İş Fikirleri

Günümüzde Kozmetik Dükkanı Açmak Mantıklı mı?

Yazımızda kozmetik dükkanı açmak iş fikri ile ilgili doğru bilgi ve tavsiyelere ulaşmış olacaksınız. Kozmetik dükkanı açmak karlı mı? Kozmetik dükkanı açma maliyeti 2021 ne kadar? Kozmetik dükkanı açmanın maliyeti 2021 nedir? Kozmetik dükkanı açmak için gerekli evraklar nelerdir? Kozmetik dükkanı kaç paraya açılır? Kozmetik dükkanı nasıl açılır? Daha birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Hangi iş fikri olursa olsun, iş fikrinizi hayata geçirmeden önce gerekli araştırmaları yapmalı ve tecrübeli kişilerin tavsiyelerini dikkat almalısınız. Bu durum, kozmetik dükkanı açmak istiyorum diyenler için de oldukça elzemdir. Eğer sizin de aklınızda kozmetik dükkanı açma gibi bir iş fikri varsa mutlaka sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazımızı okumalısınız.

Sizler için kozmetik sektöründe çalışmış, iş kurmuş, kapatmış ve hali hazırda kozmetik dükkanı işleten farklı kişilerle görüştük ve sektöre adım atmak isteyenlere yönelik altın değerinde bilgiler derledik.

Yazımızdaki hususları, kendi özelinizde iyi analiz etmenizi öneriyoruz.

Kozmetik dükkanı açmak mantıklı mı?

Her şeyden önce böylesine kritik bir sorunun cevabını vermeye çalışarak konuya girmek istiyorum.

Kozmetik sektörü günümüzde yeme-içme sektörü gibi elzem bir sektör haline geldi. Zaman ilerledikçe hem dünyada hem de ülkemizde sektörün büyüdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Hiç kuşkusuz, bu büyüme uzun yıllar devam edecek ve döngü istikrarlı bir şekilde devam edecektir. Bunun temel sebebi ise özellikle kadınların geçmişten günümüze kişisel bakımına hiç olmadığı kadar özen göstermesidir. Gün geçtikçe farklı ürünlerin ortaya çıkması ile kozmetik ürünlerine talep daha da artmaya devam etmektedir. Ancak bu talep, sektörel anlamda bir fırsat doğurmuyor. Çünkü sektörde ciddi manada bir tekelleşme söz konusu. Bilindik 2-3 marka tabiri caizse sektöre hakim durumda. Hal böyle olunca kozmetik sektörüne adım atarken oldukça dikkatli olmak gerekiyor.

Sektördeki tekelleşme ve zincir mağazalar, kozmetik sektörüne adım atmak isteyen girişimcileri korkutmalı mı?

Korkutmaktan ziyade girişimcilerin çok ama çok dikkatli olması, her hususu A’dan Z’ye ele alması gerekmektedir. Ancak bu durumda kozmetik dükkanı açmak mantıklı hale gelebilir.

Sektörün oldukça karlı olduğunu ifade edebiliriz. %100’den fazla kar oranı ile satışlar gerçekleşmektedir. Böyle olunca sektöre doğru adımlarla girmek oldukça avantajlı olacaktır. Yazımızın devamın bu doğru adımları, sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Karlı bir iş fikri: Kuru temizleme dükkanı açmak

Kozmetik mağazası açarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kozmetik sektörüne adım atmak isteyen girişimci adaylarının mutlaka dikkat edilmesi gereken hususları sizler için araştırdık. Şimdi dilerseniz, bu hususlara tek tek göz atalım.

  • Sektörde ciddi manada bir tekelleşme söz konusu. Zincir mağazalar, ülkemizin dört bir yanında. Bu nedenle, ilk olarak bayilik şartlarını iyi bir şekilde araştırmalı ve mümkünse bayilik almaya çalışmalısınız. Gratis ne yazık ki bayilik vermiyor. Diğer popüler markaların bayilik şartlarını araştırmanızı öneriyorum.
  • Bayilik sizin için mümkün değilse hemen endişelenmeyin. Bazı hususlara dikkat ederek size ait bir kozmetik mağaza konsepti oluşturabilirsiniz. Bunun için her açıdan farklı ve farkedilebilir olmayı denemelisiniz. Fiyat, kalite, ürün çeşitliliği, konum, dekorasyon, müşteriye yaklaşım vb. konularda farklı bir konsept belirleyin kendinize. Bayiliğe göre bu seçeneğin daha zor olacağını kestirmek zor olmasa gerek.
  • Kozmetik sektöründe trend ürünlerin takip edilmesi oldukça önemlidir. Zamana göre değişen trend ürünlerin raflardaki yerini almasını sağlamalısınız. Bol bol nabız yoklamalı, kozmetik dünyasını yakından takip etmelisiniz. Ayrıca toptancılar ile aranızda doğru bir iletişim kanalı mutlaka bulunmalıdır. Toptancılar ile aranı çok ama çok iyi tutmalısın.
  • Zincir kozmetik mağazaların ortaya çıkmasıyla küçük ve kalitesiz dükkanlara olan talep çok ama çok azaldı. Eskisi gibi ufak olsun benim olsun mantığı, kozmetik sektöründe geçerliliğini yitirdi. Tam dekorasyonlu, bol çeşitli, ışıl ışıl bir kozmetik mağazası kurmaktan başka çareniz yok. Aksi takdirde, bu sektörde işletme açmanız sizin zararınıza olacaktır.
  • Kozmetik dükkanı dekorasyonu konusu apayrı bir mevzu. Bu konuya maksimum özeni ve sermayeyi ayırmalısınız. Bu konuda hiç bir şüpheniz olmasın. Bu konuda bir iç mimardan yardım almanızı öneriyorum.
  • Mağazanızın konumu, cironuzu doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle, çok işlek bir cadde üzerinde mağazanızı açmalısınız. İşlek bir cadde üzerinde harika bir dekoratif yapı ile sektöre adım atmalısınız. Özellikle kadın hedef kitlenize uygun bir lokasyonda işletme açmanız oldukça önemli.
  • Kampanya fikirleriniz her zaman olsun. Ücretsiz saç ve cilt analizi gibi kampanyalar ile potansiyel müşterilerinizi işletmenize alıştırmalısınız.
  • İş yeterlilik belgesi almanızı öneriyorum. Halk eğitim merkezlerinden alabilirsiniz.
  • Personel istihdamınızı tecrübeye göre yapmalısınız. Personelinizin mutlaka kozmetik sektörünü bilmesi gerekiyor.
  • Sektör oldukça karlı. Ancak doğru ürünleri seçmeniz gerekiyor. Hedef kitlenizi iyi analiz ettikten sonra pahalı ürüne mi yoksa uygun ürüne mi ağırlık vereceğinizi belirlemelisiniz. Hangi ürünlerin hızla satılacağından emin olmalı, tavsiyeleri kendi bilginizle harmanlayarak karar vermelisiniz.
  • Bayilik olmazsa büyük markalarla rekabet edeceğinizi öngörmelisiniz. Her zaman bu konu aklınızda olmalı. Kararlarınızı buna göre almalısınız.

Tavsiye Makale: Gratis Bayilik Alma Şartları

Kozmetik dükkanı açma maliyeti ne kadar?

Maliyetinizi etkileyecek birçok faktör var. Bu faktörlerle ilgili alacağınız kararlar maliyetlerinizi doğrudan etkileyecektir. Örneğin, işletmeniz kaç metrekare olacak ve ne oranda tadilat, bakım yapacaksınız. Çok lüks bir yer mi olacak yoksa ortalama bir kozmetik mağazası mı olacak? Ya da ürün çeşitliliğiniz ne kadar olacak? Bu gibi faktörler maliyetlerinizi etkileyecektir. Bu nedenle, net bir maliyet hesabı yapabilmemiz mümkün değil. Ancak ortalama bir maliyet hesabı yapabilmemiz mümkün.

Kozmetik dükkanı açma maliyetini işlek bir yerde, full çeşit ve tam bir dekorasyon doğrultusunda hesaplamaya çalışacağız.

Buna göre aylık ortalama kirası 5.000 TL civarı olan 70-80 metrekarelik bir dükkan için ortalama kozmetik dükkanı açma maliyetinin 600.000 TL ile 1.000.000 TL arasında değişebileceğini söyleyebiliriz. Bu tutarın yaklaşık 200.000 TL’lik kısmı dekorasyona gidecektir. 200.000 TL’lik kısmı demirbaşlar için harcanacaktır. Geri kalan kısım ise ürün için harcanacaktır.

Ufak, küçük, yeterince dekore edilmemiş bir kozmetik dükkanı iş yapmayacaktır. Bu nedenle, ortalama A sınıf bir kozmetik dükkanı açamamanız durumunda bu iş fikrini hayata geçirmenizi önermiyorum.

Kozmetik dükkanı açmak için gerekli evraklar nelerdir?

Kozmetik dükkanı açabilmeniz için bazı belgelere ihtiyacınız olacaktır. Bu belgeler, işletme açmak için gerekli olan belgelerdir ve diğer sektörlerden herhangi bir farklılık göstermemektedir. Aşağıda yer vereceğimiz belgeleri, ayrıca muhasebeciniz vasıtasıyla da öğrenebilir, teyit edebilirsiniz.

Not: İşletme kuruluş çalışmalarını mutlaka muhasebeciniz aracılığıyla yapmanızı öneriyorum. Bu durumda daha az hata yaparsınız.

  • Kira kontratı: Mutlaka işletmenizi öncelikle tutmanız gerekiyor ve kontrat yapmanız gerekiyor. Kontrat yaptıktan sonra
  • Maliye bildirimi: İşletmenizi tuttuktan sonra muhasebeciniz aracılığıyla maliyeye bildirim yapmalısınız. Daha sonra yetkililer işletmenizi ziyaret edeceklerdir.
  • Çalışma izin ruhsatı: İlerde sıkıntı yaşamamanız adına belediyeden mutlaka çalışma izin ve ruhsatını almanız gerekiyor.
  • İmza sirküleri: Adınıza noterden imza sirküleri almalısınız.
  • Oda kaydı: Ticaret veya esnaf sanatkarlar odasına kayıt olmalısınız.
  • SGK kaydı: SGK kaydınızı yaptırmalısınız. Özellikle personel istihdam edecek olanlar işyeri sicil başvurusu yapmalısınız. Muhasebecinizden yardım alabilirsiniz.

Mutlaka Okumalısın! Ayakkabı dükkanı açmak karlı mı?

Kozmetik dükkanı KOSGEB desteği var mı?

Kozmetik dükkanı KOSGEB desteği bulunmaktadır. İşletmenizi açmadan önce mutlaka KOSGEB girişimcilik belgenizi almanız gerekiyor. İlinizde bulunan KOSGEB müdürlüğüne giderek eğitime nasıl başvuru yapacağınızı öğrenebilirsiniz. Eğitime e-Devlet üzerinden başvuru yapılmaktadır.

Peki ama ne kadar destek alabilirim? 50.000 – 60.000 TL destek alabilirsiniz. Ancak desteğin tamamını alabilmeniz için personel çalıştırmalısınız. 1. ve 2. yılların sonunda destek ödemesi yapılıyor. İlk aşamada şahıs işletmeleri için 5.000 TL şirketler için 10.000 TL nakit desteği var.

Detaylar için KOSGEB’in bu sayfasını inceleyebilirsiniz.

Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. Aklınıza takılan farklı soru ve görüşlere açığım. Aşağıda yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Bol kazançlı günler dilerim.

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu