Bulut Tabanlı Yazılım Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Bulut tabanlı yazılım günümüz teknolojisinde oldukça pratik depolama aracı olarak kullanılmaktadır. İngilizce anlamı “Cloud Computin” olan bu serverler, depolama alanı kullanan insanların internet aracılığı ile tüm verilerini istedikleri şekilde saklamalarını, güncellemerini ve indirmelerini hızlı bir şekilde sağlamaktadır. Bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar ile hızlıca erişim sağlayabildiğiniz ve hatta arkadaşlarınızla paylaşım bile yapabildiğiniz bu sistem internet tabanlı bilişim hizmetleri diyede anlatılabilmektedir.
Bulut yazılım sistemlerini daha iyi anlamak adına günümüz internet siteleri, yapılan uygulamalar Bulut yazılıma en iyi örnek olabilecektir.
Bulut Bilişim Faydaları Nelerdir
Günümüz Teknolojisinde özel şirket çalışanları, webmaster işleri yapanlar, internet işleri ile uğraşan insanların bir çoğu yaptıkları işleri kayıt altına alabilemek istedikleri zaman istedikleri yerden indirme ve düzenleme işlemleri yapabilmek adına bulut yazılım hizmetlerini kullanmaktadırlar.
Örneğin Office belgelerinizi programı veya uygulamayı indirmeden web tarayıcı üzerinden yapabilir ve kullandığınız bulut tabanlı yazılım deponuza rahatlıkla atabilirsiniz. Bulut Tabanlı yazılımlar ile işlerinizi hızlandırmanın yanı sıra güvenliğinizide sağlayabilirsiniz. Başlıca Bulut Tabanlı Yazılımın özellikleri ve faydaları şu şekilde sıralayabiliriz;
- İnternet olan her yerde dosyalarınıza erişmek,
- Kaydettiğiniz dosyalarınızı indirmek ve düzenlemek,
- Size özel olan dosyaları belirlediğiniz şifreler ile güvenli bir hale getirmek.
Bulut tabanlı yazılımların faydası yukarıda belirttiğimiz maddeler ile de sınırlı değildir. Herkes kendi sektörüne göre bu yazılımların bir çok farklı faydasını görebilmektedir. Ayrıca belirtmekte fayfa var ki: bulut tabanlı yazılımlar sadece bireysel olarak değil kurumsal alanlarda da kullanılmaktadır.
Bulut Tabanlı Yazılım Örnekleri
Bulut tabanlı yazılım sağlayan bir çok firma bulunmaktadır. Aralarında dev firmalarında yer aldığı Bulut tabanlı yazılım örnekleri ise;
- iCloud
- Yandex.Disk
- Google Drive
- Dropbox
- SkyDrive
- Turkcell Akıllı Bulut
- Ubuntu
verdiğimiz büyük firmaların örnekleri dışında bireysel olarak çalışan bir çok firma da bulunabilmektedir. Ayrıca kurumsal alanlarda Akınsoft firmasının en çok tercih edilen firmalardan biri olduğunu söyleyebiliriz. İnternet cafe döneminden bir çok kişi Akınsoft’un ne işe yaradığını bilecektir.
Bulut Bilişim Hizmet Modelleri Nelerdir?
Bir çok alanda faliyet gösteren bulut bilişim hizmetleri verdikleri hizmet neticesinde 3 farklı şekilde sıralanmaktadırlar. Bulut Bilişim hizmet modelleri;
Laas Altyapı Hizmeti
En çok tercih edilen hizmetler arasında olan altyapı hizmetinde bulut yazılım firmaları sizlere fizikler serverler vermektedir. Bu size ait bir ağınızın olması anlamına da gelmektedir.
Paas – Platform Hizmeti
Genellikle uygulama yazılımı yapan kişilerin tercih ettiği Paas modeli php ve Java gibi bir çok uyumlu uygulamaların kurulumu ve size hizmet vermesi adına kullanılmaktadır. Örnek olarak bir exel uygulamasını bu yazılımlar ile gerçekleştirebilirsiniz.
SaaS Yazılım Hizmeti
Saas: “software as a service” yazılım anlamına da gelebilmektedir. Bir uygulamayı bilgisayarınıza indirmek yerine web siteleri aracılığı ile bunu hızlıca yapmanıza olanak sağlayan Saas yazılım modeli bir çok orta halli bir çok kişi tarafından kullanılmaktadır.
Bunlara örnek verecek olursak: e posta servisler, yıl takvimleri, ve bir çok ofis uygulamarı en başta gelmektedir. Saas yazılım özellikle şirket ve fabrikalarda insan kaynakları tarafından kullanılıyor diyebiliriz. Ayrıca ödeme mantığı ile çalışan Netflix en güzel Saas örneklerinden birisidir.
Bu yazımızda günümüz insanlarının bir çoğunun merak ettiği Bulut tabanlı yazılım nedir, hangi alanlarda hangi versiyonları kullanılır, Bulut tabanlı yazılım örnekleri ve faydalarını aktarmaya çalıştık. Bulut tabanlı yazılım için internet üzerinden fiyat alabilirsiniz.
Bu makalenin ingilizce versiyonunu bu linkten okuyabilirsiniz: What is Cloud Based Software, What are its Features