Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak: Maliyeti & Devlet Desteği 2022
Bu makalemizde geri dönüşüm tesisi kurmak iş fikrini ele aldık. Geri dönüşüm tesisi kurmak, oldukça maliyetli ve iş planının titizlikle hazırlanması gereken bir iş fikri modelidir. Bu nedenle, makalemizde sizlere olabildiğince doğru ve faydalı bilgileri aktarmaya çalıştık. Geri dönüşüm tesisi kurmak maliyeti, geri dönüşüm tesisi nasıl kurulur, geri dönüşüm tesisi devlet desteği 2022, KOSGEB geri dönüşüm destekleri, geri dönüşüm kar marjı, geri dönüşüm tesisi yatırım teşvikleri, geri dönüşüm tesisi kazancı, geri dönüşüm tesisi kurma şartları, geri dönüşüm tesisi kurmak için gerekli belgeler ve daha birçok konuya yer verdik.
Makalemizde yer verdiğimiz bilgilere ek olarak konuya dair fizibilite çalışmalarını, video ve daha birçok içeriği de araştırmanızı öneriyoruz. Olabildiğince geri dönüşüm fabrikalarını ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Geri dönüşüm işinin oldukça maliyetli ve zahmetli olduğunu unutmamalısınız. Ancak bu oranda kazancının oldukça yüksek olduğunu da ifade edebiliriz. Geri dönüşüm sonrası elde edilecek hammaddeleri sadece yurt içine değil, rahatlıkla yurt dışına da satabilirsiniz. Bu konuda yapılması gereken ilk iş doğru bir fizibilite çalışması yaptırılmasıdır.
Başlıklar
Geri dönüşüm tesisi kurmak karlı mı? Kar marjı ve kazancı nedir?
Geri dönüşüm tesisleri, ülke ekonomisine ve çevreye en faydalı iş fikirlerinin başında gelmektedir. 1 ton kağıt atığın geri dönüştürülmesi sayesinde 17 ağaç kurtarılmaktadır. Geri dönüşüm tesisleri, yatırımcısına da kayda değer kazançlar getirmektedir. Geri dönüşüm kar marjı, geri dönüşüm tesisinin türüne göre değişmekle birlikte rahatlıkla %100’ün üzerinde olduğunu ifade edebiliriz. Elektronik geri dönüşüm tesislerinde kar marjları %500’e kadar çıkabilmektedir. Ancak bu tesisler için en az 10 milyon TL’lik yatırım gerekmektedir. Geri dönüşüm tesisi kurmak, her ne kadar yüksek maliyetli bir iş fikri olsa da alacağınız devlet destekleri ve yatırım teşvikleri sayesinde bu maliyetinizi yarı yarıya indirebilirsiniz. Bu konuya da yazımızın sonunda değinmiş olacağız.
Geri dönüşüm tesisi için deneyim ve teknik bilgi oldukça önemlidir. Bu nedenle, deneyim ve teknik bilgi konusunda eksik olduğunuzu hissediyorsanız, kurumsal firmalardan danışmanlık alarak hem fizibilite çalışması yaptırabilir hem de iş fikri hakkında daha detaylı düşünme ve inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Geri dönüşüm işini, toplama ve dönüştürme olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Atıkları toplama işi bambaşka bir iş kolu olurken dönüştürme işlemi, yatırımımızın temelini oluşturmaktadır. Ancak bu iş fikrini ele alırken atıkların toplanmasını da gözden kaçırmamak gerekir. Ayrıca toplama işi için de bir model oluşturarak maliyetlerinizi daha da azaltabilirsiniz.
2.000.000 TL’lik bir geri dönüşüm fabrikası yatırımı, kendisini ortalama 3-5 yılda amorti edebilmektedir. Geri dönüşüm kazancı; yapacağınız yatırıma, kapasitenize ve iş modelinize göre değişkenlik gösterecektir. Bu konuda, kesinlikle geri dönüşüm tesisi fizibilite çalışması yaptırılmasını öneriyoruz. Bu sayede, iş fikrinizi daha da olgunlaştırmış olacaksınız.
Personel Desteği: KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği
Geri dönüşüm tesisi nasıl kurulur?
Geri dönüşüm tesisi kurabilmek için gerekli fiziki yatırımların ve çevre lisansı başvurusunun yapılması gerekmektedir. Çevre lisansı ilk olarak geçici olarak alınır, daha sonra ise kalıcı lisans alma süreci başlar. Tüm bu süreci aşağıda anlatacağım.
Öncelikle hangi türde bir geri dönüşüm tesisi kuracağınıza karar vermelisiniz. Tesisi kurmadan önce mutlaka ilinizde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile iş fikrinizi görüşmenizi tavsiye ederim. Geri dönüşüm tesisinizi aşağıdaki türlerde açabilirsiniz.
- Kağıt geri dönüşüm tesisi kurmak
- Plastik geri dönüşüm tesisi kurmak (Pet şişe, plastik kaplar ve şişeler vb.)
- Cam geri dönüşüm tesisi kurmak
- Elektronik geri dönüşüm tesisi kurmak
- Alüminyum geri dönüşüm tesisi kurmak
- Pil geri dönüşüm tesisi kurmak
- Demir geri dönüşüm tesisi kurmak
- Beton geri dönüşüm tesisi kurmak
- Ahşap geri dönüşüm tesisi kurmak
- Tekstil geri dönüşüm tesisi kurmak
Yukarıda yer verdiğimiz geri dönüşüm tesis türlerine göre yatırım maliyetleriniz farklılık gösterecektir. Her bir tür için kullanacağınız makine ve ekipmanlar değişkenlik göstereceğinden bu durum, iş modelinizi doğrudan etkileyecektir.
Tesisinizin betonarmeli bir yerde kapalı fabrika olarak işlemesini tavsiye ederiz. Tesis alanı için 1.000 metrekarelik bir betonarmeli alan şarttır. Mekanınız mutlaka kapalı olmalıdır. Bu binayı kendiniz yaptırabileceğiniz gibi kiralayabilirsiniz de. Fabrikanın kurulması sonrası geçici lisans belgenizi, ardından çevre lisans belgeniz için başvuru işlemlerine başlayabilirsiniz.
Geri dönüşüm tesisi lisansı nasıl alınır?
Bir şahıs şirketi ya da sermaye şirketi nasıl kuruluyorsa, geri dönüşüm tesisi için de bu rutin başvuruları yapabilirsiniz. Bu başvurular, işletmenizin resmi olarak açılışı için olacaktır. Burada önemli olan iki belge karşımıza çıkmaktadır.
Geri dönüşüm tesisi kurma şartları:
- Belediyeden alınacak çalışma izin ve ruhsatı
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınacak çevre lisansı
Belediyeden ilgili birimine başvuru yapılarak çalışma izin ve ruhsatı alabilirsiniz. Çevre lisansı ise biraz daha süreç içermektedir.
Karlı İş Fikri: Ambalaj Dükkanı Açmak, Maliyeti, Kazancı
Çevre lisansı nedir?
Çevre lisansı, tesislerin yürüttüğü faaliyetler dikkate alınarak atıkların bir araya getirilmesi, geri kazanılması, geri dönüştürülmesi ve bertaraf edilmesi ile ilgili teknik yeterliliği gösteren belgedir.
Çevre lisansı nasıl alınır?
Çevre lisansı, bağlı bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılarak alınmaktadır. İlk başvuru, geçici lisans belgesi içindir. Geçici lisans belgesi alındıktan sonra lisans belgesi başvurusu yapılır ve 1 yıl içerisinde lisans belgesi işlemleri tamamlanır.
Geçici lisans belgesi için gerekli belgeler şunlardır:
- ÇED “Olumlu” ya da “Gerekli Değildir.” kararı (ÇED’e tabi tesisler için) veya ÇED’e tabi olmayan tesisler için kapsam dışı olduğunu gösterir yazı
- Sicil Gazetesi
- Kapasite Raporu, kapasite raporu yerine geçebilecek yetkili makamlardan alınmış diğer belgeler veya kapasite raporundan muaf olduğuna dair yetkili makamlardan alınmış belge
- İş Akım Şeması ve Proses Özeti (Hammadde kabulünden başlayarak her bir ünitede uygulanacak işlemlerin ayrıntılı açıklaması, gerekli şema, vaziyet planı, formül ve şekiller, atık kodları, emisyon kaynakları)
- İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı
- Sicil Belgesi
- Sorumluluk Sigortası Poliçesi
Geçici lisans belgesi alındıktan sonra esas lisans belgesi için İl Müdürlüğü’ne teknik uygunluk belgesi ibraz edilmelidir.
Geri dönüşüm tesisi kurma maliyeti 2022 ne kadar?
2021 yılı itibariyle bir geri dönüşüm tesisi kurma maliyeti, geri dönüşüme esas olacak maddeye göre değişmektedir. Günümüz şartlarında ortalama bir tesis için en az 1.500.000 TL sermaye gerekmektedir. Kurulacak tesisin büyüklüğü ve kapasitesine göre bu sermaye miktarı 10.000.000 TL’lere ulaşabilmektedir.
Uygun Kredi: Esnaf Kefalet Kredisi
Geri dönüşüm tesisi devlet desteği 2022 var mı?
Geri dönüşüm tesisi devlet desteği 2021 yılı itibariyle birden fazla kurum tarafından verilmektedir. Siz de bu kurumlardan birisine proje sunarak ya da başvuru yaparak geri dönüşüm tesisi devlet desteği konusunda sermaye desteği alabilirsiniz.
Peki ama hangi kurumlar, ne tür destekler veriyor?
- KOSGEB: Proje ile başvuru yapmanız durumunda geri dönüşüm tesisi projeniz için destek verebilmektedir. İlinizde bulunan KOSGEB İl Müdürlüğü’nü ziyaret edebilirsiniz.
- Kalkınma Ajansı: Kalkınma Ajansının mali destek programlarından birisine başvuru yaparak devlet desteği alabilirsiniz. İlinizde bulunan Yatırım Destek Ofisi’ni ziyaret edebilirsiniz.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı: Yatırıma başlamadan önce Yatırım Teşvik Belgesi alarak vergi muafiyetleri, SGK muafiyetleri, Faiz Desteği vb. teşviklerden yararlanabilirsiniz.
- TKDK: İlinizde TKDK İl Koordinatörlüğü bulunuyorsa, bu birimi ziyaret ederek destek programları konusunda bilgi alabilirsiniz.