Çiçekçi Dükkanı Açmak: Maliyeti 2021 & Karlı mı?
Çiçekçi dükkanı açmak istiyorum diyenler için hazırlamış olduğumuz bu yazıda merak ettiğiniz birçok sorunun yanıtını bulabilirsiniz. Çiçekçi dükkanı açmak karlı mıdır? Çiçekçi dükkanı açmak maliyeti 2021 nedir? Çiçekçi dükkanı açmak için neler gerekli? Çiçekçi dükkanı açma maliyeti ne kadar? Çiçekçi dükkanı kazancı ne kadar? Çiçekçi dükkanı açmak ne kadara mal olur? İşte tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derledik.
Geçmişten günümüze en önemli iş kollarından birisi olan çiçekçilik sektörü, uygun kuruluş maliyetleri ve karlı iş fikri olması açısından oldukça cazip bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak sektöre adım atmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri araştırmak ve öğrenmek gerekiyor. Yapılması gerekenlerle ilgili iyi bir planlama çalışması yapmanız da faydanıza olacaktır.
Her şeyden önce sektörel bilgi ve tecrübe kazanmanız açısından çiçekçi dükkanlarını ziyaret etmeniz, bilgi ve tecrübelerini dinlemeniz sizin için bu yazıdan daha faydalı olacaktır. Küçük, orta ve büyük konseptli olmak üzere olabildiğince çiçekçi dükkanlarını ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Tavsiye İş Fikri: Lavanta Yetiştiriciliği Karlı mı?
Başlıklar
Çiçek dükkanı açmak mantıklı mı?
Geçmişten günümüze çiçeğin anlamı ve değeri, insan için daima söz konusu olmuştur. İnsanı mutlu eden, rahatlatan ve kendisini değerli hissettiren en kıymetli hediyelerin de başında gelmektedir.
Şöyle düşünelim, hangimiz değer ve kıymet verdiğimiz sevdiğimize çiçek almadık? En özel günlerde sevdiklerimize hangimiz çiçek takdim etmedi? Aslına bakarsanız, hayatın her anında çiçeği, en önemli değer verme aracı olarak kullanıyoruz. Doğumda, ölümde, mutlu günlerde çiçek her zaman karşımıza çıkıyor. Birçok günü çiçekle kutluyoruz ve kutlamaya devam edeceğiz. Sadece kutlama için çiçek satın alındığını söylemek de yanlış olacaktır. Evimiz veya ortamımız için de çiçek satın alındığını görüyoruz. Çiçeği, en önemli dekorasyon unsurlarından birisi olarak düşünebiliriz.
Türkiye’de çiçekçilik sektörü olduka iyi durumdadır. Yıllık ticaret hacmimizin 4 milyar TL civarında olduğunu söyleyebiliriz. İthalatımız biraz yüksek. Yani süs bitkilerini yurt dışından alıyoruz. Yurt dışına ise satışımız az. İhracat miktarımız oldukça sınırlı. Çiçekçilik sektörünün yıllar itibariyle büyüdüğünü ve çeşitliliğin istikrarlı bir şekilde arttığını görüyoruz.
Kısaca; çiçeğin anlamı ve önemi, insan için her zaman var olacaktır. Bu nedenle, çiçekçilik sektörünün daima var olacağını söylememiz mantıksız olmayacaktır. Yeterli bilgi ve tecrübeye sahip girişimciler için çiçekçilik sektörüne adım atmak oldukça mantıklı bir adım olacaktır. Piyasa verileri de bunu söylüyor.
Tavsiye İş Fikri: Kitap Evi Açmak
Çiçekçi dükkanı açmak için neler gerekli?
Çiçekçi dükkanı açabilmeniz için çok fazla demirbaş gerekmemektedir. Bu nedenle, dükkan dekorasyonu hariç çok yüksek bir sermaye ihtiyacı bulunmamaktadır.
Çiçekçi dükkanı için gerekenler şunlardır:
Satış yeri (Fiziki dükkan): Sıcak satış yapabilmeniz için bir fiziki dükkana ihtiyacınız olacaktır. Dükkanınızın konumu işlek bir bölgede olmalıdır. Hastane yakını olabilir, işlek bir caddeler olabilir. Vatandaşın rahat rahat ulaşabileceği bir yerde olmalıdır. Ayrıca dükkanın önüne araç park yeri olması oldukça önemlidir.
İşletme dekorasyonu: İşletmenizin vitrini oldukça önemlidir. Bu konuya oldukça önem vermek gerekiyor. Işık sistemi de oldukça iyi olmalıdır. Dükkanınızın ışıl ışıl olması, dikkat çekmesi açısından oldukça önemlidir.
Soğutma-ısıtma sistemleri: Süs bitkilerini muhafaza edebilmek adına soğutma ve ısıtma sistemlerinizin olması gerekiyor.
Süs bitkileri: Ürün çeşitliliğinizin zengin olması gerekiyor. Daha yüksek satış yapabilmek adına bu durum oldukça önemlidir.
Çiçek tasarımları için malzemeler: Yaratıcılığınızı kullanarak çiçekleri derlemek ve tasarlamak adına bu malzemelere ihtiyacınız olacaktır. Makas, budama araç gereçleri, yapıştırıcılar, spreyler, tüller vb. malzemelerinizin hazır olması gerekiyor.
Servis aracı: Bu otomobil de olabilir, motorsiklet de olabilir. Ancak siparişlerinizi teslim edebilmek için bu araçlardan en az bir tanesinin mutlaka olmalıdır.
Mesleki bilgi ve tecrübe: Bu iş için olmazsa olmazdır. Uzmanlık gerektirmektedir. Çiçek düzenlemesini bilmeniz gerekiyor. Ruhsat alabilmeniz adına mesleki yeterlilik belgenizin olması gerekebilmektedir. Yeterli mesleki bilgi ve tecrübe olmadan çiçekçilik sektörüne adım atmamanızı vurgulamak istiyorum. Bu iş için en önemli sermaye bilgi ve tecrübedir. Eğer yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değilseniz, çiçek akademi ve kurslarına kayıt olmanızı önerebilirim.
Çiçekçi dükkanı açmak maliyeti 2021 ne kadar?
Çiçekçi dükkanı açma maliyeti 2021 yılı itibariyle en az 100.000 TL ile 150.000 TL arasında olabilmektedir. Bu durum şu faktörlere göre farklılık gösterebilir.
- İşletmenin büyüklüğü ve konum
- İşletmenin konsepti (Görsellik, ışık, dizayn ve tasarım)
- Ürün çeşitliliği
Bu kriterlere göre maliyetiniz değişecektir.
Çiçekçi dükkanı kazancı ne kadar?
Kar marjının ürüne göre değiştiğini ifade edebiliriz. Kar marjının %30 ile %100 arasında değiştiğini ifade edebiliriz. Ürünlerinizi satamadığınız durumlar olabilir. Çürüyebilir. Bu gibi durumlarda kar marjınız da düşecektir. Bu nedenle, bilgi ve tecrübe ile zaiyatınızı azaltmaya çalışmalısınız.
Çiçekçi dükkanı açmak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Bu kısımda, bilgileri özetlemeye çalışacağım.
- Sektör, tamamen bilgi ve tecrübeye dayalıdır. Mesleki bilgi ve tecrübeniz konusunda şüphe duymamalısınız. Süs bitkilerini tanımayan, bakımını bilmeyen, çiçek düzenleyemeyen bir çiçekçi olabilir mi? Yeterli bilgi ve tecrübe yoksa eğitim, kurs, staj ve çalışma hayatı vb. seçenekleri değerlendirmelisiniz.
- Yetenek ve yaratıcılık çok önemlidir. Dikkat çekici ve göze hitap eden tasarımlarınızla müşteri memnuniyetini %100 sağlamalısınız.
- İşletme idare etme becerilerinizin olması gerekiyor.
- Müşteri iletişimi konusu oldukça önemli. Müşteri portföyü oluşturabilmeniz için bire bir iletişim konusunda iyi olmalısınız.
- İstihdam edeceğiniz personeller konusunda aceleci davranmayın.
- İşletme görselliği oldukça önem verilmesi gereken bir konu. Dekorasyon maliyetlerinden kaçmayın. Işıl ışıl, dikkat çekici bir dükkan size daha fazlasını getirecektir.
- İşletmenizin konumu konusunda şüphe duymamalısınız. Kira gideri uygun olsun diyerek açılmaması gereken yerleri tercih etmemelisiniz.
KOSGEB çiçekçi dükkanı desteği var mı?
KOSGEB çiçekçilik desteği vardır. Destekten faydalanabilmeniz için bazı prosedürleri yerine getirmeniz gerekiyor.
KOSGEB girişimcilik desteği isimli yazımızda tüm detaylardan bahsettik.
Faydalı bağlantılar:
Türkiye Çiçekçiler Birliği için bağlantı: http://www.turkiyecicekcilerbirligi.com/
Çiçekçilik sektörüyle ilgili bir esnaf arkadaşımız ile röportaj: https://www.youtube.com/watch?v=KzTz5iFWBWc
Çiçekçilik eğitimleri ile ilgili: http://www.cicekakademi.com/
Çiçekçi dükkanı açmak ile ilgili soru ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz.
Merhaba
Ben çiçekleri seven biri olarak tamda sizin yazınızda bahsettiğiniz gibi bir iş yeri açmayı planlıyorum.2023 yılı itibari ile ortalama 100m2 bir çiçekçi dükkanı açmanın maliyeti nedir?Kosgeb eğitimimi tamamladım hibelerin durumu ve banka kredilerinden nasıl faydalanabilirim? Şimdiden teşekkürler…