İş Fikirleri

Böcek İlaçlama Şirketi Açmak: Nasıl Kurulur & Gerekli Belgeler, İzinler

Böcek ilaçlama şirketi açmak istiyorum diyenler için hazırlamış olduğumuz bu yazıda merak edilenleri sizler için paylaşıyoruz. Böcek ilaçlama şirketi nasıl kurulur sorusu başta olmak üzere haşere ilaçlama belgesi nasıl alınır, ilaçlama firması kurmak için istenilen belgeler nelerdir, haşere ilaçlama mesul müdürlük belgesi nasıl alınır, ilaçlama firması açma şartları nelerdir, böcek ilaçlama şirketi açma maliyeti ne kadardır vb. tüm soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Böcek ilaçlama iş fikri, diğer birçok iş fikrinden farklı olarak gerekli yasal izinlerin alınmasının önem kazandığı bir alandır. Bu nedenle, izin ve ruhsat işlemlerini tamamlamak, işi başlatabilmek adına çok önemli. Yazımızda gerekli izin ve ruhsat işlemlerini de nasıl tamamlayabileceğiniz konusunda da tavsiyelerde bulunacağız.

Mevsim ve iklim değişikleri ve uygun olmayan ortamlar nedeniyle haşereler üreyebilmekte, çevreye ve yaşam alanlarına ciddi oranda rahatsızlık vermektedir. Bu gibi ortamlar nedeniyle böcek ilaçlama şirketlerine başvurular artmakta ve ilaçlama firmaları, haşere ilaçlama hizmeti vermektedir. Müşteriler açısından böylesine bir hizmeti almak zorunlu hale gelebilmektedir. İlaçlama firmalarının iş sıkıntısı çekmediklerini belirtelim. Doğru ekip ve kaliteli hizmet ile bu sektörde para kazanmak mümkün. Bu nedenle, karlı iş fikirleri arasında yer aldığını vurgulamak yanlış olmayacaktır.

Böcek İlaçlama Şirketi Açmak Mantıklı Mı?

Böcek ilaçlama şirketi açmak, herkesin aklına hemen gelmeyecek farklı bir iş fikridir. Böcek ilaçlama şirketi açmadan önce öncelikle bir hedef kitle, bölge ve rakip analizi yapılmalıdır. İlaçlama şirketi açmayı düşündüğünüz il ya da ilçede böyle bir talebin olup olmadığını doğru yöntemler ile analiz etmelisiniz. Genel itibariyle böcek ilaçlama şirketlerinin İstanbul ve diğer büyük illerde yoğunlaştığı görülmektedir. Bunun temel nedeni ise yoğun nüfus ve böceklerin yer aldığı doğal yaşam alanlarının fazlalığını gösterebiliriz.

Doğru bir fizibilite çalışması ile böcek ilaçlama şirketi açılması durumunda oldukça mantıklı ve karlı bir iş fikrini hayata geçirmiş olursunuz. Ülkemizde ne yazık ki her bölgede ya da ilde böcek ilaçlama hizmet talebi yeterli olmayabilmektedir. Bu nedenle, özellikle faaliyet göstereceğiniz il ya da ilçede talep analizinizi doğru bir şekilde yapmalısınız.

Doğru bölgede ve kalite personel ekip ile kurulan ilaçlama şirketlerinin kazanç elde etmeme gibi bir riski pek bulunmamaktadır. Şirket açıldıktan sonra potansiyel müşteriler belirlenmeli ve bu müşterilere doğru bir pazarlama stratejisi ile yaklaşılması gerekmektedir. Gerek sosyal medyada gerek Google reklamları ile gerekse fiziksel yüz yüze sunumlar ile pazarlama faaliyetleri etkin bir şekilde yapılmalıdır.

Sektörel anlamda bilgi ve deneyim bu iş için olmazsa olmaz bir konudur. Tüm bu hususları, yeterli deneyim ve bilgiye sahip olduğunuz düşünülerek belirtiyoruz. Aksi takdirde, sektörel bilgi ve deneyime sahip olmayan girişimci adaylarına öncelikle deneyim ve bilgi konusunda kendilerini geliştirmelerini öneriyoruz.

İlginizi Çekebilir: Almanya’da İş Kurmak

Böcek İlaçlama Şirketi Nasıl Kurulur?

Öncelikle şunu ifade edelim ki böcek ilaçlama şirketi kurma işlemleri yaklaşık 30 gün sürmektedir. Bu süre, ilden ile değişebilse de genel standart sürenin otuz gün olduğunu belirtelim.

İlk olarak, güvenilir bir muhasebeci bulmanızı öneriyoruz. Özellikle böcek ilaçlama şirketlerine muhasebe hizmeti verenler ile çalışmanız avantajınıza olacaktır.

Muhasebecinizle anlaştıktan sonra şirketi açmayı düşündüğünüz iş yerini kiralama işlemlerini başlatmalı ve kira sözleşmesi hazırlamalısınız. Kira sözleşmesini yaptıktan sonra muhasebecinizi vekaletname vererek şirket kurma işlemlerini muhasebecinize devredebilirsiniz.

Muhasebeciniz gerekli olan vergi kaydı, oda kaydı ve çalışma izin ve ruhsatı için başvuruları yapacaktır. Bu süreçte muhasebeciniz sizden imza sirküleri, ikametgah belgesi, kimlik sureti, fotoğraf, kira sözleşmesi vb. belgeler talep edecektir.

İlgili belediyeden çalışma izin ruhsatı alındıktan sonra bağlı bulunduğunuz ilin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne Biyosidal Ürün Uygulama Ruhsatı için başvuru yapmanız gerekmektedir. Bir dilekçe ile bu başvuruyu yapabilirsiniz.

Bu konuda bir parantez açmak istiyoruz. Eğer iş yeri sahibi olarak siz mesul müdür olmayacaksanız, mesul müdür ile mutlaka noter onaylı Mesul Müdürlük Sözleşmesi yapmanız ve imzalamanız gerekecektir. Bu aşamada, bu sözleşmeyi mutlaka yapmalısınız.

Yukarıda ifade ettiğimiz üzere İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne yapmış olduğunuz başvuru neticesinde Müdürlük personelleri, şirketinizi ziyaret ederek uygunluk tespiti yapacaklardır. Gerekli araç gereçler, malzemeler, koruyucu ekipmanlar bu personeller tarafından incelenecektir.

Yapılan incelemelerin olumlu sonuçlanması durumunda Biyosidal Ürün Uygulama Ruhsatı alabilirsiniz. Bu aşamadan sonra ilaçlama faaliyetlerinize başlayabilir, müşterilerinize hizmet verebilirsiniz.

İlaçlama yönetmeliğini BURADAN inceleyebilirsiniz.

Böcek İlaçlama Şirketi için Personel Ekibi Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle ilaçlama firmalarında mutlaka Mesul Müdürlük Belgesine sahip bir yönetici bulunmalıdır. Bu olmazsa olmaz bir şarttır. Böcek ilaçlama şirketi açma şartları arasında en önemli olan koşul budur, diyebiliriz. Mesul müdür olacak olan personel, ilaçlama konusundaki tek yetkili kişi olmaktadır. Ülkemizde ne yazık ki mesul müdürlük belgesine sahip olan kişilerden belge kiralanarak bu iş yapılmaktadır.

Her şirkette mutlaka en az bir ekip sorumlusu olmalıdır. Ancak şunu da ifade edelim ki mesul müdür, aynı zamanda ekip sorumlusu olarak da hizmet verebilir.

Her şirkette mutlaka en az bir Biyosidal Ürün Uygulama Belgesi’ne sahip personel istihdam edilmelidir. Mesul müdür, bu belgeye sahip olsa bile her iki görevi bir arada yapamamaktadır. Bu nedenle, mesul müdür haricinde mutlaka Biyosidal Ürün Uygulama Belgesi’ne sahip personel çalıştırılmalıdır.

Haşere İlaçlama Mesul Müdürlük Belgesi Nasıl Alınır?

İlk olarak şunu ifade edelim ki bu belgeyi alabilmek için hekim, veteriner hekim, ziraat mühendisi, eczacı, biyolog, tıbbı teknolog vb. gibi mesleklerden veya çevre sağlığı ve toplum sağlığı bölümü ön lisans bölümleri mezunu olmak gerekmektedir.

Daha sonra ise Mesul Müdür Sertifika Eğitim Kursu’na katılmak zorunludur. Bu kursu, Sağlık Bakanlığı  Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü vermektedir.

Kursu tamamladıktan sonra diploma ve Mesul Müdür Sertifikası ile İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru sonrası Mesul Müdürlük Belgesi alınabilmektedir.

Biyosidal Ürün Uygulama Belgesi Nasıl Alınır?

Biyosidal Ürün Uygulama Belgesi için Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne eğitim başvurusu yapılması gerekmektedir.

Başvuru yapabilmek için en az ilkokul mezunu olmak gerekir. Bu şartı sağlayan herkes bu belge için başvuru yapabilmektedir.

Bir dilekçe ile Müdürlüğü’e başvuru yapılmaktadır. Başvuru ekine eğitim durumunuzu gösteren belgeyi eklemeyi unutmayınız. Aynı zamanda eğitime katılım ücretinin yatırıldığını gösteren dekontu, kimlik kartı suretinizi ve 2 adet fotoğrafınızı ekleyerek dosyanızı oluşturabilirsiniz.

Eğitime katıldıktan sonra Biyosidal Ürün Uygulama Belgesi’ne sahip olabilirsiniz.

Böcek İlaçlama Firması Açma Maliyeti 2021 Ne Kadar?

Yukarıda verdiğimiz bilgiler neticesinde böcek ilaçlama firması açma maliyeti 2021 yılında ne kadardır, diye merak ediyorsunuzdur. Maliyet konuları genel itibariyle değişken olup hizmet kapasitesine bağlı olarak değişebilmektedir.

Müdürlüğün şart koştuğu malzeme ve ekipmanlar bellidir. Bunlar düşünüldüğünde en az 80-100 metrekarelik bir iş yerine ihtiyacınız olacaktır.

İş yerini çeşitli bölümlere ayırmanız gerekebilir. Duş alanı, giyinme odaları, ekipman ve malzeme odaları ilk aşamada akla gelenlerdir. Bu nedenle, dekorasyon ve tadilat maliyetleri de söz konusu olacaktır. Kısaca, böcek ilaçlama şirketi maliyeti 80.000 TL ile 150.000 TL arasında değişkenlik gösterecektir.

İlaçlama Şirketi Kar Marjı ve Aylık Kazancı Ne Kadardır?

Aylık kazanç ve kar marjı konusu, şirketten şirkete göre değişebilen bir durumdur. Yine müşteri kitlesine göre ve vereceğiniz hizmetin kalitesine göre kar marjı ve aylık kazanç tutarları değişebilmektedir.

Şirketinizin tanınırlığı ve bilinirliği arttıkça, tabir-i caizse zaman aktıkça vereceğiniz hizmetine kalitesine göre müşterileriniz mutlaka artacaktır. Bu da kazancın artması anlamına gelmektedir.

Vereceğiniz hizmete karşılık minimum alacağınız tutar, 200 TL bandında olacaktır. Müşteri sayınıza bağlı olarak aylık kazancınız belli olacaktır. Bu nedenle, net bir tutar ifade etmek çok doğru olmayacaktır.

Günümüzde böcek ilaçlama firmalarının aylık 20.000 TL ile 50.000 TL arasında kazanç elde ettiğini ifade edebiliriz.

Böcek ilaçlama  açmak ve mümkün olan en yüksek geliri elde edebilmek için, her detayın en iyi şekilde organize edilmiş olması gereklidir. İlaçlama şirketi aylık getirisi ve kar marjı merak edilen bir konu olmuştur.

İlaçlama Şirketleri İçin Tavsiyeler Nelerdir?

  • İlaçlama firmalarına hizmet veren sağlam ve güvenilir bir muhasebeci ile çalışınız.
  • Belge kiralama yoluna gitmektense mesul müdürlük belgesi almaya gayret gösteriniz.
  • Personel ekibiniz ne kadar güçlü olursa, o oranda kaliteli hizmet verebileceğinizi unutmayınız.
  • Pazarlama konusu çok önemli. Şirket kurdum, haydi müşteriler gelsin diye bir durum söz konusu olmaz. Pazarlama için ciddi emek harcamalı ve gayret göstermelisiniz.
  • Dijital pazarlamaya çok önem veriniz.
  • Şirketinizi, referanslarınızı, hizmetlerinizi anlattığınız çok kaliteli bir web sitesi oluşturmalısınız.
  • Google İşletmem hesabınız mutlaka olmalı ve Google Haritalar’a şirketinizi kaydettirmelisiniz.
  • Bölgenizde Google’a ”Böcek İlaçlama” yazıldığında potansiyel müşterilerinizin karşısına ilk siz çıkmalısınız. Bu konuda çalışmalar yürütmeli, profesyonel uzmanlardan danışmanlık almalısınız.
  • Broşür, el ilanı, katalog vb. reklam materyalleri bastırmalı, potansiyel müşterileriniz ile tanışmalı ve ziyaretlerde bulunmalısınız.
  • KOSGEB girişimcilik desteği alabilirsiniz. Bu konuda hem şirket hem de personel desteği verilmektedir.

İlginizi Çekebilir: KOSGEB Girişimcilik Desteği Nasıl Alabilirim?

Böcek ilaçlama şirketi açmak” ile ilgili soru ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz.

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu