Girişimci Rehberi

KOSGEB İş Planı Örnekleri 2022: İş Planı Hazırlama Rehberi

Öncelikle merhabalar. Sizlere KOSGEB iş planı nasıl hazırlanır? sorusunun en detaylı ve en doğru cevabını vermek için bu yazıyı kaleme aldım.

Sizlere şu garantiyi veriyorum: Bu yazımı okuduktan sonra kendi KOSGEB iş planınızı hazırlayabileceksiniz!

Herhangi bir danışmanlık desteği almadan oturup kendi iş fikrinize ait iş planınızı rahatlıkla yazabileceksiniz. Zaten almış olduğunuz KOSGEB girişimcilik eğitiminde de bu doğrultuda çalışmalar yapmışsınızdır.

Yazımızda KOSGEB iş planı örneği 2022, en güncel haliyle yer alacaktır.

2022 yılı iş planı formatına göre yazmanız gereken iş planını, bölümler halinde ele alıp ilgili kısımları nerede ve nasıl bir şekilde doldurmanız konusunda tavsiyelerde bulunacağız.

UYARI!!! Konuya geçmeden önce şöyle bir uyarıda bulunmak istiyorum. İnternet üzerinde bulduğunuz KOSGEB iş planı örnekleri 2022 yılında KOPYA ve ESKİ formatta hazırlanmıştır. Hiç bir değeri ve hükmü bulunmamaktadır. Bu gibi örnek iş planları ile başvuru yapmanız, başvurunuzun reddedilmesine yol açar. Bu nedenle, sizlere balık vermeyip balık tutmayı öğreteceğim.

Sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden bana sorabilirsiniz.

KOSGEB iş planı nasıl hazırlanır, sorusunu sorduğunuza göre aşağıdaki işlemleri tamamlamışsınız demektir.

  • KOSGEB girişimcilik eğitimine katılmak.
  • İşletmenizi resmi olarak açmak.
  • İşletmenizi KOSGEB veri tabanına kayıt etmek ve onay almak.

Yukarıdaki adımları tamamladı iseniz artık e-devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

KOSGEB iş planı nedir?

KOSGEB iş planı, KOSGEB girişimcilik desteği alabilmeniz için doldurmanız gereken bir başvuru formudur. Bu başvuru formunu doldurmadan başvuru yapamazsınız.

Üç bölümden oluşur:

  • Girişimci ve ortak bilgileri
  • İş modeline ilişkin bilgiler
  • KOSGEB’den talep edilen destekler

KOSGEB yönetimi, bu başvuru formunu inceleyerek destek verip vermeyeceğine karar vermektedir. Bu sebeple, başvuru formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir.

Girişimci ve ortak bilgileri ile KOSGEB’den talep edilen destekler bölümleri, e-Devlet üzerinden giriş yapılarak KOBİ Bilgi Sistemi’nde doldurulmaktadır. İş modeline ilişkin bilgiler ise Word dosyasında doldurularak KOBİ Bilgi Sistemi’ne yüklenmelidir.

KOSGEB iş planı dediğimiz dosya, 2022 yılında ”İş modeline ilişkin bilgiler” bölümüdür. Diğer bölümlere kıyasla doldurulması biraz daha zordur.

KOSGEB başvuru formu örneği 2020K

Şimdi dilerseniz, KOSGEB iş planı nasıl yazılır ve hazırlanır, bu sorunun cevabına geçelim.

KOSGEB iş planı nasıl hazırlanır?

KOSGEB iş planını bir bütün olarak ele almak gerekiyor. Bu nedenle, 3 bölümü de ayrı ayrı detaylı bir şekilde ele alacağız.

Bölüm 1: Girişimci ve Ortak Bilgileri

Bu bölüm, KOBİ Bilgi Sistemi’nde doldurulur. Ayrıca bir dosyada hazırlanmaz. KOBİ Bilgi Sistemi’nde sizden istenilen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde vermeniz yeterlidir.

Peki ama hangi bilgiler isteniyor?

Eğer açtığınız işletmede resmi bir ortağınız yoksa sadece kendinize ait bilgileri girmeniz gerekecektir. Ortağınız varsa ortak bilgilerini de girmeniz istenecektir.

Ben, ortağınız yokmuş gibi sizi yönlendireceğim. Ortağı olanlar, gerekli bilgileri ortağından talep edip sisteme girişini yapması gerekiyor.

Bu bölüm, kendi içerisinde A, B ve C şekilde 3 kısma ayrılmaktadır.

A Kısmı

Yukarıdaki tabloda yer alan bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekiyor.

Özellikle katıldığınız kurs, seminer vb. programlar varsa mutlaka bu bilgileri sisteme yüklemenizi tavsiye ediyorum. Yine iş deneyimlerinizi eksiksiz bir şekilde sisteme ekleyin. KOSGEB yetkilileri, bu kısma bakarak yetkinliğinize bakacaklardır. Eğer katıldığınız herhangi bir program ya da iş deneyiminiz yoksa bu kısımları boş bırakmalısınız.

Diğer alanların sizi zorlayacağını sanmıyorum. Eğitim kurumunun adı kısmında en son mezun olduğunuz eğitim kurumunun adını yazmanız gerekiyor.

B Kısmı

Bu kısımda resmi bir ortağınız yoksa sadece kendinizle ilgili bilgileri, sisteme girmeniz yeterlidir. Girişimcilik eğitimi tipini doğru bir şekilde seçmelisiniz. Diğer kısımların doldurulmasında herhangi bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

C Kısmı

Bu kısımda KOSGEB, sizden şunu öğrenmek istiyor: Eğer mevcut veya daha önce kurduğun işletme varsa bunları bana söyle diyor. Burada geçmişte kurmuş olduğunuz işletme varsa bu işletmenin bilgilerini girmeniz gerekiyor. Eğer geçmişte kurmuş olduğunuz işletmenize dair bilgiler elinizde yoksa vergi dairesi ve Esnaf ve Sanatkarlar Odalarından öğrenebilirsiniz.

Hali hazırda KOSGEB desteği alacağınız işletmenin bilgilerini de bu kısma eklemelisiniz.

Ortağınız varsa onun da iş geçmişini bu kısma eklemeniz gerekmektedir.

Bölüm 2: İş Modeline İlişkin Bilgiler

KOSGEB iş planı dediğimiz kısım, tam olarak bu bölümdür. Bu bölüm, girişimci adaylarının en fazla yorulduğu bölüm olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ancak endişelenmeyin, sektörünüze en uygun bir şekilde bu kısımdaki alanların nasıl doldurulması gerektiğini sizlere anlatacağım.

Not: Bu bölüm, bir dosya halinde hazırlanır ve KOBİ Bilgi Sistemine yüklenir.

Hazırlamanız gereken dosya: KOSGEB iş planı örneği 2021

Yukarıdaki dosyayı bilgisayarınıza indirerek ilgili kısımları Office Word ortamında doldurmanız gerekiyor. Tüm bölümleri eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra bu dosyaya isim vererek sisteme yüklemeniz ve 2. bölümü tamamlamanız gerekiyor.

Bu bölüm, kendi içerisinde 10 başlığa ayrılıyor. Şimdi dilerseniz, bu başlıkları tek tek ele alalım.

1.Girişimci/İşletme Bilgileri

Bu bölümde bizden beklenilen bilgiler şu şekildedir:

  • Kendiniz, işe ilişkin tecrübeleriniz, 
  • İşletmeniz ve işletmenizin yürüttüğü faaliyetler,
  • İşin mevcut durumu, sermaye yapısı ve sürdürülebilirliği,
  • İş yerinin fiziki özellikleri, konumu ve seçim nedeniniz 

hakkında bilgi veriniz.

KOSGEB, açık açık bana yukarıda sıraladığımız hususlar hakkında bilgi ver, diyor. Biz de bu talep edilen hususları çok doğru bir şekilde KOSGEB’e açıklamalıyız.

Gelin beraber açıklayalım. Sizin aşağıdaki örnek ifadeleri, KENDİNİZE ÖZGÜ DURUMA uyarlamalısınız. Aksi takdirde, kopya içerik olur. İfadeleri, kelimeleri farklı yönden oluşturmanızı tavsiye ederim.

Kendim ve işe ilişkim tecrübelerime örnek bir açıklama:

Ben Para Hayali. 01.01.1990 tarihinde İstanbul’da doğdum. Lise mezunuyum. Lise eğitimimi İstanbul Atatürk Lisesi’nde tamamladım. Lise eğitimimi tamamladıktan sonra iş hayatım başlamış oldu. 2007 yılından beri farklı işletmelerde çalışma hayatım oldu. Her ne kadar farklı işletmelerde çalışmış olsam da sektörüm hep aynı kaldı. Kısaca, yaklaşık 13 yıldır cafe işletmeciliğinde (örnek) yer aldım. Cafe işletmeciliğinin her yönünü bu sayede çok iyi biliyorum. Bu sebeple, kendi sermaye yapımı oluşturduktan sonra kendime ait bir cafe işletmesi açmaya karar verdim. KOSGEB girişimcilik belgemi aldıktan sonra ise kendime ait cafe işletmemi açmış oldum.

İşletmeniz ve işletmenizin yürüttüğü faaliyetlere örnek bir açıklama:

İşletmemiz, faaliyetlerini hizmet sektöründe yürütmektedir. Cafe işletmeciliği yapmaktayız. Müşterilerimize yiyecek ve içecek servisi yapmakta olup %100 müşteri memnuniyeti odaklı bir şekilde faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Müşterilerimizi, onlara yakışır bir şekilde karşılıyor ve işletmemizde iyi vakit geçirmelerini sağlıyoruz.

İşin mevcut durumu, sermaye yapısı ve sürdürülebilirliliği hakkında örnek bir açıklama:

İşletmemizi, 1 ay önce resmi olarak kurduktan sonra gerekli demirbaşlarımızı satın aldık ve gerekli tadilat ve dekorasyon işlerimizi tamamladıktan sonra 10 gün önce işletmemizde aktif olarak hizmetlerimize başlamış bulunmaktayız. İlk 10 günlük mevcut durumumuza baktığımızda herhangi bir eksikliğimiz kalmamış olup müşteri portföyümüzü oluşturma çabalarımız başlamıştır. Bu süre zarfında günlük cirolarımız beklentilerimizi karşılamış olup işlerimizin daha da gelişeceğinden şüphemiz yoktur.

İşletme sermayemizin tamamı, kendi öz kaynaklarımız ile oluşturulmuştur. Bu nedenle, izleyen dönemlerde çok fazla sermaye sorunu yaşamayacağımızı ve işletmemizin sürdürülebilirliğinin sağlam temellere dayalı olduğunu düşünüyoruz. KOSGEB’den alacağımız destek ile işletme sürdürülebilirliliği daha da sağlam temellere dayandırılmış olacaktır.

İş yerinin fiziki özellikleri, konumu ve seçim nedeni hakkında örnek bir açıklama:

İş yerimiz, 150 metrekare alana sahiptir. 25 masa, 100 sandeyeli bir kapasiteye sahiptir. Gerekli dekorasyon ve tadilat işlemleri tamamlanmıştır. Gerekli bölümleri oluşturulmuştur. İşletmemizde 1 adet tuvalet, mutfak ve depo bulunmaktadır.

İşletmemizin konumu, şehir merkezinde olup işlek cadde üzerinde konumlandırılmıştır. Seçim nedeni, hedef kitlemize yakın olmak istememizdir. İşlek bir cadde üzerinde bulunan işletmemiz, hedef kitlesi ile uyumlu bir konuma sahiptir.

2.Müşteri Grupları

Bu kısımda, KOSGEB’in bizden beklediği bilgiler şu şekildedir:

  • Müşterileriniz kimlerdir? Her bir müşteri grubunu ayrı ayrı tanımlayınız (yaş, bölge, cinsiyet, gelir durumu gibi ayırt unsurlar dikkate alınarak her bir müşteri grubu ayrı ayrı tanımlanmalıdır).

Müşteri grupları kısmı için örnek bir açıklama:

Potansiyel müşterilerimiz, 15-60 yaş arası kadın ve erkeklerdir. Bölge olarak şehir merkezine hitap etmekteyiz. Düşük, orta ve yüksek gelir durumuna sahip 15 yaş üstü kadın ve erkekler, müşteri grubumuzu oluşturmaktadır. Fiyat politikamız gereği tüm gelir düzeylerine hitap etmekteyiz. Müşterilerimizin çoğunluğunu ise üniversite ve lise öğrencileri oluşturacaktır.

3.Değer Önerisi

KOSGEB’in bizden beklediği bilgiler şu şekildedir:

  • Değer önerisi, müşterilerinize sunduğunuz ürün ve hizmetlerdir.
  • Müşteri grupları bölümünde belirttiğiniz her bir müşteri grubu için sunduğunuz ürün ve hizmetler belirtilmelidir.
  • Müşterilerin sunduğunuz ürün ve hizmetlere neden ihtiyaç duyduğunu ve müşterilerinizin hangi sorunlarını giderdiğinizi açıklayınız.
  • Rakipleriniz kimlerdir? Değer önerinizi, rakipleriniz ile işletmenizi mukayese ederek değerlendiriniz.

Değer önerisi hakkında örnek bir açıklama:

Müşterilerimize sunduğumuz hizmetler, sıcak ve soğuk içecekler ile yiyecek ürünleridir. Müşteri gruplarımızın tamamına bu ürünleri servis edebilmekteyiz. Müşterilerimizin işletmemize gelmesi halinde onlara iyi vakit geçirebilecekleri bir ortam sunmaktayız. Bu sayede, müşterilerimiz sosyalleşebilmekte, beslenme ihtiyaçlarını karşılamakta ve iyi vakit geçirerek sağlıklı bir ruhsal yapıya sahip olmaktadır. Bulunduğumuz konumda 2 adet rakibimiz bulunmaktadır. Her iki rakibimizle de mesafemiz yaklaşık 500 metredir. Her iki rakibimize kıyasla görselliğimiz daha güçlüdür. Ürün seçeneklerimiz daha fazladır. Kapasitemiz ise 2 kat daha fazladır. Rakiplerimize kıyasla daha hızlı bir hizmet anlayışına sahip olmaya çalışacağız. Fiyat stratejimiz de her iki rakibimize göre oluşturulmuştur.

4.Ulaşım ve Dağıtım Kanalları

KOSGEB’in bizden beklediği bilgiler şu şekildedir:

  • Sunduğunuz ürün ve hizmetleri müşterilere nasıl ulaştırıyorsunuz (doğrudan, dolaylı, toptan perakende, mağazadan, internet vb.).

Ulaşım ve dağıtım kanalları hakkında örnek bir açıklama:

Sunduğumuz ürün ve hizmetler doğrudan ve fiziki işletmemizden bizzat sunulmaktadır. Ayrıca telefon ve internet üzerinden aldığımız siparişleri ise yine doğrudan müşterilerimize ulaştırıyoruz.

 

5.Müşteri İlişkileri

KOSGEB’in bu kısımda bizden beklediği bilgiler şu şekildedir:

  • Müşteri grupları bölümünde belirttiğiniz her bir müşteri grubu ile nasıl iletişim kuruyorsunuz?
  • Yeni müşteri kazanma ve tutundurma yöntemlerinizi anlatınız.
  • Ürün/hizmet tanıtımı, sunumu ve satış sonrasında hangi araçları kullanıyorsunuz(broşür, internet sayfası, sosyal medya, telefon vb.)

Müşteri ilişkileri hakkında örnek bir açıklama:

Müşterilerimizde doğrudan işletmemizde iletişim kurabilmekteyiz. Yeni müşteri kazanma ve tutundurma yöntemlerimiz ise şu şekildedir:

Uygun fiyat stratejisi

Hızlı hizmet

Rahat ve konforlu bir cafe ortamı

Lezzetli yiyecek ve içecek ürünlerimiz

Güleryüzlü ve müşteri odaklı hizmet sunumu

Hijyenik ürünler ve ortam

Ürün ve hizmet tanıtımımızı ilk aşamda broşür dağıtımı ile sağlamaktayız. Ayrıca internet sayfamızı oluşturduktan sonra Google Business kaydımızı oluşturacağız. Bu sayede, müşterilerimiz internet üzerinden de bizi tanımış olacak ve konum bilgimize ulaşacaklardır. Aynı zamanda aktif sosyal medya hesaplarımızla kendimizi sürekli tanıtacağız.

6.Kilit (Temel) Faaliyetler

KOSGEB’in bizden beklediği hususlar şu şekildedir:

  • Ürün/hizmeti oluşturmak, dağıtmak ve kazanç sağlamak için yaptığınız kilit (temel) faaliyetler nelerdir? (Üretim/hizmetin başlangıcından, müşteriye ulaştırılması ve satış sonrası sağlanan hizmetler dâhil tüm süreç aşamalarını ve varsa gerekli ruhsat, izin vb. belirtiniz)

Kilit (temel) faaliyetler hakkında örnek bir açıklama:

İşletmemizi gelen müşterilerimiz güler yüzlü bir şekilde karşılanır. Karşılama sonrası, müşterimize en uygun masa belirlenir ve bu masaya geçmeleri sağlanır. Müşterilerimize menü verilir ve belirli bir süre geçtikten sonra siparişleri alınır. Siparişler, oldukça hızlı ve kaliteden ödün vermeden hazırlanır ve müşteriye sunumu gerçekleştirilir. Hesap alınır ve müşteri uğurlanır. İşletmemizin faaliyetlerini yürütebilmesi için belediyeden ve bakanlıktan izin ve ruhsat işlemleri başvuru yapılmıştır.

7.Kilit (Temel) Kaynaklar

Bu kısımda KOSGEB’in bizden beklediği bilgiler şu şekildedir:

  • Kilit (temel) faaliyetleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan kaynaklar (personel, makine, sermaye, teknoloji, arsa, bina.) nelerdir?
  • İşletmenizde çalışan/çalışacak personelve görevleri hakkında bilgi veriniz.

Kilit (temel) kaynaklar hakkında örnek bir açıklama:

İşletmemizin faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için ihtiyaç duyulan kaynaklar şu şekildedir:

5 personel

25 adet masa

100 adet sandalye

1 adet bilgisayar ve yazar kasa pos cihazı

Gerekli dekoratif malzemeler

Mutfak araç ve gereçleri

1 adet cafe tipi buzdolabı

İçecek ve yiyecek hammaddeleri ve ürünleri

Vb.

İşletmemizde görev alacak personeller ve görevleri şu şekildedir:

2 adet Garson: Sipariş ve hesabın alınması ile yiyecek ve içecek sunumu yapacaktır. Genel düzenden sorumludur.

2 adet Usta: İçecek ve yiyecek sunumunun hazırlanmasından sorumludur.

1 adet Temizlikçi: İşletmenin tüm temizliğinden sorumludur.

8.Kilit (Temel) Ortaklar / İşbirlikleri

Bu bölümde KOSGEB’in bizden beklediği bilgiler şu şekildedir:

  • Ürün/hizmet sunum sürecinde işbirliği yaptığınız kilit (temel) kişi/kurum/firmalar kimlerdir? 
  • Tedarikçileriniz kimlerdir? 

Kilit temel ortaklar ve işbirlikleri hakkında örnek bir açıklama:

Ürün sunum sürecinde işletme personellerimiz aktif görev alacaklardır. Yiyecek ve içecek tedariğimizi ise ürün toptancılarından tedarik etmekteyiz.

9. Maliyet Yapısı

KOSGEB’in bu bölümde bizden beklediği format aşağıdaki gibidir:

Örnek olması açısından gerekli bölümler doldurulmuştur.

1- İşinizi kurmak için katlandığınız maliyetler nelerdir?

BAŞLANGIÇ YATIRIM GİDERLERİ TUTAR (TL)

İşletme kuruluş giderleri: 3.000 TL

Arazi/proje/bina-inşaat/tadilat giderleri: 100.000 TL

Makine ve teçhizat giderleri: 70.000 TL

Tefrişat giderleri: 5.000 TL

Taşıma, sigorta, montaj giderleri: 3.000 TL

İthalat ve gümrükleme giderleri: 0

Lisans giderleri: 0

Diğer giderler: 10.000 TL

TOPLAM (TL): 181.000 TL

2- Başlangıç yatırım giderlerinin kaynağını belirtiniz. 

Başlangıç yatırım giderlerinin tamamı, öz kaynaklarımızdan karşılanmıştır.

BAŞLANGIÇ YATIRIM GİDERLERİNİN KAYNAĞI TUTAR (TL)

Özkaynak Kullanımı : 200.000 TL

Şahıslardan Alınan Borçlar: 0 TL  

Banka Kredisi : 0 TL

Diğer (Belirtiniz:…)

TOPLAM (TL)

            3- Ürün/hizmeti oluşturmak, dağıtmak ve kazanç sağlamak için yaptığınız en önemli maliyet unsurları nelerdir? 

En önemli maliyet kalemlerimiz, kira ve personel giderleridir.

             4- İşletmenizin gelir-gider dengesi kurulana kadar finansman ihtiyacınızı (işletme sermayesi, makine-teçhizat alımı ve benzeri durumlar için)  nasıl karşılayacağınızı, KOSGEB desteği başvuru, değerlendirme ve ödeme sürelerini de dikkate alarak; açıklayınız.

Giderlerimizin tamamı kendi öz kaynaklarımızdan karşılanmaktadır. Ayrıca KOSGEB desteği ile maliyetlerimizi azaltma şansımız olacaktır. 2 yıllık süreçte hem kendi öz kaynaklarımızı hem de KOSGEB desteğini kullanacağız.

10. Gelir Akışı

Bu bölümde KOSGEB’in cevabını beklediği sorular şu şekildedir:

  • Gelir modeliniz nedir? (Nereden para kazanacaksınız? Ürün/Hizmet satışı, komisyon, üyelik, reklam alma, gelir ortaklığı vb.)
  • Ürün/hizmetlerinizin fiyatlandırmasını nasıl yaptığınızı açıklayınız.
  • Müşterileriniz ödemelerini hangi yolla yapıyor? (nakit, taksitli, kredi kartı vb)

Gelir akışı hakkında örnek açıklama:

İşletmemizde menüde yer alan ürünlerin satışından para kazanmaktayız. Ürünlerimizin fiyatlandırması ise maliyet + işletme gideri + kar payı şeklinde yapılmaktadır. Müşterilerimiz ödemelerini nakit ve kredi kartı ile yapabilmektedir.

Yukarıda yer alan tabloyu da kendi beklenti ve tahminlerinize göre doldurmanız gerekmektedir. Gelir gider farkının makul düzeyde olmasına dikkat ediniz. Aşırı kar ya da zarar durumu ortaya çıkmamalıdır. Unutmayın, KOSGEB, zarar edecek olan bir işletmeye destek vermez.

Bölüm 3: KOSGEB’den Talep Edilen Destekler

Bu bölümü, KOBİ Bilgi Sistemi’nde doldurmalısınız. KOSGEB’den talep edeceğiniz giderleri ve destekleri belirtmeniz gerekiyor.

Geleneksel girişimci iseniz sadece kuruluş ve performans desteği alabilirsiniz. İlgili kutucukları işaretlemeniz yeterlidir.

İleri girişimci iseniz ayrıca makine-teçhizat ve yazılım desteği ile mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği alabilirsiniz. İleri girişimciler ayrıca erken ödeme de alabilmektedir.

Makine, teçhizat ve yazılım desteği talebiniz olması durumunda proforma faturası yani teklif mektubu bilgilerinin de doldurulması gerekmektedir.

KOSGEB iş planı örnekleri 2022 hakkında soru ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz.

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu