Çay Ocağı Açmak Karlı mı? Maliyeti & Devlet Desteği 2022
Ülkemizde çay ocağı açmak, düşük sermayeli ve kazançlı iş fikirleri arasında yer almaktadır. Çayın ülkemizde çokça sevildiği ve talep gördüğü düşünüldüğünde çay ocağı açmanın mantıksız bir iş fikri olmayacağı ortadadır. Nitekim ülkemizde çay ocaklarının oldukça kazançlı olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Bu işte başarılı olmanın birtakım şartları olduğunu söyleyebiliriz. Sektörle ilgili püf noktalara dikkat edildikten sonra düşük sermaye ile güzel bir iş fikrini hayata geçirebilir ve başarılı olabilirsiniz. Yazımızda birçok konuya değinmeye çalışacağız. Yazımızda çay ocağı açmak için devlet desteği, çay ocağı açmak için KOSGEB desteği, çay ocağı açmak için gereken belgeler, çay ocağı açmak için ustalık belgesi gerekli mi, çay ocağı açma ruhsatı nasıl alınır, çay ocağı açmak para kazandırır mı, çay ocağı açma maliyeti ne kadar vb. konu ve sorularla ilgili gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Başlıklar
Çay ocağı açmak karlı mı, mantıklı mı?
Çay ocağı açmak, düşük sermaye ile açılması mümkün olan kazançlı bir iş fikridir. Çay ocağı açma konusunda ciddi hatalar yapılmazsa çok düşük sermaye ile çay ocağı açmak ve aylık olarak güzel kazançlar elde edebilmek mümkündür.
Çay ocağı açarken kritik husus, lokasyondur. Ne sermaye, ne iş gücü, ne tecrübe… En kritik konu, çay ocağının hangi muhitte, nereye açılacağıdır. Bu konuda hata yapılmadığı takdirde günlük çay satışı yapılarak oldukça yüksek cirolar elde edilmektedir. Sosyal hayatta, iş hayatında çaya olan talebin ne büyüklükteki olduğu ortadadır. Ülkemizde her alanda ve şartta çaya olan talep oldukça yüksektir. Bu nedenle, çay ocağının doğru konumlandırılması halinde yüksek satış kaçınılmaz olacaktır.
Çay ocağı işletmeciliğinde diğer önemli bir husus da rakiplerdir. İşletme açılmadan önce rakiplerin çok fazla ya da hiç olmadığı lokasyonlarda çay ocağı için ihtiyaç analizi yapılması gerekmektedir.
Son olarak, bu sektörde başarı için doğru bir esnaf profiline sahip olmanız gerekmektedir. Konuşkan, güler yüzlü, sıcakkanlı, insanlarla beşeri ilişkileri oldukça güçlü bir profile sahip olmanız oldukça önemlidir.
Çay ocağı açmak, az sermaye ile yapılan işler arasındadır. Bu nedenle, herkes rahatlıkla bir çay ocağı açabilir. Ancak burada önemli olan hususun çay ocağı açmak olmadığını ifade etmek gerekiyor. Lokasyon, rakip analizi, doğru bir esnaf profili bu iş için en önemli unsurlardır. Rakip ve ihtiyaç analizi yapılmış nokta atışı bir konumda doğru bir esnaf profili ile bu işten para kazanmak kaçınılmazdır.
Çay ocağı açmak para kazandırır mı?
Çay ocağı açmak, elbette para kazandırmaktadır. Ülkemizde binlerce çay ocağı işletilmektedir. Para kazandırmayan bir sektörde faaliyet göstermek ise mantıksızdır.
Burada sorulması gereken sorular, çay ocağı açmak ne kadar para kazandırır? Çay ocağı aylık kazancı ne kadar olmaktadır? Bu soruların standart bir cevabı yoktur. Kazanç, çay ocağının müşteri potansiyeline ve kaç bardak çay satışı yapılmasına göre değişmektedir.
Öncelikle şunu ifade edelim: Çay, maliyeti oldukça düşük bir üründür. 1 kg çaydan 300-400 adet çay çıkarmak mümkündür. Haliyle çay ocağı kar marjı oldukça yüksektir. Çay ocağı kar marjı, satış fiyatına göre değişmekle birlikte %1000 ile %1500 arasındadır. Hiç kuşkusuz, burada aylık kazancı belirleyen husus, çay satış miktarıdır.
Ülkemizde günlük 1.000 adet çay satışı yapan çay ocağı da var, günlük 200 adet çay satışı yapan çay ocağı da var. Bu nedenle, çay ocağı aylık net kazancının 5.000 TL ile 45.000 TL arasında değiştiğini belirtebiliriz.
Bazı girişimciler, çay ocağı açmak iş fikrini küçümsemektedir. Çay ocağı açmak, asla küçümsenmemesi gereken bir sektördür. Özellikle büyükşehirlerde işlek bölgelerde çay ocağı işleterek tahmin ettiğimizden çok ötede kazançlar elde eden çay ocakları bulunmaktadır.
Çay ocağı açmak 2022
Daha önce çay ocağı işletmediyseniz ya da çay ocağında çalışmadıysanız, öncelikle çay ocağı açmadan önce işi yakından izlemenizi öneririm. Bunu tecrübe kazanmak için değil, özellikle çay ocağı lokasyonu tespit etmek için yapmalısınız. Büyükşehirlerde hareketliliği yüksek çay ocaklarını gözlemlemenizi, bol bol gezerek yakından inceleme yapmanızı tavsiye ederim. İşlek çay ocaklarının nerelerde konumlandığını, işlek çay ocaklarında nasıl bir süreç ve konseptle hizmet verdiklerini anlamalısınız. Bu gözlemleriniz doğru analiz yapmak için faydanıza olacaktır.
Çay ocağı açarken birkaç yöntem söz konusu olacaktır. Bunlar, sıfırdan çay ocağı açmak veya bir çay ocağını devren satın almaktır. Her iki yöntemin de kendi içerisinde avantajlı ve dezavantajlı yönleri bulunmaktadır. Sıfırdan çay ocağı açmak isterseniz, müşteri kitlenizi de sıfırdan oluşturmak durumunda kalırsınız. Ancak tüm kontrol sizin elinizdedir: İstediğiniz yerde ve muhitte işletmenizi açabilirsiniz. Devren çay ocağı almanız durumunda ise belirli bir müşteriniz hazırdır, ancak müşteriler, sizi tanımadığı için bazı sorunlar yaşanabilir.
İşlek bir çay ocağı devralırken hava parası ödemek durumunda kalırsınız. 250.000 TL isteyen de var, 10.000 TL isteyen de. Özellikle düşük tutarlı çay ocaklarını devralırken dikkatli olmanızda yarar var.
Çay ocağı açarken hem işletmenizde çay satışı yaparsınız hem de esnafa çay servisi yaparsınız. Bu iki farklı hizmeti, aklınızda doğru kurgulamalısınız. Ülkemizde sadece esnafa çay servisi yapan çay ocakları olduğu gibi esnafa çay servisi yapmayan kafe tarzı çay ocakları da bulunmaktadır. Her ikisini yapabileceğiniz bir iş modeli daha avantajlı olacaktır. Ancak işlek iş hanlarında sadece esnafa çay satışı yapmak da oldukça karlı olabilmektedir. Bunu belirleyecek olan tamamen sizsiniz. Bulunduğunuz konuma göre iş modeliniz farklılık gösterebilir.
Çay ocağı açma maliyeti 2022 ne kadar?
Çay ocağı açma maliyeti, açacağınız işletmenin konseptine ve iş modeline göre farklılık göstermektedir. İşlek bir iş hanında ya da sanayide 10 metrekarelik bir alanda sadece esnafa çay satışı yapacaksanız, maliyetiniz 20.000 TL olacaktır. Çay evi konseptiyle en az 10 masalık bir konsept ile çay ocağı açmanız durumunda ise maliyetiniz 100.000 TL’ye kadar çıkabilir. Çay evi açma maliyeti; dekorasyon, tadilat, masa, sandalye ve diğer ekipmanlar nedeniyle yüksek olabilmektedir.
Çay ocağı açmak maliyeti, tamamen girişimcinin projesine bağlı bir konu. Bu nedenle, standart bir maliyet hesabı yanlış olacaktır. Yukarıda ifade ettiğimiz üzere 20.000 TL ile bir çay ocağı da açabilirsiniz, 100.000 TL ile bir çay evi de açabilirsiniz.
Çay ocağı açmak için gerekli belgeler nelerdir?
Çay ocağı açmak için bazı belgelere ihtiyacınız olacaktır. Bu süreç ile çok fazla uğraşmak istemiyorum diyorsanız, güvenilir bir muhasebeci ile anlaşarak işletme açma sürecini muhasebecinize devredebilirsiniz. Muhasebeciniz sizden vekaletname alarak tüm süreci sizin adınıza tamamlayacaktır.
Çay ocağı açmak için öncelikle vergi kaydınızı yaptırmanız gerekiyor. Vergi kaydı için işletmenizin adresinin belirli olması gerekiyor. Bunun için aşağıdaki belgeler yeterli olacaktır.
- İmza sirküleri
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- İşe başlama formu
- İkametgah belgesi
- Kira sözleşmesi / Tapu fotokopisi
- Nüfus cüzdanı sureti
Daha sonra ilgili odalara kayıt yaptırmalısınız. Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile ilinizde bulunan Çay Ocakları Odası’na kayıt yaptırmalısınız. Her iki oda kaydı için aşağıdaki belgeler yeterli olacaktır.
- İmza sirküleri
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Vergi levhası
- İkametgah belgesi
- Nüfus cüzdanı sureti
İlgili odalara kayıt yaptırdıktan sonra çay ocağı açma ruhsatı almanız gerekmektedir. Çay ocağı açma ruhsatınızı bağlı bulunduğunuz belediyeye başvuru yaparak alabilirsiniz. Çay ocağı açma ruhsatı almak için gerekli belgeler şunlar olacaktır:
- Vergi levhası
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Kira sözleşmesi / Tapu fotokopisi
- Oda kayıt belgesi
- Esnaf sicil gazetesi
- İkametgah belgesi
- Nüfus cüzdanı sureti
Bazı belediyeler, farklı belgeler talep edebilmektedir. Ayrıca çay ocağı açmak için ustalık belgesi talep edilmemektedir.
Çay oacağı açmak için devlet desteği var mı?
Çay ocağı açmak için devlet desteği, ülkemizde bulunmamaktadır. Herhangi bir devlet kurumundan çay ocağı açmak için devlet desteği alınamamaktadır. Çay ocağı açmak için KOSGEB desteği verilmemektedir. Çay ocağı için NACE kodu, KOSGEB desteklenen sektörler listesinde bulunmadığı için KOSGEB tarafından çay evi ya da çay ocaklarına destek verilmemektedir. Ancak kamu veya özel bankalardan işletme kredisi alabilirsiniz. İşletmenizi açtıktan 6 ay sonra esnaf kefalet kredisini de başvuru yapabilirsiniz.
Çay ocağı/çay evi açarken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
- İlk olarak, aklınızdaki çay ocağı projesini netleştirin. Ne tür bir çay ocağı ya da çay evi açacağınızı belirleyin. Hedef kitleniz kimler olacak? Kimlere hizmet verilecek? İş modeli nasıl olacak? Personel istihdamı olacak mı? İşletme kirası ne kadar olur? Bu ve benzeri sorular, projenizi netleştirdikten sonra rahatlıkla cevaplanabilir.
- Projenize göre sermaye gücünüzü değerlendirin. Çay evi açmanız durumunda lokasyon, dekorasyon, gerekli ekipmanlar farklı olacaktır. Projeniz için sermayenizin yeterli olduğundan emin olun.
- Lokasyon çok önemli. Aklınıza yatan, müşteri kitlenize yakın iş yerleri için kira giderinden korkmayın.
- Çay ocağı ya da çay evi devir alacaksanız, mutlaka satın almadan önce 1 hafta boyunca ilgili iş yerini gözlemleyin. Acele etmeyin.
- Çay lezzetinden hiç bahsetmedik. Çay lezzeti, sunduğunuz atmosfer, hizmet kalitesi çok önemli. İnsanların kafa dinlemek, az da olsa soluklanmak için işletmenizi ziyaret edeceğini unutmayın. Onlara uygun bir ortam sunduğunuzdan emin olun.
- Özellikle yaz aylarında açık havada çay içmek, çay ile birlikte sigara içmek müşterilerin beklentileri arasında. Onlara açık havada çay servisi yapmalısınız. Buna uygun bir iş yeri tercihi yapmalısınız.
- Çay evi açmayacaksanız işlek bir sanayide ya da işlek bir iş hanında çay ocağı açmalısınız. Esnafın çok olduğu, çay ocağı sayısının az olduğu bir ortam olmalı. Sistemi oturmuş, esnafların alıştığı bir ortamda rekabet etmeniz çok zor olacaktır.
- Çay ocakları ve çay evleri için hijyen çok önemli. Servis yaptığınız eşyaların temizliğinden emin olun. Bardak temizliği, bu işin en önemli kuralı.
- Çay servisinin yanında tost, sandaviç gibi yiyeceklerin servisini de yapabilirsiniz. Kahve, oralet ve diğer içecekler de menünüzde olmalı.
- Çay evleri için gazete, dergi veya vakit geçirici unsurlar mutlaka olmalı. Ayrıca mutlaka bedava internet hizmeti ile telefon şarjı hizmeti sunmalısınız. Bu gibi hizmetler, müşterilerinizin işletmenizde daha fazla vakit geçirmesini ve daha fazla çay tüketmesini sağlayacaktır.
Çay ocağı açmak iş fikri ile ilgili soru ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.