İş Fikirleri

Lavanta Yetiştiriciliği Karlı mı? Maliyeti & Devlet Desteği 2022

Lavanta, bir Akdeniz iklimi bitki türüdür. Lavandula türü arasında yer almaktadır. Lavanta yetiştiriciliği, genellikle sıcak ve ılıman iklimlerde yapılabilmektedir. Kuraklığa dayanıklı olup birçok sanayi alanında kullanılmaktadır. Lavantanın başlıca kullanıldığı alanlar şunlardır: Kozmetik, gıda, ilaç ve sağlık alanlarıdır. Lavanta yetiştiriciliği getirisi ve kazancı, oldukça yüksektir. Getirinin ve lavantaya olan talebin yüksek olması nedeniyle yatırımcı ve girişimciler, lavanta yetiştiriciliği iş fikrini merak etmekte ve bu iş fikrine ilgi duymaktadır. Biz de bu makalemizde lavanta yetiştiriciliği nasıl yapılır, lavanta yetiştiriciliği karlı mı, lavanta yetiştiriciliği maliyeti 2021 yılında ne kadar, lavanta yetiştiriciliği devlet desteği 2021 ve KOSGEB lavanta desteği var mı, lavanta yağı üretim tesisi maliyeti nedir, 1 lt lavanta yağı kaç kg lavantadan çıkar ve daha birçok sorunun yanıtına yer verdik.

Kazançlı İş Fikri: Tantuni Dükkanı Açmak

Lavanta türleri nelerdir?

Lavanta yetiştiriciliği yapmak istiyorum diyorsanız, lavanta türlerini iyi bilmek gerekiyor. Bulunduğunuz iklime uygun lavanta türü seçmeniz çok önemlidir. Yine lavanta için mi yoksa lavanta yağı için mi üretim yapacaksanız, buna uygun lavanta türünü tercih etmeniz oldukça kritik bir karar olacaktır.

Lavanta türleri, ülke isimlerine göre adlandırılmaktadır. İspanyol, Portekiz, İngiliz ve Fransız lavantası, en çok bilinen ve tercih edilen türler arasında yer almaktadır. Ülke isimlerinden farklı olarak çeşitli türler de bulunmaktadır. Bunlar; ellegance, grosso, melissa, hidcote, sentiva silver, munstead, provencedir. Bu türlerin istediği iklim, farklılık gösterebilmektedir. Örnek vermek gerekirse, nemli ve yağışlı bir bölgede lavanta yetiştiriciliği yapacaksanız, İngiliz lavantası türünü tercih etmelisiniz. Kurak bir iklimde lavanta yetiştiriciliği yapacaksanız, Portekiz ve İspanyol lavantası türünü tercih etmeniz mantıklı olacaktır. Eğer lavanta yağı için lavanta üretmek istiyorsanız, grosso türü sizin için en uygun lavanta türü olacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=2EhILkMqQco

Lavanta yetiştiriciliği nasıl yapılır?

Lavanta yetiştiriciliği yapacaksanız, lavantaya uygun şartları sağlamalısınız. Örneğin, toprağın kumlu ve ve güneş alması gerekir. Yine toprağın drenaj özelliğinin bulunması gerekir. Bölgenin en az 8 saat güneş alabilmesi çok önemlidir. Sert rüzgarları engelleyici setler kullanmanız gerekir.

Şimdi dilerseniz, lavanta yetiştiriciliği nasıl yapılır sorusunun cevabını maddeler halinde ele almaya çalışalım.

Mutlaka Okumalısın! Keçi Çiftliği Devlet Desteği

Lavanta nasıl yetiştirilir?

  • Lavanta yetiştiriciliğinde drenajlı toprak gerekmektedir. Bu nedenle, ekim yapacağınız alanda toprağın drenaj seviyesini mutlaka ölçmelisiniz. Drenaj seviyesini toprakta 15-20 cm’lik delik açıp içerisine su dökerek ölçebilirsiniz. Eğer delik, suyu hemen çekiyorsa drenaj seviyesi iyi demektir. Eğer çekmiyorsa toprağa kum, çakıl ve perlit ekleyerek toprağı drenajlı hale getirebilirsiniz. Ekim yapılacak alanda toprak sert ve yabani otlar söz konusu ise bu alanı öncesinde çapa yaparak temizlemeli ve kumlu hale getirmelisiniz.
  • Toprağınızın PH+ seviyesini ölçmelisiniz. Toprağınızın PH+ seviyesi 6,5 ile 7 arasında olması beklenir. Lavanta, nötr toprakta daha fazla verim verir, daha hızlı büyür. Uygun bir cihazla toprağınızın PH+ seviyesini mutlaka ölçtürmelisiniz. Seviye düşük çıkarsa toprağa toz kireç ekleyerek toprağınızı nötr hale getirebilirsiniz.
  • Lavanta yetiştiriciliği iki farklı yöntemle yapabilmeniz mümkündür. Ya hazır fide satın alarak ya da tohum ile yapabilirsiniz. Başlangıç maliyetlerim az olsun diyorsanız, tohum ile başlayabilirsiniz. Lavanta ömrü 15-20 yıl arasında değişmektedir. Uzun yıllar verim alabilirsiniz. Her yıl verimi artar.
  • Lavanta için yıllık bir kez gübreleme yeterli gelmektedir. Fazlası zarar verecektir. Her bitkiye yarım su bardağı gübre yeterli olacaktır. Gübrenin döllemeyi artırıcı özellikte olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Lavanta yetiştiriciliğinde verim almak istiyorsanız, mutlaka budama yapmalısınız. Bu sayede bitkinin nefes almasını kolaylaştırırsınız. Zararlı bitkileri temizlemiş olursunuz. Yabani otlarla mücadele etmek oldukça sağlıklı olacaktır.
  • Toprağın nem durumuna göre haftalık sulama yapmalısınız. Toprağın nem ölçümünü yaparak sulama yapmanızda fayda vardır. Toprak nemini koruyorsa haftalık sulama işlemini bir sonraki haftaya erteleyebilirsiniz.
  • Lavanta oldukça dayanıklı bir bitki türüdür. Yetiştirilmesi kolaydır. Ancak ona uygun çevresel şartların olması gerekir. Eğer bölgeniz çok fazla nemli ise mantar hastalıkları yaşanabilmektedir. Bu durumda, neme dayanıklı lavanta türlerini tercih etmelisiniz.
  • Lavanta ekimi için en ideal mevsim ilkbahardır. Fide ile ekim yapacaksanız, sonbahar da dahi ekim yapabilirsiniz.
  • Fide ve tohumların arasında 20-30 cm civarı boşluk bırakmaya özen göstermelisiniz. İdeal ekim mesafesi, toprak tabakasının 7-12 cm arasıdır.
  • Lavantalarınız çiçek açmaya başladığında hasat yapmaya başlarsınız. Hasat mevsimi genellikle temmuz ayında olmaktadır. Demetler halinde lavantalarınızı toplayabilirsiniz. Toplama işlemi yaparken odunsu gövdelere dokunmayın.

Lavanta fidesi ya da tohumu için ilinizde bulunan tarım kooperatiflerini ziyaret edebilirsiniz. İnternet üzerinden satışı yapılan tohum ve fide şirketleri ile de iletişim kurabilirsiniz. Yine ülkemizde lavanta tarlası ziyareti yapabilirsiniz. Isparta, Çanakkale, Edirne illerimiz bu konuda önde gelen şehirlerin başında geliyor. Lavanta tarlası kurmak istiyorsanız, mutlaka Isparta’yı ziyaret etmenizi öneririm.

Düşük Sermayeli Kazançlı İş Fikri: Arıcılık Yapmak

Lavanta yetiştiriciliği getirisi ve kazancı ne kadar?

Lavanta yetiştiriciliği getirisi ve kazancı oldukça tatminkar düzeydedir. Lavanta yetiştiriciliği yaparak mamül satışı, lavanta suyu satışı veya lavanta yağı satışı yapabilirsiniz.

  • 1 dönümde 150-400 kg lavanta çiçeği verimi alınabilmektedir.
  • 1 dönümde 15 kg lavanta yağı elde edebilmeniz mümkündür. 1 kg lavanta yağı fiyatı ise 80 EURO’ya kadar alıcı bulabilmektedir.
  • 1 dönüm başına kazanç 2.000 TL ile 4.000 TL arasında değişebilmektedir.

Lavanta yetiştiriciliği karlı mı sorusuna verilecek cevap açık ve ortadır. Lavanta yetiştiriciliği oldukça karlı bir iş fikridir. İlk iki yıl çok fazla getiri beklenmemesi gerekiyor. Ancak zaman ilerledikçe getirisi artacaktır. Lavantanın yaşlandıkça veriminin arttığını unutmamak gerekiyor.

Farklı İş Fikri: Romanov Koyunu Yetiştiriciliği

Lavanta yetiştiriciliği maliyeti 2022 ne kadar?

Lavanta yetiştiriciliği maliyeti oldukça düşüktür. Sadece başlangıç maliyetleri söz konusu olabilmektedir. Eğer araziniz varsa oldukça düşük bir maliyetle lavanta yetiştiriciliğine başlayabilirsiniz.

Lavanta yetiştiriciliği maliyeti, dönüm başına 500-600 TL olabilmektedir. 1 dönümden 2.500-3.000 TL kazanç sağlandığı düşünüldüğünde oldukça karlı bir iş fikri olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz.

Lavanta yetiştiriciliği devlet desteği 2022 var mı?

En başından söyleyelim: KOSGEB lavanta desteği yoktur. KOSGEB lavanta desteği vermemektedir. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı ve TKDK kurumu tarafından lavanta yetiştiriciliği devlet desteği verilebilmektedir. Bu kurumları ziyaret ederek proje başvurusu ve lavanta yetiştiriciliği devlet desteği hakkında bilgi alabilirsiniz.

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu