İş Kurmak İstiyorum Ne İş Yapabilirim 2022?
İş kurmak istiyorum diyenlerin sayısı hiç kuşkusuz yadsınamayacak düzeydedir. Böylesine bir araştırma içerisine giren girişimci adayları için iş kurmak istiyorum ne iş yapabilirim sorusunun yanıtını bu yazımızda kalem almak istedik. Siz de iş kurmak istiyorum ne yapmalıyım sorusunun cevabını araştırıyorsanız, girişimcilik dünyasına adım atmadan önce mutlaka bu yazımızı incelemenizi öneriyoruz.
İş kurmak istiyorum diyenler için bakılması ve incelenmesi gereken birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler ışığında hangi iş olursa olsun, iş kurmadan önce planlı ve programlı bir şekilde hareket edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, sürdürülebilir iş modelinden ziyade kısa süreli, kazançsız ve girişimciye maddi açıdan zarar veren iş modeli ortaya çıkabilmektedir.
Sermaye, bilgi, tecrübe, iş yeri konumu, personel niteliği vb. faktörler her iş fikri için aynı öneme sahip değildir. Bazı iş fikirleri sermayesiz dahi hayata geçirilirken bazı iş fikirleri için yüksek sermaye gerekebilmektedir. Yine bazıları için bilgi ve tecrübe önemliyken, bazıları için önemsizdir. Hizmet sektöründe nitelikli personel yapısı başarı için olmazsa olmazsa, bazı sektörler için iş yeri konumunun çok iyi olması işin püf noktasıdır. Sonuç olarak, girişimci adayının yani sizin mevcut durumunuzu göz önünde bulundurarak ”ne yapıp, ne yapamayacağınızı” doğru bir şekilde analiz etmeniz gerekmektedir.
Yazımızın ilerleyen kısımlarda iş kurmak istiyorum ne iş yapabilirim sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Bu işler arasında sizin mevcut durumunuza en uygun iş üzerine odaklanabilir ve bu işin detaylarını ilgili yazımızda inceleme fırsatı bulabilirsiniz.
Başlıklar
İş Kurmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Öncelikle mevcut durumunuzu analiz etmelisiniz. Bu analiz sonrası size en uygun iş fikri konusunda tespit yapmalı ve iş fikrini hayata geçirmek için bir ön fizibilite çalışması (Yapılabilirlik) yürütülmelidir.
Mevcut durumunuzu tespit ve analiz ederken öncelikle sermaye yapınızı, daha sonra ise bilgi ve tecrübelerinizi göz önünde bulundurmalısınız.
- Sermaye durumum nasıl? Bir iş fikri için en fazla ne kadar sermaye ayırabilirim? (Öz kaynağınızı, alabileceğiniz borç tutarını, çekebileceğiniz kredi miktarını, devlet desteklerini düşünmelisiniz.)
Yeri gelmişken vurgulayalım: Hiç bir iş fikrini devlet desteklerine güvenerek hayata geçirmeyiniz. Devlet destekleri, ne yazık ki çok yeterli değil ve çok fazla prosedür var. Bu konuya yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğiz.
- Bilgi ve tecrübem hangi konular üzerine? Teknik bilgi sahibi olabilirsiniz. Daha önce çalıştığınız alanlarda tecrübeniz olabilir. Bilgi ve deneyimlerinizi düşünmelisiniz. Bu düşünme, size hangi işlere yoğunlaşabileceğiniz konusunda yardımcı olacaktır.
Bu iki kıstasa göre hareket edebileceğiniz gibi daha önce hiç bilgi ve tecrübenizin olmadığı sektörlere de adım atabilirsiniz. Örneğin, sermayeniz yeterli değildir ya da çok azdır. Yapılacak iş çok fazla bilgi ve tecrübe gerektirmiyordur. Bu gibi iş fikirleri kazançlı olabilmekte ve hızlı para kazanılabilmektedir. Bu iş fikirlerine de yer vereceğiz.
İş Kurmak İstiyorum Ama Fikrim Yok.
İş kurma konusunda şunu yapmalısın şeklinde tavsiyede bulunmak oldukça yanlış olacaktır. Bu yazımızda sizlere seçenekleri sunacağız. Bu seçenekler arasından size en uygun olanı belirlemek ise girişimcinin kendisine düşmektedir.
Akaryakıt tesisi açabilirsin, diyebiliriz. Çok kazançlı diyebiliriz. Ancak 2.000.000 TL sermayeniz yoktur ve bu işin sizin için bir anlamı olmaz. Bu nedenle, iş fikirlerini belirli bir kategoriye sokarak size sunmak istiyoruz.
Bu yazımızda sermayesi olmayanlar için de sermayesi çok yüksek olanlar için de farklı farklı işlere yer vereceğiz. İş kurmak isteyip herhangi bir fikre sahip olmayan girişimci adaylarının akıllarında kıvılcım yakabilirsek ne mutlu bize.
İş Kurmak İstiyorum Ama Param Yok.
İş kurmak istiyorum ama param yok ve sermayem yok diyorsanız, size 10 adet yapabileceğiz iş önereceğiz. Bu işleri, çok çok düşük sermaye ile yapmaya başlayabilirsiniz. Hiç param yok diyenler için ise önereceğimiz model, iş kurmaktan ziyade herhangi bir işletmede çalışmak olacaktır.
Şimdi dilerseniz, parası ya da sermayesi olmayanların yapabileceği iş modellerine geçelim.
1. Kağıt Toplayıcılığı İşi Kurmak
Paranız yok ve yüksek kazançla iş yapmak istiyorsanız, kağıt toplayıcılığı yapabilirsiniz. Bu iş fikri için sermayeye ihtiyacınız yok. Fiziki iş gücüne dayalı bir iş fikridir. Bu nedenle, genç ve sağlıklı iseniz kağıt ve karton toplayarak günlük 100 TL ile 250 TL arasında kazanç elde edebilirsiniz. Buradaki püf nokta, kağıt ve kartonları aracılara satmadan doğrudan geri dönüşüm tesislerine satabilmektir.
Eğer ufakta olsa bir sermayeniz varsa 20.000 TL düzeyinde ikinci el bir kamyonet satın alarak günlük çok daha yüksek kazançlar elde edebilirsiniz. Herhangi bir sermayesi olmayanlar için yapılabilir iş fikirleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle, hiç bir iş fikrini küçümsememeli ve ekmek paranızı adeta taştan çıkarmalısınız.
2. Ev Yemekleri İşi Kurmak
Parası olmayıp iş yapmak isteyenlerin yapabileceği işlerden birisi de ev yemekleri yaparak satışını yapmaktır. Evinizde ev yemekleri yaparak işletmelere, ofislere, hane halkına ev yemeği satışı yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken yapacağınız ev yemeklerinin satışını kimlere yapacağınızı belirlemektir.
Günümüzde oldukça talep gören ev yemekleri için doğru bir modelleme ile aylık düzenli kazançlar elde edebilirsiniz. Çevrenizde bulunan işletme ve esnaflar için birebir yüz yüze pazarlama stratejisi ile yeni müşteriler kazanabilirsiniz. Düzenli ve disiplinli bir çalışma ve lezzetli ev yemekleri ile kısa sürede dikkate değer bir müşteri grubu oluşturabilirsiniz.
3. Çay Ocağı İşi Kurmak
Düşük sermayesi olan girişimcilerin yapabileceği kazançlı işlerden birisi de çay ocağı işidir. Düşük bütçeyle uygun bir bölgede çay ocağı işletmesi açarak aylık düzenli kazançlar elde edebilirsiniz. Eğer iş kurmak istiyorum ama param yok diyorsanız, kesinlikle bu iş fikrini değerlendirmeye almalısınız.
Günlük 200-300 adet çay satışı ile aylık 10.000 TL’ye kadar kazanç elde etme şansınız bulunmaktadır. Çay ocağı işletmesi kurma maliyeti ise oldukça düşüktür. Paranız olmasa bile ufak borçlanmalar ile rahatlıkla çay ocağı işini yapmaya başlayabilirsiniz.
4. Büfe İşi Kurmak
Büfe işi, düşük sermaye ile yapılabileceği gibi yüksek sermaye ile de yapılabilmektedir. Çok işlek yerlerdeki büfeler için çok yüksek hava paraları talep edilebilmektedir. Bu nedenle, çok işlek yerlerden ziyade daha sakin ancak büfe ihtiyacı olan bölgeleri düşünebilirsiniz.
Belediye yetkilileri ile görüşerek düşük kiralı ancak yüksek cirolar elde edebileceğiniz bölgeleri tespit edebilirsiniz. Bu bölgelerden birinde düşük sermaye ile büfe açarak hiç beklemediğiniz kazançlar elde edebilirsiniz. Yapmanız gereken uygun bir bölgede büfe kiralamak ve gerekli mal ve malzemeleri temin etmektir. 20.000 TL – 25.000 TL gibi oldukça düşük bir sermaye ile harika bir büfe açabilirsiniz.
5. Balık İşi Kurmak
Balıkçı işletmesi, düşük sermaye ile yüksek kazanç sağlayan iş kolları arasında yer almaktadır. Çok fazla tadilat ve dekorasyon masrafı bulunmamaktadır. Tek yapmanız gereken sektörde biraz deneyim ve bilgi sahibi olmaktır. Deneyim ve bilgi sonrası rahatlıkla kendi başınıza balık satışı yaparak güzel kazançlar elde edebilirsiniz.
Taze balık satışı yapabilmek, satış sonrası balıkları temizlemek ve pişirmeye hazır hale getirmek önemlidir. Yine balıkları nereden tedarik edeceğiniz, hangi koşullarda saklamanız gerektiği vb. konularda bilgi sahibi olarak sektöre adım atabilirsiniz. Uygun bir bölgede ufak bir iş yeri kiralamak işinizi görecektir.
6. Midye İşi Kurmak
Midyecilik işi, sanıldığından çok daha yüksek kar marjı olan bir iştir. Kar oranlarının %300 ile %400 arasında değişmektedir. Böylesine karlı bir işi yapabilmek ise çok kolay. Sadece 1.000 TL sermaye ile ufak bir midye stantı açarak nokta atışı yerlerde ciddi sayıda midye satışı yapabilirsiniz.
Midye dükkanı açmak elbette mümkündür ancak iş kurmak istiyorum ama param yok diyenler için yapılacak iş modeli, kesinlikle ufak midye stantı kurarak bu işin yapılmasıdır. Midyeleriniz tazeyse kısa sürede belirli muhitlerde tanınır ve bilinirsiniz. Müşterileriniz ile kuracağınız bağlantı sayesinde müşterilerinizin evine dahi sipariş götürebilirsiniz.
7. Çiğ Köfte İşi Kurmak
Az da olsa bir miktar sermayeniz varsa doğru bir lokasyonda kiralacağınız dükkan ile çiğköfte dükkanı açabilir, aylık bazda 10.000 TL ile 15.000 TL arasında gelir elde edebilirsiniz. Çiğköfte, kar marjı çok yüksek bir yiyecek ürünüdür. Aynı midye sektöründe olduğu gibi çiğköfte ürünü de satışından yüksek kar elde edebileceğiniz bir alandır.
Çiğköfte işinde sürüm çok önemlidir. Sürümü yüksek tutabilirseniz, yukarıda belirttiğimiz gelirin de ötesinden kazanç elde edebilmek hayal değil. Bu nedenle, 40.000 TL ile 60.000 TL arasında bir sermaye ile çok rahat bir çiğköfte dükkanı açabilir ve işletebilirsiniz.
8. Tuhafiye İşi Kurmak
Tuhafiye alanı ülkemizde her zaman talep gören bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternette en fazla araştırılan iş fikirleri arasında yer alması şaşırtıcı değil. Yüksek sermaye gerektirmeyen bir alan ve kar marjı çok yüksektir. Bu nedenle, ufak bir sermaye ile tuhafiye dükkanı işine girerek kazançlı bir sektöre adım atabilirsiniz.
Birçok iş kolunda olduğu gibi tuhafiye işinde de lokasyon ve iş yeri çok önemlidir. Olabildiğince işlek bölgeleri tercih etmeniz durumunda yeni ve alıcı müşteri bulabilmeniz daha kolay olacaktır. Bu nedenle, kira giderlerinden asla korkmamalısınız. Unutmayın, sizin için önemli olan işi ve satışları başlatabilmektedir. Satışların başlamasıyla kira gideri çok fazla sizi yormayacaktır.
9. Tatlı ve Baklava İşi Kurmak
Çok şaşalı bir dükkan düşünmüyorsanız, düşük sermaye ile tatlıcı veya baklavacı dükkanı açarak kazançlı bir iş fikrini hayata geçirebilirsiniz. Yeter ki, tatlılarınız lezzetli ve müşterilerinize hitap etsin. Günümüzden fiyatlardan önce lezzete ve kaliteye bakılıyor. Bu nedenle, çok lezzetli tatlı satışı ile kısa sürede bilinen ve tanınan bir işletme hayal etmek zor değil.
Tatlı sektöründe sermaye elbette önemlidir. Ancak ufak çaplı bir tatlıcı dükkanı açmak çok yüksek maliyetler gerektirmiyor. 30.000 TL’ye rahatlıkla ufak çaplı bir tatlı dükkanı açarak aylık 5.000 TL ile 10.000 TL arasında net kazanç elde etmeniz zor değil. Doğru lokasyon ve lezzetli ürünler, kazançlı bir tatlıcı dükkanı için önemli şartlar arasında yer alıyor.
Manav işi, çok karlı bir sektör olarak karşımızdadır. Yeter ki sektörel hataların yapılmasın. Ürün tedariği ve reyon görünümü iyi olmalıdır. Taze ürünlerin satışı sizi bir adım öne çıkaraktır. Bu nedenle, sektörel bilgi ve deneyim önemlidir. Kar marjı yüksek olan bu sektörde marketler ile rekabet içerisinde olacağınızı unutmamalısınız.
Manav işini yapabilmek için yüksek sermaye ihtiyacınız olmayacaktır. Oldukça makul seviyede sermaye ile bu işi kurabilir ve kazanç kapılarını sonuna kadar açabilirsiniz. Sektöre adım atmadan önce detaylı araştırma yapmanızı ve iş yerini seçimi konusunda dikkatli davranmalısınız.
İş Kurmak İstiyorum Ne İş Yapabilirim?
Yukarıda yer verdiğimiz sektörlerin haricinde orta ve yüksek düzey sermaye yapısı ile iş kurabilmeniz mümkündür. Girişimciler, ne kadar az hata yaparsa o oranda işletmelerinde başarı yakalamaktadır. Bu nedenle, yeterli sermaye, bilgi ve deneyim, iş yeri konumu ve seçimi, iş yeri dekorasyonu, rakip analizi, tanıtım ve pazarlama, nitelikli personel ekibinin oluşturulması vb. unsurlara çok ama çok fazla dikkat etmek gerekmektedir.
Hangi sektör olursa olsun, ilgili sektörde işletme açanlar kadar kapatanlar da oluyor. Bu nedenle, sektörel anlamda başarı kazanmak yukarıda ifade ettiğimiz kriterlere bağlı olarak değişmektedir. Her şeyden önce doğru ve nitelikli bir esnaf olmak gerekiyor.
İş kurmak istiyorum ne iş yapabilirim diyorsanız, aşağıda sizler için paylaştığımız iş kollarını tek tek incelemenizi ve size en uygun iş fikirlerini not almanızı öneriyoruz. Aklınıza yatan ve size en uygun iş kolunu belirlemek için çok fazla acele etmenizi önermiyoruz. Sabırla sektörel bilgiler toplayarak mümkünse deneyim ve bilgi edinerek tek bir iş fikri üzerinde yoğunlaşmanız önem arz ediyor.
1. Organik Ürün İşi Kurmak
Son yıllarda organik ürün satışı işletmeler çok popüler oldu. İnsanlar, marketlerden alışveriş yapmak yerine organik ürün konsepti ile hareket eden şarküteri tarzı işletmeleri daha fazla tercih etmeye başladı. Hal böyleyken kar marjı yüksek ürünlere, fiyatlara duyarsız müşteri grubu ilgi göstermektedir. Siz de ortalama bir sermaye yapısı ile organik ürün işi yapabilirsiniz.
Organik ürün işi kurarken konsept bir işletme ortaya çıkarmalısınız. Organik peynir, organik yumurta, organik zeytin, organik tavuk vb. ürünleri iyi pazarlamalı ve müşterilerinize etkili bir şekilde tanıtmalı ve anlatmalısınız. Son yıllarda GDO’lu ürünlerin artması, fiyatı düşük olsun diye kalitesiz ürünler ortaya çıkmaya başladı. Bunu fırsata çevirerek işlek bir muhitte organik ürün işi kurabilirsiniz.
2. Oyuncak İşi Kurmak
Oyuncaklar, geçmişte de vardı, gelecekte de var olacaktır. Çocukların vazgeçilmez eşyası olan oyuncaklara her ebeveyn ilgi göstermekte, çocukları için maddi gücü oranında farklı türde oyuncakları satın almaktadır. Oyuncak işi kurmak, oldukça mantıklı ve kazançlı bir iş fikridir.
Oyuncakların kar marjı oldukça yüksektir. İşlek cadde üzerinde ya da işlek AVM’lerde dükkan kiralayarak oyuncak işi yapabilirsiniz. Ürün çeşitliliği fazla, geniş ve dikkat çekici oyuncak işletmeleri, A’dan Z’ye her ebeveyn ve çocuğun ilgisini çekmektedir. Yeterli sermaye gücünüz varsa bu iş fikrini size tavsiye ediyoruz.
3. Vodafone Bayilik İşi Kurmak
Vodafone bayilik işi alarak işlek bir bölgede çok yüksek kazançlar elde edebilirsiniz. Vodafone’un farklı bayilik seçenekleri mevcuttur. Sermaye yapınıza göre bu bayilik seçeneklerinden birisini seçerek siz de Vodafone bayisi açarak yüksek gelirler elde edebilirsiniz.
Sermaye gücü zayıf girişimcilerin bu işi yüksek kazançla yapabilmeleri pek mümkün değildir. Çünkü Vodafone bayilik paketleri arasında en geniş hizmet yelpazesine sahip olabilmek için yüksek teminatlar talep edilmektedir. Ancak yüksek teminatlar ödeyerek en geniş müşteri grubuna hizmet edebilirsiniz.
4. Bijuteri İşi Kurmak
Bijuteri işi, günümüzde oldukça mantıklı bir iş fikri haline geldi. Bunun temel nedeni altın ve gümüş fiyatlarının çok yükselmesidir. Kadınlar için takılar vazgeçilmezdir. Ne yazık ki her kadın, altın ya da gümüş takıları ve aksesuarları satın alamamaktadır. Burada ihtiyaçları karşılayan iş fikri olarak bijuteri işi karşımıza çıkıyor.
İstanbul’da birçok bijuteri toptancısı bulunmaktadır. Bu toptancılardan oldukça uygun fiyatlara kolye, zincir, küpe, bilezik, bileklik, yüzük, boncuk vb. takıları satın alabilir, yüksek kar marjı ile kolaylıkla satışını yapabilirsiniz. Bijuteri işi yapacak olan girişimcilerin yaya trafiği yüksek cadde ve sokaklara odaklanması ve bu gibi yerlerde iş yeri kiralamaları önem arz etmektedir.
5. Kasap İşi Kurmak
Kasap işi yapmak istiyorsanız, bilgi ve deneyim durumunuzu gözden geçirmelisiniz. Oldukça kazançlı ve karlı bir iş fikri olan kasap işinde işi bilmek ve deneyim sahibi olmak çok önemlidir. Taze ve kaliteli et satışı ile beraber yan ürün satışı yaparak aylık bazda 50.000 TL’lere varan kazançlar elde edebilirsiniz.
Dikkat çekici bir konsept ve dekorasyonla müşterilerinize hijyenik bir ortam sunmalısınız. Ürün çeşitliliğini ve kalitesini yüksek seviyede tutarak orta ve yüksek gelirli müşterilerinizi rahatlıkla iş yerinize çekebilirsiniz. Yaklaşık 200.000 TL sermaye ile ufak çaplı bir kasap işletmesi açabilmeniz mümkündür.
6. Nalbur İşi Kurmak
Nalbur işletmesi açarak birçok farklı ürün satışı yaparak dikkat çekici kazançlar elde edebilirsiniz. Nalbur sektöründeki ürünler hakkında yeterli bilgi ve deneyime sahipseniz, nalbur işi için gerekli adımları atabilirsiniz. Geniş ürün yelpazesi için yüksek sermayeye ihtiyacınız olabilir.
Nalbur ve hırdavat işinde inşaat firmaları ile anlaşabilmek oldukça önemlidir. Toplu ürün satışları için gerekli müşteri bağlantılarınızı ve portföyünüzü oluşturabilirsiniz. Sadece perakende olarak değil toptan satışı da düşünebilirsiniz. Doğru konumda nalbur işi yaparak yüksek kar marjı ile satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
7. Bebek Giyim İşi Kurmak
Tıpkı oyuncak sektöründe olduğu gibi bebek giyim işinde de kar marjı oldukça yüksek olup çok yüksek bir sermaye gerekmemektedir. Marka bayiliği almayacaksanız, uygun bir konumda orta ölçekli bir ürün envanteri ile aylık güzel kazançlar elde edebilirsiniz.
Özellikle bayan girişimciler için ideal bir iş kolu olan bebek giyim sektörü, oldukça hareketli ve kazançlı bir iş fikridir. Bu nedenle, bayan girişimcilerin bu alanda işletme açmalarını öneriyoruz. 150.000 TL ile orta seviye bir bebek giyim mağazası açabilirsiniz.
8. Beyaz Eşya İşi Kurmak
Beyaz eşya sektörüne adım atmak isteyen girişimcilerin yüksek sermaye gücüne ihtiyaçları vardır. Yüksek sermayeye sahip girişimciler, beyaz eşya dükkanı açarak karlı girişimde bulunabilirler. Özellikle elden senet ile satış yapmayı düşünen girişimcilerin sermaye güçleri yüksek olmalıdır.
Marka bayiliği alarak beyaz eşya sektöründe faaliyet göstermek oldukça avantajlı olabilmektedir. Bu nedenle, ülkemizdeki beyaz eşya markalarının yöneticileri ile görüşerek işlek bir bölgede girişimde bulunmak oldukça mantıklı ve karlı olacaktır.
9. Tekel Bayi İşi Kurmak
Tekel bayi işinde küçük ve büyük ölçekli işletme açabilmek mümkündür. Sermaye yapınıza göre küçük ya da büyük çaplı bir tekel bayisi açmanız oldukça mantıklı ve karlı bir girişim olacaktır. Özellikle tam çeşit bir konsept ile işlek bölgelerdeki tekel bayiiler, çok yüksek kazançlar elde edebilmektedir.
Tekel bayii açarken işlek bölgeleri seçmeniz oldukça önemlidir. Hem yaya hem de trafik yoğunluğunun yüksek olduğu bölgeleri tercih edebilirsiniz. Oldukça canlı ve hareketli bir iş kolu olan tekel bayi işletmeciliği konusunda önerimiz, sektörün oldukça kazançlı olduğudur.
10. Tütün İşi Kurmak
Son yapılan sigara zamlarından sonra sigara tüketen insanların tercihi açık tütün olmaktadır. Son yıllarda ülkemizde oldukça fazla tercih edilen açık tütünler, yatırımcısını üzmemektedir. Kar marjı çok yüksek olan tütün ürünlerinde uygun fiyatla satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Talebin ve ilginin çok yoğun olduğu tütün işinde yüksek sermaye ihtiyacınız da olmamaktadır. Düşük bir sermaye ile rahatlıkla tütün shop açabilir, aylık bazda güzel kazançlar elde edebilirsiniz.
”İş kurmak istiyorum ne yapabilirim?” isimli makalemizle ilgili soru ve görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Sermaisiz iş arıyorum