KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği 2022 & Şartları & Maaşı
Bir işletme sahibi iseniz KOSGEB’i daha önceden mutlaka duymuşsunuzdur. Bildiğiniz üzere, KOSGEB, ülkemizdeki KOBİ’lere şartları sağlamaları halinde hibe ve kredi vermektedir. Bu hibelerden birisi de KOSGEB nitelikli eleman desteği adı verilen KOSGEB personel desteğidir. KOSGEB nitelikli eleman desteği 2022 yılında da KOSGEB tarafından KOBİ’lere verilmektedir. Ancak, 2018 yılı Eylül ayında desteğin içeriği ve yapısı oldukça değişti, diyebilirim.
Bu yazımızda, KOSGEB nitelikli eleman desteği ile ilgili güncel ve en doğru bilgileri sizinle paylaşacağız. Siz de KOSGEB’in bu desteğinden yararlanmak istiyor ve nasıl başvuru yapacağınızı bilmiyorsanız, bu makalemizi dikkatli bir şekilde incelemenizi öneriyoruz. Daha önce bu desteğe başvuru yapıp uygulama süreci ile ilgili aklında soruları olan kişiler de bize soru bölümünden ulaşabilirler.
Başlıklar
KOSGEB nitelikli eleman desteği 2022 nedir?
KOSGEB personel desteği olarak da bilinen bu destek, işletmelere üniversite mezunu personel istihdam etmeleri durumunda verilen bir maaş desteğidir. Bu destek, işletmelere 2 yıl boyunca verilmekte olup toplam destek miktarı 50.000 TL’dir.
İşletmenizde 2 yıllık veya 4 yıllık üniversite mezunu bir personel istihdam etmek istiyorsanız, şartları sağlamanız halinde bu desteğe rahatlıkla başvurabilirsiniz. Başvurunuzun onaylanması halinde başvuru yaptığınız personeli SGK girişini yaptırabilir ve 3 aylık dönemlerde aylık net ücretinin %60’ını KOSGEB’den toplu olarak alabilirsiniz.
KOSGEB’in SGK prim desteği olmadığını, sadece personelin aylık net ücretinin %60’ını size hibe olarak geri ödeyeceğinizi vurgulamamız gerekiyor.
Özet:
- Destek süresi, 2 yıldır.
- Destek tutarı, toplam 50.000 TL’dir.
- Destek oranı, aylık net ücretin %60’ı kadardır.
BİR BAŞKA PERSONEL DESTEĞİ: İşkur İşbaşı Eğitim Programı
KOSGEB nitelikli eleman desteği şartları 2022 nelerdir?
Bu desteğe başvuru yapabilmek için bir takım şartları sağlamanız gerekmektedir. Her KOBİ’nin bu desteğe başvuru yapabilmesi mümkün değildir.
Peki ama bu şartlar nelerdir? Şimdi dilerseniz, bu şartlara kısaca bir göz atalım.
- KOSGEB, her sektörde faaliyet gösteren KOBİ’yi desteklememektedir. Bu nedenle, bu destekten faydalanabilmeniz için faal olduğunuz sektörü, KOSGEB’in desteklenen sektörler listesine almış olması gerekiyor. KOSGEB’in desteklediği sektörleri görmek için tıklayınız.
- KOSGEB, faaliyet gösterdiğiniz sektörü destekliyorsa ilk adımı geçtiniz demektir. İkinci şart ise en az 5 kişiyi SGK’lı olarak istihdam eden KOBİ’ler bu desteğe başvuru yapabilmektedir. Eğer işletmenizde 5 kişiden az sigortalı personel çalıştırıyorsanız, bu desteğe başvuru yapamazsınız. Yapsanız da başvurunuz reddedilir.
Yukarıdaki şartları sağlıyorsanız, bu desteğe başvuru yaparak personel desteği alabilirsiniz. Ancak, başvuru yaparken bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Şimdi bu hususlara bir göz atalım.
KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusunda dikkat edilmesi gerekeneler nelerdir?
- İstihdam edeceğiniz personelin 2 yıllık ve 4 yıllık fakülte mezunu olması şarttır. Diploma veya geçici mezuniyet belgesi talep edildiğini unutmayınız.
- İstihdam edeceğiniz personelin sadece işletmeniz SGK girişi olmalı ve işletmenizde tam zamanlı çalışması gerekmektedir.
- Destek kapsamında emekliler, yabancı uyruklular, işletme sahibi veya ortakları ile bunların anne, baba, kardeş, eş ve çocukları istihdam edilemez.
- Destek süresi boyunca aynı anda 2 kişi için destek alınabilmektedir.
- Destek alınan personellerin maaşları mevzuatta belirtilen limitlerin altında kalmamalıdır. Aksi takdirde, destek ödemesi yapılmaz. Ön lisans mezunları için en az 2.500 TL, lisans ve üzeri mezunlar için ise en az 3.500 TL aylık net ücret verilmelidir.
- Desteğiniz onaylanmadan önce personelin SGK girişi yapılmamalıdır. KOSGEB tarafından başvurunuz uygun bulunduktan sonra 45 gün içerisinde personelinizin SGK girişi yapılmalı ve işe başlatılmalıdır.
Mutlaka OKUMALISIN! Lise Stajyer Devlet Desteği
KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu nasıl yapılır?
KOSGEB maaş desteği başvuru yapmadan önce yukarıda belirttiğimiz uyarı ve tavsiyeleri tekrar gözden geçiriniz. Ayrıca, ilinizde bulunan KOSGEB İl Müdürlüğü’nü mutlaka ziyaret ediniz ve kafanıza takılan soruları yetkili uzmanlara danışınız. Eğer KOSGEB’e başvuru yapabilecek şartları sağlıyorsanız, gerisi çok da zor değil. Şimdi sizlere gerekli yönlendirmeleri kısa da olsa yapacağım.
- İlk olarak, işletmenizi KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmanız gerekiyor. Buradan gerekli kayıt işlemini yapabilirsiniz.
- Kayıt işlemini tamamladıktan sonra e-Devlet şifrenizi temin etmelisiniz.
- E-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapıp KOSGEB işletme geliştirme destek programına başvuru yapmalısınız.
- Başvurunuz onaylandıktan sonra KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu yaparak personeliniz için talep edilen bilgileri ve belgeleri sisteme yüklemelisiniz.
- Başvurunuz onaylandıktan sonra size e-posta gelecektir. Bu e-posta sonrası KOSGEB uzmanınızı arayabilir ve personelinizin SGK girişi yaptırarak istihdam etmeye başlayabilirsiniz.
KOSGEB nitelikli eleman desteği ile ilgili soru ve görüşleri bizimle aşağıdan yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.
merhaba 4 yıllık yeni mezun kadın için destek detayı bilgilerinde %60 * ilave %20 destek yazıyor toplamda %80 destek mi alacağız doğru mu yorumluyorum yardımcı olur musunuz?
3500 TL altında maaş veriyorsa iş yeri nasıl bir yol izlenmeli ? KOSGEB destekli çalıştırılıyorum fakat asgari ücret alıyorum.
26 Nisan 2021 tarihinde kosgeb destekli ise gırdım su ana kadar sadece bir maas aldım dıger aylar odenmedı. Isveren maasaımı elden veriyor gıbı gosterebılır mı yoksa banka hesabı sartmı
Banka üzerinden ödeme yapılması şarttır.
Neden maaslarımı alamıyorum sigortam yatıyo her ay