İş Fikirleri

Halı Yıkama Dükkanı Açmak: Maliyeti & Kar Marjı 2021

Şehirleşme oranının artması ve kadınların iş hayatına daha fazla katılması sonucu halı yıkama sektörü zamanla büyüdüğünü ifade edebiliriz. Özellikle yaz aylarında halı yıkama işi canlılık kazanmaktadır. Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan ve oldukça karlı bir sektör haline gelen halı yıkama işini yapmak istiyor ve halı yıkama dükkanı açmak istiyorum diyorsanız, bu yazımızda sektöre dair birçok bilgiyi bulabilirsiniz.

Yazımızda halı yıkama dükkanı açma maliyeti 2021, halı yıkama dükkanı nasıl olmalı, halı yıkama dükkanı ruhsatı nasıl alınır, halı yıkama dükkanı kaç m2 olmalı, halı yıkama dükkanı açmak için gerekli malzemeler nelerdir, halı yıkama işi aylık kazanç nedir ve ne kadar kazandırır, halı yıkama dükkanı açma maliyeti ne kadar vb. konu ve sorulara dair detaylı bilgilere ulaşabileceksiniz.

Halı yıkama dükkanı açmak isteyenler için kritik hususlar nelerdir?

Her sektörde olduğu gibi halı yıkama işinde de bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Halı yıkama dükkanı açmak istiyorum diyorsanız, bu hususlara işletme açmadan önce dikkat etmenizi öneriyorum.

Bu hususlardan ilki tecrübedir. Halı yıkama işinde daha önce deneyim sahibi olmanız sizin için oldukça avantajlı bir durum olacaktır. Deneyim sahibi değilseniz, bu konuda deneyim kazanmanızı öneririm.

Halı yıkama dükkanı açma maliyeti 2021 ne kadar?

Yeterli sermayeye sahip olmanız da işletmenizi dört dörtlük bir şekilde kurmanıza yardımcı olacaktır. Peki ama halı yıkama dükkanı açma maliyeti ne kadar? Bu konuda net bir rakam vermek mümkün olmasa da ortalama 40.000 TL ile 300.000 TL arasında bir sermaye ile halı yıkama işletmenizi açabileceğinizi ifade edebiliriz. Halı yıkama işinde mutlaka aracınızın olması gerektiğini ve bu maliyeti de gözden kaçırmamanızı vurgulamak istiyorum. Açacağınız işletmenin büyüklüğüne ve profesyonelliğinize göre halı yıkama dükkanı açma maliyeti değişkenlik gösterecektir.

  • Küçük bir halı yıkama dükkanı açma maliyeti 40.000 TL’dir.
  • Orta halli bir halı yıkama dükkanı açma maliyeti 100.000 TL’dir.
  • Profesyonel bir halı yıkama dükkanı için maliyetiniz 300.000 TL’leri bulacaktır.

Halı yıkama işinde yeterli tecrübe ve sermayeye sahipseniz, işletme açmadan önce mutlaka KOSGEB girişimcilik kursuna kayıt yaptırmalı ve KOSGEB halı yıkama desteği konusunda adım atmalısınız. Bu size ek bir finansman kaynağı olacaktır.

Mutlaka OKUMALISIN! KOSGEB girişimcilik kursu

KOSGEB sertifikası aldıktan sonra iş planınız üzerinde çalışmalısınız. Dikkat etmeniz gereken hususları şu şekilde sıralamamız mümkündür:

  • İşletmem nerede olacak?
  • İş yeri kiralarken ya da satın alırken nelere dikkat etmem gerekiyor?
  • Hizmet kalitemi ve müşteri memnuniyetini nasıl maksimum seviyede tutabilirim?
  • Tanıtım planım nasıl olmalı?
  • Kaç personel istihdam ederim?
  • Hangi makine ve malzemeleri almam gerekiyor?

Yukarıdaki sorulara cevap aramalısınız. Bu sorulara bu yazımızda sizin için cevap aradık. Bu cevaplar, kişiye özel değildir. Sizin durumunuz farklı olabilir. Bu nedenle, bu sorulara daha çok nesnel bir şekilde cevap vermeye çalıştık.

Tavsiye iş fikri: Kuru temizleme dükkanı açmak

Halı yıkama dükkanı nerede olmalıdır?

Halı yıkama dükkanınızın şehir merkezi çok uzakta olmamasına özen göstermelisiniz. Çok fazla işlek bir dükkan da kiralamanıza gerek yoktur.

Sektörünüz gereği halıları rahat bir şekilde kurutabileceğiniz bir alana ihtiyacınız olacaktır. Bulunduğunuz bölgenin tozlu bir havasının olmaması gerekiyor. Apartman altı gibi yerlerde dükkan kiralamanızı önermiyoruz.

Tam profesyonel olarak bu işi yapacak olanlara ise müstakil bir işyerini tercih etmelerini tavsiye ediyoruz.

İşletmenizin su giderlerinin ve mazgallarının olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse işletmenizin 100 m2 ile 300 m2 arasında bir alana sahip olmasını tercih ediniz. Elektrik tesisatınızın halı yıkama dükkanınıza uygun ve TRİ FAZ 380Volt olmasına özen gösteriniz. Burada kullanacağınız makinelerin özellikleri ve kapasitesi de çok önemlidir. Kullanacağınız makineleri baz alarak elektrik tesisatınızı buna uygun hale getirin.

İşletmenizi kiralamadan önce mutlaka öncesinde bağlı bulunduğunuz belediyeden çalışma izin ve ruhsatı konusunda tavsiye alınız. Zorunlulukları ve gereklilikleri öğreniniz. Halı yıkama işletmelerine muhasebe danışmanlığı yapan kişi ile çalışmanız daha avantajlı olacaktır.

Tavsiye iş fikri: Oto yıkama dükkanı açmak

Halı yıkama dükkanı açmak için gerekli makineler nelerdir?

Halı yıkama için iki tür makine çeşidi vardır: Manuel ve otomatik halı yıkama makineleri.

Manuel makineler, başlangıç için oldukça uygun olsa da yorucudur. Saatte 20-30 m2 halı yıkayabilirsiniz. Halı yıkama süresi uzundur. Otomatik halı yıkama makineleri ile hem daha az yorulur hem de hızlı yıkama yaparsınız. Otomatik halı yıkama makineleri bantlı ve raylı olmak üzere 2 çeşittir. Bantlı otomatik halı yıkama makineleri daha modern ve avantajlıdır. Ancak raylı modelleri de tercih edebilirsiniz.

Halı sıkma makinesi de almanız gerekecektir. Halı sıkma makinesi sayesinde %98 sıkma sağlanır ve yaz aylarında yıkadığınız halılar 4-5 saat içerisinde kurur.

Daha sonra kurutma işlemi için askı malzemelerine ihtiyacınız olacaktır. Yükseklikleri 2 metreden fazla olursa iyi olur. Askı aralıklarını da 30 cm olarak belirleyebilirsiniz.

Kurutma için kış aylarında nem yok edici makinelere ihtiyacınız olabilir. Kış aylarında odalarda kurutacağınız halıların daha kısa sürede kurumasına yardımcı olur.

Son olarak halı toz alma makinelerini de kullanabilirsiniz. Bu sayede paketlemeden önce toz alma makinesi ile hizmetinizi kusursuz hale getirebilirsiniz. Teslimat öncesi halının üzerindeki toz ve havlar minimize edilmiş olur.

Paketlemeden önce havlar ve tozlar temizlendikten sonra parfümleme de yapabilir, daha sonra poşetleme aşamasına geçebilirsiniz. Profesyonel bir halı yıkama tesisi açacaksanız poşetleme makinesi de satın alabilirsiniz.

Unutmayın, halı yıkama işinde müşteri memnuniyeti için tüm gerekenleri yapmalısınız.

Halı yıkama dükkanı açmak için tanıtım planım nasıl olmalı?

İşletmenizi açtıktan sonra hizmetinizi potansiyel müşterilerinize tanıtmalısınız. Bunun için doğru bir tanıtım planına ihtiyacınız olacaktır. Aşağıdaki faaliyetleri tanıtım planınız için değerlendirmeye alabilirsiniz.

  • El broşürü dağıtın.
  • Bol bol kartvizit dağıtın.
  • Aracınıza vinil giydirme yaptırın. Markanız ve logonuz görünür olsun.
  • İnternet sitenizi kurun ya da kurdurun, lokal seo yaptırın. Bölgenizde halı yıkama şeklinde aratmalarda ilk sırada çıkın.
  • Yerel radyo ve gazetelerde ilan verin.
  • Kesinlikle sosyal medya araçlarını yoğun bir şekilde kullanın.

Kaç personel istihdam etmeliyim?

Bu tamamen işletmenizin büyüklüğüne ve kapasitenize bağlı bir durum. İstihdam için İŞKUR, SGK ve KOSGEB desteklerinden faydalanabilirsiniz. Bu kurumların yetkilileri ile görüşebilir, fikir danışabilirsiniz.

Halı yıkama işi ne kazandırır?

Halı yıkama işinde metrekare fiyatları vardır. Günümüzde metrekare fiyatları, işletmenizin muhitine göre değişir. Lüks muhitlerde metrekare fiyatı 7 TL’lere kadar çıkabilmektedir. Ortalama metrekare fiyatları ise 5 TL’dir.

Halı yıkama işi kesinlikle kazançlı bir alandır. Ancak herkes ne yazık ki ayakta kalamıyor. Müşteri memnuniyeti sağlarsanız, kısa süre içerisinde işletmenizin kapasitesine göre değişmekle birlikte aylık ortalama 20.000 TL‘lere kadar kazanç elde edebilirsiniz. Bu tabiki üst sınır değil. Bu kazançtan çok daha fazlasını da kazanabilirsiniz.

Halı yıkama işinde püf noktalar nelerdir?

  • Mutlaka müşterilerinize karşı güler yüzlü olun ve asla polemiğe ve tartışmaya girmeyin.
  • Teslim alacağınız halıların tam ve kusursuz bir şekilde temizlendiğinden emin olun.
  • Aracınızı her daim temiz tutun.
  • Halıların doğru bir şekilde durulandığından mutlaka emin olun.
  • Halılarınızı paketlerken nem alıcı silikajel kullanın.
  • Personellerinizin görünümüne dikkat edin.
  • Halıları teslim alırken ve teslim ederken galoş kullanın.
  • Halılarınızı teslim ettikten 3-4 gün sonra müşterilerinizi arayarak memnun kalıp kalmadıklarını sorun.
  • Halı teslim alırken mutlaka bilgi fişi kullanın. Halıları müşterinize özel etiketleyin. Karışmalarına izin vermeyin.
  • Halıları taşırken yere veya duvara değdirmemeye dikkat edin.
  • Müşterilerinize sormadan parfümleme yapmayın, fikirlerini alın.
  • Müşterileriniz sizi bulsun. Asla kişiye özel SMS vb. tarz reklamlar göndermeyin.
  • Fiyat konusunda açık ve net olun.

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu