Bekçi Nasıl Olunur 2022: Bekçi Olma Yaş & Boy & KPSS Şartları
Bekçi nasıl olunur merak ediyorsanız, sizi aklınızı karıştırmamak A’dan Z’ye özenle hazırlamış olduğumuz bu yazımızı incelemeye davet ediyoruz. Yazımızı inceleyerek ”Bekçi Nasıl Olunur?” sorusunun tam ve eksiksiz yanıtını almış olacaksınız.
Biliyoruz ki bekçilik mesleği ile ilgili aklınızda birçok soru var. Bu içeriğimizde aklınızdaki tüm soruların yanıtını içeren bilgilere yer verdik. Yazımızı inceleyerek nasıl bekçi olabileceğinizi tüm yönleriyle öğrenmiş olacaksınız.
Bekçi nasıl olunur 2022, bekçi olma şartları 2022, hangi sınava girilir, bekçi alımı ne zaman olacak 2021-2022, ne zaman başlayacak, bekçi olma yaşı nedir, bekçi olma boy ve kilo şartı nedir, bekçilik KPSS şartı var mı 2022 ve benzeri tüm soruların yanıtları için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Bekçi Olma Süreci Nasıldır?
- 2 Bekçi Nasıl Olunur? (Erkek & Bayan)
- 3 Bekçilik İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Bekçi Olma Süreci Nasıldır?
Bekçilik mesleğini yapmak isteyenlerin merak ettiği konuların başında bekçi olma süreci gelmektedir. Bu kısımda detaylara çok fazla girmeden kısaca bekçi olma süreci anlatılacak ve daha sonra bekçi nasıl olunur sorusu, tüm detaylarıyla ele alınacaktır.
Bekçi olmak istiyorsanız, ilk olarak bekçilik alım ilanının yayımlanması gerekmektedir. Alım ilanı olmadan başvuru yapabilmek mümkün değildir. Bekçi olabilmek için alım ilanını beklemek gerekiyor. Peki ama bekçilik alımı ne zaman olacak? Bu sorunun yanıtını ilerleyen kısımlarda açıklayacağız.
Bekçilik alım ilanı yayımlandıktan sonra bekçi olma şartlarını sağlamalısınız. Peki ama bekçi olma şartları nelerdir?
Merak etmeyin, bekçi olma şartlarını yazımızın ilerleyen bölümlerinde net bir şekilde size açıklayacağız. Yaş, boy, kilo, adli sicil ve diğer şartlar sağlanmalısınız.
Tüm şartları sağlıyorsanız, sınav başvurusu yapmalısınız. Polis Akademisi Başkanlığı’nın ilanda belirttiği üzere e-Devlet üzerinden kolaylıkla sınav başvurunuzu yapabilirsiniz. Sınav ücreti, 250 TL’dir.
e-Devlet üzerinden sınav başvuru yaptıktan sonra sizden birtakım belgeler talep edilecektir. Bu belgeleri, bir dosya halinde hazırlayıp ilanda belirtilen birime şahsen teslim etmelisiniz.
Şahsen yapılan başvuru sonrası sizi 4 aşamalı bir sınav süreci bekliyor:
- Ön Sağlık Kontrolü (Aslında bir sınav değil. Bu aşamayı geçemeyenler, sınavlara girememektedir.) Ön sağlık kontrolü, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği‘ne göre yapılmaktadır.
- Yazılı Sınav
- Fiziki Yeterlilik Sınavı
- Sözlü Sınav
Başarı sıralaması; yazılı sınav puanının %25’i, fiziki yeterlilik sınav puanının % 25’i ve sözlü sınav puanının % 50’sinin toplamı olarak yapılmaktadır. Sözlü sınavdan yüksek puan alan adayların başarılı olma ihtimali daha yüksektir.
Bekçi olma süreci, tam anlamıyla yukarıda ifade ettiğimiz gibidir. Şimdi dilerseniz, bekçi nasıl olunur sorusunu detaylı bir şekilde cevaplamaya çalışalım.
Bekçi Nasıl Olunur? (Erkek & Bayan)
Bekçi nasıl olunur sorusunun kısa cevabını yukarıda detaylara girmeden vermiştik. Bu bölümde tüm detaylara yer vermeye ve aklınızdaki soru işaretlerinin hepsini ortadan kaldırmaya çalışacağız.
Süreç şu şekildeydi:
- Sınav ilanının yayımlanması
- Bekçi olma şartlarının sağlanması
- Sınav başvurusunun yapılması
- Sınav başvuru belgelerinin teslim edilmesi
- Ön sağlık kontrolünden geçilmesi
- Yazılı sınav, fiziki yeterlilik sınavı ve sözlü sınavdan yeteri kadar puanın alınması
Tüm bu süreçlerin olumlu ilerlemesinin ardından bekçi olabilirsiniz.
1. Bekçi Alımı Ne Zaman Olacak 2021-2022?
Bekçi alımı ilanı yayımlanmadan bekçi olamazsınız. Bu nedenle, bekçi olmak isteyenler, ilk olarak bekçi alımı ilanının yayımlanmasını beklemesi gerekmektedir.
Peki ama bekçi alımı ne zaman olacak, ne zaman başlayacak ve ne zaman başlayacak?
Bekçi alımı ne zaman olacak sorusunun yanıtı için Polis Akademisi Başkanlığı’nın sitesine gitmek gerekiyor. Bekçi alımı ilanı, PAB’nin resmi internet sitesinde yayımlanmaktadır.
Aldığımız duyumlar ve forum okumalarına göre bekçi alımı ilanı 2021 yılının Aralık ayında olabileceği gibi 2022 yılına da sarkabilir. Ancak bu duyumlara çok fazla itibar edilmemesi gerekiyor. Para Hayali ekibi olarak bekçi alımı ilanının 2022 yılına sarkabileceği yönündedir.
Bekçi alımı ilanı yayımlanır yayımlanmaz, burada tüm detaylarıyla açıklanacaktır. Yazımızı bu anlamda takip edebilirsiniz.
2. Bekçi Olma Şartları Erkek & Kadın: Boy, Kilo, Yaş ve Diğer Şartlar
Bekçi olma şartları, bekçi alımı ilanında tüm detaylarıyla belirtilmektedir. En son ilan edilen bekçi alımı rehberine göre bekçi olma şartları şu şekilde belirtilmiştir:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Kaynak: https://www.pa.edu.tr/Upload/editor/files/2020-1_%20d%C3%B6nem%20ba%C5%9Fvuru%20klavuzu%20son%20hali%20(1).pdf
b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak, (EN AZ LİSE MEZUNU OLMANIZ GEREKİYOR. LİSE, ÖN LİSANS VE LİSANS VE ÜSTÜ MEZUNLARI BAŞVURU YAPABİLİR.)
c) En az 167 cm boyunda olmak, (BU KISIMDA BOY ŞARTI BELİRTİLMİŞTİR.)
d) Beden kitle indeksi 18 (dâhil) ile 27 (dâhil) arasında olmak, (BU KISIMDA KİLO ŞARTI BELİRTİLMİŞTİR.)
e) Başvuru yaptığı il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ediyor olmak, (EĞER İL BAZINDA ALIM YAPILIYORSA O İLDE 1 YIL İKAMET EDİLMESİ GEREKİLİYOR.)
f) Askerlik ödevini bitirmiş olmak,
g) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, başvuruların başladığı tarih itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından gün almamış olmak, (BU KISIMDA YAŞ ŞARTI BELİRTİLMİŞTİR.)
h) Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veya affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak,
i) Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak,
j) Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkûm bulunmamak,
k) Memuriyete engel bir hali bulunmamak, l) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
m) Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,
n) Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevu evi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idari yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,
o) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
p) Sağlık Şartları Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,
q) Terör örgütleri ile bu örgütlerin legal veya illegal uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş ve katılmamış olmak,
r) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak,
s) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
En son yapılan alımda belirtilen bekçi olma şartları yukarıdaki gibiydi. Bu şartlar, değiştirilebilir. Ancak çok büyük değişiklikler beklememek gerekiyor.
İlginizi Çekebilir: Polis Nasıl Olunur?
3. Bekçilik Başvurusunun Yapılması
İlan yayımlandıktan sonra belirtilen süreler içerisinde e-Devlet üzerinden ön başvurunun yapılması gerekmektedir. e-Devlet üzerinden gerekli bilgiler doldurularak ön başvuru işlemlerinin tamamlanması şarttır.
Ön başvuru işlemi yapılırken sınav ücretinin Polis Akademisi Başkanlığı’nın Halkbank hesabına yatırımlası gerekmektedir. En son yapılan sınav için yatırılması gereken sınav ücreti 250 TL’ydi. İnternet bankacılığı üzerinden sınav ücreti yatırılabilmektedir. Ancak mutlaka dekont çıktısını almanız gerekiyor.
Ön başvuru işlemlerini e-Devlet üzerinden tamamlandıktan sonra PAB tarafından müracat yerleri ilan edilecektir. İlan edilen bu müracat yerlerine ŞAHSEN sınav başvuru belgelerinin teslim etmeniz gerekmektedir.
Teslim edilmesi gereken belgeler şu şekildedir:
a) Sınav başvuru dilekçesi,
Kaynak: https://www.pa.edu.tr/Upload/editor/files/2020-1_%20d%C3%B6nem%20ba%C5%9Fvuru%20klavuzu%20son%20hali%20(1).pdf
b) T.C. kimlik numarasını gösterir belgenin aslı ve fotokopisi (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport),
c) Diploma veya geçici bitirme belgesinin aslı ve fotokopisi, (Yurtdışından mezun olanlar için ilgili kurumda alınan denklik belgesi),
d) Müracaat ettiği il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ettiğini belirtir belge,
e) Son bir yıl içinde çekilmiş dört adet biyometrik fotoğraf,
f) Kendisi ve evli ise eşinin Yönetmeliğin 5’inci maddesinde belirtilen engel hallerinin bulunmadığını ifade eden yazılı beyanları,
g) Şehit veya vazife malulü olanların eş veya çocuklarından, şehitlik veya vazife malullüğü belgesinin ilgili kurumca onaylı örneği,
h) Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu,
i) Askerlik terhis belgesi aslı ve fotokopisi,
j) Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme belgesi,
k) Sağlık Bilgilendirme Formu istenecektir. (Adaylar, Sağlık Bilgilendirme Formu ile birlikte varsa ilaç raporu, durum bildirir sağlık kurulu raporu, engelli sağlık kurulu raporu, askerlikten muafiyet raporu, herhangi bir öğrenci adaylığından veya personel alımı adaylığından sağlık nedeniyle elenmesine neden olan raporları ile sağlık özgeçmişini tanımlayan bütün bilgi, belge ve raporları Ön Sağlık Kontrolü Komisyonuna sunmak zorundadır.) (Sağlık Bilgilendirme Formu müracaat yerleri açıklandığında internet ortamında yayınlanacaktır.)
5. Ön Sağlık Kontrolü
Yukarıda açıkladığımız belgeleri teslim ettiğiniz gün, Ön Sağlık Kontrolü Komisyonu önüne çıkarılacaksınız. Komisyon tarafından ön sağlık kontrolünüz yapılacaktır.
Sağlık kontrolünüz, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’ne göre yapılacaktır. Komisyon tarafından hakkınızda ”Bekçi Olur ya da Olamaz” şeklinde karar alınacaktır.
Komisyondan geçemeyen adaylar, aşağıda anlatacağımız sınavlara ne yazık ki girememektedir. Bu nedenle, ön sağlık kontrolünden geçebilmek sınavlara girebilmek açısından oldukça önemlidir.
Ön sağlık sınavını geçtikten sonra en önemli kısım başlayacaktır sizin için: SINAVLAR
Öncelikle şu soruların cevabını verelim ki, kafa karışıklığına neden olmayalım: Bekçilik KPSS şartı var mı? Bekçi KPSS puanı nedir? KPSS ile bekçi alımı oluyor mu?
CEVAP: Bekçi olabilmek için KPSS şartı yoktur. KPSS puanı İSTENMEMEKTEDİR.
Polis Akademisi Başkanlığı, kendi sınavlarını yapmaktadır. Bu sınavlardan yeteri kadar puan alıp başarı puanınızı olabildiğince yüksek tutmanız gerekmektedir. Bu sınavlar şunlardır:
- Yazılı Sınav (%25)
- Fiziki Yeterlilik Sınavı (%25)
- Sözlü Sınav (%50)
Yazılı sınavı puanınızın %25’i, fiziki yeterlilik sınavı puanınızın %25’i ve sözlü sınav puanınızın %50’si alınacak ve ve bunlar toplanarak nihai başarı puanınız belirlenecektir. Başarı puanına göre sıralama yapılarak bekçi olup olmayacağınız ortaya çıkacaktır.
Şimdi dilerseniz, bu sınavların detaylarına geçelim.
İlk olarak bekçilik yazılı sınavına girilmektedir. Yazılı sınav, test şeklinde olup 100 adet sorudan oluşmaktadır. Sınavda yanlışlar, doğruları götürmemektedir.
Sınavdan 50 puan almak şarttır. Eğer 50 puan alınmazsa diğer sınavlara girilememektedir. Bu nedenle, 100 sorunun en az 50’sini doğru cevaplamak gerekmektedir.
Test sınavında başlıca konular şunlardır:
- Türkçe
- Sosyal Bilgiler
- Fen Bilgisi
- Hayat Bilgisi
- Matematik
- Genel Kültür
Sınavdan başarı olmanız halinde Fiziki Yeterlilik Sınavı’na girmeye hak kazanırsınız.
Bekçilik yazılı sınavı sorularını merak ediyorsanız, BURADAN son yapılan bekçilik sınavı sorularını inceleyebilirsiniz.
Fiziki yeterlilik sınavı şu kriterlere göre parkur üzerinden yapılmaktadır:
- Adayın bedeni kabiliyeti
- Adayın fiziki yapısı
Parkur üzerinden adaylardan çeşitli spor hareketlerinin yapılması istenmekte ve herkes tarafından görülebilecek sayaçlarla ölçüm yapılmaktadır.
Fiziki yeterlilik sınavından 100 puan üzerinden en az 60 puan almak gerekmektedir. 60 puanın altında kalan adaylar başarısız sayılmakta ve sözlü sınava girmeye hak kazanamamaktadır.
60 puan ve üzeri alan adaylar bir sonraki sözlü sınav aşamasına geçebilmektedir.
Bekçilik sözlü sınavında adaylara içerisinde genel kültür ile alakalı soruların yer aldığı bir kart çektirilmektedir. Kart seçimi yapıldıktan sonra adayın düşünmesi için süre verilmektedir. Düşünme aşamasından sonra adaydan soruların cevabı ile ilgili sunum yapması istenmektedir.
Kart içerisinde yer alan soruların haricinde farklı sorular da adaylara yönetilebilmektedir.
Sözlü sınav aşamasında adaylar, şu kriterler üzerinden değerlendirilmektedir. Her bir kriter için en fazla 20 puan verilmektedir.
- Konu hakkındaki bilgi düzeyi
- Kendisinden istenileni kavraması
- Özgüveni
- İfade etme yeteneği
- Beden dilini kullanma becerisi
Sözlü sınavdan ise en az 70 puan almak gerekmektedir. Diğer sınavlardan yeteri kadar puan alınsa dahi sözlü sınavdan 70 puanın altında kalınması halinde başarısız sayılmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Hostes/Host Nasıl Olunur?
Bekçilik İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
1.Bekçi nasıl olunur kadın?
Kadınlar için ayrı bir şart yoktur. Kadınlar ve erkekler için bekçi olma şartları aynıdır. En az lise mezunu olan, 1.67 boya sahip, 18 yaşını doldurmuş ve 31 yaşından gün almamış olanlar ile adli sicili temiz olan kadınlar bekçilik sınavına başvuru yapabilmektedir. Sınavlardan başarılı olmak şarttır.
2.Bekçi olmak için nereye başvurulur?
Bekçi olmak için Polis Akademisi Başkanlığı’na başvuru yapılmaktadır. Ön başvurular e-Devlet üzerinden yapılmaktadır.
3.Bekçi olmak için KPSS puanı şart mı?
Bekçi olmak için KPSS puanına gerek yoktur. KPSS puanı ile bekçilik sınavının hiç bir alakası bulunmamaktadır.
4.Bekçi alımı ne zaman olacak ve başlayacak?
Net bir tarih vermek yanlış olacaktır. Polis Akademisi Başkanlığı tarafından bekçi alımı ilanı duyurulacaktır. Tahminler, 2021 yılı Aralık sonu ile 2022 yılının ilk çeyreğinde olacak yönündedir. Yine de kesin bir tarih yok.
5.Bekçi olmak için yaş sınırı nedir?
18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından gün almamış olmak gerekmektedir.
6.Bekçi olmak için askerlik şartı var mı?
Bekçi olmak için askerlik ödevini bitirmiş olmak gerekmektedir.
7.Bekçi olmak için ne yapmalıyım?
Öncelikle bekçi olma şartlarını sağlayıp sağlamadığınızı tespit etmelisiniz. Sonrasında ise bekçi alım ilanını takip ederek sınav başvurusu yapmalısınız. Sınavlardan başarılı olarak bekçi olabilirsiniz.
8.Bekçi olmak için kaç puan gerekir?
Bekçi olmak için yazılı sınavdan en az 50 puan, fiziki yeterlilik sınavından en az 60 puan, sözlü sınavdan ise en az 70 puan almanız gerekmektedir.
9.Bekçi olmak için boy kilo ne olmalıdır?
Bekçi olmak için boy en az 167 cm olmalıdır. Beden kitle indeksi ise 18 (dâhil) ile 27 (dâhil) arasında olmalıdır.
10.Bekçi olmak zor mu?
Bekçi olmak, zor değildir. Şartları sağlamanız ve sınavlara iyi hazırlanmanız halinde kolaylıkla bekçi olabilirsiniz.