Girişimci Rehberi

Başarılı Esnaf Olmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Esnaf olmak çok kolaydır. Günümüzde yüksek sermaye ile işletme kurulabileceği gibi çok düşük hatta sermayesiz bir şekilde dahi işletme kurabilmek mümkün hale gelmiştir.

Peki ama önemli olan işletme açmak mı yoksa açılan işletmeyi sürdürebilmek mi?

Önemli olan açılan işletmenin uzun ömürlü bir şekilde sürdürülebilirliliğini sağlamaktır.

Ülkemizde açılan işletme kadar kapanan işletme bulunmaktadır. Kapanan işletmeler, birçok gerekçe nedeniyle kapansa da kapanan işletmenin temelinde ”başarılı esnaf olamamak” yatmaktadır.

Sektörlere Göre Kurulan Kapanan İşletme İstatistikleri

Açılan bir işletmenin sürdürülebilirliliği, büyük ölçüde başarılı esnaf olmaya bağlıdır. Bu yazımızda sizlere başarılı esnaf olmanın püf noktaları nelerdir, başarılı esnaf nasıl olunur, başarılı esnaf olmanın kuralları nelerdir, anlatacağız. İşte esnaf olmak için gerekenler!

Başarılı bir esnaf olmanın püf noktaları nelerdir?

Aynı sektörde yan yana iki mağazadan birinin kapanıp diğerinin ise faaliyetlerine devam ettiğine çoğu kez şahit olmuşuzdur. Bu durumun nedeni olarak birden çok faktör sayabiliriz: Ürün çeşitliliği, işletme geçmişi, işletme yönetimi vb. Ancak temel neden her yerde ve hep aynıdır: Başarısız esnaf olmak!

Peki ama başarılı bir esnaf olmanın yolları nelerdir?

Şimdi dilerseniz, bu sorunun birden çok cevabına değinmeye başlayalım.

1. Yeterli sermayeye sahip olmak

Girişimci tanımı şu şekildedir:

”Ticaret, sanayi gibi alanlarda sermaye koyarak bir işi yapmaya girişen, kâr amacıyla riski üzerine alan kişidir.”

Esnaf olmanın temel şartı, sektörün gerektirdiği kadar sermaye sahibi olmaktır. İşin gerektirdiği kadar sermaye sahibi olmayan kişinin başarılı bir esnaf olabilme ihtimali oldukça düşüktür. Bu sebeple, başarılı esnafın ilk şartı olarak yeterli sermayeyi belirtebiliriz.

Peki ama yeterli sermayeye sahip olmayıp başarılı esnaf olan hiç mi yoktur?

Elbette, vardır. Ancak yetersiz sermaye ile iş kuran ve batıran esnaf sayısı inanın daha çok.

Biraz sonra açıklayacağımız gibi başarılı bir işletme modeli ortaya çıkarmak, sabır ve zaman isteyen bir süreçtir. Borç ile bu sabır ve zamanı kendinize tanıyamazsınız. Borç ile kurulan işletme için ”Hemen kazanmalıyım” dersiniz. Halbuki, bir işletmenin ayaklarının tam anlamıyla yere basabilmesi 2 yıllık süreç gerektirir.

Kural olarak, işletme kurulurken öz sermaye ve borç oranının şu şekilde olması uzmanlarca önerilmektedir: %70 öz sermaye, %30 borç

Toplam işletme kurma maliyetinin %30’dan fazlası, borç ile temin edilmişse; bu durum, işletmenin geleceği için oldukça riskli görülmektedir. Çünkü kurulan işletmenin kısa süre içerisinde kazançlı bir yapıya kavuşma ihtimali düşük olduğundan, borcun zamanında ödenebilmesi mümkün olmayabilir.

2. Sabırlı olmak

Birçok esnafın gözden kaçırdığı konu, sabırlı olamamalarıdır. Bunu özellikle yeni kurulan işletme sahipleri için söylüyorum.

Hangi sektörde olursa olsun, işletmenin ilk yılları, en kırılgan yapıda oldukları zamanlardır. Henüz müşteri kitlesi oluşmamış ve müşterilerin işletmeye olan güven algısı ve duygusu zayıftır. Bu nedenle, başarılı esnaf olmanın yollarından birisi de sabırlık olmaktır.

Esnaflıkta günlük düzenli bir kazanç yoktur. Bir gün çok iyi cirolar elde edebilirken diğer gün hiç bir satış yapamayabilirsiniz. Bunu gün, hafta, ay ve yıl şeklinde gözlemleyebilirsiniz. Zaman ilerledikçe, sektöre dair olumsuz bir gelişme yaşanmadıkça ya da küresel/ülkesel bir ekonomik kriz ortaya çıkmadıkça daha istikrarlı bir gelir seyri izlenebilmektedir.

”İş yapamıyorum.” ya da ”Artık iş yapamıyorum.” deyip sürekli hayıflanmak ve işinizi hemen bırakmak yerine sabırlı bir şekilde ”İşimi nasıl geliştirebilirim?” sorusuna odaklanmak ve buna uygun faaliyet yürütmek işletmenizin geleceği adına daha verimli ve daha az zararlı olacaktır.

Unutmayın, iş kurmak çok zor ancak iş bırakmak çok ama çok kolay! Ben elimden gelen her şeyi ama her şeyi yaptım, sabır gösterdim ve olmadı, demedikçe işletmenizi kapatmayın.

UYARI: Bazı özel durumlar vardır ki, işletme artık yürütülemez durumdadır. Varlığı, daha çok zarar vermektedir. Motivasyon, sabır ve çalışma gücü kalmamıştır. Çok yüklü bir borçlanma vardır ve bu borcu, çevirebilecek sermaye ve mal kalmamıştır. Bu gibi durumlarda elbette işletmenizi kapatmalısınız. Her kapanan işletme, harika bir tecrübe olmalıdır!

3. Yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmak

İşini bilmeyen esnaf olmaz, diye düşünmeyin. Günümüzde yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmadan büyük bir HEVES ve MERAK ile işletme açan birçok girişimci bulunmaktadır.

%100 teknik bilgi gerektiren sektörler hariç (berber, terzi vb.) olmak üzere; heves ve merakla ”Bu iş çok kolay!” diyerek daha önce çalışmadığı, görmediği ve bilmediği iş kollarında işletme açan esnafların sonu, ne yazık ki hüsran oluyor. Çünkü işi ve daha da önemlisi süreci iyi bilmediği için işletme yönetimi ve karar verme konusunda sorunlar çıkıyor.

”Ben bilmesem de nasıl olsa bu işi bilen bir çalışanım olacak” mantığı da en çok yanlış yapılan konuların başında geliyor. Bir işi, önce o işin sahibi olan esnaf bilmelidir. İşi bilmeyen bir esnaf, bilene bağımlı olur. Kandırılır. Aldatılır. Çalışanını kontrol edemez. Tüm bunlar ihtimal dahilinde olur. Bu nedenle, şunu diyebiliriz: Hangi iş olursa olsun, o işi en fazla o işin sahibi olan esnaf bilmelidir. O işi, A’dan Z’ye tecrübe etmiş olmalıdır! ”Ben daha sonra öğrenirim” diyerek maça 1-0 yenik başlamamalısınız.

Sektörler değişiyor. Bu değişime ayak uydurmak için icra edilen meslek konusunda yaşam boyu öğrenme felsefesi benimsenmelidir.

4. Güler yüzlü, tatlı dilli ve anlayışlı olmak

”Gülmeyi bilmeyen esnaf olmasın.” ifadesini daha önce duymuşsunuzdur. Başarılı esnaf olmanın püf noktası, tam da bu ifadede gizlidir. Güler yüzlü, tatlı dilli ve anlayışlı olmak başarılı esnaf olmanın temelidir.

Unutmayın, tatlı dil, yılanı deliğinden çıkarır. Tatlı dil ile yapamayacağınız şey, ikna edemeyeceğiniz müşteri yoktur.

Ben bu özellikleri taşımıyorum diyorsanız, diğer tüm özelliklere sahip olsanız dahi başarılı olabilmeniz çok zor olacaktır. Çünkü tüm bu özellikler, başarılı bir iletişim için olmazsa olmaz özelliklerdir.

Bu özellikleri, sadece müşteri tutundurma, müşteri portföyü oluşturma amacı ile kullanmazsınız. Bu özelliklerinizi; ürünlerinizi tedarik ederken, personellerinizle iletişim kurarken, ailenizle vakit geçirirken, kısaca hayatın tüm alanında kullanmalısınız.

Esnafların yaptığı en büyük hata, müşterilerine karşı olan yanlış tutum ve davranışlardır. Sizden alışveriş yapsın ya da yapmasın, müşterilerinizi nazikçe karşılamalı ve hepsine belirli bir standart ölçüsünde yaklaşmalısınız. Sıkı pazarlık yapan ya da kaba davranan müşterilerinize karşı sakinliğinizi korumanız ve onları ikna etmeniz durumunda esnaflığın özünü kavramışsınız, demektir.

Gün içerisinde birçok sorunlu ve sizi rahatsız edecek müşteriler ile karşı karşıya kalırsınız. Bu durum, esnaflığın en zor yanıdır. Esnaf hayatınız boyunca bu ve benzeri müşterileri idare edebildiğiniz ve kendi menfaatinize göre ikna edebildiğiniz sürece başarılı olmanız kaçınılmaz olacaktır.

Yüzü asık, mutsuz, müşterilerine kaba davranan, anlayışsız bir esnaf sadece iş yaşamında değil, hayatın her alanında başarısızlığa mahkumdur! Asık surat, kaba dil ve anlayışsız olmak tam bir müşteri kaçırma araçlarıdır. Tüm bu özelliklere sahipseniz; ne kadar ucuza satarsanız satın, ne kadar çeşidiniz bol olursa olsun, müşteriler sizden almaz. Alışveriş biraz da psikolojik bir eylemdir. Güler yüzle, tatlı dille ve anlayışla müşterilerinizde GÜVEN DUYGUSU uyandıracağınızı asla unutmamalısınız.

Müşteri, her zaman haklı olmasa da her zaman haklıdır!

5. Kaliteli ve hızlı hizmet/ürün anlayışına sahip olmak

Kaliteli hizmet ve ürün anlayışı, başarılı esnaf olmanın püf noktalarından birisidir. Satacağınız bir hizmet ya da ürün olabilir. Müşterilerinize kaliteli ürün veya hizmet sunduğunuzdan emin olmalısınız.

Elbette, ürünün ya da hizmetin kalitesine göre fiyat farklılıkları her zaman söz konusu olacaktır. Müşterilerinize fiyata göre kaliteli bir ürün ya da hizmeti alabileceklerini dürüstçe belirtmelisiniz.

Ürün veya hizmet sunumu yaparken belirttiğiniz sürelerde ürün veya hizmeti teslim etmelisiniz. Onları bekletmemeli, teslim hususunda doğru bilgiyi vermelisiniz. Aldığınız siparişi, 1 hafta sonra teslim edeceğinizi ifade etmişseniz, siparişinizi tam da zamanında teslim etmeyi sağlamalısınız.

Müşterilerde memnuniyetsizlik yaratan en önemli hususların başında kalitesiz ve zamanında teslim edilmeyen ürün ve hizmetler gelmektedir.

6. Satış sonrası tam destek olmak

Kısa sürede başarılı bir esnaf olmak istiyorsanız, gerekli durumlarda müşterilerinize tam destek olmalısınız.

Tam destekten kastım ise iade, değişim ve garanti prosedürleridir.

Birçok esnafın yaptığı ortak hataların başında sattığı ürünü iade almamak, değişim yapmamak ve ilgili ürünün garanti prosedürlerine uymamak geliyor.

Halbuki, iade, değişim ve garanti ile ilgili hususların tüm satışlar içerisindeki payı o kadar küçük ki! Bu oranın %1’den daha düşük olduğunu belirtebiliriz. Ancak iade alınmadığında, değişim yapılmadığında ve garanti hususları gözardı edildiğinde müşteri kaybetme ihtimaliniz %1’den çok daha fazla olmaktadır. Bunun temel nedeni ise fısıltı gazetesidir. Kulaktan kulağa kötü haberiniz çabuk yayılır. Müşteri memnuniyetini %100 sağlayamazsanız, önemli oranda müşteri kaybı yaşamanız olasıdır.

UYARI! İade ve değişim politikanız net olsun. Neleri iade alabileceğiniz, neleri değiştirebileceğiniz konusunda müşterilerinizi doğru bilgilendirin. Garantili ürün satıp kullanıcı hatası diyerek kolay yolu seçmeyin. İnanın; iade, değişim ve garanti prosedürlerini tam olarak uygulamanız, UZUN VADEDE sizi çok daha az zarara (belki de hiç) uğratacaktır.

7. Pazarlamaya önem vermek

Pazarlama denilince akla hemen kapıdan kapıya dolaşmak gelmemelidir. Pazarlamanın tanımı şu şekilde yapılmaktadır:

”Firmaların, hangi malların veya hizmetlerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ile satışlar, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için strateji belirlemeleri sürecidir.”

Günümüzde esnaflar, hem sosyal ortam için hem de dijital ortam için pazarlama stratejilerini belirlemeleri ve belirledikleri bu strateji uygulamaları gerekmektedir.

Pazarlama, satışları artıran en büyük faktördür. Günümüzde birçok esnaf, pazarlamaya önem vermemektedir. Bu nedenle, işletme potansiyelini yeterince kullanamamaktadır.

Pazarlama için profesyonel destek ve danışmanlık almaktan hiçbir zaman çekinmemelisiniz.

8. Sektörü, gelişmeleri ve trendleri takip etmek

Günümüz teknoloji çağında sektörler değişmekte ve başkalaşmaktadır. Ürünler ve hizmetler bambaşka bir hal almaktadır. Yeni makine ve ekipmanlar, cihazlar ve hayatı kolaylaştıran ürün ve hizmetler ortaya çıkmaktadır. Bu gibi gelişmeler, iş modellerini ve süreçlerini ciddi anlamda etkileyebilmektedir.

İyi bir esnaf, sektörünü yakında takip eder. Yeni ürünleri ve yeni hizmet anlayışlarını yakından takip eder. Müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını trendlere göre değerlendirir ve işletmesinin bu gelişmelere ayak uydurmasına öncü olur. Çağın gerektirdiklerinin gerisinde kalmaz.

Başarılı esnaf, yeni gelişmelere ve bilgilere açıktır. Geleneksel çizgisinde kalan ve değişime direnen esnafların günümüzde başarısız oldukları gözlemlenmektedir.

Merak Ediyor musun? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

9. Rakipleri izlemek

İzlemekten kastım, takip etmek değildir. Başarılı esnaf olmanın püf noktalarından birisi de rakipleri yakından izlemek ve değerlendirmektir.

Rakiplerinizi düşman olarak görmemelisiniz. Rakiplerinizle iyi iletişim kurmalısınız. Bu sayede, onları yakından takip edebilirsiniz.

Rakiplerinizi izleyerek ürün ve hizmet anlayışınızı farklılaştırabilirsiniz. Bu doğrultuda, fiyat stratejinizi oluşturabilirsiniz. Eksikliklerinizi görebilir, üstün yönlerinizin farkına varabilirsiniz.

Başarılı bir esnaf; rakipleri ile iyi geçinen, onları dikkate alan ve her zaman göz önünde bulunduran kişidir.

10. Tanıtım ve reklama önem vermek

Esnaflıkta ”Armut piş, ağzıma düş” deyimi geçersizdir. Esnaflıkta müşteriler, kendiliğinden ve hazır bir şekilde ayağınıza gelmez.

Bu nedenle, tanıtım ve reklama daima önem vermelisiniz. Sürekli kampanyalar düzenlemelisiniz. İşinize uygun avantajları, müşterilerinize her zaman anlatmalısınız.

Maliyetler nedeniyle tanıtım materyallerinden kaçınmamalısınız. Görsel ve yazılı medyada sektörünüze uygun şekilde sürekli reklam vermelisiniz. Sosyal medyayı her zaman aktif bir şekilde kullanmalısınız.

Tanıtım ve reklam konusunda başarılı bir esnaf, her zaman ve süreklidir!

Coca Cola CEO’sunun o ünlü lafını hatırlatmakta fayda var: İnsanların musluklarından kola akıncaya kadar reklam vermeye devam edeceğiz!

11. Düzenli ve iyi dekore edilmiş iş yeri sahibi olmak

Müşteriler; temiz, düzenli, tertipli ve iyi dekore edilmiş işletmelere daha çabuk ısınır ve güven duyar.

Müşterilerinizde GÜVEN DUYGUSU uyandırmak istiyorsanız, onlara düzenli ve iyi dekore edilmiş bir işletmede ürün veya hizmetlerinizi sunmalısınız.

Düzensiz ve kötü dekore edilmiş işletmelerde alışveriş veya hizmet alma hissi uyandıramazsınız.

Müşterileriniz de ilk görüşte aşka inanan insanlar olacaktır!

12. Ürün çeşitliliğine sahip olmak

Ürün ve hizmet çeşitliliğine sahipseniz, sizi tanıyan ve bilen müşterilerinizin sizi bırakamayacağına yemin edebilirim. (Diğer gereklilikler de varsa)

Üstelik nerede olurlarsa olsunlar!

Gelirler.

Ürün çeşitliliğine sahip olmak, koşulsuz ve şartsız başarılı esnaflığın temel ve kilit taşıdır.

Ürün ve hizmet çeşitliliğine sahipseniz, müşterilerinizdeki işletmenizin algısı şu şekilde olacaktır:

  • Aradığımı, her zaman bulurum.
  • Farklı ürünler vardır.
  • Kimsede olmayan ürünler vardır.
  • Zengin ve boldur.
  • Oldukça güvenilirdir.
  • Kalitelidir.
  • Fiyatı daha uygundur.

Tüm iyi ve olumlu sıfatlar, en fazla ”En çok ve en farklı ürünlere sahip olan” işletmelere yakıştırılır!

Tüm bu algı sayesinde muazzam bir müşteri kitlesi sizi bekliyor, olacaktır. Başarılı bir esnaf, ürün ve hizmet çeşitliliği ile bu algıyı oluşturmaktadır.

13. Nitelikli personel ekibi kurmak ve yönetmek

İşiniz gereği personel istihdamı yapmak zorunda olabilirsiniz.

Başarılı esnaf olmanın püf noktalarından birisi de işin gerektirdiği nitelikli personel ekibini kurarak, bu ekibi doğru bir şekilde yönetmektir.

Personel ekibiniz varsa onlarla harika bir iletişim ağı kurmalısınız. Doğru iletişim kanalları sayesinde onlardan maksimum verimi alabilirsiniz.

Düşük ücret ve uygun olmayan çalışma koşulları ile onları tatmin edemezsiniz. Ekibiniz az ama öz ve nitelikli olmalıdır.

Onları, doğru iletişimle ve sunacağınız imkanlarla güdülemelisiniz.

14. Alırken kazanmak anlayışına sahip olmak

Esnaflıkta başarılı olmanın püf noktalarından birisi de alırken kazanmak anlayışıdır. Bu ifadeyi çoğu yerde duymuşsunuzdur.

Satışını yapacağınız hizmeti ya da ürünü, uygun maliyetle temin etmeniz ve piyasa fiyatı ile satışını gerçekleştirmeniz, hiç kuşkusuz karlılığınızı artıracak ve sürdürülebilirliliğinizi doğrudan garanti altına alacaktır.

Her sektörde kar marjı, esnafına göre değişir!

15. İşletme giderlerini optimum seviyede tutmak

Günümüzde sıkça yapılan hataların başında ”işletme giderlerini kontrol altına alamamak” gelmektedir.

Bir işyeri, işlek bir yerde olabilir. Yüksek ciro nedeni olabilir. Ancak bu işyerinin getirdiklerinin yanında götürdükleri de söz konusu olacaktır. Getiri-götürü oranı iyi hesaplanmadığında ya da göz ardı edildiğinde bir nevi işyeri sahibini, işletmenize FAZLASIYLA ortak etmiş, oluyorsunuz. Öyle ki, işletmenin aylık karı 40.000 TL, kira gideri 30.000 TL! Bazı durumlarda, aylık kazanç, sadece işyeri kirasını karşılıyor. Bu durum, işletme giderlerinizin optimum seviyede olmadığını bize göstermektedir.

Kısaca; kira, personel, elektrik, su, yakıt, vergi ve SGK yükümlülükleri vb. işletme giderlerinizi optimum seviyede tutabilmeniz, sizi başarılı bir esnaf yapacaktır! Bu konunun özellikle yeni kurulacak işletmelerde hayati öneme sahip olduğunu vurgulamak istiyorum.

Merak Ediyor musun? İşyeri Açma Kredisi Veren Bankalar

Başarılı esnaf olmanın püf noktaları isimli makalemizle ilgili siz de değerli görüşlerinizi bize aşağıda yer alan yorum bölümünden iletebilirsiniz.

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Okumuş olduğum makale yayını için emeğinize sağlık tesekur ediyorum bayağı fayideli bilgiler edindim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu