CEO Ne Demek? CEO Nedir ? Görevleri & Maaşları
CEO ne demek, merak ediyor musun? Yazımızda CEO ne demek, CEO nedir, ne iş yapar, CEO nasıl olunur vb. tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. CEO ne demek ile ilgili hazırladığımız bu rehberde aklınıza takılan soruların yanıtlarını inceleyebilirsiniz.
CEO, iş dünyasının en önemli ve en yetkili pozisyonu olarak bilinmektedir. Bu durum, hem küresel çapta hem de ulusal düzey için geçerlidir. Günümüz iş dünyasında önemli ve büyük şirketler, CEO’lar tarafından yönetilmektedir. CEO’lar, öncelikli karar veren pozisyonunda çalışmakta ve şirketler için en kritik kararları almaktadır. Şirketlerin geleceği CEO’lara bağlıdır.
Bu yazımızda, CEO’larla ilgili tüm bilinmeyenleri açıklıyoruz. CEO ne demek başta olmak üzere CEO nedir, ne iş yapar, CEO nasıl olunur sorularının doğrudan yanıtını bulabilirsiniz.
Başlıklar
CEO Ne Demek?
CEO kelimesi İngilizce diline ait bir kısaltmadır. İngilizce’de Chief Executive Officer kelimelerinin ilk harflerinden oluşmaktadır. Ülkemizde faaliyet gösteren şirketlerde CEO yerine İcra Kurulu Başkanı, Genel Müdür ya da Yönetim Kurulu Başkanı ifadeleri kullanılmaktadır. Ülkemizde bu pozisyonlarda görev yapanların küresel çapta karşılığı CEO olmaktadır.
CEO Nedir?
Bir şirket düşünün. Bu şirketin en yüksek pozisyonunda yer alan yönetici, CEO olarak tanımlanmaktadır. Bir nevi, CEO, şirket bünyesinde görev yapan tüm yöneticilerin yöneticisi pozisyonundadır.
CEO Nedir, Ne İşe Yarar?
CEO, sorumlu olduğu şirket bünyesinde tüm kararların karar alıcısı pozisyonunda yer alır. Tüm kararlar, CEO’yu bağlamaktadır. CEO, şirketin faaliyetlerini stratejik ve planlı bir şekilde yürütülmesinde, şirketin büyümesinde, kriz anında problemlerin çözülmesinde, yöneticiler arasında koordinasyon sağlanmasında, personel ekininin uyumlu bir şekilde çalışmasında aktif rol oynamaktadır.
CEO, şirketin başarılı veya başarısız olmasından doğrudan sorumlu olmaktadır. Bu sebeple diyebiliriz ki, CEO, şirketin başta finans olmak üzere insan kaynakları, pazarlama, satış konularında yönetilmesinden sorumlu olarak hareket etmektedir.
Bir şirketin başarılı olabilmesi için sadece finans ve karlılık konusunda sağlıklı olması yeterli olmayabilmektedir. Şirketlerin kriz anları için hazır olması beklenir. Tam bu konuda CEO’lar devreye girmelidir. Geçmişte finans açısından birçok sağlıklı şirketin basit ve küçük sorunlar nedeniyle küçüldüklerini ve tarihin tozlu sayfalarındaki yerini aldığını görmekteyiz. Bu nedenle, CEO’lar sadece yüksek kar ve sağlıklı finans mantığıyla hareket etmezler. CEO’nun en temel işlerinden birisi şirketi, kriz zamanlarında doğru yönetebilmek ve problemleri olabildiğince en kısa sürede çözebilmektir. CEO’lar, şirketlerinin birer marka ve reklam yüzüdür. Bu nedenle, her açıdan bir bütün içerisinde CEO’ların şirketlerini temsil ettiklerini ifade edebiliriz.
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi CEO’ların sadece finans veya karlılık konusunda başarılı olmaları beklenmez. Personel ekibinin yönetilmesi, çalışanlar arasındaki uyum, verimlilik gibi konuları da önemsemeleri ve bu konularda politikalar oluşturup hayata geçirmeleri beklenmektedir. Aynı zamanda CEO’ların iletişim becerilerinin gelişmiş olması çok önemlidir. İletişim konusunda sorunlu bir CEO’nun başarılı olma şansı yok denecek kadar azdır.
CEO’lar, uzun vadeli düşünerek şirketleri için sürdürülebilir bir büyüme stratejisi geliştirirler. Kısa vadeli politikalar ile şirketlerini geliştirmeye çalışan CEO’lar kriz anlarında sağlıklı olmayan bir şirketin ortaya çıkmasına neden olurlar. Yaptığı ya da yapmadığı işlemlerden sorumlu olan CEO’lar, bu nedenle uzun vadeli düşünmeli ve şirketlerini kriz zamanlarına doğru bir şekilde hazırlamalıdır.
Tavsiye Makale: Başarılı Esnaf Olmanın Püf Noktaları
CEO Görevleri
CEO için en önemli görev, şirkete ait bir strateji belirlemektir. CEO’nun belirlemiş olduğu strateji, vizyon ve misyon doğrultusunda doğru adımları atmak ve faaliyete geçmek de CEO’nun en kritik görevleri arasında yer alır. CEO, belirlemiş olduğu strateji, vizyon ve misyonu çalışanlarına benimsetmelidir.
CEO’nun başlıca görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Strateji belirlemek
- Vizyon ve misyon oluşturmak
- Oluşturulan stratejiyi uygulamak, uygulatmak
- Doğru bir pazarlama stratejisi oluşturmak
- Personel verimliliği ve uyumluluğunu sağlamak
- Ürün veya hizmet standartlarını belirlemek
- Sağlıklı bir finans yönetimini gerçekleştirmek
- Etkili bir şirket kültürü yaratmak
CEO’lar, şirketleri için bir kültür yaratmalıdır. Şirket kültürü ile kendiliğinden işleyen bir sistem yaratmak, CEO’nun başarılı olmasını sağlayan en önemli faktörlerden birisi olmaktadır. Şirket kültürü ile şirkete ait davranışlar, inançlar, değerler ve alışkanlıklar herkes tarafından benimsenecek ve uygulanacaktır. Doğru bir şirket kültürü oluşturan CEO, bu sayede sağlıklı bir şirket yapısı ile kurumu yönetme işlevini yürütecektir.
CEO, şirketin en önemli pozisyonlarına yönetici atamaktadır. Örneğin bir şirkete finans müdürü atar, pazarlama müdürü atar. Bu pozisyonların liderlerini belirlerken şirket politikalarını ve stratejisini daima göz önünde bulundurur. CEO’lar için sağlıklı bir şirket yapısı ancak doğru bir yönetici ekibinin oluşturulması ile mümkün hale gelebilmektedir.
Tavsiye Makale: Dükkan Açmak İstiyorum Diyenler İçin İş Fikirleri
CEO Nasıl Olunur?
CEO nasıl olunur sorusunun net bir cevabı olmamakla birlikte CEO olmak için ne tür kabiliyet ve özelliklerin gerektiği konusunda net bir cevap mümkündür. Bu kabiliyet ve yeteneklere sahip olunması durumunda şirket bünyesinde CEO görevi yürütmek mümkün hale gelebilmektedir.
Ülkemizde CEO olabilmek için belirli bir şirkete ve sermayeye sahip olmak gerektiğini hatırlatmak gerekiyor. Belirli bir sermaye gücü ile şirketinizi açabilir ve CEO görevini üstlenebilirsiniz.
Şimdi dilerseniz, bir CEO için gerekli liyakat özelliklerine bir göz atalım.
- Finans konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmak
- Sosyal ve beşeri ilişkilerde beceri sahibi olmak
- İnsan psikolojisi hakkında yeterli bilgiye sahip olmak
- Birden fazla yabancı dil bilmek
- Stratejik ve analitik düşünme becerilerine sahip olmak
- Yoğun rekabet şartlarında aksiyon yeteneğine sahip olmak
- Küresel ve ulusal çapta yaşanan gelişmeleri sürekli takip etmek
- Kurumsal düşünce yapısına sahip olmak
CEO Maaşları 2021-2022
Günümüzde net bir şekilde CEO maaşlarından bahsetmek mümkün değildir. Şirketten şirkete CEO maaşları değişmektedir. Ülkemizde genellikle CEO’lar, şirket sahipleri olduğundan ülkemiz için maaş konusunda net bir bilgi paylaşımı yapmak mümkün değildir.
Uluslararası düzeyde CEO maaşları, 10.000 dolar ile 1.000.000 dolar arasında değişkenlik gösterse de ülkemiz için bu tutarlarda bir maaş bilgisi paylaşmak doğru olmayacaktır.
Tavsiye Makale: Sözel Meslekler ve Maaşları
Dünyada Öne Çıkan CEO’lar ve Servetleri
Amazon şirketinin kurucu olan Jeff Bezos, dünyanın en zengin ve bilinen CEO’ların başında gelmektedir. Günümüzün en zengin kişisi olarak bilinen Jeff Bezos’ın serveti 300 milyar dolara yaklaşmış durumdadır.
Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg’in serveti ise 100 milyar dolara yaklaşmış durumdadır.
Diğer CEO ve servetleri ise şu şekildedir:
- Charles Koch – Koch Industries – 60 milyar dolar
- Larry Page – Alphabet – 50 milyar dolar
- Michael Dell – Dell – 25 milyar dolar
- Suphachai Chearavanont – Charoen Pokphand – 15 milyar dolar
- Marc Benioff – Salesforce – 5 milyar dolar
- Aneel Bhusri – Workday – 1 milyar dolar
- Jeff Weiner – Linkedln – 1 milyar dolar
CEO ne demek ile ilgili kaleme aldığımız bu yazımız hakkında yorum ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.