Çorbacı Dükkanı Açmak Karlı mı? Maliyeti 2022 Nedir?
Çorbacı dükkanı açmak iş fikri, 2022 yılının en popüler ve detayları merak edilen iş fikirlerinin başında geliyor. Siz de çorbacı dükkanı açarak kazançlı bir iş fikrini hayata geçirebilirsiniz. Yazımızda çorbacı dükkanı açmak iş fikri ile alakalı birçok detaya ulaşabilir ve aklınıza takılan soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Yazımız, çorbacı dükkanı açmak konusunda size doğru ve emin adımlarla nasıl harekete geçilmesi husunda ışık olacaktır. İşletmenizi açmadan önce doğru bir iş planı hazırlama konusunda yazımızdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca yazımızda yer alan bilgiler, sizleri doğru bilgiyi araştırma konusunda da teşvik edecektir. Doğru soruları, kendinize sorduğunuz sürece size düşen sadece doğru cevapların peşine düşmek olacaktır.
Sadece çorbacı dükkanı değil, hangi iş fikri olursa olsun, eğer yeterli deneyime sahip değilseniz, işletmenizi aktif hale getirmeden önce mutlaka sahada ve piyasada sektörünüzle alakalı doğru kişilerle iletişime geçmelisiniz. Örneğin insanları etkileyecek düzeyde kaliteli ve iyi çorba nasıl yapılır, bilmelisiniz. En azından böylesine harika çorbaları yapabilecek usta çorbacıları tanımalı ve bilmelisiniz. Kaliteli çorba malzemeleri tedarikçisi konusunu iyi analiz etmelisiniz. İş yeri seçimi konusunda titiz çalışmalar yürütmelisiniz. Personel ekibi oluşturacaksanız, kılı kırk yarmalısınız. Pazarlama ve reklam gibi konulara kafa yormalısınız. Size sabır konusunda güç katacak sermaye konusunu es geçmemelisiniz. Bu yazımız, size sadece kıvılcımı gösterecektir. Size ise bu kıvılcımı aleve çevirmek kalacaktır. Bu nedenle, yazımızda yer alan çorbacı dükkanı açma maliyeti, çorbacı dükkanı dekorasyonu, çorbacı dükkanı malzemeleri, çorbacı dükkanı karlı mı konu başlıklarını iyi incelemeli ve sahada bu sorular ve konular hakkında ek araştırmalar yürütmelisiniz. Birbir görüşmeler yapmalı, her konu başlığını titizlikle ele almalısınız.
Düşük Sermaye ile Karlı İş Fikri: Kokoreç Dükkanı Açmak
Başlıklar
Çorbacı dükkanı açmak karlı mı?
Geçmiş yıllarda olduğu gibi çorbacı dükkanı açmak, 2021 yılında da en çok merak edilen ve araştırılan iş fikirlerinde başı çekiyor. Bunun temel nedeni ise çorbacı dükkanı açmanın yüksek kazanç sağlamasıdır. Günümüzde her şeyiyle dört dörtlük bir çorbacı dükkanı, aylık ortalama 25.000 TL kazanç elde edebilmektedir. Bu sadece ortalaması. Bu tutardan çok daha yüksek kazançlar elde eden çorbacı dükkanlarının da olduğunu biliyoruz. Hal böyleyken girişimciler de sermayelerini bu iş fikrinde kullanmak istemektedir. Çorba maliyetin düşük olması, yüksek kazancın kilit noktasıdır. Lezzet ve kalite konusunda müşterilerinizi bir kez memnun etmeniz yeterli olacaktır. Akabinde size gelen müşteriler, tekrar işletmenizin yolunu tutacaktır.
Peki ama her çorbacı dükkanı başarılı olur mu?
Elbette hayır.
Her sektörde olduğu gibi çorba sektöründe de başarılı işletmeler olduğu kadar başarısız ve yeterli kazanç düzeyine ulaşamayan işletmeler olabilmektedir. Bu durumda ne yazık ki işletme kapanmaları yaşanmaktadır. Bunun önüne geçmek için aşağıda yer vereceğimiz konularda oldukça araştırmacı ve analizci olmanız gerekiyor. İş planınızın temelini bu konularda vereceğiniz kararlar ve yapacağınız analizler oluşturacaktır. Başarının ufak ayrıntılarda gizli olduğunu unutmamak gerekiyor.
Çorbacı dükkanı karlılığı konusunda ve kar marjlarının yeterliliği konusunda hiç bir sorun ve sıkıntı yok. Bunu günümüzde faal olan çorbacı dükkanlarından zaten görüyoruz. Hiç bir girişimci kazanç elde etmediği sektörde durmaz ve ayakta kalmaya çalışmaz. Özet olarak, çorbacı dükkanı kar marjı oldukça yüksektir.
Şimdi dilerseniz, sizi başarılı bir çorbacı dükkanı açma konusunda ileriye götürecek konu başlıklarına geçelim.
Devlet Desteği: Arıcılık Hibe Destekleri
Çorbacı dükkanı açarken konum ne kadar önemlidir?
Çorba sektöründe lokasyonun önemini vurgulamamıza gerek yok, sanıyorum. Çorbacı dükkanınıza uygun doğru lokasyonu bulmak zorundasınız. Doğru lokasyondan kastımız ise şu:
- Hedef kitlenin yoğun olması
- İşlek olması
- Rakiplerin az olması ya da hiç olmaması
- Bölgenin ihtiyaç duyması
Çorba dükkanınız için yer seçimi yaparken bu hususları tek tek değerlendirmelisiniz. İş yeri seçiminde girişimcilerin yaptığı en büyük hata, kira gideri düşük olsun diye sektörle tamamen alakasız bir bölgede iş yeri seçimi yapmasıdır. Bu durumda, ciro düşüklüğü kaçınılmaz son olmaktadır. Kira giderleri sizi korkutmasın. İş yapacağınızı düşündüğünüz iş yerini kaçırmayın.
Alternatif lokasyonlar belirlemelisiniz. Sabırsız olmamalısınız. Alternatif iş yerleri arasında doğru analiz ile uygun bir yer seçimi yapmanız başarılı bir girişim için olmazsa olmazdır.
Çorbacı dükkanları, genellikle 7/24 faaliyet göstermektedir. Alkollü mekanlardan ayrılan kişiler, geceleri çorba içmek istemektedir. Yine sabah kahvaltısı yapmak yerine çorba içmek isteyen birçok müşteri söz konusu olabilmektedir. Yine öğle yemeğini harika bir çorba ile geçiştirecek çok müşteri olacaktır. Tüm bu özelliklere uygun, işlek ve hedef kitlenize yakın bir konumda iş yerinizi belirlemelisiniz.
Kazançlı İş Fikri: Spor Salonu Açmak
Çorbacı dükkanı açmak için ne kadar sermaye gerekir?
Başarılı çorbacı işletmelerin temelinde yeterli sermaye yatmaktadır. Güçlü sermaye yapısı, çorbacı dükkanlarının ilk yıllarındaki kırılganlığı ortadan kaldırmaktadır. Yetersiz sermaye yapısı ile açılan işletmeler, işler yolunda gitmediğinde dağılabilmektedir. Yetersiz sermaye yapısı şu demek: Gerekli sermayenin en az %70’inin öz kaynaktan oluşması, geri kalan %30’luk kısmın ise kredi ve borçlardan oluşmasıdır. %100 öz kaynak ile oluşturulan bir sermaye yapısı en sağlıklısı olacaktır.
Çorbacı dükkanı açma için gerekli sermayenin en az %70’ine sahip olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde, işler beklenildiği gibi gitmediğinde sıkışma riski ile karşı karşıya kalırsınız. Gerekli sermaye yapınız oluşuncaya kadar iş fikrinizi olgunlaştırabilir, bilgi ve deneyiminizi artırmaya odaklanabilirsiniz. Acele ile alınan kararlar, hata yapma ihtimalinizi artıracaktır.
Kazançlı İş Fikri: Çiğköfte Dükkanı Açmak
Çorba lezzeti ne kadar önemli?
Çorba sektöründe lezzet konusu, başarı için en büyük şart. Çorba çeşidinizin çok, lezzet konusunun da tartışılmaz olması gerekli. Lezzet konusu size her geçen gün yeni müşteriler kazandıracaktır. En iyi pazarlama ve reklam stratejiniz olacaktır. Çorbacı dükkanı açmak, hiç kuşkusuz yeterli bilgi ve deneyimi gerektirmektedir. İşi, önce girişimci bilmelidir. A’dan Z’ye tüm hizmet sürecini daha öncesinden bilmeli ve yaşamış olmalısınız. Çorba çeşitleri ile ilgili gerekli tüm bilgiye sahip olmanız, daha doğru kararlar almanıza neden olacaktır. Sektör ile ilgili yeterli tecrübeye sahip olmanız sizi bir adım öne çıkaracaktır.
Çorbacı dükkanı açarken personel nasıl seçilmelidir?
Çorbacı açarken personel ekibinizi doğru bir şekilde oluşturmalısınız. Bu sektörde usta, çorba lezzeti için en önemli faktör. Ülkemizde birçok sektörde nitelikli personel sıkıntısı yaşanmaktadır. Personeller, ani kararlar ile işten ayrılabilmektedir. Deneyimsiz personeller, yetiştikten sonra işten ayrılabilmektedir. Bu gibi durumlara karşı önlemlerinizi almalısınız. Çorbacı açmadan önce mutlaka kafanızdaki ekibi önceden oluşturmalısınız.
Çorbacı dükkanı dekorasyonu nasıl olmalıdır?
Hangimiz ışıltılı, dikkat çekici bir dükkana bakmaz? Kendinizi müşterilerinizin yerine koyun. İşletmenizi cazip ve ilgi çekici bir şekilde dekore etmelisiniz. İşletmenizin temiz, şık ve ilgi çekici olması, elinizi güçlendirecektir.
Çorbacı dükkanınızı ilk açtıktan sonra müşterilerinizin yavaş yavaş işletmenizi ziyaret edeceğini unutmayın. Bunu hızlandırmanız için dekorasyon konusuna çok önem vermelisiniz. Bunun için gerekli tanıtıcı tabela, görsel ve tasarımları eksiksiz bir şekilde yaptırmalısınız. Reklam harcamalarından kaçınmamalısınız. Bütçeniz ve sermayeniz oranında en harika görünümü işletmenizi kazandırmalısınız.
Çorbacı dükkanı açma maliyeti 2021 ne kadar?
Çorbacı dükkanı açma maliyeti, açacağınız çorba dükkanının konseptine göre değişecektir. Bu nedenle, tek ve kesin bir maliyet hesabından bahsetmemiz mümkün değildir. Ortalama bir maliyet hesabı yapacak olursak çorbacı dükkanı açabilmek için 2021 yılında en az 150.000 TL sermayeye ihtiyaç duyulacaktır.
Yapacağınız dekorasyon harcamaları, tadilat vb. giderler en önemli maliyet kalemlerinizi oluşturacaktır.
Çorbacı dükkanı devlet desteği var mı?
Çorbacı dükkanı açmadan önce eğer KOSGEB girişimcilik sertifikası alırsanız, KOSGEB girişimcilik desteğinden faydalanabilirsiniz. İlinizde bulunan KOSGEB İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz. Çorbacı dükkanı devlet desteği alabilmeniz için KOSGEB’i mutlaka ziyaret etmelisiniz.