İş Fikirleri

Beyaz Eşya Dükkanı Açmak Maliyeti & Aylık Kazancı 2022

Beyaz eşya dükkanı açmak, yaygın iş fikirleri arasında yer almaktadır. Ürün çeşitliliği açısından yüksek sermaye gerektirmektedir. Bayilik almadan ya da bayilik alarak da bu iş fikrini hayata geçirebilirsiniz. Sermayem var, beyaz eşya dükkanı açmak istiyorum diyorsanız, kazançlı bir işletme modeli ortaya çıkarabilmek için bazı hususlara dikkat etmek gerektiğini belirtmeliyiz. Bu yazıda sadece olumlu yanları değil, olumsuz sektörel gelişmelerden de bahsedeceğiz.

Makalemizde beyaz eşya dükkanı açmak ile ilgili en fazla araştırılan ve merak edilen konu başlıklarına yer verdik. Beyaz eşya dükkanı açma maliyeti nedir? Beyaz eşya dükkanı kar marjı ne kadardır? Beyaz eşya dükkanı kazancı ne kadar olmaktadır? Beyaz eşya dükkanı açmak için gerekli belgeler nelerdir? Beyaz eşya bayiliği karlı mı? Hangi bayilikler daha avantajlı? İşte tüm bu soruların yanıtlarını makalemizde bulabilirsiniz.

Beyaz eşya dükkanı açmak karlı mı? Mantıklı mı?

Zaman ilerliyor, teknoloji hızla gelişiyor. E-ticaret yaygınlaşıyor. Bunun konuyla ne alakası var, diyebilirsiniz. Ancak bu durumun konumuzla doğrudan alakası olduğunu açıklayalım. Eski düzende beyaz eşya dükkanı açmak çok karlı bir sektördü. Senetli, buna bağlı olarak vadeli satışlar çok fazlaydı. Vadeli satışlarda kar marjı çok yüksek olabiliyordu. Yine var, yok değil. Ancak bunun için dayanma gücünüzün çok fazla olması, bir nevi yüksek sermaye sahibi olmanız gerekiyor. Aksi takdirde, tabir-i caizse döndüremezsiniz.

E-ticaret, günümüzde çok fazla yaygınlaştı. Büyük markalar, doğrudan e-ticaret pazar yerlerinde satış yapabiliyorlar. Örneğin, sizin %20 kar marjı ile satışını yaptığınız bir buzdolabını, büyük markalar ya da yüksek sermayeli girişimciler size göre %0 kar marjı ile satışını yapabilmekte ve buna rağmen para kazanabilmektedir. E-ticaretin yaygınlaşması ile müşteriler, her ürünün fiyatı kıyaslar oldu. Beyaz eşya dükkanı açacağınız muhitin hem işlek hem de internet kullanımının yaygın olmadığı bir bölge olması gerekiyor. Aksi takdirde, satış konusunda sorun yaşarsınız.

Beyaz eşya dükkanı kar marjı, çok yüksek değil. %10 ile %20 kar marjı ile satış gerçekleştiriliyor. Birçok beyaz eşya dükkanı, bayilik alarak faaliyetlerini yürütüyor. Haklılar da. Birçok markanın bayiliğini alarak marka gücünü kullanarak satış yapmaya çalışıyorlar. Ancak bu konuda da kota uygulamaları olabiliyor. Markanın satış bazında aylık kotalarını doldurmanız gerekebiliyor.

Sektörde tutunabilmek adına şunlara dikkat etmek gerekiyor.

  • Sermaye kuvvetli olmalı, senetle satış yapılabilmeli.
  • Sermaye kuvvetli olmalı, marka ve ürün çeşitliliği fazla olmalı.
  • E-ticaret tehdidini göz ardı etmemelisiniz. Ürün fiyatlarınızın e-ticaret yapan firmalarla kıyaslanacağını unutmamalısınız.
  • Yukarıda e-ticareti, tehdit olarak ifade ettik. Tehdidi fırsata çevirin ve siz de e-ticaret yapın.
  • Doğru markaların bayiliklerini almalısınız. (Vestel, Beko, Arçelik, Bosch, Aristo vb.)
  • Kar marjı düşük, bu nedenle sürümünüzün yüksek olması şart.
  • Lokasyon, işlek ve sektöre uygun olmalı.
  • Dikkat ve ilgi çekici bir dükkana sahip olmalısınız. Günümüzde teknoloji çok ilgi çekiyor. Teknolojik ürünlerin de yer aldığı bir görünüm kazandırmalısınız.

Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak açılan bir beyaz eşya dükkanı, karlı ve mantıklı olacaktır.

Beyaz eşya dükkanı açma maliyeti 2022 ne kadardır?

Beyaz eşya dükkanı açma maliyeti, açacağınız dükkanın konseptine ve ürün çeşitliliğine göre değişkenlik gösterecektir. Vadeli toptan alım yapabileceğiniz gibi peşin ürünler de satın alabilirsiniz. Bu sektörde iş yapmak istiyorum, kazançlı bir iş modeli olsun diyorsanız, minimum 1.000.000 TL’lik bir sermaye ile yola çıkmalısınız. Dekorasyon masrafları, ürün alımları vb. giderleriniz için bu tutar yeterli olacaktır.

Düşük kapasiteli beyaz eşya dükkanı açmak yerine ikinci el dükkanı açmak iş fikrini düşünebilirsiniz. İkinci el dükkanı açmak isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Beyaz eşya dükkanı kazancı ne kadardır?

Tek bir standart kazançtan söz edemeyiz. Beyaz eşya dükkanı kazancı, birçok faktöre göre farklılık göstermektedir. Sektörde uzun yıllardan beri faaliyet gösteren dükkanların kazancı yine farklı olabilmektedir. 1.000.000 TL sermaye ile açılan bir beyaz eşya dükkanı aylık kazancı, belirli bir zamandan sonra aylık 20.000 TL – 40.000 TL arasında olacaktır.

Kazançlı bir işletme modeli için dikkat edilmesi gereken hususları atlamamak gerekiyor.

Beyaz eşya dükkanı açmak için gerekli belgeler nelerdir?

Beyaz eşya dükkanı açmak için gerekli belgeler, diğer sektörlerde olduğu gibidir. Çok farklı ya da ekstra belgeler gerekmemektedir.

İlk olarak güvenilir bir muhasebeci ile anlaşmanız gerekir. İşletme yerini belirledikten sonra vergi kaydınızı yaptırmanız gerekir. Vergi dairesinin talep edeceği belgeler şunlardır:

  • Bildirim  Formu 
  • Kira  Kontratı veya Tapu Fotokopisi
  • İşe  ilk  başlayan  kişinin  noter   tasdikli  imza sirküsü.
  • İkametgah İlmühaberi
  • İşe Başlama Formu
  • Nüfus Cüzdanı Örneği

Yoklama memuru, işletmenizi ziyaret eder ve vergi levhanız çıkar. Daha sonra Esnaf ve Sanatkarlar Odası ya da Ticaret Odası’na kayıt yaptırmak gerekir. İlgili oda kaydı da yaptırmanız gerekebilir.

Bu süreçte talep edilen belgeler şunlardır:

  • Vergi levhası fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İkametgah belgesi (resimli)
  • 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alınan il ve mesleklerde faaliyette bulunacak esnaf ve sanatkarlardan ustalık belgesi veya satış elemanlığı belgesinin bir örneği. (Sizden istenmeyebilir.)
  • Araç sahibi esnaflardan araç ruhsatlarının bir fotokopisi
  • Sicil ilan bedeli dekont örneği
  • Sicil harç bedeli dekont örneği

Tüm bu kayıtlardan sonra en önemli başvuru belediyeye yapılacaktır. Çalışma izin ve ruhsatı için belediyenin ilgili birimine başvuru yapmalısınız. Belediyenin talep edeceği belgeler, yukarıda yer alan belgeler olacaktır. Bir, iki farklı belge talebi olabilir.

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu