Kağıt Toplama İşi Nasıl Yapılır? Kazancı Ne Kadar?
Her gün milyonlarca adet kağıt, karton ve türevi çöpe gitmektedir. Ancak bilinmelidir ki, bu ürünlerin tıpkı sıfır alındığı zamandaki gibi eskidiği veya kullanılmaz hale geldiğini düşündüğünüzde de maddi bir değeri vardır. Özellikle doğayı daha fazla korumak adına geri dönüşüm sektörü yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Kağıt toplama işi yapmak, bu anlamda binlerce insanın gelir kapısı haline gelmiş durumdadır. Günün erken saatlerinde çalışmaya başlayan bu kişiler, bu iş sayesinde genel ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Hatta kağıt toplama işinde olan belirli bir kesim, yaşam standartları olarak ortalamanın üzerindedir.
Bedensel olarak sürekli hareket halinde olmanızı gerektiren bir iştir. Dolayısıyla verilen emek ve bunun yorgunluğu da üst seviyelerdedir. Bununla birlikte bu sektörde binlerce insanın olduğunu da bilmekte fayda vardır. Rekabetin ve kâr oranının yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca her zaman olmasa da nadiren bu işin yasal prosedürleri ile karşılaşmanız da olasıdır.
Kağıt toplama işinde yüksek maddi gelirler elde etmek için gerçek anlamda bilgili ve tecrübeli olmanız gerekmektedir. Ancak bu işe yeni başlayanlar dahi iyi paralar kazanabilmektedir. Eğer sizde kağıt toplama işi yapmayı düşünüyorsanız, bu içeriğimiz size rehber niteliğinde olacaktır. Böylece püf noktaları da keşfedebileceksiniz. Bu hususları dikkatlice incelemeye başlayalım.
Başlıklar
Kağıt Toplama İşi Nasıl Yapılır?
Neredeyse her işte olduğu gibi bunda da bir başlangıç sermayesine ihtiyacınız olacaktır. Ancak endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Çünkü diğer işlere nazaran kağıt toplamadaki başlangıç maliyeti çok düşük seviyelerdedir.
Peki, ne için gereklidir bu sermaye? Kağıtlarınızı toplarken, aynı zamanda depo görevi gören bir araca ihtiyacınız vardır. Başlangıç safhasında bu bir el arabası olabilir. Eğer kamyonet tarzı bir araba almak isterseniz size yüksek maliyetlere neden olacaktır. Bununla birlikte kamyonet araç tercihinde bulunursanız da otomatikman günlük toplayacağınız kağıt ve karton miktarı da artacaktır. Dolayısıyla gelirleriniz de…
Yine de 150-200 lira aralığında bir el arabası alıp, kağıt ve karton toplayarak günlük kazancınızı elde edebilirsiniz. El arabanızı almanızın akabinde daha fonksiyonel bir hale getirmek için çuval da almanız gerekecektir. Böylece topladığınız kağıtların kapasitesini arttırabilirsiniz. Bu çuvala da yaklaşık 50 liralık bir ödeme yapacaksınız. Totalde ise 200-250 TL bandında bir sermaye ile kağıt toplama işine girebilirsiniz. Bu sektördeki çalışan sayısı azımsanmayacak kadar azdır. Hatta günün her saatinde bu işi icra eden kişilerle karşılaşmamız muhtemeldir. Hal böyle olunca da, gün içerisinde ne kadar fazla alanı gezebilirseniz gelir imkanlarınız da aynı oranda artış gösterecektir. Dolayısıyla bu işte erken kalkmak, hızlı davranmak ve hangi konumlarda daha çok kağıt olduğunu tespit etmek önemli püf noktalardandır.
Kağıt Toplama İşi Yasal Mıdır?
Haberlerde veya günlük yaşantınızda zabıtaların kağıt toplayıcılarına ceza kestiklerine şahit olmuşsunuzdur. Aslında bu durum tamamen bulunduğunuz il veya ilçedeki belediyenin kurallarına bağlıdır. Kimi belediyeler kağıt toplamayı yasaklarken kimi belediyeler de izin vermektedir. Hatta kağıt toplayıcılarına yardım dahi eden birçok belediyenin olduğunu söylemek de mümkün. Takdir edersiniz ki, geri dönüşüm konusu gerçekten çok mühimdir. Geri dönüştürülemeyen her bir kağıt ve diğer ürünler, doğaya dolayısıyla insanlığa zarar vermektedir. Geri dönüştürülen ürünler ise tekrar tekrar kullanılarak hem ekonomik açıdan hem de sağlık açısından fayda sağlamaktadır.
Kağıt toplama işi yapmak konusunda yasal açıdan tereddütleriniz bulunabilir. Türkiye’nin genelinde bu konuyu ele aldığımızda nadiren yasaklarla karşılaşabilirsiniz. Aklınızın bu anlamda daha net bir düşünceye ulaşması için bulunduğunuz il veya ilçedeki belediyelere giderek konu hakkında bilgi alabilirsiniz. Böylece zihninizdeki soru işaretlerinizi de gidermiş olursunuz. Ayrıca belediyeden izin belgesi çıkartarak, gönül rahatlığı ile çalışmanız da mümkündür. Dolayısıyla herhangi bir polis, zabıta sorgulamasında bu belgeyi gösterebilirsiniz. Eğer bu işi birincil gelir kaynağınız olarak yapmayı planlıyorsanız, bunu aklınızın bir köşesine not etmenizi tavsiye ederiz.
Nerelerden Daha Fazla Kağıt ve Karton Bulabilirim?
Kağıt ve türevleri ile (ıslanmış kağıt, karton vb.) hemen her yerde karşılaşmanız muhtemeldir. Genellikle çöpe veya yol kenarına atılmış halde bulabilirsiniz. Aynı zamanda özellikle okul, hastane, market, iş yerleri ve diğer benzeri mekanların yakınlarda fazlasıyla bulmanız da ihtimaller dahilindedir. Bununla birlikte kağıtların fazlasıyla kullanıldığı bir iş yeri sahibinden bu ürünlerini siz alana kadar çöpe atmamalarını rica edebilirsiniz. Böylece diğer kağıt toplayan çalışanlar bunları almadan siz alabilirsiniz. Bu sayede de günlük değişken olan maddi geliriniz konusunda daha sağlam bir düzene geçebilirsiniz.
Taşıma kapasitenizi değerlendirerek kağıtlarınızı toplamaya başlamalısınız. Örneğin, el arabasında 300 kiloluk bir yük ile ne kadar yol kat edebilirsiniz? Tabii ki, en başından itibaren 300 kilo ile başlamayacaksınız fakat gün içerisinde sürekli olarak enerji harcayacak ve efor sarf edeceksiniz. Bundan dolayı ne kadar kapasitede kağıt toplayacağınızın kararını iyi vermeniz gerekmektedir. Böylece kağıtları ararken, nerelerde daha yoğun olduğunu tespit edebilirsiniz. Dolayısıyla da belirli konumlara kağıtların yoğun olabileceği saatlerde düzenli olarak giderek daha fazla kağıt toplayabilirsiniz.
Kağıt Toplama Kazancı Ne Kadardır?
Bu durum elbette ki kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Bu işin avantajlarından birisi de anlık olarak maddi gelir elde etmenize olanak sağlamasıdır. Kağıt toplayıcıları nereye satıyor, diye sorabilirsiniz. Gün sonunda topladığınız kağıt ve türevlerini aracıya veya doğrudan geri dönüşüm şirketlerine satabilirsiniz. Sattığınız an da ücretinizi size verirler. Hesaplamalar ‘kilogram’ bazında değerlendirilmektedir. Ağırlık olarak ne kadar kağıdınız varsa, kilo fiyatı ile çarpılarak ücretiniz belirlenmektedir.
Peki, kağıt toplayıcıları ne kadar kapasitede kağıt toplarlar? Günlük 1 tona hatta daha fazlasına kadar kağıt toplayanlar vardır. Kimileri ise günde ortalama 150 kilo civarında kağıt toplamaktadır. Kağıtların kilosu 35 kuruştan alınmaktadır. Bu da ortalama günlük gelirin, 50-100 lira arasında değiştiğini göstermektedir.
Eğer bu işte yeterince deneyim sahibi ve uzman olursanız günlük kazancınızı 500 liraya değin çıkarabilirsiniz. Kağıt toplama işinde ‘aracıların’ olduğunu belirtmiştik. Bu kişiler kağıtları, kağıt toplayıcılarından ucuz fiyata mal edip, geri dönüşüm fabrikalarına daha yüksek fiyattan satmaktadır. Böylece bu işin sadece nakliyesini gerçekleştirip, iyi bir gelir elde etmektedirler. Aracılara yönelen kağıt toplayıcıları genellikle el arabasına sahip kimselerdir. Geri dönüşüm fabrikaları genellikle şehrin dışında veya merkeze uzak yerleşkelerde olduğundan oralara gitmeleri pek de mümkün değildir. Dolayısıyla aradaki farkı gözetmeksizin aracılara topladıkları kağıtların kilosunu 35 kuruş bandından satmaktadırlar. Eğer sizin de motorlu bir taşıtınız yoksa aracılarınızı tercih edebilirsiniz.
Motorlu bir taşıtınız var ise (kamyonet, pikap, sepetli motosiklet gibi…) aracılara gerek duymadan, doğrudan geri dönüşüm şirketlerine satışınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylece aradaki komisyon farkı olmadan birincil elden ödemelerinizi alabilirsiniz. Kullanılmış kağıtları geri dönüşüm fabrikaları ortalama olarak 50-60 kuruş arasından satın almaktadır. Bu da demek oluyor ki, 200 kiloluk bir kağıdın aracıya satılış fiyatı 70 TL iken, fabrikaya satılış fiyatı 120 liradır. Bu anlamda değerlendirmelerinizi yapabilirsiniz. Ancak şunu da belirtmekte fayda vardır. Motorlu taşıtların vergi, sigorta, mazot/benzin, bakım, onarım gibi birçok masrafı da bulunmaktadır. Bu araçları tercih edenle genellikle günde 400 kilogramdan fazla kağıt toplayan kişilerdir. Kağıt toplama işi yapmak hakkındaki düşüncelerinizi yorumlara yazabilirsiniz.