Gümüş Dükkanı Açmak Karlı mı? Maliyeti Ne Kadar?
Gümüş dükkanı açmak istiyorum diyorsanız, bu yazımız tam size göre. Uzun yıllar gümüş dükkanı işleten bir arkadaşımın sayesinde sektöre ait tüm bilinen ve bilinmeyen püf noktaları bu yazımızda sizlerle paylaşacağız. Gümüş dükkanı açmanın maliyeti nedir? Gümüş dükkanı açmak karlı mı? Kar marjı ne kadardır? Gümüş dükkanı açmak için gerekli belgeler nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını yazımızda detaylarıyla bulabilirsiniz.
Başlıklar
Gümüş dükkanı açmak mantıklı mı?
Günümüz iş hayatında dinamikleri değişmeyen sektör yok diyebiliriz. Her sektör, başkalaşıyor ve güncelleniyor. Bunda gerek ekonomik şartlar gerekse ilerleyen teknoloji oldukça etkili oluyor. Özellikle takı dünyasında işler farklı bir yola doğru ilerliyor gibi. Dünyada en popüler takılar, altın takı ürünlerinden oluşuyor. Bunda altın madeninin aynı zamanda maddi bir değeri olmasının payı oldukça yüksek. Son yıllara baktığımızda ise altın fiyatlarının gün geçtikçe yükseldiğini ve altın takı ürünlerinin de bu bağlamda arttığını görüyoruz. Altın fiyatlarının bu denli artması, takı ürünlerinde gösterişli ancak maddi değeri daha düşük takıların popüler olmasına neden oldu. Gümüş sektöründe de her ne kadar fiyatlar yükselmiş olsa da altın kadar yükselmediğini ifade edebiliriz. Tüm bu gelişmelere baktığımızda gümüş dükkanı açmanın bir takım koşullara ayak uydurduktan sonra mantıklı olduğunu söylememiz mümkündür.
Karlı İş Fikri: Döviz Bürosu Açmak İçin Gerekli Şartlar
Peki ama gümüş dükkanı açmak nasıl mantıklı bir iş fikri olabilir? Gelin beraber bu koşul ve şartlara bir göz atalım.
- Gümüş tamiratından anlamak, usta olmak: Eğer sektörde deneyim sahibiyseniz, gümüş ve altın tamiratından anlıyorsanız bu iş fikrini hayata geçirmek oldukça mantıklı olacaktır. Günümüz ekonomik şartlarında hızlı ticaret söz konusu ne yazık ki değil. Hal böyleyken bu işi yapacaksanız kesinlikle gümüş ve altın takı tamiratı yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde, bu tamiratlardan elde edeceğiniz kazancı ve hızlı sunumdan vazgeçmiş olursunuz. Gümüş ve altın tamiratı, cila işlemleri, taş takma, kaynak işlemleri, tesbih dizme, saat pili değiştirme ve tamiri, kulak delme ve daha birçok işlemi başarıyla yapabilecek bir durumda olmanız kazancınızı önemli ölçüde artıracaktır.
- Gümüşçü dükkanı lokasyonunun iyi olması: Potansiyel müşterilerinizin bol olduğu, kuyumcu dükkanlarına yakın bir bölgede gümüş ve bujiteri dükkanı açmanız şansınızı artıracaktır. Bu sayede, müşterilerinize daha yakın olur ve ticaretiniz oldukça hızlanır. Kira gideriniz yüksek olacak diye işlek cadde veya sokaklardaki dükkanlardan asla vazgeçmemelisiniz. Uygun maliyetli dükkan ve işlek bir cadde veya sokak, sizi başarıya bir adım daha yaklaştıracaktır. Bu nedenle, optimum düzeyde işletmeniz için bir dükkan bulmanız gerekecektir.
- Ürün çeşitliliğinin bol olması: Gümüş ve bujiteri sektöründe işletme açmanın mantıklı olabilmesi için ürün çeşitliliğinizin yeterli seviyede olması, müşterilerinizin aradığı ürünleri bulma konusunda sıkıntı yaşamaması lazımdır. Ürün konusunda güncel moda takıları sürekli takip etmeniz ve ürün tazeliğini sağlamanız gerekmektedir. Yeni tarz modelleri takip ederek vitrininizdeki yerini almasını sağlamalısınız. Bu sayede, tanınırlığınız ve popülariteniz daha yüksek olacaktır. Alyans, yüzük, kolye, bileklik, küpe ve daha birçok takı ürününü hem erkek hem de bayan için bulundurmalısınız. Aynı zamanda tesbih, saat, çakmak çeşitlerinizin de olması, sizi avantajlı bir pozisyona getirecektir.
- Şık dekorasyon, doğru vitrin dizaynı: Gümüş ve bujiteri sektöründe ürünlerinizi doğru sergilemelisiniz. Vitrininiz doğru ve çekici olmalıdır. Dükkanınızın dekorasyonunu da doğru kurgulamanız gerekmektedir. Şık ve albenisi olan gümüş dükkanları her zaman bir adım daha öne çıkmaktadır. Müşterilerinizin ilgisini çekebilmeniz için şık dekorasyon ve doğru vitrin dizaynı oldukça önemlidir. Vitrininizde yer alan gümüş ürünleri, düzenli periyotlarda parlatarak vitrinizi takip etmeniz de oldukça kritik bir konudur. Özellikle kararmış ürünlerinizi sürekli takip ederek yıkamanız ve cilalamanız önemlidir.
- Etkili esnaflık: Güleryüzlü ve sıcakkanlı olmak, müşterilerle ile her zaman doğru bir iletişim ortamı sağlamak sizi kısa süre içerisinde başarıya ulaştıracaktır. Kemikleşmiş bir müşteri kitlesi oluşturmanız çok önemlidir. Ciro kaybı yaşamamak adına etkili bir esnaflık örneği göstermelisiniz.
Bu hususlara dikkat edilmesi halinde gümüş dükkanı açmak mantıklı olacaktır.
Mutlaka Okumalısın! Kuyumcu dükkanı açmak mantıklı mı?
Gümüş dükkanı açmak karlı mı? Kar marjı nedir?
Gümüş dükkanı açmak oldukça karlı bir iş fikridir. Bu karlılığı size getirecek olan hususları yukarıda izah etmeye çalıştık. Bu hususlara dikkat edilmesi halinde hem cironuz hem de karlılığınız oldukça yüksek olacaktır. Genel itibariyle gümüş ürünlerinin kar marjı %100 olmaktadır. Elit alışveriş merkezlerinde bu kar marjının %200 veya %300’lere kadar çıktığını ifade etmemiz yanlış olmayacaktır.
Gümüş ürünlerinin gramı, toptancılar tarafından 1-2 dolara kadar satılmaktadır. Bu fiyatın içerisinde işçilik giderleri dahildir. Siz ise gramını 2-3 dolara kadar satabilmeniz mümkündür. İşçilik giderleri, üründen ürüne göre değişmektedir. Aynı zamanda müşterilerinizden hurda gümüş de toplayabilirsiniz. Hurda gümüş gram fiyatı ise 1 TL civarında değişmektedir.
Kar marjının müşteriden müşteriye göre değişkenlik gösterdiğini de söylememiz gerekiyor. Yine üründen ürüne bu kar marjı farklılık gösterebilir. Her yer bulunması mümkün bir ürünü düşük kar marjı ile satabilirsiniz ancak hiç bir yerde bulunmayan bir ürünü %500’e kadar kar marjı ile satabilmeniz mümkündür. Bu durumda, farklı ve nadir bulunan kaliteli işçilikle üretilmiş ürünleri satabiliyor olmanız oldukça önemlidir.
Kar marjının haricinde diğer yan hizmetlerden de bahsetmek gerekiyor. Tamirat gelirleri azımsanmayacak düzeyde olabilir. Bunu da gözardı etmemeniz gerekiyor.
Tavsiye iş fikri: Oto yıkama dükkanı açmak
Gümüş dükkanı açmanın maliyeti 2021 nedir?
Gümüş ve bujiteri dükkanları için çok yüksek bir maliyet söz konusu olmayacaktır. Ancak yine de belirli bir düzeyde öz kaynağınızın olması gerekiyor.
Peki ama gümüş dükkan açmak maliyeti ne kadardır?
Bu sorunun cevabı, tamirat yapıp yapmayacağınıza göre değişkenlik gösterecektir. Çünkü tamirat yapmanız durumunda bazı makine ve ekipmanları da almanız gerekecektir.
Tamirat yapmanız durumunda, bir işletme için en az 150.000 TL sermayenizin olmasını öneririm.
Tamirat yapmayacaksınız, bu durumda işletme için en az 100.000 TL sermayenizin olmasını tavsiye ederim.
Daha düşük maliyetle de gümüş dükkanı açmak da mümkündür. Ancak bu sermayeye sahip olmanız durumunda ürün çeşitliliğiniz ilk aşamada oldukça yeterli olacaktır.
Gümüşün dolara endeksli olduğunu unutmamalısınız. Dolar yükseldikçe gümüşçü açmanın maliyeti artacaktır.
Gümüş dükkanı açmak için gerekli belgeler nelerdir?
Gümüşçü açma konusunda kararlıysanız, ilk aşamada güvenilir bir muhasebeci ile anlaşmanızı öneriyorum. Bu işinizi oldukça rahatlatacaktır. Kuruluş işlemlerini başlatabilmeniz için dükkanı belirlemiş olmanız gerekiyor. Vergi kaydı için adres bildirimi yapılacağı için bu şarttır. Muhasebeciniz gerekli belgeleri sizden talep edecektir. Aşağıda paylaşacağım belgelere ek belge talepleri de söz konusu olabilir.
Gümüş dükkanı açmak için gerekli belgeler ve işlemler şunlar olacaktır:
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Kimlik kartı
- İmza sirküleri
- İkametgah belgesi
- Oda kayıt belgesi
- Vergi kaydı
- Bağkur kaydı
- Çalışma izin ve ruhsatı
- Sabıka kaydı
Son olarak işletmenizi şahıs işletmesi olarak kurmanızı öneriyorum. Şahıs işletmelerinin kurulması, yönetilmesi daha kolay olup daha az maliyetlidir.
Gümüş dükkanı açmak ile ilgili bize soru ve görüşlerinizi iletebilirsiniz.
Karlı iş fikri: Cep telefonu aksesuarı dükkanı açmak