Çikolata Dükkanı Açmak İçin Gerekli Sermaye & Belgeler 2022
Çikolata dükkanı açmak, doğru konumda ve konsept dekorasyonla açıldığında karlı ve kazançlı iş fikirleri arasında yer almaktadır. Sektörü daha önce hiç bilmeyen girişimci adayları için çikolata dükkanı açmak oldukça zahmetli ve karışık gözükebilmektedir. Ancak sektörel bir zorluk olmadığını ifade edebiliriz.
Hiç kuşkusuz çikolata, sadece ülkemizde değil, tüm dünyada en çok tüketilen yiyecekler arasında yer almaktadır. Adeta birer mutluluk kaynağı olan çikolata, tüm dünyada büyük bir pazar haline gelmiştir. 100 milyar dolardan fazla pazar hacmine sahip bu sektörde dükkan açarak kazanç kapılarını sonuna kadar açabilirsiniz.
Çikolata dükkanı açmak konusunda yapmanız gerekenleri tüm detaylarıyla anlatıyoruz. Çikolata dükkanı açmak için gerekli sermaye ne kadardır, açma maliyeti ne durumdadır, çikolata dükkanı açmak için gerekli belgeler nelerdir, karlı bir iş fikri midir ve daha birçok sorunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.
Başlıklar
Çikolata Dükkanı Açmak Karlı mıdır?
Çikolata dükkanı açmak oldukça kazançlı ve karlı bir iş fikridir. Dükkanınızı maksimum kazanç ile işletebilmek için bazı hususlara dikkat etmek gerekmektedir.
- Şık ve lüks bir görünüme sahip bir mağaza
- Bol, kaliteli ve taze ürün çeşitliliği
- Çok işlek konum
Düşük sermaye ile açılması mümkün olsa da çikolata dükkanları genellikle oldukça şık ve lüks bir görünüme sahiptir ve bu nedenle çikolata dükkanlarının dekorasyon maliyetleri yüksek olabilmektedir. Öncelikle bu lüks ve şık görünümü çikolata dükkanınıza mutlaka kazandırmalısınız. Bu da maliyet anlamına gelmektedir.
Çikolata kalitesi ve ürün çeşitliliği fazla olmalıdır. Her türlü çikolata ürününü müşterilerinize sunmalısınız. Kendi imalatınız olan çikolataları satabileceğiniz gibi farklı ve lüks markaların çikolatalarını da satabilirsiniz. Burada önemli olan husus ürün çeşitliliğinizdir.
En önemli konulardan birisi de çikolata dükkanınızın konumu olacaktır. Çikolata dükkanlarının genellikle AVM’lerde ya da çok işlek cadde üzerinde konumlandıklarını görmüşsünüzdür. Bu nedenle, dükkan kirası konusunda cesaretli olmalısınız. İşlek olmayan lokasyonda açılan çikolata dükkanlarının beklenen kazancı sağlayamadığını ifade edebiliriz.
Çikolata ürünlerinin kar marjı çok yüksektir. Kar marjı %300-%500’lere ulaşan çikolata ürünlerinin satışı dahi yapılabilmektedir. Bu nedenle, yukarıda ifade ettiğimiz hususlara dikkat edilmesi halinde çikolata shop tarzı iş fikirlerinin hayata geçirilmesi oldukça mantıklı ve kazançlı olacaktır.
Çikolata Dükkanı Açmak İçin Gerekli Sermaye Ne Kadardır?
Çikolata dükkanı açarken dikkat edilmesi gereken hususları yukarıda ifade etmiştik. Bu nedenle çikolata dükkanı açma maliyeti, doğrudan bu hususlara bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Mağaza büyüklüğü de doğrudan dekorasyon maliyetlerini etkileyecektir.
En önemli maliyet kalemini dekorasyon oluşturacaktır. Mağazanızı ne kadar ferah, şık ve lüks olarak dizayn ederseniz, maça o oranda önde başlarsınız. 35-40 metrekare bir mağaza için dekorasyon maliyetleriniz en az 100.000 TL’den başlayacaktır. Ortalama 200.000 TL bir dekorasyon maliyetinizin olabileceğini ifade edebiliriz. Bu anlamda bir sınırın olmadığını da ifade edelim.
Dekorasyon maliyetlerinizin içerisinde bazı ekipmanlar da olacaktır. Bu nedenle, en az 200.000 TL sermayeye ihtiyaç duyabilirsiniz. AVM’de stand açarak da çikolata satışı yapabilirsiniz.
Çikolata Dükkanı Açmak için Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?
Gerekli ekipman ve donanımlar şu şekildedir:
- Mikserler
- Tavalar ve rafları
- Çikolata dolapları, vitrinleri, teşhir dolapları
- Çift ısıtıcılar
- Çalışma tezgahları
- Malzeme kutuları
- Pasta tüpleri ve torbaları
Bunlara ek olarak farklı ekipmanlara da ihtiyacınız mutlaka olacaktır.
Çikolata Dükkanı Dekorasyonu Örnekleri
Çikolata dükkanı dekorasyonu örneklerini sizlerle paylaşmak istedik. Bu anlamda size ilham olabilecek dekorasyon örneklerini inceleyerek aklınızda bir proje oluşturabilirsiniz.
Çikolata Dükkanı Açmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Çikolata dükkanı açmak için gerekli belgeler oldukça basit ve anlaşılır bir düzeydedir. Anlatmak istediğimiz farklı ve sizi zorlayacak herhangi bir izin ve belgenin olmadığıdır. Normal bir işletme için gerekli belgeler, çikolata dükkanı için de geçerlidir.
Bu süreci adım adım kabaca anlatacak olursak şu sıralamadan ilerleyebiliriz:
- İlk olarak mağaza yerini belirlemeli, kira sözleşmenizi yapmalısınız.
- Muhasebeci ile anlaşmalısınız.
- Daha sonra dekorasyon işlemlerine başlayabilirsiniz.
- Dekorasyon işlemlerini tamamladıktan sonra vergi kaydı için vergi dairesine müracat etmeniz gerekiyor. Bu süreçte sizden bir takım belge talep edeceklerdir. Bunlar; imza sirküleri, fotoğraf, kimlik kartı, kira fotokopisi, işe başlama formu, ikametgah belgesi vb.
- Vergi kayıt işlemleriniz sonrası oda kayıt işlemlerini tamamlamanız gerekiyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odası ya da Ticaret Odasına kayıt yaptırmalısınız. İlgili odanız varsa ilgili oda kaydının da yapılması gerekiyor. Bu süreçte yukarıdaki belgeler ek olarak vergi levhası da talep edilmektedir.
- Son olarak bağlı bulunduğunuz belediyeye Çalışma İzin ve Ruhsatı için başvuru yapmanız gerekecektir. İtfaiye raporu ve farklı birkaç belge daha sizden talep edilebilir. Belediyeden belediyeye farklılık gösterdiğinden en doğrusu, bağlı bulunduğunuz belediyeye konuyu danışmanız olacaktır.
Çikolata Dükkanı İçin Farklı Konsept Önerileri Nelerdir?
Çikolata dükkanı açarken farklı konsept fikirlerini de göz ardı etmemelisiniz. Bazı çikolata shoplar, sadece çikolata satışı yaparken bazıları ise tamamen cafe konsepti ile hareket etmektedir.
Farklı konseptler sektörde her zaman ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, Chocolabs bunun en güzel örneğini oluşturmaktadır. Hem içecek hem de çikolata ürünlerinin satışını yaparak hizmet vermektedir. Böyle bir konsept ile çikolata dükkanı açmayı düşünüyorsanız, Chocolabs’tan çikolata dükkanı bayiliği alarak da girişimde bulunabilirsiniz. Bayilik başvurunuzu BURADAN yapabilirsiniz.
Çikolata Dükkanı Açmak İle İlgili Öneriler
- Kalite odaklı düşünün. Mağazanız vasat, sıradan bir görünüme sahip olmamalı. Mağaza görünümü ilgi çekici, merak uyandırıcı olmalı.
- Bayilik sisteminden yararlanabilirsiniz. Marka gücü yüksek markaları düşünün. Hazır konsept imkanından yararlansanız da kar marjınız biraz düşebilir.
- Mağaza konumu çok önemli. Çok işlek, lüks ve elit bölgeleri hedefinize alın.
- Rakip analizini gözden kaçırmayın. İşletme açmayı düşündüğünüz bölgede mümkünse çikolata shop olmamalı.
- Çikolatalarınızın kalitesinden ödün vermeyin. İnsanı mest eden çikolataların satışını yapmaya çalışın. Müşterilerinizin her açıdan akıllarında kalmaya çabalamalısınız.
- Girişimde bulunmadan önce örnek çikolata shopları ziyaret etmenizi öneririz. Bol bol gözlem yapın.
- Çikolataları tedarik edebileceğiniz bağlantıları kurmaya çalışın. Tam bir çikolata uzmanı olmalısınız.