İş Fikirleri

Kuruyemiş Dükkanı Açmak Karlı mı? Ne Kazandırır 2022?

Kuruyemiş dükkanı açmak iş fikri, birçok girişimci tarafından araştırılan bir konu olduğunu söyleyebilirim. Günümüzde neredeyse hemen hemen her sokakta en az bir adet kuruyemiş dükkanını görürsünüz. Bunun temel nedeni ise ülkemizde vatandaşlarımızın kuruyemişe göstermiş oldukları taleptir. Kar marjı, günlük ciro verileri de dikkate alındığında doğru bir lokasyonda açılan bir kuruyemiş dükkanının kazanmama ihtimali yoktur, diyebilirim. Tabiki belli şartlara uymak kaydıyla!

Bu yazımızda, sizlere kuruyemiş dükkanı açmak karlı mı, ne kazandırır, kuruyemiş dükkanı açma maliyeti 2022 yılında ne kadar, cirosu ve kar marjı nedir, kuruyemiş işinin incelikleri nelerdir, kuruyemiş dükkanı açmak için gerekli belgeler ve daha birçok sorunun cevabını vermeye çalışacağız. Bunu yaparken sektörün önde gelen isimleri ve firmaları ile gerçekleştirdiğimiz görüşmeler neticesinde elde ettiğimiz verileri de sizlerle paylaşacağız.

Farklı bir iş fikri: Hamburgerci dükkanı açmak

Kuruyemiş dükkanı açmak karlı bir iş modeli mi?

Kuruyemiş dükkanı açmak, oldukça karlı iş fikirlerinden birisidir. Taze kuruyemişin insan sağlığına yararları herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Aynı zamanda, kuruyemiş bir keyif yiyeceğidir. Bu nedenle, taze bir kuruyemişin her zaman talibi çıkacaktır. Toptancıdan alacağınız kuruyemişin fiyatına %50 ile %200 arasında bir artış koyarak rahatlıkla satış gerçekleştirebilirsiniz.

Ancak, her iş fikrinde olduğu gibi bu sektörde birtakım bilgi ve yeteneklere ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı zamanda yapılması gerekenler de başarı için olmazsa olmazdır. Şimdi dilerseniz, kuruyemiş dükkanı açmadan önce dikkat edilmesi gereken unsurlara bir göz atalım.

Kuruyemiş dükkanı açmak için tecrübe ne kadar önemli?

Tecrübe, her sektörde kıymetli bir kazanımdır. Kuruyemiş sektöründe faaliyet gösterecekseniz, kuruyemişten anlamanız gerekir. Kaliteli kuruyemişi nereden temin edebilirsiniz, kuruyemiş nasıl muhafaza edilir, hangi kuruyemiş ürünleri daha çok satıyor ve benzeri sorulara doğrudan cevap verebilmeniz gerekmektedir. Eğer sektörle ilgili bilgi ve tecrübeniz eksikse bu alanda araştırma yapmalı ve tecrübe kazanmanın yollarını bulmalısınız.

Kuruyemiş dükkanı açmak için ne kadar sermaye gerekli?

Sermaye, girişimciliğin başarılı olması için en önemli girdilerden bir tanesidir. Yeterli sermaye ile kurulan işletmelerin başarılı olma şansları daha yüksektir. Yeteri kadar sermayeniz yoksa ne yazık ki, biraz daha tasarruf yapmalı ve doğru adımları atmalısınız. İşletme dekorasyonu, ürün çeşitliliği gibi konular için yeterli sermayenizin olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde, borç ödeme konusunda büyük sıkıntılar yaşarsınız. Sermayenizin en az %70’ine sahip olmalısınız. Geri kalan tutar, kredi ve borçla tamamlanabilir. Ne kadar az borçla sektöre adım atarsanız, o kadar kazançlı çıkarsınız.

Kuruyemiş dükkanı için yer seçimi nasıl yapılmalıdır?

Kuruyemiş dükkanı açarken dikkat etmeniz gereken hususlardan birisi de işletmenin lokasyonudur. Eğer işlek bir bölgede kuruyemiş dükkanı açarsanız, oldukça karlı bir girişime adım atmış olursunuz. Kiranın yüksek olması sizi korkutmasın, müşterinizin az olacağı bölgelerden uzak durun. Kaliteye ve temizliğe önem verin ve işletmenizin konumu oldukça iyi olsun. Bu durumda, masraflarınızı hiç dert etmezsiniz. Konum kötü olursa ne tecrübeniz, ne sermayeniz, ne kalite ve taze ürünleriniz sizi kurtarabilir. Bunu asla unutmayınız.

Kuruyemiş dükkanı açmak için dikkat edilmesi gereken diğer hususlar nelerdir?

Kaliteli ve Taze Ürün: Eğer ürünlerinizin kalitesi belirgin bir şekilde dikkat çekerse müşterileriniz de bu oranda hızlı bir şekilde artacaktır. Bayatlamış, taze olmayan bir ürünü müşterileriniz satın almış olsa bile tekrar geri gelmez. Bu nedenle, müşterilerinizi işletmenize bağımlı hale getirmek için kaliteli ve taze ürüne çok ama çok dikkat etmelisiniz.

Dürüst Esnaflık: Girişimciliğin kalbinde dürüst esnaflık yatmaktadır. Eğer dürüst ve anlayışlı bir insan değilseniz, esnaflık yapamazsınız. Sonunda işletme batışa gider.

Kuruyemiş dükkanınızın karlılığı, bu yukarıda saydığım kriterlere bağlıdır. Çok müşteri demek, çok fazla sürüm demek. Bu da haliyle kazancınıza yansır. Kuruyemiş sektöründe sürüm hızınız yüksek olmalıdır. Bu hem ürünlerinizin tazeliğini hem de kazancınızı doğrudan etkiler.

https://www.youtube.com/watch?v=qE7QhcN1paU

Kuruyemiş sektöründe kar marjı %50 ile %200 arasında değişkenlik göstermektedir.

Karlı bir iş fikri: Aktar dükkanı açmak ne kadar kazandırır?

Kuruyemiş dükkanı açma maliyeti 2022 ne kadar?

Kuruyemiş dükkanı açma maliyeti 2022 yılında biraz daha artmıştır. Bunun temel sebebi ise dolar kurundaki yükseliştir. Her şeyin fiyatı adeta ülkemizde yükselmiş durumdadır. Bu nedenle, işletme kuruluş masrafları artmıştır.

Peki ama bir kuruyemiş dükkanı için ne kadar masraf yaparım?

Bu sorunun cevabı, düşündüğünüz konsepte göre değişir. Ancak ortalama olarak bir takım hesaplar yine de yapabiliriz.

Kuruyemiş dükkanın lokasyonu ve başlangıç kira gideri: Öncelikle lokasyon, kuruyemiş sektöründe her şeydir. Ürünlerinizin taze olması için sürümünüzün hızlı olması şarttır. Lokasyonunuzun çok ama çok iyi olması gerekiyor. Bu da yüksek kira gideri demek aslında. Bulunduğunuz şehre veya ilçeye göre değişse de işlek bir cadde de ya da sokakta kuruyemiş dükkanınız için en az aylık 5.000 – 10.000 TL kira ödeyebilirsiniz. Günlük cironuzu tahmini olarak göz önünde bulundurarak kira giderinizi düşünebilirsiniz.

Makine-Teçhizat giderleri: İşletmeniz için harcama yapmanız gereken bir takım gider kalemleri söz konusu olacaktır. Dolap, raf, reyon, tadilat ve benzeri harcamalar için bir takım masraflarınız olacaktır. Bu giderleriniz için en az 20.000 TL masrafınız olacaktır.

Kuruyemiş mal satın alımları: İşletmeniz için kuruyemiş satın almalısınız. Bu satışları, vadeli veya vadesiz olarak satın alabilirsiniz. İşletmenizin mal bakımından dolu gözükmesine özen göstermelisiniz. Ancak bir oran tutturmalısınız. Ürünlerinizin tazeliği açısından bu oldukça önemlidir. İlk aşamada, sürümünüze göre 10.000 – 20.000 TL’lik bir alım gerçekleştirebilirsiniz.

Personel gideri: İşletmeniz için 1 kişi istihdam etmeyi düşünmelisiniz. Aksi takdirde, her şeye koşturan kişi olarak çok yorulursunuz. İşletmenizin ve sizin sağlığınız açısından 1 kişi istihdam etmeyi planlarınız arasına koymalısınız. Bu ise size aylık en az 3.000 TL masraf demektir.

Beklenmeyen giderler: İşletmenizin kuruluş aşamasında mutlaka beklemediğiniz masraflar olacaktır. Bu masrafları tahmini olarak 10.000 TL olarak düşünebilirsiniz.

Ortalama bir kuruyemiş dükkanı açabilmeniz için en az 80.000 TL sermayenizin olmasını tavsiye ediyorum. Aksi takdirde, borçla işletme açmış olur ve ilerleyen zamanlarda zorlanabilirsiniz.

Kuruyemiş dükkanı açmak için gerekli belgeler nelerdir?

Kuruyemiş dükkanı açmak için bir takım belgelere ihtiyacınız olacaktır. Bu belgeleri temin etmek ise hiç de zor değildir. Hemen hemen her sektör için geçerli olan standart belgeler işinizi görecektir.

İlk olarak belge temini için iş yerinizi belirlemiş olmanız ve kira kontratı yapmış olmanız gerekiyor. Eğer mülk sahibi iseniz tapu fotokopisi işinizi görecektir.

İş yerinizi belirledikten sonra muhasebeciniz üzerinden vergi kaydı işlemlerine başlamalısınız. İşe başlama bildirim formunu doldurarak imza sirküleri, fotoğraf, ikametgah belgesi, tapu fotokopisi ya da kira sözleşmesi vergi kaydınız için yeterli olacaktır.

Vergi kaydınızı tamamladıktan sonra elektrik, su, doğalgaz bağlantısı için gerekli kurumlara başvuru yapabilirsiniz.

Tüm bu işlemlerden sonra vergi levhası, fotoğraf ve kimliğinizle ilgili odalara kayıt yaptırmalısınız. Bu sayede ilgili oda kaydı belgesi, sicil gazetesi, faaliyet belgesi gibi belgelerinizi temin edebilirsiniz.

İşin son kısmı ise belediyeden çalışma izin ve ruhsatı almanızdır. Bunun için oda kayıt belgesi, faaliyet belgesi, vergi levhası, fotoğraf, imza sirküleri, nüfus cüzdanı, Bağkur belgesi, kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi, adli sicil belgesi, itfaiye uygunluk raporu vb. belgeler işinizi görecektir.

Kuruyemiş dükkanı açmak ile ilgili soru ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz.

Mutlaka Okumalısın! Şahıs şirketi kurma rehberi

Dikkatinizi Çekebilir: Makbul Kuruyemiş BayilikHalktan Kuruyemiş Bayilik 

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu