Kırtasiye Dükkanı Açmak Karlı mı? Maliyeti 2022 Nedir?
Kırtasiye dükkanı açmak, karlı ve her zaman geleceği olan iş fikirlerinden bir tanesi olarak değerlendirebiliriz. Özellikle ülkemizde genç ve öğrenci nüfusunun fazla olması nedeniyle kırtasiye ürünlerinin satışı daima olacaktır. Ülkemizde 18 milyondan fazla öğrenci bulunmaktadır. Bu veri, çok önemli bir potansiyeli bize göstermektedir.
Peki ama kırtasiye dükkanı açmak karlı mı? Kırtasiye dükkanı açma maliyeti 2022 yılında ne kadar? Günlük ciro ne kadar olmaktadır? Kar marjı ne kadar? Kırtasiye dükkanı açmayı düşünen girişimciler, tüm bu soruların cevaplarını bu yazımızda sizinle paylaşıyoruz. Yazımızı inceleyerek en azından kafanızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz.
Tavsiye iş fikri: Dondurma dükkanı açmak ne kadar karlı?
Başlıklar
Kırtasiye dükkanı açmak karlı mı?
Hangi sektörde olursanız olun, bir iş fikrinin karlı olup olmayacağını yapacağınız seçimler belirleyecektir. Doğrudan herhangi bir iş fikrinin karlı olup olmadığını söylemek ise yanlış olacaktır. Çünkü karlılık durumu, birçok etkene bağlı olarak değişmektedir.
Peki ama karlılığı etkileyen bu faktörler nelerdir?
Bu faktörlerin en önemlilerini sizinle paylaşmak istiyorum. Kırtasiye dükkanı açmayı düşünenler için bu faktörlere oldukça önem verilmesini ise tavsiye ediyorum.
- Sermaye: Bazı sektörlerde tecrübe, bazı sektörlerde ise sermaye önce gelir. Kırtasiye dükkanı açmak, ürün çeşitliliği açısından yeterli sermaye gerektirmektedir. Tecrübe de elbette önemlidir ancak tecrübeyi ikinci sıraya koyabiliriz. Özellikle kırtasiye sektöründe ürün çeşitliliğine büyük önem vermek gerekiyor. Müşterilerinizin algısı, bu ürün şu kırtasiyede vardır imajı oldukça önemlidir. Bu durumda, müşteri portföyünüzün kısa süre içerisinde genişleyeceğini göreceksiniz. Sermayeniz yeterli değilse ufak bir kırtasiye dükkanı ile büyük kazançlar elde edemezsiniz. Bu nedenle, ürün çeşitliliği fazla olan kırtasiye dükkanlarında günlük cirolar oldukça dolgun olabilmektedir.
- Tecrübe: Tecrübe, her sektör için oldukça kıymetli bir kazanımdır. Bu nedenle, kırtasiye dükkanı açmadan önce bu alandaki tecrübenizin yeterli olup olmadığını sorgulamalısınız. Eğer yeteri kadar tecrübeniz yoksa bu alanda araştırma çalışmaları yapmalısınız. Sektörde faal olarak yer alan kişilerle iletişim kurmalı, her konuda fikir almalısınız. Hangi ürünler hızlı satılıyor, piyasa ne durumda, toptancılar kimler, fiyat politikası nasıl vb. konularda yeteri kadar bilgi edinmenizi öneriyorum.
- İşletme Konumu: Kira, bir girişimcinin en büyük korkusu olabilmektedir. Özellikle kira gideri düşük olsun diye kiralanan alakasız yerler, girişimcileri mağdur etmektedir. Kira giderinden korkmayın ancak kiralayacağınız dükkanın da doğru bir yer olduğundan emin olun. Özellikle kırtasiye dükkanları için okul çevresini öneriyorum. Nüfusu yüksek, işlek, okullara yakın bölgelerde tutacağınız bir dükkan, sizi üzmeyecektir. Bu nedenle, kira giderini çok fazla takıntı haline getirmeyin. Unutmayın, en öncelik vereceğiniz konu, müşterilere yakın olmak ve ürün çeşitliliği olmalıdır.
- Rakip Analizi: Kırtasiye dükkanı açmayı düşündüğünüz bölgede rakiplerinizi iyi analiz etmelisiniz. Rakiplerinizi analiz ederken ürün çeşitliliği, işletme yaşı, müşteri portföyü, konumunu göz önünde bulundurunuz. Rekabet edemeyeceğiniz rakipleriniz söz konusu ise bu bölgelerden uzak durmanızı öneriyorum. Rekabet edebileceğiniz bölgelere odaklanmanızı öneriyorum. Rekabet gücü, günümüzde karlılık açısından en önemli kıstaslardan birisidir.
- Tanıtım: Reklam, günümüzün en önemli araçlarından birisi haline geldi. Tanıtımsız bir işletmenin karı da yüksek olmayacaktır. İşletmeniz için belirli bir reklam ve tanıtım bütçesi ayırmanızı öneriyorum. Ayrıca, totem tabela, kartvizit, işletme tabelası ve benzeri konularda asla cimri davranmayın. İşletmenizi olabildiğince görünür kılmalısınız. Orta ve uzun vadede sonuçlarını elde edersiniz. Bundan şüpheniz olmasın.
Tavsiye İş Fikri: https://parahayali.com/ikinci-el-dukkani-acmak/
Kırtasiye dükkanı açma maliyeti ne kadar 2022?
Kırtasiye dükkanı açma maliyeti 2021 yılında birtakım faktörlere göre değişecektir. Örneğin, 30 metrekarelik bir dükkanda açacağınız kırtasiye dükkanı ile 100 metrekarelik bir dükkanda açacağınız kırtasiye mağazasının maliyeti tamamen farklı olacaktır. Yine dekorasyon, tadilat, ürün havuzu gibi faktörler de maliyeti doğrudan etkileyecektir. Ancak biz yine de ortalama bir kırtasiye dükkanı açmak için ne kadar sermaye gerekiyor, bu konuda görüşlerimizi sizinle paylaşacağız.
Ülkemizde kırtasiye dükkanı açmak ve kar elde etmek istiyorsanız, en az 100.000 TL‘lik bir sermayenizin olması gerekiyor. Neden mi? Örneğin size mutlaka bir fotokopi makinesi olması gerektiğini söyleyeceğim. Ortalama bir fotokopi makinesi ise 10.000 TL’den başlıyor. Ürünlerinizin kaliteli ve çeşitli olması gerekiyor. Bu nedenle, en az 100.000 TL öz kaynağınız olmadan sektöre girmemeniz gerektiğini tavsiye ediyorum.
Merak etmiş olabilirsin: Berber dükkanları ne kadar kazanıyor?
Kırtasiye ürünlerinin kar marjı ne kadar?
Kar marjı üründen ürüne göre farklılık gösterir. Bu birçok sektörde aynıdır. Tüm ürünlerin kar marjı aynı değildir. Ancak genel itibariyle bir ortalamadan söz edebiliriz. Kırtasiye sektöründe kar marjı genel ortalama ise %30-%40’tır.
Günlük ciro ise yine işletmeden işletmeye farklılık gösterse de yukarıdaki kriterleri dikkate alarak açılan bir kırtasiye dükkanında günlük ciro 1.000 – 5.000 TL arasında değişecektir.
Kırtasiye dükkanı açmak için yapılması gerekenler nelerdir?
Her işletmede olduğu gibi kırtasiye dükkanı açarken de atmanız gereken birtakım adımlar vardır. Bu adımlardan ilki dükkanı açacağınız yeri belirlemektir. Bu yeri belirler ve gerekli adımları atarsanız, yolu yarılarsınız.
İşletmenizin yerini belirledikten sonra kira kontratı yapmalısınız. Akabinde ise bir muhasebeci ile anlaşmalısınız. Muhasebecinize yetki vererek işletme kuruluş işlemlerini başlatabilirsiniz. Yönetimin daha kolay ve maliyetinin daha az olması nedeniyle şirket yerine şahıs işletmesi açmanızı öneriyorum.