Fotoğraf Stüdyosu Açmak Maliyeti 2022 ve Kazancı
Hangi iş fikrini hayata geçirecekseniz geçirin; riskleri, fırsatları ve mevcut durumunuz ile şartlarınızı iyi bir şekilde süzgeçten geçirmeniz gerekiyor. 2022’li yıllara adım attığımız şu günlerde dijital dünyanın içerisindeyiz ve birçok sektör, başkalaşıyor, değişiyor. Siz de bu değişime ayak uydurarak girişim planınızı yapmalısınız.
Bu yazımızda sizlere fotoğraf stüdyosu açmak iş fikri ile bilgiler ve tavsiyelerde bulunmaya çalışacağız. Sektörel araştırmalarımız neticesinde dikkat etmeniz gereken hususları vurgulayacağız.
Yazımızı incelemeniz halinde sektörle ilgili edineceğiniz bilgileri şu şekilde özetleyebiliriz:
- Fotoğraf stüdyosu açmak (Karlılığı ve kazancı vb.)
- Fotoğrafçı dükkanı açma maliyeti (Ne kadara mal olur, gerekli ekipmanlar, malzemeler, dekorasyonu, tasarımları vb.)
- Gerekli belgeler ve evraklar (Ustalık belgesi ve nasıl alınacağı)
- Sektörel çok önemli püf noktalar, tavsiyeler ve uyarılar
- Devlet desteği ve krediler
Tüm bu konular hakkında detaylı bilgilere yer verdik. Fotoğraf stüdyosu açmak isteyenler için hazırladığımız ve internet dünyasında hiç bir yerde bulamayacağınız bu eşsiz makalemizi keyifle okumanızı diliyorum.
Fotoğraf stüdyosu açmak ÖZET
- Tecrübeli olmalı.
- Yeterli sermaye olmalı.
- Hizmet çeşitliliği olmalı.
- Dijital dünyanın ihtiyaçlarını karşılamalı.
- Ekip profesyonel olmalı.
- Müşteri kitlesi için sabırlı olmalı.
- İşletme giderleri kontrol edilebilir olmalı.
- Lokasyon ve dekorasyon uygun olmalı.
Kazançlı İş Fikri: Fatura Ödeme Merkezi Açmak
Başlıklar
Fotoğraf stüdyosu açmak ne kadar kazandırır? Karlı mı?
Fotoğraf stüdyosu açmak oldukça karlı bir iş fikridir. Ancak bu iş fikrini karlı ve kazançlı kılan hususları da göz ardı etmemek gerekiyor. Fotoğraf dükkanı açarak dikkat çekici kazançlar elde edenler olduğu kadar açıldıktan kısa bir süre sonra kapanan fotoğraf stüdyolarının da olduğunu biliyoruz.
İlk olarak şunu vurgulayalım: Hangi sektörde işletme açarsanız açın, devren dükkan almadıktan sonra hazır müşteriniz, hemen olmaz. Ticaret ve esnaflık, SABIR gerektirir. Sabır gösteremeyeceğiniz, hemen para kazanmalıyım dediğiniz bir model, sizi başarısızlığa sürükler. Günümüz ticaret dünyasında müşteri kitlesi ve portföyü oluşturmak kadar zor ve zaman alıcı bir süreç yoktur. Eğer bölgede çevreniz yoksa ve müşteri portföyü hazır bir işletme devir almadıysanız, sizi bekleyen sürecin temel dinamikleri zaman ve sabır olacaktır. Sonuç olarak sıfırdan bir işletme için en az 1 yıl, en fazla 2 yıl çok yüksek kazanç ve karlılık beklemeyin.
İkinci olarak şunu vurgulayalım: Fotoğraf stüdyoları için hizmet türleri artık değişti. Düğün fotoğrafçılığı, outdoor ve farklı hizmetler söz konusu oldu. Tüm bu hizmetler için bir hizmet planınızın olması gerekiyor. Ekibinizi bu hizmetlere göre oluşturmalısınız. Ben TEK BAŞIMA hem düğün ve organizasyon fotoğrafçılığı yapacağım hem de anında vesikalık fotoğraf hizmeti sunacağım diyorsanız, tek başınıza yetişemezsiniz. Ekibinizi kurmalısınız.
Üçüncü olarak şunu vurgulayalım: Fotoğraf stüdyosu kurmak ve hizmet vermek emek işidir. Tecrübeye dayanır. İşi, A’dan Z’ye bilmeyi gerektirir. İşin mutfağında pişmiş olmanız, güler yüzlü, hızlı ve kaliteli hizmet sunmanız çok önemlidir. İş modelini, hizmet sunum sürecini çok iyi bilmek gerekiyor. Heves ile fotoğrafçılık sektörüne girilmemeli.
Dördüncü olarak şunu vurgulayalım: Reklam, tanıtım çok önemli. Müşteri portföyünüzün kısa sürede oluşması için çevre ve tanıtım oldukça özen gösterilmesi gereken bir konu. Yine stüdyonuzun işlek bir cadde üzerinde açılması da kazancınızı ve karlılığınızı fazlasıyla olumlu etkileyecektir.
Beşinci olarak şunu vurgulayalım: Rakip analizi çok önemli. Çok uzun yıllar hizmet veren fotoğraf stüdyolarından uzak durmalısınız. Müşteri alışkanlıklarını değiştirmek oldukça zor ve zaman alıcı bir husus. Bölgenizde ilk aşamada ciddi bir rakiple mücadele etmek, sizi yoracaktır. Bu nedenle, açacağınız stüdyoyu bu kritere göre de ele almanız gerekiyor.
Son olarak şunu vurgulayalım: Kesinlikle işletme giderlerinizin kontrol edilebilir olması gerekiyor. Aylık olarak yüksek işletme giderleri, işletme kapanışlarının en önemli nedeni. Bu nedenle, adım adım ilerlemeniz gerekiyor. İş potansiyelinizi görmeden personel istihdamı, yüksek maliyetli ekipman harcamaları yapmamalısınız. İş potansiyelinize göre size en uygun modeli tercih etmelisiniz.
İşletme geçmişiniz, lokasyonunuz, hizmet çeşitliliğiniz, müşteri memnuniyetiniz, fiyat politikanız ve işletme giderleriniz kazancınızı ve karlılığınızı belirleyecek en önemli kriterler olacaktır. Kısa süre içerisinde büyük kazançlar elde edemezsiniz. Ancak orta vadede, şartlarınıza göre değişmekle birlikte aylık bazda 7.500 TL ile 25.000 TL arasında NET kazanç elde edebilmeniz mümkün hale gelebilmektedir.
Fotoğrafçı dükkanı açma maliyeti 2022 yılında ne kadar?
Fotoğrafçı dükkanı açma maliyeti 2021 yılında kullanacağınız makine ve ekipmanlarının özelliği, kalitesi ve sayısı ile stüdyonuzun tasarımı ve dekorasyonuna bağlı olarak değişecektir. Bu nedenle, tek ve standart bir maliyet hesabı yapılabilmesi mümkün değildir.
2021 yılı itibariyle eksiksiz, tam dekorasyonlu bir fotoğraf stüdyosu maliyeti, 150.000 TL ile 750.000 TL arasında değişkenlik gösterecektir.
Şimdi dilerseniz, gerekli ekipmanlara bir göz atalım.
- Fotoğraf makinesi veya makineleri
- Lensler
- HD video kamera
- Baskı makinesi veya makineleri
- Farklı renklerde fon
- Bankolar
- Işık sistemi
- Bilgisayarlar
- Stüdyo koltukları
- Bekleme koltukları
- Klima
- Dekorasyon ve tasarım malzemeleri
Fotoğraf dükkanı dekorasyonu ve tasarımları ÖRNEKLERİ
Fotoğrafçı dükkanı açmak için ustalık belgesi şart mı?
Eğer fotoğraf dükkanı açmak istiyorsanız, tecrübeli ve eğitimli olmak avantajlı durumdur. Yasal prosedürlere bakacak olursak, mevzuatta olanlar ile uygulamada olanlar birbirini tutmuyor.
Ülkemizde ustalık belgesi olmadan fotoğraf dükkanı açan birçok işletme bulunmaktadır. Ancak ben ustalık belgesi almalıyım diyorsanız, prosedürler ve süreç oldukça zaman alıcı. Çıraklık, kalfalık ve ustalık belgeleri için 10 yıl gibi bir çalışma süresinin olması gerekiyor. Mesleki eğitim merkezine başvuru yaparak süreci başlatabilirsiniz.
Ustalık belgesi olmadan bu işi yapan ülkemizde birçok firma bulunmaktadır. Araştırabilirsiniz. Karar size kalmış.
Ustalık belgesi olması halinde şahıs işletmesi kurarak rahatlıkla ticari hayatınıza başlayabilirsiniz.
Mesleki eğitim kanununu inceleyebilirsiniz.
Sektörel püf noktalar, ipuçları ve tavsiyeler nelerdir?
- Mesleki bilgi ve tecrübeniz yoksa ya da azsa bu iş fikrini bir süreliğine ertelemelisiniz. Makineleri tanımalı, müşteri beklentilerini iyi bilmeli ve yazılım programlarını kullanıyor olabilmelisiniz.
- Yetersiz sermaye, vasat işletmelerin kurulmasına neden olur. Bu nedenle, maliyet hesabınızı iyi yapmalı ve sermayenizi, bu hesaba göre değerlendirmelisiniz.
- İşletmenizi kurduktan sonra pazarlama ve tanıtım çalışmalarınız olmalı. Düğün salonları, eğitim kurumları, organizatörler ile yakın iletişim kurmanızı öneririm. İnternet sayfası, sosyal medya vb. uygulamaları yoğun bir şekilde kullanmalısınız.
- Fotoğrafçılıkta hizmet türleri değişti. Artık ürün fotoğrafçılığı, moda fotoğrafçılığı vb. türler ortaya çıktı. Bilgi ve tecrübenize göre hizmet çeşitliliğinizi artırabilirsiniz.
- Hobi olarak fotoğrafçılık yapmak çok ayrı, işletme olarak hareket etmek çok farklı. İşletmenizi kurmanız halinde işletme giderleriniz, profesyonel ekibiniz, profesyonel makineleriniz olacak. Buna hazırlıklı olmalısınız.
- İşletme lokasyonu ve dekorasyonu çok önemli iki konu. Lokasyonu, olabildiğince analiz edin, acele etmeyin. Lokasyon nedeniyle kapanan çok fotoğraf stüdyosu oldu. Yine dekorasyon da müşterilerinizi cezbetmeli, memnun etmeli. İşletmenizin tanınırlığı, görünürlülüğü, şık olması işlerinizi olumlu etkileyecektir.
- Makine ve ekipmanlarınız için seçici olun ve uzun vadeli düşünün. Temiz ve az kullanılmış 2. el makine ve ekipmanlar, maliyetlerinizi düşürebilir.
- Zamanla tanınacak ve iş yapar hale geleceksiniz. İşletmenizin ilk 1-2 yılı oldukça kırılgan olacaktır. Bu kırılganlığa dayanıklı olmalı ve yelkenleri suya indirmemelisiniz.
- Hedef bölge ve hedef kitle analizi yapmalısınız. Rakip analizini es geçmeyin. Uzun yıllar hizmet veren fotoğraf stüdyolarından uzak durun. Rekabet edebilmeniz için yüksek maliyetli bir fotoğraf dükkanı açmak zorunda kalabilirsiniz.
Fotoğraf stüdyosu devlet desteği var mı?
KOSGEB’den destek ve kredi alabilirsiniz. KOSGEB desteği ile stüdyo kurarsanız, 70.000 TL’ye kadar çok düşük faizli işletme kredisi de çekebilirsiniz.
Tavsiye Makale: KOSGEB finansman desteği