İş FikirleriMeslek FikirleriPara Kazanma Yolları
İnovasyon Nedir, İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?
İnovasyon, kısaca teknolojik alanlardaki yapılan yeniliklerdir. Bu yazımızda inovasyon kısaca anlamı ve çeşitleri hakkında bilgi verdik.
Başlıklar
İnovasyon Nedir? “Kısaca Tanımı”
İnovasyon nedir sorusu teknolojide son zamanlarda yaşanan gelişmelerle birlikte en çok araştırılan konuların başında gelmektedir. İnovasyon kelime anlamı olarak yenilik ve yenileşim anlamına gelmektedir. Herhangi bir problemin çözümü için yenilikçi fikir ve görüşlerle birlikte çözüm sunmak, bu çözümü başarılı bir şekilde hayata geçirmek inovasyonun amaçları arasında yer almaktadır. İnovasyon nedir sorusuna bir diğer cevap olarak değer oluşturma verilebilmektedir. İnovasyon ile değişim ve yeniliklere bağlı olarak zor ve farklı fikirler üretilebilmektedir. İnovasyonun kendi içinde farklı tür ve çeşitleri yer almaktadır. Yenilikçi düşünceye bağlı olarak büyümek da kolay hale gelecektir.İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?
İnovasyon denildiğinde akla ilk gelen ürün ve hizmet alanında yapılan yenilikler olsa da inovasyon çeşitleri amaç ve türlerine bağlı olarak oldukça fazladır. İnovasyon sınıflandırması yapılırken sadece bireysel olarak değil toplumsal ve ulusal düzeyde de inovasyon sınıflandırması yapılabilmektedir.-
- Ürün İnovasyonu
-
- Hizmet İnovasyonu
-
- Süreç İnovasyonu
- Pazarlama İnovasyonu
Bunu İncelemelisin: İnovasyon Örnekleri
Ürün İnovasyonu Nedir?
Ürün inovasyonu, inovasyon çeşitleri içerisinde yer alan ürünlerin çeşitli özelliklerinde yenilikler yaparak tekrar piyasaya sürmeyi amaçlayan bir inovasyon çeşidi olmaktadır. Ürün inovasyonu alanında yapılan yenilikler ürün özelliğini yanı sıra ürünün kalitesi gibi birçok özelliği içerisinde barındırmaktadır. Ürün inovasyonu için en önemli koşullardan biri ürüne yeniden bir değer katmaktır. Üretimi yapılan bir ürün üzerinde yenilikçi düşünce ile yeniden değişim yapmak ve bu durumun o ürüne değer katıyor olması bu inovasyon çeşidinin var olma amaçlarından biri olmaktadır. Var olan bir ürünü geliştirmek daha iyi bir hale getirmek için ürün inovasyonu önemli rol oynamaktadır.Hizmet İnovasyonu Nedir?
Var olan bir hizmet üzerinde yeniden geliştirme ve yenileme çalışmasında bulunmak ya da yeni bir hizmet oluşturmak hizmet inovasyonu olarak tanımlanmaktadır. Hizmet inovasyonu ile yeni bir hizmet oluşturmak ve bunu müşterilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde piyasaya sürmek bu inovasyon çeşidinin amacına hizmet etmesini sağlamaktadır. Teknolojik gelişmelere ve yeniliklere bağlı olarak hizmet alanında sürekli yenileşme ve değişme söz konusu olmaktadır. Bu alanda hizmet veren işletmeler yaptıkları kampanyalar ve duyurularla hizmet tanıtımı en etkili şekilde gerçekleştirmektedirler. Günümüzde hizmet inovasyonu olarak verilebilecek birçok örnek yer almaktadır.Pazarlama İnovasyonu Nedir?
Var olan bir ürünün ambalajında ya da kendisinde farklı ve yeni tasarımlar oluşturarak çeşitli pazarlarda ürünün pazarlama işleminin gerçekleştirilmesi pazarlama inovasyonu kavramının anlamını ifade etmektedir. Ürünün pazarlanması için yeni pazar bulma çabaları da bu sürece dahil olmaktadır. Pazarlama inovasyonu için en önemli amaçlardan biri pazar başarısı elde etmek ve bunu sürekli hale getirmektir. Bunu hayata geçirmek ve bu alanda başarılı olmak için pazarlama inovasyonu büyük önem art etmektedir. Pazarların her geçen gün daha fazla büyümesi ürün pazarlama işleminin amacına ulaşmasını çok daha kolay hale getirmektedir.Sosyal İnovasyonu Nedir?
Toplumun yeteneklerinin geliştirilmesi esas alınarak toplumda var olan sosyal bir ihtiyaç için en iyi çözüm sunmak amaçlanırken aynı zamanda daha sosyal ve ekonomik bir çevre oluşturulması sosyal inovasyonu kavramını ifade etmektedir. Sosyal inovasyonu amacına ulaşması için toplum tarafından kabul görülmesi gerekmektedir. Sosyal inovasyon tek başına bir anlam ifade etmeyip, işbirliği içinde çalışmayı gerektirmektedir. Bu alanda başarılı olmak düzenli ve disiplinli çalışma ile mümkün olmaktadır. Sosyal inovasyon bir kişi tarafından geliştirilebileceği gibi kurum tarafından da geliştirilebilmektedir.Radikal İnovasyonu Nedir?
Pazarda hali hazırda bulunan iş modellerini, ürün ve hizmetlerini tamamen ortadan kaldıran ya da ciddi derecede güç kaybetmesini sağlayan model radikal inovasyonu olarak tanımlanmaktadır. Bu inovasyon çeşidinin asıl amaçlarından biri yeni pazar yaratarak yeni müşterilere ulaşmaktır. Yapılan işlemler diğer inovasyon işlemlerinden oldukça farklı olmakta şirketler risk alarak çalışma sürdürmektedir. Radikal inovasyonu diğer inovasyon çeşitlerine ek olarak daha büyük kitlelere hitap etmeyi amaçlamaktadır. Tüketicilerin bazı ürünlerin tüketiminden belli bir zaman sonra sıkılması şirketlerin daha farklı arayışlar içinde olmasına neden olmaktadır. Bu durum inovasyon kavramının daha fazla ön plan çıkmasını sağlamaktadır.Organizasyon İnovasyonu Nedir?
Organizasyon inovasyonu bir yönetimde ya da yönetimin işleyişinde çalışmalarını kontrol etmek ve işleyişi daha kolay hale getirmek için yönetimde bir takım değişiklikler yapılmasını ifade etmektedir. Bu yönetim şeklinde sorunun çözümü için sorunun köküne gidilmekte ve soruna neden olan asıl kaynağın ne olduğu araştırılmaktadır. Uygulanan yönetim şekli ile kurum içi düzeni sağlanması ve var olan sistemlerin daha da geliştirilmesi amaçlanmaktadır.Ters İnovasyon Nedir?
Gelişmiş bir ülkenin henüz yeni gelişmekte olan bir ülkenin hizmet ve ürünlerine ihtiyaç duyması ters inovasyon olarak ifade edilmektedir. İki ülkeyi birbirinden ayıran birçok özellik yer almakta bazı durumlar daha fazla ön plana çıkabilmektedir.- Altyapı Gelişmiş ülkelerin alt yapısı oluşturulmuş ve yerine oturmuş durumdadır. Gelişmekte olan ülkelerin alt yapılarının yapım süreci içinde olması yeniliklerin takibi için oldukça avantajlıdır. Bu nedenle gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkeler aracılığı ile teknolojik gelişmeleri daha yakından takip edebileceklerdir.
- Performans Yeni gelişmekte olan ülkeler teknolojide yaşanan gelişmelere ve yeniliklere açık olmaktadırlar. Bu ülkeler pek çok ürüne düşük maliyetle ulaşırken yaşanan tüm gelişmeler gelişmiş ülkeler için de merak konusu olmaktadır.
- Sürdürülebilir Olmak Gelişmekte olan ülkeler çevreye duyarlılık açısından gelişmiş ülkelerden daha fazla hassas davranmaktadırlar.
- Yasal Düzenlemeler Gelişmekte olan ülkelerde yasal düzenlemelerin daha az gelişmiş olması yasal düzenleme engelinden çok daha kolay geçmeyi sağlamaktadır.
- Tercihler Her ülkenin tercihi aynı olmayıp gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelerdeki ürün ve hizmetlere merak edebilmektedirler.