İş Fikirleri

Kaz Yetiştiriciliği Mantıklı Mı? Maliyeti 2022

Ülkemizde son yılların en popüler iş fikirlerinden birisi de kaz yetiştiriciliği olmuştur. Özellikle son günlerde kaz yetiştiriciliğine dair internet üzerinden birçok sorgulama ve araştırmanın yapıldığını görüyoruz. Hal böyle olunca bu konuda biz de tecrübe ve bilgi birikimlerimizi sizinle paylaşmak adına bu makaleyi hazırlamaya karar verdik. Yazımızda, kaz yetiştiriciliği mantıklı mı? Kaz yetiştiriciliği iş fikrinin maliyeti ne olur? Kar marjı nedir? Karlı bir iş fikri mi? sorularının cevaplarını sizlerle paylaşıyoruz. Ayrıca kazlar hakkında da oldukça işinize yarayacak bilgileri sizinle paylaşıyor, olacağız.

Öncelikle kaz yetiştiriciliği yaparak önemli gelirler elde etmek mümkündür. Karlı yatırımlar arasında yer alan kaz yetiştiriciliğinin ülkemizde çoğunlukla Kars, Ağrı ve Erzurum gibi soğuk illerde yapıldığını görüyoruz. Ancak ülkemizin birçok yerinde siz de kaz yetiştiriciliği yapabilir ve karlı bir yatırımın kapısını aralayabilirsiniz. Bu konuda bir rehber niteliğini taşıyan bu yazımızı incelemeye davet ediyoruz sizi.

Kaz yetiştiriciliği mantıklı mı? Kazandırır mı?

Kaz yetiştiriciliği, gittikçe daha da popüler hale gelmeye başladı. Bunun başlıca sebebi ise kaz etine ve diğer ürünlerine olan talep diyebiliriz. Durum buyken, kaz yetiştiriciliği konusunda girişimde bulunmanın bu aralar mantıklı olduğunu rahatlıkla belirtebiliriz. Kaz yetiştiriciliğine sadece yumurta üretimi için değil; kaz tüyü, kaz ciğeri ve kaz eti açısından da bakmak gerekiyor. Yan ürün fazla, haliyle böylesine bir yatırımda bulunarak kurulacak çiftliğin doğru bir şekilde yönetilmesi elbette girişimcisine kazandıracaktır.

Doğru bir maliyet analizi ve iş planı ile kurulacak olan kaz çiftliğinde 1.000 kaz ile ayda 15.000 – 25.000 TL kazanmak mümkündür. Ayrıca tavuk çiftliklerine göre kaz çiftliğinin getirisinin çok daha fazla olduğunu belirtebiliriz. Böylesine karlı bir yatırım için doğru bir planlamanın yapılması ve tecrübe gerekiyor. Daha önce kaz yetiştiriciliği konusunda deneyiminiz yoksa öncelikle bilgi ve deneyim sahibi kişilerle bu işi yapmayı düşünebilirsiniz.

Karlı İş Fikri: Veteriner Kliniği Açmak Maliyeti

Kaz yetiştiriciliği maliyeti 2022 ve kar marjı nedir?

Kaz yetiştiriciliğine ilk adım, çiftlik için yerin belirlenmesidir. 2.000 metrekarelik bir alan kaz çiftliği için yeterli olacaktır. Yerin mera gibi bir alanda olması ise büyük avantaj sağlayacaktır. Her ne kadar kazlar, soğuğa karşı dayanıklı hayvanlar olsa da onlar için barınak yapılması ve bu barınağın havalandırma sisteminin yaptırılması gereklidir. Kaz çiftliğinde kritik husus su kaynaklarıdır. Su alanına yakın bir çiftlik, sizi oldukça rahatlatacaktır.

Kazlar için barınak, yer temini vb. harcamalarınız 50.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Barınak ve yer temini sonrası sıra geldi kazları satın alma işlemine. Kazları civciv olarak alabilirsiniz. Peki ama kaç adet kaz satın almalıyım? Çiftliğinizin büyüklüğüne göre bu sayı değişir. Metrekareye düşecek yetişkin kaz sayısı ortalama 1’dir. Bu veriyi dikkate alarak adımlarınızı atmanızı öneriyorum. Sağlıklı civcivler almaya odaklanmalısınız. Bunun için de güvenilir toptan satışı yapan yerleri tercih etmelisiniz. Bazı firmalar, geri alım garantisi dahi verebilmektedir.

Civciv fiyatları, kazların türüne göre değişmektedir. Etlik civcivlerin adedi ortalama 45 TL’dir. 1.000 adedini 40.000 TL’ye toptan alabilirsiniz. Bu civcivleri nereden satın alabilirim, diyorsanız internet üzerinden toptan satış yapan çiftliklere ulaşabilirsiniz.

Son olarak, çiftliğin bakımını ve yönetimini sizinle birlikte üstlenecek kişilere geldi sıra. Yani personellerinize. Bu çapta bir iş için 2 veya 3 personel istihdam etmeniz gerekecektir. Bu kişilere, asgari ücretin biraz üzerinde aylık ücret vermek durumunda kalabilirsiniz. 2 kişinin size aylık maliyeti 5.000 TL’nin altında olmayacaktır.

İlk aşamada kaz çiftliği kurma maliyetinin ortalama 90.000 TL veya üzerinde olabileceğini rahatlıkla ifade edebiliriz.

Kaz yetiştiriciliğinde kar marjı %100 ile %150 arasında değişmektedir.

Mutlaka Okumalısın! Çok Kazandıran Keçi Çiftliği Kurma Maliyeti

Kazlar hakkında genel bilgiler nelerdir?

Ülkemizde sadece belirli bölgelerde (Kars, Erzurum, Van vb.) yapılan kaz yetiştiriciliği, dünyada oldukça yaygın bir iş fikri olarak karşımıza çıkmaktadır. Halbuki ülkemizin birçok bölgesi, kaz yetiştiriciliği için oldukça elverişlidir. Kazların üreme yetenekleri, diğer kanatlı hayvanlara oranla biraz geri olduğu için kaz yetiştiriciliği çok fazla cazip bulunmamıştır. Ancak son yıllarda kaz ürünlerine olan talep gittikçe artmaktadır. Bu da yatırımcıların bu sektöre yönelmesine neden olmuştur. Ülkemizde de yavaş yavaş kaz yetiştiriciliği yaygınlaşmaya başlamıştır.

Dünyanın birçok ülkesinde yetiştiriciliği yapılan kazlar, yurtdışından ciğeri ve tüyleri için yapılmaktadır.

Kaz ırkları nelerdir?

Kazların ırklarını inceleyecek olursak, karşımıza 10 temel ırk çıkmaktadır. Bu ırkları sırasıyla inceleyelim.

  1. Toulouse: Ağır cüsseli bir kaz türüdür. Yumurta verimi orta düzeydedir. Bir sezonda 30-35 yumurta üretirler. Genellikle eti ve güzelliği için yetiştirilmektedir. Fransa kökenlidir.
  2. Emden: Almanya kökenlidir. Beyaz tüyleri oldukça değerlidir. Yumurta verimi orta düzeydedir. A kalite etlik bir kaz türüdür.
  3. Çin: En küçük kaz türlerinden birisidir. Yumurta verimi yüksektir. Bir sezonda 60’dan fazla yumurta üretmektedir.
  4. Roman: Bilinen en eski Avrupa orjinli kaz türüdür. Özellikleri Toulouse ve Emden’e benzemektedir.
  5. Afrika: Renkli tüyleri vardır. Bu nedenle çok fazla tercih edilmez. Yumurta verimi orta düzeydedir. En cüsseli kaz ırkları arasında yer almaktadır.
  6. Sebastopol: Süs kazıdır. Türü ile nadiren karşılaşılmaktadır.
  7. Buff: Amerika kökenlidir. Yumurta verimi düşüktür. Renkleri açık kahverengidir.
  8. Kanada: Kuzey Amerika kökenlidir. Vahşi kaz ırkı olarak bilinmektedir. Avrupa’da da bu türe rastlanmaktadır.
  9. Pilgrim: Amerika kökenlidir. Yıllık yumurta verimleri 35-45 adet arasındadır.
  10. Mısır: Uzun boylu ve bacaklı küçük bir ırktır. Yumurta verimleri çok düşüktür. Yıllık 6-8 adet yumurta verimi söz konusudur.

Kazların özellikleri nelerdir?

Bu bölümde ise sizlere kazların karakteristik özelliklerinden biraz bahsetmek istiyorum. Şimdi dilerseniz, kazlar için öne çıkan ve dikkate alınması gereken özelliklere bir göz atalım.

  1. Kazlar, iyi otlayan hayvanlardır. Birinci haftadan itibaren otlamaya başlarlar. Kuru otları hiç sevmezler. Su olmayan yerlerde yaşamlarını devam ettirebilirler ancak sulak alan kazlar için daha iyidir.
  2. Kazlar, dayanıklı hayvanlardır. Tavuklara nazaran hastalıklara ve çevre şartlarına oldukça dayanıklı canlılar olduğunu söyleyebiliriz.
  3. Diğer kanatlı hayvanlara kıyasla kazların bakımları ve yem maliyetleri daha düşüktür. Ölüm oranları düşüktür.
  4. Kaz yumurtalarının kuluçka süresi, tavuk yumurtasına göre daha uzundur. Kuluçka süresi, 30 gündür.
  5. Kazların yumurta verimi, Ocak-Şubat ayında başlar, Haziran-Temmuz ayına kadar devam etmektedir.

Mutlaka OKUMALISIN! Tavuk Çiftliği Kurma Maliyeti

Kaz yetiştiriciliği mantıklı mı? isimli makalemizle ilgili soru ve görüşlerinizi bize her zaman sorabilirsiniz.

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu