız. Satışlarınız ve sirkülasyonunuz ne kadar yüksek olursa birim başına maliyetleriniz de aynı zamanda düşmüş olacaktır.

Sirkülasyon için mahalle veya sokak arasında olmayan, işlek, manav alışkanlığı olan hedef kitleye uygun bir lokasyonda dükkan kiralamanız gerekecektir. Sirkülasyonun yüksek olması sonucunda aynı zamanda fire ve zaiyat sorunu da yaşamayacak ve maliyetleriniz olumsuz anlamda etkilenmeyecektir. Özellikle manav sektöründe olanların özellikle vurguladığı hususların başında bu durum geliyordu.

Satış fiyatı da karlılığınızı önemli ölçüde etkileyen faktörlerden birisi olacaktır. Manav sektöründe fiyat hassasiyeti düşük olan kişi ve gruplar için fiyat, belirleyici bir faktör olmayacaktır. Yüksek gelirli grupları, ilk aşamda mutlaka hedeflemelisiniz. Bu kişi ve grupların bakacağı en temel unsur, tazelik ve lezzet olacaktır.

Konseptinizi çok doğru bir şekilde belirlemelisiniz. Gelir düzeyi düşük bir bölgede çok elit, gelir düzeyi yüksek bir bölgede vasat altı bir manav dükkanı açamazsınız. Yine gelir düzeyi düşük bir bölgede marketler ile fiyat rekabetine girmek zorundasınız. Marketler ile aynı fiyatı ve daha yüksek bir tazeliği sunmalısınız. Yüksek gelir düzeyi olan bir muhitte manav dükkanı açmanız durumunda ise müşterilerinize tazeliği, hijyeni ve lezzeti sunmalısınız. Bu gibi bölgelerde size maliyeti kg başına 1 TL olan bir sebzeyi ya da meyveyi kg’si 5 TL’ye dahi satabilirsiniz.

Şunu da unutmayın: Halde ürünü tabiri caizse adamına göre satarlar. Kilosu 1 TL’ye aldığın ürünü, bir başkası 50 kuruşa alabilir!

Bu işi mantıklı ve karlı kılacak olan şey, sizin atacağınız adımlardır.

Manav dükkanı açmak ne kadar kazandırır?

Bu konuda herhangi bir sınır çizmek veya rakam vermek yanlış olur. İşletmenizi açtıktan sonra belirli bir süre geçmesini sabırla beklemelisiniz. İlk aylarda sadece müşterilerinizin tepkisini izlemelisiniz. İşlerin rayına girmesi, sirkülasyonunuzu sağladıktan sonra aylık 10.000 TL ile 20.000 TL arasında kazanç elde etmemiz gayet mümkün hale gelecektir.

Halden hale, üründen ürüne, şehirden şehire, kişiden kişiye değişmekle birlikte sebze ve meyvelerde kar marjı %50 ile %100 arasında değişmektedir. Kısaca özetlemek gerekirse, günlük 1.000 TL’lik ciro elde etmeniz halinde günlük karının 250 TL ile 500 TL arasında değişkenlik gösterecektir. (TAMAMEN ÖRNEK BİR HESAPLAMA)

ÖNEMLİ UYARI: İşletmenizi açmadan önce mutlaka toptan hal satış fiyatları ile çevre bölgelerdeki market ve pazar yeri satış fiyatlarını kıyaslayınız. Marketlerin kar marjlarını not edin ve stratejiniz için ilk adımı atın.

Kazancınızı artırmak adına manav dükkanınızı sebze ve meyve çeşitliliği açısından eksiksiz ve kusursuz bir şekilde oluşturmalısınız. 

İnsanların markette bulamadıkları sebze ve meyveleri sizde rahatça bulabilmeleri, işletmeniz adına harika bir durum olacaktır. Bunun için talep-arz dengesini iyi bilmelisiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=1ZZFtAFEvwI

Manav dükkanı açma maliyeti 2022 yılında ne kadar?

2022 yılında manav dükkanı açabilmek için çok yüksek sermayeyi gerek yoktur. Düşük sermaye ile kurulan ve doğru planlanması halinde oldukça kazançlı bir iş fikri olan manav dükkanı açmak için konsepte göre ortalama 70.000 TL ile 250.000 TL arasında bir sermaye yeterli olacaktır.

Manav dükkanı açabilmeniz için yapacağınız başlıca maliyet kalemleri şunlar olacaktır:

  • İş yeri kirası (İlk kira ve depozito)
  • İş yeri dekorasyonu (Görsellik açısından harika bir dekorasyon yapacağım derseniz, maliyetleriniz oldukça artar.)
  • Makine, teçhizat, donanım ve ekipmanlar (Terazi, soğutucular, klima, bilgisayar, yazar kasa pos, elektronik tartı vb.)
  • Sebze ve meyve stoğu
  • İş yeri kuruluş belgeleri
  • Diğer beklenmeyen giderler (Her girişimcinin karşısına çıkar.)

Yukarıdaki iş yeri kurma maliyetinden sonra faaliyet giderleriniz de olacaktır. Bu giderler, işletmeniz aktif hale geldikten sonra karşınıza çıkacaktır. Bu nedenle, dikkate alınması gerektiğini ifade edebilirim.

  • Personel giderleri (Sadece siz olacaksanız, es geçin.)
  • Elektrik giderleri
  • Su giderleri
  • Kira giderleri
  • Benzin/mazot giderleri (Nakliye giderleri)
  • Muhasebeci giderleri
  • Vergi ve SGK giderleri (Gelir vergisi, KDV, Bağ-kur vb.)
  • Diğer beklenmeyen giderler

Manav dükkanı açmak: İşin püf noktaları ve tavsiyeler

Madde madde sıralayalım.

  • Her iş fikrinin temeli, tecrübeye ve bilgiye dayalı olmalıdır. Sebze ve meyveleri iyi tanımalısınız. Muhafaza koşulları vb. konularda bilginizden hiç şüpheniz olmamalı. İşi, süreci, şartları bilmelisiniz. Sebze ve meyve hallerinin tozunu yutmuş olmanız, sizin için değerli bir avantaj olacaktır. Aynı zamanda manavcılık sektöründe pazarlık çok edilir. Müşteriyi küstürmeden pazarlık etmeyi iyi bilmelisiniz. İkna gücünüzün olması gerekir. Manavcılık jargonuna sahip olmalı, müşterilerinizin dilinden anlamalısınız.
  • İş kurmak, yeterli sermayeyi gerektirir. Hangi iş fikri olursa olsun, borç ile kurulan hiç bir iş fikrini ne öneriyor, ne de destekliyoruz. Elbette girişimcilikte risk esastır ancak bu riski, kendi öz sermayeniz ile almanızı öneriyoruz. Borcunuz, toplam maliyetinizin %30’undan fazlasını karşılamamalı. (Temel kural: %70 öz sermaye, %30 borç)
  • Lokasyon, her iş fikrinde olduğu gibi manavcılık sektörü için de çok önemli. Hatta ve hatta stratejik bir konum bulma açısından üzerinde daha dikkatli durulması gereken bir konu. Pazar yerlerinden ve büyük marketlerden uzak durmak istiyorsan, mevcut konseptimle bu yerlerle rekabet edemem diyorsan, çok ama çok iyi bir lokasyonda iş yerini bulmalısın. Hedef kitlenizi iyi belirlemelisiniz. Konseptiniz ise buna göre kurgulanmalı. Lokasyonun sadece işlek ve manavcılığa uygun olması yetmez, hedef kitle ve kira maliyetinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle, lokasyon, oldukça zor ve araştırılması gereken bir konu.
  • Manav işi, kalite işidir. Sebze ve meyveleriniz, size tekrar müşteri getirebilmeli. Tazeliğe, lezzete her zaman önem verin. Müşterilerinizde sürekli sebze ve meyvelerimizi günlük getiriyoruz, hissi uyandırın. Müşterileriniz, bu sayede manav alışkanlığı kazanacaktır.
  • Manavınızın kısa sürede bilinirliliği ve tanınırlığı iyi seviyeye gelsin diyorsanız; görselliğe yani dekorasyona önem gösterin. Reklam ve tanıtım için tabela ve logonuz mutlaka olsun. Unutmayın, hijyenik bir ortam en büyük tanıtımınız olacak.
  • Rakiplerinizi iyi analiz etmelisiniz. İş yerinizi açmayı düşündüğünüz bölgeyi iyi tanımalısınız. Marketlerin sebze ve meyve reyonlarını incelemelisiniz. En yakın pazar yerlerini gözlemlemelisiniz.

Özet tavsiyeler: Bu işi bilin ve elit bir şekilde yapın, farklı olun. Mahalle veya sokak arasında yapmayın. Lokasyon konusunu iyi düşünün. Kafanızda bir konsept oluşturun. Yüksek gelir gruplarını hedefleyin. Tazeliğe önem verin. Aşeren hamile bir kadının kocasının hemen aklına gelin 🙂

Manav dükkanı devlet desteği var mı?

KOSGEB’den manav dükkanı açabilmeniz için destek ve kredi alabilirsiniz. SGK’lı personel çalıştırmayacak iseniz çok fazla destek alamazsınız. 5.000 TL geri ödemesiz hibe alırsınız. Aynı zamanda faiz oranı oldukça düşük 70.000 TL’ye kadar geri ödemeli kredi alabilirsiniz.

Mutlaka Okumalısın! KOSGEB kredi 2021 programları

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu