Kuyumcu Dükkanı Açmak 2022: Maliyeti & Şartları
Kuyumcu dükkanı açmak istiyorum diyorsanız, bu yazımız tam size göre. Yazımızda A’dan Z’ye kuyumcu dükkanı açmak iş fikri üzerine her detayı bulabileceksiniz. Neden her detayı bulabilecesiniz diyorum, çünkü sizler için kuyumcu esnafını gezdik ve işin tüm püf noktalarını öğrendik. Öğrendiklerimizi size harfiyen anlatmaya ve sizi doğru bir şekilde yönlendirmeye çalışacağız.
Belirli bir sermayeniz olabilir. Bu sermayenizi kuyumcu dükkanı açarak değerlendirmek istemiş olabilirsiniz. Ve aklınızda kuyumcu dükkanı açmak ile ilgili çeşitli sorular olabilir. Şimdi size arkanıza yaslanmanızı ve bir demlik çay eşliğinde bu eşsiz rehberi dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ediyorum. Yazımızda aklınıza takılan en önemli soruların cevapları bulunmaktadır. Bir kuyumcu dükkanı açmak için ne gerekli? Kuyumcu dükkanı açma şartları nelerdir? Kuyumcu dükkanı açmak için ne kadar para lazım? Kuyumcu açmak için kaç kilo altın gerekir 2021? Kuyumcu dükkanı açmak için ne kadar sermaye gerekir? Altınlar nereden alınır? Altınlar nasıl satılır? Kuyumcu açmak için gereken belgeler nelerdir? Bir kuyumcu ayda ne kadar kazanır? Kuyumcu dükkanı açmak için ustalık belgesi şart mı? Kuyumcu dükkanı dekorasyonu nasıl olmalıdır? Kuyumcu dükkanı açma maliyeti ne kadardır? Sektörle ilgili son gelişmeler nelerdir? İşte tüm bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.
Kuyumcu demek aslında yanlış bir ifadedir. Kuyumcu, değerli metallerden süs eşyası yapan kişiyi ifade eder. Doğru ifade, sarraftır. Sarraf, altın alıp satan kişiyi ifade eder. Ancak halk arasında sarraf ile kuyumcu sıklıkla karıştırıldığı ve ikisi de aynı anlamda kullanıldığı için yazımızda kuyumcu ifadesini kullanmaya devam edeceğiz.
Başlıklar
Kuyumcu dükkanı açmak karlı mı?
Kuyumcu dükkanı açmak, sermayesi olanlar için eskiden çok mantıklıydı. Şimdi mantıksız mı? Hayır, mantıklı ancak artık sermayenin çok güçlü olması gerekiyor. Kuyumcu mağazasını açacağınız yerin çok işlek olması gerekiyor. Eskiden çöle de kuyumcu dükkanı açsanız, müşteriler sizi buluyordu. Şimdi işler, böyle yürümüyor. Rekabet yüksek, bir nevi çok fazla kuyumcu dükkanı faaliyet gösteriyor. Ancak hala keşfedilmemiş, kuyumcu dükkanı olmayan ve işlek olan yerlerin varlığı da söz konusu diyebiliriz.
Peki ama ne oldu da kuyumculuk sektöründe işler değişti?
Cevap, altın fiyatları çok ama çok arttı. Artık altın takı ürünleri ki bir kuyumcu için en fazla getiri olan kısım altın takı ürünleridir, kolay kolay satışı yapılamıyor.
Altın fiyatları, son 13 yılda tam 8 kat artmış diyebiliriz. Asgari ücret ise 4 kat artmış. Hal böyleyken insanların aylık gelirleri, altına karşı önemli ölçüde erimiş. Genel itibariyle, altın artık bir yatırım aracı haline geldi. İnsanlar, çeyrek altın alıyor. 22 ayar işçiliksiz bilezik alıyor. İşçilikli ürünlere çok sıcak yaklaşmıyor. Altın takı ürünlerini alan yok mu? Elbette var ancak varlıklı ve zengin kişiler alabiliyor. Altın takı ürünlerinin toplumun her kesiminden kişiler alamıyor artık. Bu da önemli ciro kayıplarına neden oldu. (Mevcut takılarını değiştirmek isteyen müşteriler de az değil, takı satışı yaparken eskileri alır, yenileri satarsanız güzel kar elde edebilirsiniz.)
Peki ama kuyumcu dükkanı açmayalım mı?
Ben size gerçeklerden bahsediyorum. Sektörde durgunluk gözle görülür bir şekilde arttı. Yanlış anlaşılma olmasın: Bu durgunluk altın takı satışları için geçerli, 22 ayar bilezik ve sarrafiye satışlarında kuyumcular yoğun diyebiliriz. Eğer kuyumcu dükkanı açma gibi bir fikriniz varsa iki hususa dikkat etmelisiniz. Bu iki husus da tamamen sermayenin güçlü olup olmamasına bağlıdır.
Bunlardan birincisi, kuyumcu mağazasını açacağınız lokasyondur. Lokasyonun oldukça işlek bir cadde üzerinde olması şarttır. İşlek olmayan, kenar mahallerde, gelir durumunu düşük olan bölgelerde açacağınız kuyumcu dükkanında adeta parça satamaz hale gelirsiniz. Ancak zaman geçtikçe günü kurtarabilirsiniz. Bu konuda sıkıntı olmaz.
İkincisi, kesinlikle ürün çeşitliliğidir. Ürün çeşitliliği zayıfsa müşterileriniz aradıklarını bulamazlar. Sürekli özel siparişle ürün getirtemezsiniz. Belki çok güvenilir bir esnafsınızdır ancak müşterilerinin gözünde daima ürünü çeşitli ve fazla olan esnaflar güvenilir olur.
Tüm bunlara rağmen kuyumculuk sektöründe sermayemiz varsa rahatlıkla işletme açabileceğinizi söylemeliyim. Oldukça karlı iş, bunu söylememek olmaz.
Kazançlı İş Fikri: Döviz Bürosu Açmak İçin Gerekli Şartlar
Bir kuyumcu ayda ne kadar kazanır?
Bu durum, mağazanızın nerede olduğuna ve ne kadar ürünle satış yaptığınıza bağlı olarak değişir. Ancak ortalama bir kuyumcu tüm giderlerini düştüğünüzde ayda 10.000 – 100.000 TL arası kazanabilmektedir. Oldukça değişken bir durum. Zaman bu iş için önemli bir avantaj. Zaman ilerledikçe güven kazanırsınız. Zamanla karlılık daima artan bir sektör. İşlek bir caddede en az 10 kilo altınla açılan bir kuyumcu dükkanında aylık kazanç 30.000 – 150.000 TL arasında değişir. Bazı kuyumcuların aylık 200.000 TL net kazanç elde ettikleri de bilinmektedir. Bu kuyumcuların yılların dükkanı oldukları unutulmamalıdır. Yeni açılan bir kuyumcu dükkanı için bu karlılık imkansız.
İLDEN İLE DEĞİŞEN FİYATLAR İÇİN BİLGİLENDİRME: Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde çeyrek altın vb. sarrafiye ürünler KARSIZ maliyet fiyatı ile satılmaktadır. Bunun nedeni yoğun rekabettir. İstanbul, Ankara gibi şehirlerde genellikle İŞÇİLİKLİ ürünlerden kazanç sağlanır. Gerçi müşteriden müşteriye göre karlılık değişir. Ancak geneli böyle. Ancak küçük il ve ilçelerde sarrafiye ürünler 20 TL kar ile satılabilmektedir. Ayrıca küçük şehirlerde işçiliksiz bilezikten dahi çok güzel kazançlar elde edilmektedir. Örneğin İstanbul kapalı çarşıda ya da Ankara Ulus’da 22 ayar bileziğin gramını 430 TL’den satıyorsanız, ilçelerde 22 ayar bilezik 450 TL’den satılabilmektedir.
Sirkülasyonunuz iyi olursa bu sektörde her şeyden para kazanırsınız. Bunu da unutmamak gerekir. Çeyrek alış satış yaparak, hurda altın alarak, bilezik alarak satarak, takı alarak satarak… Sirkülasyonunuzun yüksek olması için zamana ihtiyacınız olacak. Bu iş, güven işi…
Şimdi gelin, bir kuyumcu nelerden para kazanabilir, inceleyelim.
Sarrafiye alış satışı: Günde ortalama 20-30 adet çeyrek alım satımı yapmanız durumunda ortalama 200-300 TL kar elde edersiniz. Ata lira, reşat altın alım satımında da kar elde edersiniz.
Hurda alış satışı: Bu durum tamamen sizin insafınıza kalmış. Piyasa değeri 500 TL olan 14 ayar hurda bir yüzüğü, müşteriden 300 TL’ye de alabilirsiniz, 450 TL’ye de alabilirsiniz. Size kalmış bir durum. Bazen yüzük üzerindeki taşları kafadan düşersiniz. Genellikle kuyumcular fazla düşer bu taşı, bu durumda bir hurda bozuşunda dahi 300-500 TL dahi kar elde edebilirsiniz.
İşçiliksiz bilezik satışı: Ne kadar çok satarsanız, kar miktarınız o kadar artar. Gramından 1 TL de 5 TL de 10 TL de kazanabilirsiniz. Komşu rakip kuyumcu 1 TL kar ile satıyorsa siz de gramından 1 TL kazanmak zorunda kalırsınız.
Takı satışı: Bir kuyumcunun en yüksek kar elde ettiği alan. Bir yüzük satarsınız 300 TL kazanırsınız. Bir kelepçeli bilezik satarsınız 1.000 TL kalır. Tamamen size kalmış kar marjı.
Sirkülasyonunuzun yüksek olmasını istiyorsanız, uygun fiyat politikasını benimsemelisiniz. Ve zamana ihtiyacınız olacak.
Kuyumcu dükkanı açmak için ne kadar sermaye lazım?
Birçok yatırımcı, bir kuyumcu dükkanı açmak için kaç kilo altın gerekir sorusunun cevabını merak etmektedir. Hemen cevap verelim. Bir kuyumcu dükkanı, en az 3 kilo has altınla açılmalıdır. Bu yasal şart değil. 1 kilo has altınla da kuyumcu dükkanı açarsanız ancak istediğiniz gelire ulaşamazsınız. Ben sadece çeyrek altın satacağım derseniz, çok fazla bir şey kazanamazsınız. 8 ayar, 14 ayar, 22 ayar işçilikli ürün satmadıkça bu sektörde kar elde etmek zor olur.
Kuyumcu dükkanı açmak için ne kadar para gerekir sorusuna bu kapsamda cevap verelim: En az 1.500.000 TL ile bir kuyumcu dükkanı açılabilir. Bu tutarın içerisinde mağaza dekorasyon ve diğer harcamalar yer almamaktadır. Bu harcamaları da dikkate alırsanız, dekorasyon masrafları kişiden kişiye göre değişecektir.
Kuyumcu dükkanı açma maliyeti 2021 ne kadar?
Kuyumcu dükkanı açma maliyeti, konsepte göre değişecektir. Ancak ihtiyaç duyacağınız malzemeler aynı olacaktır.
Kuyumcu mağazaları, şık ve gösterişli olmalıdır. Bu müşterilerinizin gözümde olumlu bir puan kazandıracaktır size. Kiralayacağınız ya da satın alacağınız dükkanda en az 100.000 TL kuyumcu dükkanı dekorasyonu gideriniz olacaktır. İhtiyacınız olan malzemeler şu şekilde olacaktır:
Kuyumcu dükkanı dekorasyonu ve tasarımı 2022
- Vitrin: Asansörlü olan vitrin modelleri 40.000 TL’den başlamaktadır. Alüminyum vitrinler, 15.000 TL civarındadır.
- Tezgah: MDF yapımı, camlı tezgahlar için en az 10.000 TL harcamanız gerekecektir.
- Çelik kasa: Kaliteli, tam korunaklı çelik kasalar 15.000 TL düzeyindedir.
- Hassas terazi: Hassas terazi deyip geçmeyin. İyi bir hassas terazi 3.000 TL civarındadır.
- Para sayma makinesi: Orta düzey bir para sayma makinesi için en az 3.000 TL harcamanız gerekebilir.
- Tablalar: Altın takı ürünlerini koyacağınız tablalar için en az 10.000 TL masraf söz konusu olacaktır.
- Oturma grubu: Kaliteli mağaza oturma grupları en az 5.000 TL düzeyindedir.
- Zemin, tavan, duvar: Tadilat kapsamında en az 15.000 TL harcamanız söz konusu olabilir.
- Pos cihazı, diğer malzemeler: Pos cihazı, altın takı kutuları, araç ve gereçleri size en az 5.000 TL masraf çıkarabilir.
Yukarıdaki tutarlar, minimum düzeyde tutulmuştur. 300.000 TL harcama yaparak kuyumcu dükkanı açan mağazaları kolaylıkla ifade edebiliriz. Yukarıdaki tutarları dikkate aldığımızda altınlar hariç en az 80.000 TL masrafınız olacaktır.
Altın takı ürünleri için bu harcamaları topladığımızda, kuyumcu dükkanı açma maliyeti yaklaşık 1.500.000 TL olacaktır.
ÖNEMLİ: Bu yazıyı yazarken 1 kg has altın yaklaşık 250.000 TL idi. 2021 yılı Mayıs ayında 480.000 TL’ye yükseldi. Kuyumcu dükkanı açmak daha da zorlaştı. Fiyatlar durdurulamıyor.
Destek alabileceğin iki önemli finans kaynağı:
Tıklayıp inceleyebilirsiniz.
Kuyumcu dükkanı açma şartları nelerdir?
Kuyumcu dükkanı açma şartları içerisinde ustalık belgesi en önemli konu. Önceden ustalık belgesi olmadan kuyumcu dükkanı rahatlıkla açılabiliyordu. 2021 yılında yapılan değişikle artık ustalık belgesi olmadan kuyumcu dükkanı açabilmek pek mümkün gözükmüyor. Bu durumda, ya işletme sahibinin ya da çalışanlardan en az birisinin mutlaka ustalık belgesi olması gerekiyor. Özellikle çalışma izin ve ruhsatı alırken mutlaka ustalık belgesi ibraz etmeniz gerekiyor.
2021 yılında kuyumcu dükkanı açmak ile ilgili ciddi düzenlenmeler geliyor. Kuyumcu dükkanı açmak biraz daha zorlaşacak diyebiliriz. Diğer hususlar her sektör için istenen standart belgelerdir.
Kuyumcu dükkanı açmak için gerekli belgeler 2022 nelerdir?
Kuyumcu dükkanı açmak için gerekli belgeler 2021 yılında şunlardır:
- İkametgah belgesi
- Vesikalık fotoğraf
- Nüfus cüzdanı
- Ustalık belgesi (Çalışma İzin ve Ruhsatı için şart.)
- Kira sözleşmesi ya da tapu
- Dükkan planı ve krokisi
- Oda sicil kayıtları (Hem Esnaf ve Sanatkarlar Odası hem de Kuyumcular Odası kaydı yaptırmanız gerekiyor.)
- İmza sirküleri
Öncelikle güvenilir bir muhasebeci ile anlaşmanızı öneriyorum. Muhasebeciniz, kuruluş işlemleri için yukarıda yer verdiğimiz belgeleri sizden talep edecek ve ilgili mercilere başvuru yapacaktır.
Altın ve takılar nereden alınır?
Kuyumcular, genellikle altınları mağazalarını ziyaret eden çantacılardan satın almaktadır. Ancak siz işletmenizi yeni açacağınız ve altınları toplu alacağınız için ilk aşamada çantacılar yerine İstanbul’dan almalısınız. Kuyumcukent’e giderek atölyeleri ziyaret ederek hem işçilik masrafını az ödersiniz hem de dilediğiniz kalitede dilediğiniz modelde ürün satın alabilirsiniz.
Kuyumculuk sektörünün kalbi, İstanbul’da atmaktadır. Her modelde ürünü hem daha ucuza hem de daha yüksek işçilik kalitesinde İstanbul’da bulabilirsiniz. Mal stoğunuzu İstanbul’da tamamlayıp daha sonra mağazanıza gelen çantacılarla eksikliklerinizi tamamlayabilirsiniz.
Sarrafiye diye ifade ettiğimiz ata lira, çeyrek, yarım, tam altınları dilerseniz darphane dilerseniz toptancılardan satın alabilirsiniz. Ancak genel itibariyle sarrafiye ürünleri müşterilerden alınır, müşterilere satılır.
Kuyumcular, altın fiyatlarını şu adresler takip etmektedirler:
- www.haremaltin.com
- www.altinkaynak.com
Kuyumcular, bu iki adres üzerinden güncel altın fiyatlarını takip etmektedir.
Kuyumcu açmak ile ilgili tavsiyeler nelerdir?
- Kuyumculuk sektörü, eskisi gibi değil. Altın fiyatları, bireylerin gelir artışından daha hızlı arttı. Bu nedenle, kar elde edebileceğiniz işçilikli altın takı ürünleri eskisi kadar rağbet ve talep görmüyor, çünkü güç yetmiyor.
- Kuyumculuk sektöründe rekabeti yüksek bölgelerde çeyrek altın ya da 22 ayar bilezik satışlarından kar beklemeyin. Hatta zarar bile edebilirsiniz. Bu tür altın ürünleri için rekabet yüksektir. Ya bölgenizde kuyumcular arasında tek fiyat anlaşması olmalı ya da dediğim gibi kar beklemeyin. Çeyrek altını yeri gelir 1 TL kar ile bile satamazsınız. Müşteriler, 10 km ötedeki kuyumcudan gider alır. Kuyumcu iseniz ya altın alırken ya da işçilikli ürün satarken para kazanabilirsiniz.
- Mağazanın konumu, artık günümüzde çok iyi yerde olmalıdır. Konum, tek kriter değil. Mağazanızın hem konumu hem de ürün çeşitliliği sağlam olmalıdır.
- Kuyumcu dükkanı açmak demek, paranızı çöpe atmamak demektir. Bu da işin avantajı. Malınız her zaman para. 2 yıl önce 1 gr has altın 150 TL idi. Şimdi 400 TL.
- Mağazanızda tezgahtar çalıştıracaksanız, çok dikkatli olmalısınız. Kimseye güvenmemelisiniz. Çalar, ruhunuz bile duymaz.
- Kuyumculuk sektöründe güvenlik en büyük sorundur. En işlek caddelerde dahi kuyumcu soygunlarını görmekteyiz. Sabah asla mağazanızı erken açmamalısınız. Hava karardığında ise kesinlikle mağazanızı kapatmalısınız. 3-5 müşteri daha bekleyeyim asla dememelisiniz. Vitrin kurarken ve toplarken mutlaka ama mutlaka kapınız kilitli olmalıdır.
Kuyumcu dükkanı açmak ile ilgili kuyumcu dükkanı açmak için neler gerekli, kuyumcu dükkanı açma maliyeti, kuyumcu dükkanı açma şartları ve daha birçok konuya dair soru ve görüşlerinizi bizlere aşağıda yorum bölümünden iletebilirsiniz.
Altın fiyatları bu kadar yükselmişken kuyumcu dükkanı açmak sarraflığa girmek mantıklı mı. Mesela 5 kg altın aldık. Fiyatlar bir iki yıl içinde düştü çok zararım olur mu. Şu ortamda risk durumum nedir.
Bir cadde kuyumcusu açmak için en az 4 kilo altın yani 5000milyon lazım