Etüt Merkezi Açmak: Maliyeti & Gerekli Şartlar 2022
Bu yazımızda etüt merkezi açmak ile ilgili kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz. A’dan Z’ye etüt merkezi açmak ile ilgili yapılması gerekenleri, bilinmeyen hususları yönetmelik kapsamında sizlere aktarıyoruz. Aynı zamanda etüt merkezi açmak maliyeti, etüt merkezi açmak için gereken şartlar, etüt merkezi açmak için KOSGEB desteği var mı, etüt merkezi açmak için bina şartları ve etüt merkezi açmak için öğretmen olmak şart mı gibi konuları ve ilgili soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Eğitim standartlarını göz önünde bulundurduğumuzda bazı dengesizliklerin olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle devlet ve özel eğitim kurumlarında bu farkı fazlasıyla görebilirsiniz. Dolayısıyla da ebeveynler, çocuklarının başarılı bir geleceğe sahip olması için farklı alternatif arayışları içerisine girmektedir. Bu durum yalnızca devlet okuluna giden öğrenciler için değil, özel okullara giden öğrenciler için de geçerlidir. Her iki taraf da gelecek başarının katlanarak artmasını temenni etmektedir.
Peki, bunun için ne yapıyorlar? Etüt merkezleri, bu anlamda iyi birer eğitim çatısı olabilmektedir. Bununla birlikte çok yüksek bir oranla öğretmenler tarafından kurulan etüt merkezlerinin vizyon amacı; öğrencilere hedeflerine ulaşmalarındaki yolda eşlik ederek, onların başarıya ulaşmalarını sağlamaktır. Sıkça sorulan sorulardan birisi de, “etüt merkezi nasıl açılır?” Gerek bu alandaki iş potansiyelinin yüksek olmasından gerekse de temelleri sağlam bir yatırım olduğundan bu husus merak edilmektedir. İçeriğimizde bütün ayrıntıları ile birlikte konuya açıklık getireceğiz. Eğer sizde bir etüt merkezi açmayı planlıyorsanız, aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz.
Şunu vurgulamakta fayda var: Etüt merkezleri, dersane veya kurs değildir. Öğrencilerin almış oldukları eğitimi destekleyici nitelikte hizmet verirler. Tamamlayıcıdırlar. Bu konuyu mevzuatta şu ifadeler, net bir şekilde açıklamaktadır: ”Öğrenci etüt eğitim merkezlerinde; özel dershane etkinlikleri kapsamında bulunan ve öğrencilerin bir üst öğrenime hazırlanması veya test uygulaması gibi etkinlikler yapılamaz.”
Etüt merkezlerini şu şekilde tanımlanmaktadır: Öğrencilerin, derslerine çalışmalarına, ödev ve projelerini hazırlamalarına yardımcı olan, ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda çeşitli faaliyetlerin yürütüldüğü özel öğretim kurumlarıdır.
Etüt merkezlerinde sadece etüt yapılmamaktadır. Aynı zamanda farklı etkinliklerde düzenlenmektedir. Tiyatro, müzik, resim vb. etkinlikler buna örnektir.
Başlıklar
- 1 Etüt Merkezi Açmak İçin Bina Şartları Nelerdir?
- 2 Etüt Merkezini Açmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
- 3 Etüt Merkezi Açmak Maliyeti Ne Kadar?
- 4 Etüt Merkezi Ne Kadar Kazandırır?
- 5 Etüt Merkezinin Başarılı Olması İçin Koşullar Nelerdir?
- 6 Etüt Merkezi Açmak için KOSGEB Desteği Var mıdır?
- 7 Etüt Merkezi Açmak için Öğretmen Olmak Şart mı?
Etüt Merkezi Açmak İçin Bina Şartları Nelerdir?
Etüt merkezinizi açmadan evvel, detaylı bir piyasa analizi yapmanızın ehemmiyeti yüksektir. Ayrıca diğer etüt merkezlerinin de yapısını ve çalışma prensiplerini değerlendirerek fikir edinebilirsiniz. Gördüğünüz eksiklikleri, kendi bünyenize göre düzeltip pozitif bir hale getirerek uyarlayabilirsiniz. Bununla birlikte belki de en önemli husus, etüt merkezi olarak kullanılacak yapının konumu ve mimari durumudur. Aileler, çocuklarının güvenli bir ortamda eğitim almalarını ister. Dolayısıyla şehir merkezlerinden uzakta bir konuma göndermeyi istemezler. Aynı zamanda kurulacak olan etüt merkezlerinin eğlence merkezlerine, alkol satışı yapan yerlere, iddia/loto oynanan alanlara en az 100 metre uzakta olması gerekmektedir.
Mimari yapı ele aldığında da binanın iç ve dışının modern bir şekilde dizayn edilmesi, etüt merkezinin prestiji hakkında karşı tarafa birçok bilgi verecektir. Dolayısıyla bu hususa dikkat edilmeli ve buna göre bir bütçe ayarlaması yapılmalıdır. Etüt merkezlerinin kurulum aşamasında sermayenin en çok harcandığı alanların başında, bakım çalışmaları ve dekorasyon gelmektedir. Kullanılacak olan her ürünün kaliteli olması(en azından vasat olmaması), tercih edilebilirliğinizi arttırmaktadır.
Bununla beraber bünyenizde çalışacak olan öğretmen kadrosu, diğer konulara nazaran en mühim olanıdır. Eğer iyi bir kadroya sahip değilseniz, bu girişiminize başlamadan bitmiş gözü ile de bakabilirsiniz. İyi bir eğitimci ekibinden oluşan etüt merkezleri, başarılı öğrenciler yetiştirdiğinden dolayı marka bilinirlikleri de yükselmektedir. Bu anlamda etüt merkezi bünyesinde çalışacak ‘uzman öğretmenlerin’ tüm haklarını vermelisiniz. Hatta bazı ayrıcalık ve ikramiyeler vererek, onların kuruma olan bağlılığını arttırabilirsiniz. Aksi durumlarda, tanınan bir öğretmenin başka kurumlardan gelecek olan iş tekliflerini değerlendirmesi olasıdır.
Etüt Merkezini Açmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Eğitim tüm toplumlar için büyük önem arz eden bir konudur. Eğitim kurumları ise bu konudaki temel yapıtaşlarıdır. Bu anlamda bir etüt merkezi açmaya karar verdiyseniz, bazı resmî prosedürlerin olduğunu da bilmeniz gerekir. Şimdi bu süreci detaylandırarak ele alalım.
- Öncelikle il müdürlüklerinden dilekçe/form almanız gereklidir.
- Kurucu gerçek kişinin veya tüzel kişinin(birden fazla kişiyi de temsil edebilir) niteliğine istinaden sözleşme, vakıf senedi, tüzük veyahut da bulunuyor ise diğer değişiklerinin örnekleri gerekmektedir.
- Kurucu kişinin adli sicil kaydının kesinlikle temiz olması gerekmektedir. Aksi takdirde etüt merkezinin kurulması için gerekli izinler alınamayacaktır.
- Kurumu temsil eden kurucunun, etüt merkezini açma, kapatma, süreci yönetme, devretme gibi işlemleri yürütme yetkisinin olduğunun onaylı örnek nüshası. Bu onay, genel kurul ya da yönetim kurulu kararının milli eğitim müdürlüğü tarafınca verilmesidir.
- Etüt merkezi olarak kullanılacak binanın/yapının dış bölgelerinin fotoğraflanması. Bu görsellerin CD formatında teslim edilmesi. Aynı zamanda eğer kurumun bahçesi bulunuyorsa A3 kağıdına, buranın yerleşim planı da çizilmelidir.
- Talim ve Terbiye Kurulu kararının tarih ve sayısı gereğince öğretim planının onaylanması gereklidir. Bununla birlikte ilgili kurum tarafından hazırlanan kurs programının, Genel Müdürlük tarafından onaylanması gerekmektedir.
- Bina kurucunun mülkü ise tapu senedinin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onaylı bir örneği alınmalıdır. Eğer bina, kira olarak etüt merkezi kullanımına açılacaksa, en az bir yıllık kira sözleşmesinin asil veya yine Milli Eğitim müdürlüğünce onaylı örneği alınmalıdır.
- İlgili binanın depreme karşı sağlam, bakımının tam ve dayanıklı olması gerekmektedir. Bunun için de SİM-İTB belgeleri istenmektedir. Ancak doğrudan özel eğitim kurumu amacı olması amacıyla yapılan binalarda bu belge istenmektedir. Çünkü yapı denetim firmaları bunun için gerekli çalışmaları yapmıştır ve ruhsatı buna göre vermiştir.
- Etüt merkezi olarak kullanılacak binanın, çevresel etmenler bakımından sağlığa uygun olduğunun onayının alınması gerekmektedir. Bu raporu, ilgili il veya ilçedeki sağlık birimleri gerçekleştirmektedir.
- İtfaiye müdürlüğü tarafından binanın yangına karşı gerekli önlemlerinin alındığını tespit eden rapor alınmalıdır.
- Etüt merkezinde çalışacak olan öğretmenlerin SGK girişinin yapılması zorunludur.
Etüt Merkezi Açmak Maliyeti Ne Kadar?
Bu konu kesinlikle açmak istediğiniz etüt merkezinin işlevine ve büyüklüğüne göre değişkenlik göstermektedir. Eğer geniş kapsamlı bir kurum oluşturmak istiyorsanız 600 bin lira bandında bir maliyetle bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bu tür etüt merkezleri maliyeti düşürmek adına genellikle birden fazla ortak ile açılmaktadır.
Ayrıca son yıllarda revaçta olan butik etüt merkezleri de vardır. Burada genellikle 3 ila 5 adet eğitmen bulunmaktadır. Dolayısıyla öğrenci sayısı da buna bağıl olarak daha azdır. Keza maliyeti de… Böyle bir etüt merkezi açma düşünceniz varsa da ortalama olarak 100-150 bin liralık bir sermaye gerekmektedir. Bu bahsettiğimiz hususlar açılış için gerekli olan meblağlardır.
Ancak! Belirli bir süre nakit geliri akışı kısıtlı olacaktır. Bundan dolayı muhakkak kasada 100 bin lira kadar ek bir tutarında olması gerekir. Böylece bünyenizde çalışan öğretmenlerin maaşlarını düzenli bir şekilde ödeyebilir ve diğer masrafları karşılayabilirsiniz. Aksi durumlarda maaşını alamayan veya düzensiz bir şekilde alan öğretmenin kuruma bağlılığı azalır. Bu da derslerdeki başarıya doğrudan etki etmektedir.
Etüt Merkezi Ne Kadar Kazandırır?
Kaç öğrencinizin olduğuna, başarı oranınıza, bulunduğunuz şehre ve ne tür bir etüt merkezi olduğunuza göre değişkenlik göstermektedir. Ortalamalar üzerinden ele alacak olursak, büyük çaptaki bir etüt merkezinin yıllık cirosu 3 milyon liraya kadar ulaşabilmektedir. Bu da aylık net gelirin ortalama 250.000 lira bandında olması demektir.
Masraflar ve diğer giderler düşüldüğünde ise yıllık olarak 1.5 milyon lira bandında kâr edilmesi mümkündür. Butik etüt merkezleri için konuyu ele aldığımızda ise ortalama olarak aylık 20 bin civarında bir kazanç elde edilmesi mümkündür. Tabii bunu değerlendirirken ilk satırda bahsettiğimiz hususları unutmamak gerek.
Etüt Merkezinin Başarılı Olması İçin Koşullar Nelerdir?
Öğrencilere faal olarak eğitim vermeye başladınız. Peki, başarıyı nasıl yakalayacaksınız? Takdir edersiniz ki, başarının olmadığı kurumlara güven de olmamaktadır. Daha öncesinde de bahsettiğimiz üzere iyi bir öğretim kadrosu ile bunu büyük oranda sağlamak mümkündür. Ayrıca disiplinin olmadığı herhangi bir yerde başarı da olmayacaktır. Bununla birlikte etüt merkezinin lokasyonu da bu konuya ayrıca bir etkendir. Dikkat dağıtıcı çok fazla çevresel faktörün olması, öğrencilerin başarısına olumsuz yönde etki edecektir. Bundan dolayı etüt merkezinin dış etkenlere karşı yalıtımlı olması gerekmektedir.
Ayrıca etüt merkezinde bulunabilecek rehberlik servisi veya halka ilişkiler de başarının gelmesi için önemli rollerden bazılarıdır. Bu sayede öğrenciler ile bire bir ilişkiler sağlanır. Dolayısıyla ders ve öğrencinin durumu bizzat takip edilmiş olur. Keza öğrenciye özgü çalışma programları da hazırlanarak yol kat edilmesi hedeflenmektedir. Bununla birlikte halka ilişkiler departmanın aileler ile belirli periyotlarda görüşmeler yapması ve öğrencinin durumunu değerlendirmesi gerekmektedir. Böylece hem etüt merkezi tarafından hem de aileler tarafından öğrenci takip edilecektir. Bu durum öğrenci de, çalışma bilincini tetikleyecek ve sorumluluklarını titizlikle yapmasına yönlendirecektir. Konu hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yorumlarda yazabilirsiniz. Etüt merkezi açmayı düşünüyor musunuz?
Etüt Merkezi Açmak için KOSGEB Desteği Var mıdır?
KOSGEB, eğitim konulu girişimleri desteklememektedir. Bu nedenle, etüt merkezi açmak için KOSGEB desteği alabilmek mümkün değildir.
Etüt Merkezi Açmak için Öğretmen Olmak Şart mı?
Etüt merkezi açabilmek için öğretmen olmanıza gerek yoktur. Ancak etüt merkezi bünyesinde müdür, müdür yardımcısı, eğitim personeli istihdamı yapılması zorunludur.
Etüt merkezi açmak ile ilgili BU YÖNETMELİĞİ incelemenizi öneririz.