Güzellik Salonu Açma Şartları 2022 Yönetmeliği
Güzellik salonu açmak istiyorum, diyenler için harika bir rehber hazırladık.
Bu rehberde, özellikle güzellik salonu açarken dikkat edilmesi gerekenleri, güzellik salonu açma şartlarının neler olduğunu, gerekli olan ortalama sermayeyi, ustalık belgesini nereden alabileceğinizi, diğer gerekli belgeleri ve daha birçok konuyu güzellik salonu açma yönetmeliği 2022 kapsamında ele aldık ve bilgilendirmelerde bulunduk.
İçeriğimizi oluştururken özellikle kulaktan duyma bilgiler yerine uygulama ve mevzuat kapsamında dikkatli bir şekilde bilgileri derlemeye çalıştık. Umuyoruz ki, yazımız, güzellik salonu açmak iş fikri ile ilgili sizlere önemli katkılar sağlayacaktır.
Başlıklar
- 1 Güzellik salonu açma şartları 2022 nelerdir?
- 2 Güzellik salonlarında asla yapılamayacak işlemler nelerdir?
- 3 Güzellik salonu açmak kaça mal olur 2022?
Güzellik salonu açma şartları 2022 nelerdir?
Konuya doğrudan güzellik salonu açma şartları ile başlamak istedim. Eğer güzellik merkezi açacağım diyorsanız, mutlaka bu şartları öncesinde bilmek işinize çok yarayacaktır.
2010 yılında güzellik salonu açma yönetmeliğinde yapılan değişikle güzellik salonlarına yönelik birçok işyeri açma şartı getirilmiştir. Bu şartlara uymadan güzellik salonu açabilmeniz mümkün değildir. Şartlara aykırı bir şekilde açmanız durumunda ise tüm yatırımınız tabiri caize çöpe gidebilir. Bu nedenle, açma şartlarını ve yönetmeliği çok iyi bilmeniz gerekiyor.
Her ne kadar burada anlatacak olsak da tüm prosedür ve süreci, ilgili adımları atmadan önce yetkili kurum ve kuruluşlar ile öncesinde görüşmenizi tavsiye ediyorum.
Başlıca yetkili kurumlar: İlgili Belediye ve İl Sağlık Müdürlüğü
Şimdi dilerseniz, güzellik salonu açma ruhsatı alabilmeniz için yerine getirilmesi gereken şartlara geçelim.
Güzellik salonu açmak için ustalık belgesi
Güzellik salonu açabilmenin en önemli şartı, ustalık belgesidir.
İster ustalık belgesi olsun, ister olmasın; her girişimci, kendi adına bir güzellik salonu açabilmektedir. Ancak işletme sahibinin ustalık belgesi yoksa açtığı güzellik salonunda MUTLAKA ustalık belgesine sahip bir sorumlu müdür çalıştırması gerekmektedir. Aksi takdirde, işletme kapatılır.
Peki ama bir girişimci olarak ben de ustalık belgesi almak istiyorum. Güzellik salonu açmak için ustalık belgesi nereden alınır?
İşin açıkcası, günümüzde ustalık belgesi almak oldukça uzun bir süreç gerektiriyor. Ustalık belgeniz yoksa bu alanda ustalık belgesine sahip bir kişiyi istihdam ederek bu şartı yerine getirebilirsiniz.
Ben, yine de almak istiyorum diyorsanız, ustalık belgesi alabilmeniz için ilinizde bulunan Mesleki Eğitim Merkezi‘ni ziyaret edebilirsiniz.
ÖNEMLİ: Eğer güzellik alanında ön lisans veya lisans diplomasına sahipseniz, ustalık belgesine sahip olmanıza gerek yoktur.
Ustalık belgesine sahip sorumlu müdür, hem idari anlamda hem uygulama işlemlerinden sorumlu olmaktadır.
Temel görevleri şunlardır:
- Açılış ve faaliyetler ile ilgili her türlü izin işlemlerini yürütmek.
- İşleyişte tanımlanmış alt yapı ve hizmet kalite standartlarının korunması ve sürdürülmesini sağlamak.
- Güzellik salonunun faaliyetlerinde, fiziki alt yapı, personel, cihaz ve malzemelerinde meydana gelen tüm değişiklikleri zamanında ruhsatlandırmaya yetkili makama bildirmek.
- Güzellik salonunda, çalışma saatleri içerisinde hizmetlerin düzenli ve sürekli olarak yürütülmesini sağlamak, bu amaçla gerekli iç denetimleri yapmak.
- Güzellik salonu adına ilgili belgeleri onaylamak.
- Güzellik salonunda yapılacak denetimler sırasında yetkililere gerekli bilgi ve belgeleri vermek ve denetime yardımcı olmak.
- Uygulanan işlemler sırasında oluşan tıbbî atıkların usulüne uygun şekilde imha edilmesini sağlamak.
- Güzellik salonunda bulunan cihaz ve malzemelerin sterilizasyonunun yapılmasını sağlamak.
- Çalışan personelin bulaşıcı hastalıklar yönünden periyodik muayenelerini yaptırmak
ÖNEMLİ: Güzellik uzmanı ile birlikte çalışacak olan personellerin bu alanla ilgili kalfalık belgesine sahip olmaları gerekiyor.
Kısaca, iş tamamen uzmanlık gerektiriyor ve ustalık ile kalfalık belgesine sahip olanlar bu alanda çalışabiliyor.
Güzellik salonlarında olması gereken fiziki şartlar
Güzellik salonlarında olması gereken fiziki özelliklere geçmeden önce bir konuda uyarıda bulunmak istiyorum.
Özellikle iş yerinizi kiralamadan ya da satın almadan önce mutlaka iş yeriniz için yangın yönetmeliğine uygun bir şekilde itfaiye raporu alıp alamayacağınızı araştırın. Tüm dekorasyon işlemlerini yapıp itfaiye raporu alamayan birçok girişimci bu konuda mağdur olmuştur.
Şimdi fiziki şartlara geçebiliriz.
- Salonun zemini düz, pürüzsüz, dezenfeksiyona uygun ve kolayca temizlenebilir özellikte döşenmiş olmalıdır.
- BİRİM VE BÖLÜMLER faaliyet alanlarının özelliğine göre beton, alçıpan, suntalam ve benzeri malzemelerle yapılmış bölmeler ile birbirinden ayrılmalı, tüm birimlerde havalandırma ve aydınlatma yeterli olacak şekilde sağlanmalıdır. (Genellikle 2 oda ve 1 salon olacak şekilde kabul edilmektedir.)
- Isıtma, soğutma ve havalandırma kalorifer veya klima ile yapılmalıdır.
- Giriş ve salon dahil bütün duvarlar, yağlı boya veya benzeri maddeler ile boyanmış veya kaplanmış olmalıdır.
- İçerisinde işlemlerin gerçekleştirileceği cilt (yüz ve boyun) bakım birimi, epilasyon/depilasyon birimi, vücut bakım birimi, el ve ayak bakım birimi, bronzlaştırma birimi ile makyaj biriminden en az birinin bulunması zorunlu olmakla birlikte isteğe bağlı olarak kuaför birimi de bulundurulabilecektir.
- İçerisine yatak konulacak birim 6 m²’den küçük olmamalı ve
birimlerin özelliğine göre mekanlar, müstakil ya da ortak mekan halinde düzenlenmelidir. - Kişilerin kullanımına uygun şekilde döşenmiş, kişinin karşılandığı ve yapılacak uygulama ve işlemlere kadar beklediği, içerisinde sekreterya bölümünün yer aldığı en az 15 m² büyüklüğünde bir BEKLEME SALONU; kişilerin kullanım alanlarından izole edilmiş ve atıklar için kapalı bir konteynır veya kabinin bulunduğu bir ATIK TOPLAMA BİRİMİ; uygulanacak işlemlerde kullanılan malzemelerin sterilizasyonunu sağlamak için kimyasal dezenfektanlar veya ısılı sterilizatörler veya UV sterilizatörlerin bulunduğu bir STERİLİZASYON BİRİMİ bulunmalıdır.
- Çalışan personelin ustalık veya kalfalık belgeleri, güzellik salonunun çalışma izniyle ilgili belgeler ve ilgili esnaf odasından onaylı ücret tarifesi bekleme salonunun görünür bir yerine asılmalıdır. Ayrıca her birimin girişinde birimin adının yazılı olduğu bir tabela bulunmalıdır.
- Devamlı akar şekilde sıcak su tertibatı ve ihtiyacı karşılayacak sayıda duş bulunmalıdır.
- Bay ve bayanlar için sıcak suyu akan, aynalı, lavabolu, sıvı sabunlu, kurutma makineli veya peçeteli ayrı tuvaletler bulunmalıdır.
- Görevli personel, hizmetlerine uygun önlük veya üniforma giymelidir.
NOT: Güzellik salonunuzun en az 75 metrekare olmasına dikkat edin.
Güzellik salonu açmanız mümkün olmayabilir. Bu durumda hostes ya da host olmayı düşünebilirsiniz. Bu konuya dair içeriğimize https://parahayali.com/hostes-nasil-olunur-sartlari-nelerdir/bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Güzellik salonlarında olması gereken asgari araç, gereç ve ekipman şartı
Gerekli araç, gereç ve ekipmanları satın almadan önce CE belgesine sahip olup olmadıklarını araştırmalısınız. Satın alacağınız makine ve teçhizatları, öncesinde İl Sağlık Müdürlüğü’ne mutlaka danışın. Tıbbi cihaz birimi, size bu konuda yardımcı olacaktır.
Güzellik salonunuzda bulundurmanız gereken asgari araç, gereç ve ekipmanları birimlere göre ayırmak gerekiyor.
Cilt (Yüz ve boyun) Bakım Birimi
- Cilt bakım cihazı (Frimatör veya yüksek frekans veya vakum sprey veya iontoforez veya galvenik veya faradik akım ile kas stimülasyonu veya ultrason veya soft laser veya infraruj).
- Vapozon (buhar/ozon cihazı).
- Işıklı büyüteç.
- Güzellik uzmanının kullanacağı maske ve önlük.
- Uygulama yatağı/koltuğu ve uygulayıcı taburesi.
- Kozmetik uygulamalarda kullanılan ürünler.
- Ürün ve malzeme dolabı.
- Lifting cihazları (Galvanik veya faradik akım uygulayan cihazlar ve/veya soft laser, infraruj, ultrason ve/veya vibrasyon cihazları ve/veya vakum cihazları).
- Cilt bakım uygulamalarına yönelik çeşitli el aparatları (Maske kabı, maske fırçası, tek kullanımlık spatula, el aynası, pamuk, sünger, cilt temizleme bezleri, saç için bant veya bone, havlu ve benzeri).
Epilasyon/Depilasyon Birimi
- Epilasyon cihazı (Termoliz Sistem ve Elektroliz Sistemleri kapsayan Blend Sistem).
- Işıklı büyüteç.
- Uygulama yatağı/koltuğu ve uygulayıcı taburesi.
- Soyunma dolabı.
- Yüzeysel cilt dezenfektanları.
- Epilasyon ve depilasyon uygulamalarına yönelik sarf malzemeleri.
- Kozmetik ürünler.
- Depilasyon cihazları.
- Epilasyon/depilasyon uygulamalarına yönelik çeşitli el aparatları (Cımbız, makas, eldiven, maske ve benzeri).
El ve Ayak Bakım Birimi
- Uygulama yatağı/koltuğu ve uygulayıcı taburesi.
- Pamuk, sünger veya cilt temizleme bezleri.
- El ayak bakımı için kullanılan ürünler.
- Manikür ve pedikür uygulamalarına yönelik çeşitli el aparatları.
Vücut Bakım Birimi
- Elektro stimulasyon cihazı (Değişik akımlarla kas stimülasyonu yapan cihazlar ve pasif jimnastik cihazları).
- Pressoterapi cihazı.
- Derin ısı cihazı.
- Ultrason cihazı.
- Vakum cihazı.
- İnfraruj cihazı.
- Termostimulasyon cihazı.
- Masaj cihazı (Vibrasyonlu cihazlar veya elektrikle çalışan vuruş yapan cihazlar veya manuel kullanılan ekipmanlar ve cihazlar).
- Lifting cihazı (Galvanik veya faradik akım uygulayan cihazlar veya soft laser, infraruj, ultrason veya vibrasyon cihazları veya vakum cihazları).
- Lifting ürünleri.
- Sauna çeşitleri veya buhar odaları veya basınçlı duşlar.
- Yüzeysel ısı veren cihaz ve ekipmanlar.
- Hidroterapi küveti ve ekipmanları.
- Buhar veya ozon veya aromaterapi yapan cihaz ve ekipmanlar.
- Vücut bakımı için kullanılan ürünler (Çeşitli yosunlar veya killer veya çamurlar veya parafin ve türevleri veya vücut bakım maskeleri veya bitkisel bakım ürünleri veya aromaterapi veya gemoterapi ürünleri).
- Uygulama yatağı/koltuğu ve uygulayıcı taburesi.
- Soyunma dolabı.
- Uzunluk ve çevre ölçer.
- Tartı aleti.
- Duş kabini.
Bronzlaştırma Birimi
- Solaryum cihazları.
- Kişisel koruyucu gözlükler.
- Cihazların temizliği için dezenfektanlar.
- Soyunma dolabı.
Makyaj Birimi
- Renkli kozmetikler.
- Aplikatörler.
- Takma kirpik.
- Çizim kalemi.
- Sterilizasyon için sıvı malzeme.
- Makyaj uygulamalarına yönelik çeşitli el aparatları (Ayna, fırça, makas, cımbız, eldiven, maske ve benzeri)
Güzellik salonlarında asla yapılamayacak işlemler nelerdir?
Güzellik salonu ve güzellik merkezi ifadeleri tamamen birbirinde farklıdır. Güzellik salonları, bünyelerinde hekim bulundursalar dahi tıbbi nitelik taşıyan hiç bir işlem yapamazlar. Bu işlemleri yapacak olan kuruluşlar güzellik merkezi olarak ifade edilen güzellik poliklinikleridir.
Bu önemli ayrımı yaptıktan sonra güzellik salonlarının yapamayacağı uygulamalara geçelim.
- Güzellik salonlarının tanıtıcı reklam, tabela ve basılı belgelerinde güzellik merkezini çağrıştıracak ifadeler kullanılamaz ve açıkça “güzellik salonu” ifadesi kullanılır.
- Güzellik salonlarında, kullanılan makine veya ürün ile ilgili kanıtlanmış etkilerinin dışında etki vadeden, tüketiciyi yanıltıcı reklâm faaliyetinde bulunulamaz.
- Güzellik salonlarının reklam ve diğer tür tanıtım faaliyetlerinde lazer epilasyon, lazer veya IPL ile akne, cilt yenileme, vasküler damar tedavisi, pigmentli lezyon tedavisi yapılır biçiminde tanımlar kullanılamaz.
- Güzellik salonunda tıp fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile mezoterapi, akupunktur, lipoelektro gibi her türlü invazif girişimler ile tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler yapılamaz. Beşeri tıbbi ürün tavsiye edilemez ve hastalıkların tedavisine ilişkin tavsiyelerde bulunamaz.
- Güzellik salonlarında deriye veya deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunmayı gerektiren işlemler yapılamaz.
- Solaryum biriminde, bronzlaştırıcı solaryum uygulamaları dışındaki işlemler uygulanamaz.
- Güzellik salonlarında, cilt bakım birimi ile vücut bakım biriminde gerçekleştirilen işlemlerin gerektirdiği masaj uygulamaları hariç masaj yapılamaz.
- Güzellik salonlarında cildin bakımı ve desteklenmesine yönelik yüzeysel olarak % 30’luk oranın üzerinde alfa hidroksi asitler ve türevlerinin kullanımı suretiyle kimyasal ve bitkisel peeling uygulamaları ile cildin bakımı ve desteklenmesine yönelik mekanik peeling uygulamaları yapılamaz.
- Güzellik salonlarında yetkili kurumlar tarafından üretim izni verilen veya bu kurumlardan alınan izinle ithal edilmiş olan ürünler dışında ürün bulundurulamaz, kullanılamaz veya satılamaz.
UYARI: Güzellik salonlarının yukarıda yer alan işlemleri yapmaları durumunda, tespiti halinde ciddi cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.
Güzellik salonu açmak kaça mal olur 2022?
2021 yılı itibariyle güzellik salonu açmak, 300.000 TL ile 1.000.000 TL arasında sermaye gerektirebilmektedir.
Güzellik salonu açarken KOSGEB hibesinden ve KOSGEB kredisinden faydalanabilirsiniz.
Devlet destekleri ile ilgili yazılarımıza https://parahayali.com/kategori/devlet-destekleri/bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Güzellik salonu açma yönetmeliği için tıklayınız.
Güzellik salonu açma şartları ile ilgili soru ve görüşlerinizi, aşağıda yer alan yorum bölümünden bize iletebilirsiniz.
Merhaba guzellık salonu acmak ıstıyorum kosgep banka borcunu sorguluyor mu
KOSGEB, destek ödemesi yaparken banka borcunu göz önünde bulundurmaz. Ancak destek ödemeleriniz banka hesabınıza yapılacağı için hesabınız blokeli ise sorun yaşayabilirsiniz.
Aylık ortalama getirisi ne kadar olur tahimini birşeyler söyleyebilirmisin ?
iyi günler.Studio dairem 30 metre kare merkezi konumda şuanda ofis olarak kullaniliyor.Oraya geçip Mini guzelik salonu açmak istiyorum(sadece tirnak ve kirpik üzerinde)uzun zamandir hobi olarak bunu yapiyorum.Yer Sahibi ve Tek Çalişan benim olacak,birer birer müşteri almayi duşunuyorum.Bu durumda 30 metre kareile guzelik salonu olarak açmam mümkün mu?
Bayan kuaförü olarak açarak işletebilirsiniz. Güzellik salonu bambaşka bir alan ve konsept.
Kuaför olarak işlettiğimiz bir salonumuz var bu salonun kullanmadığımız 50 m2 gibi bir bölümü var salonu komple tadilata alıp toplam yaklaşık 100 m2 bir alanda güzellik salonu ve kuaför hizmeti vermeyi düşünüyoruz
1.kuaförlük işe ilgili her belgemiz var güzellik salonu için meb onaylı bir kursa gidip örneğin epilasyon eğitimi alıp diploma alsak bu işi yapabilirmiyiz haricen doktor bulundurmalımıyız
2.epilasyon uygulaması yapsak sadece belli yöntemlerle belli makineleri mi kullanabiliyoruz
3.cilt bakımını da belirli cihazlarla mı yapabiliyoruz
4. Güzellik salonu için minimum alan zorunluluğu varmı
merhabalar salon açmak isteyenler yada bu sektöre yatırım yapmayı planlayan yatırımcılar istanbul pendikte bulunan 7 yıllık sağlık turizmi yaptığımız kurulu merkezim var salon kısmını tüm ekipman ekip ve müşterisiyle ağır geçirdiğim hastalık nedeniyle devrediyorum iletişimi geçebilir aylık cirolar oldukca yüksektir ciddi alıcılara aylık cirolarımızı gösterebilirim lütfen ciddi alıcılar iletişime geçsin fiziken oldukca sancılı bir süreçteyim.
Merhaba. Nasıl iletişime geçilebilir sizinle yeriniz hakkinda
Özel eğitim yerlerinden lazer epilasyon eğitim alırsam, Çıraklık eğitim merkezinde eğitim almama gerek varmı nasıl bir yol izlenmeli.
Yalnizca kendimin islem yapacağı cilt bakimi uzerine bir salon acacagim. Yalnizca hanimlara islem yapiyorum. 2 tuvalet şartı aranıyor mu mutlaka? Gittigim pek cok yerde tek tuvalet var
Merhaba AVM de güzellik salonu açacağız. Bütün şartları sagliyoruz fakat kiralayacağimız yerde wc yok. Wc gider yerleri de yok. Sadece lavabo için gider ve tesisat var. AVM içinde wcler var. Acaba salonumda WC olmasa da sadece lavabo olsa, wc ihtiyacinı avmde karşılasak bu şekilde ruhsat alabilir miyiz?
Güzellik salonu açmak istiyorum nasıl nerden başlamam gerekiyor bilgi verirmisiniz
Yani olmasını istediğim saç kaş bıyık tırnak şimdilik ileride daha başka şeyler ilave edebilirim cilt bakımı gibi şimdilik maliyeti be olabilir bilgi verirseniz sevinirim
Merhaba bu yer açma sertifikası almak için üniversite onayı yeterli mi yoksa illa meb onaylı mı olması gerekiyor
Merhaba güzellik salununda lazar epilasyon salonunda köpek beslenebilir mi?