İş Fikirleri

Ayakkabı Dükkanı Açmak: Maliyeti & Kar Marjı 2021

Ayakkabı dükkanı açmak istiyorum diyorsanız, rehber niteliğindeki bu makalemiz tam size göre! Yazımızda ayakkabı mağazası açmak isteyen girişimcilerin araştırdığı tüm hususları ve yönlendirmeleri bulabilirsiniz.

Ayakkabı dükkanı açmak maliyeti 2021 ne kadar? İmitasyon ayakkabı dükkanı açmak mantıklı mı? Ayakkabı mağazası açmak karlı mı? Gerekli sermaye ne kadar ve kaça mal olur? Ayakkabı dükkanı kar marjı ne kadar? Ayakkabı dükkanı açmak için KOSGEB desteğinden faydalanabilir miyim? İşte tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık ve bulduk. Yazımızı adım adım inceleyerek sektöre dair doğru bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ayakkabı dükkanı açmak konusunda fikir sahibi olmak isteyen girişimciler, aşağıda sıraladığımız hususları kendi özel şartları ve koşullarına göre değerlendirmelidir. Her girişimin şartları farklıdır ve bu farklı şartlara göre değerlendirmelerini yapmalıdır. İstanbul’da ayakkabı mağazası açmayı düşünün girişimci ile Trabzon’da mağaza açmayı düşünen girişimcinin koşulları farklıdır. Aynı durum tecrübe, sermaye ve diğer unsurlara göre yine değişebilir. Bu nedenle, her girişimcinin iş planı farklı olacaktır. Kendi durumunuza göre aşağıda yer verdiğimiz başlıkları ele almanız oldukça önemlidir.

Ayakkabı dükkanı açmak karlı mı 2021?

Ayakkabı sektöründe tecrübeniz olsun ya da olmasın, sektör hakkında detaylı araştırma yapmanızı öneriyorum. Özellikle bu araştırmalarınızı moda ve trend anlamında yapmanız mal satın alımları açısından oldukça önemlidir. Yine ülkemizde ve dünyada sektör ne durumda, ayakkabı toptancıları hangi illerde, ayakkabı toptan satış fiyatları hangi düzeyde vb. konularda araştırmalarınızı yoğunlaştırmalısınız. Ayakkabı imalatı yapan fabrikaları da ziyaret listenize almalısınız. Ayakkabı dükkanı kar marjı konularında da detaylı araştırma yapmanız oldukça önemlidir. Genel itibariyle sektörde kar marjının %75 ile %200 arasında değiştiğini de ifade edebiliriz.

Ülkemizde ve dünyada ayakkabı sektörü hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız, bu raporu incelemenizi öneririm.

Ayakkabı dükkanı açmak için gerekenler nelerdir?

Aşağıdaki hususları mutlaka gözardı etmeden iş planınızı oluşturmanızı öneriyoruz.

Ayakkabı dükkanı açmak için toptancılar ile görüşün.

Ayakkabı sektörü hakkında bilgi ve araştırmalarını yaptıktan sonra artık ziyaretlerinizi gerçekleştirmeye başlamalısınız. Sektör toptancıları ile işletme açmadan görüşmek sizin için doğru bir ön hazırlık olacaktır. Özellikle bu görüşmeler; mağazanızda ne kadar mal stoğunuz olacak, hangi model ayakkabıları tercih edebilirsiniz, ayakkabı toptan birim fiyatları ne durumda, bakiye usulü veya peşin ödeme ile mi mallarınızı satın alabilirsiniz bu konularda net bilgi almanızı sağlayacaktır.

Ayakkabı dükkanı açarken satış konseptinizi belirleyin.

Açacağız mağazanızda hangi model ayakkabı satışı yapacağınızı belirlemelisiniz. Spor ayakkabı satacak mısınız? Sadece kadınlara özel ayakkabı satışı mı yapacaksınız? Terlik satacak mısınız? Ayakkabı satışının yanında başka ürünlerin satışı da olacak mı? (Çanta, kemer vb.) Tüm bu soruların yanıtlarını iş planınızda belirlemelisiniz. Bu konuda özellikle moda ve trendleri çok iyi ama çok iyi takip etmelisiniz. Bu konuda sektör toptancıları ile bilgi alışverişinde bulunmalısınız.

Ayakkabı dükkanı açmak için doğru konum belirleyin.

Günümüzde özellikle perakende mağazaları için işletmenin lokasyonu başarılı bir girişimin en önemli etmeni olmaktadır. Bu nedenle, karlı bir işletme için en önemli hususların başında mağazanın lokasyonu gelmektedir. Mağazanızı çok işlek ve ayakkabı satışı için çok uygun bir bölgede açmak zorundasınız. İşlek olmayan bir yerde ayakkabı mağazası açmanız durumunda zarar etmeniz kaçınılmaz olacaktır.

İşletmenizin yeri için acele etmeyin. Kira gideri ve bölge işleklikliği açısından kıyaslama ve analiz yapın. Birden fazla alternatif yer belirleyebilirsiniz. Bu yerler için bu işi daha önce yapmış tecrübeli kişilerin tavsiyelerini dikkate alarak hareket edin. Yapacağınız analiz neticesinde nihai mağaza yerini belirleyebilirsiniz.

Yeri belirledikten sonra kiralayacağınız dükkanın aylık giderini belirleyerek kira kontratınızı doğru bir şekilde yapmalısınız. Her türlü detayı mülk sahibi ile görüşmelisiniz.

Düşük Sermayeli İş Fikri: Temizlik Şirketi Kurmak

Ayakkabı dükkanı için doğru ekip kurun.

Ayakkabı dükkanınızı sadece siz mi idare edecek yoksa personel istihdamı yapacak mısınız? Eğer işlek bir bölgede mağaza açacak iseniz personel istihdamı yapmanız kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle, işletme açmadan önce kimleri mağazanızda istihdam edecekseniz bu kişileri, doğru bir şekilde belirlemelisiniz.

Sektör tecrübesi olan, ayakkabı mağazacılığında tezgahtarlık yapmış ve en az lise mezunu olan kişileri, öncellikli olarak düşünmelisiniz. Sektör deneyimi olmayan kişileri ilk aşamda istihdam etme konusunda düşünmemelisiniz.

İşletme yöneticiliği, satış elemanı olmaktan tamamen farklı bir durumdur. Daha önce işletme idareciliği yapmamışsanız, bu konuda daha dikkatli olmalısınız. Eğer sektör tecrübeniz yoksa yani ayakkabı sektöründe daha önce çalışmamış iseniz bu konuda tecrübelerinizi tekrar gözden geçirmeli ve tecrübe sahibi kişilerden tavsiye almalısınız.

Ayakkabı dükkanı açmak maliyeti 2021 ne kadar?

Ayakkabı dükkanı açma maliyeti konusunda size bazı bilgiler vermek istiyorum. Ayakkabı dükkanı açmanın maliyeti; mal stoğunuza, konseptinize ve dekorasyon giderlerinize göre değişecektir. Bir ayakkabı dükkanı açma maliyeti, 150.000 TL ile 1.000.000 TL arasında değişecektir. En az 150.000 TL sermayeniz varsa ayakkabı mağazası açmayı düşünmelisiniz. Aksi takdirde, kredi ve borç ile açacağınız ayakkabı mağazanızın sürdürülebilirliği zarar görebilir.

Sermayeniz az olması size zarar verecektir. Ayakkabı mağazası dekorasyonu için giderlerden kaçınmamalısınız. Yine ayakkabı çeşitliliğiniz az olabilir. İşlek bir caddede dükkan açmak durumunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda az olan sermayenizi de kaybedebilirsiniz.

Sermayenizin az olması imitasyon ayakkabı dükkanı açmanızı da size düşündürtebilir. Bu gibi durumlar, telif hakları konusunda başınızı ağrıtabilir. Bu nedenle, imitasyon ayakkabı mağazası yerine orijinal markalı ürünlerin satışını düşünün. Bu hem yasal hem de daha doğru olacaktır.

Ayakkabı dükkanı açmak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Günümüzde sosyal medya platformları, birer satış platformları olarak da görülebilir. Facebook, Instagram ve Pinterest satış yapabileceğiniz çok önemli sosyal medya platformları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu platformlarda kurumsal bir yapı ile rahatlıkla satış yapabilir ve cironuzu önemli ölçüde artırabilirsiniz.

Ayakkabı mağazanız için mutlaka iti bir tanıtım planınız olmalıdır. Mağazanızın görünürlüğüne önem vermelisiniz. Totem ve işletme tabelalarınızın kurumsal ve görünürlülük açısından uygun olmasına önem vermelisiniz. Mutlaka işletmenizi Google My Business’a kayıt etmelisiniz. Tanıtım ve ürün broşürlerinizi bastırmalı ve uygun yerlerde tanıtmalısınız.

Ayakkabı dükkanı KOSGEB desteği var mı?

İşletme açmadan önce mutlaka KOSGEB girişimcilik sertifikası almanız gerekiyor. Bu KOSGEB desteği için şarttır. KOSGEB desteğine güvenerek mağaza açmanızı asla önermem. İlk aşamada şahıs işletmesi açarsanız sadece 5.000 TL nakit desteği veriyorlar. Daha sonra 1. ve 2. yılın sonlarında istihdam edeceğiniz personel sayınıza göre 2 defa 20.000 TL nakit desteği alabilirsiniz.

KOSGEB girişimcilik kursu hakkında detaylı bilgilere https://parahayali.com/kosgeb-girisimcilik-sertifikasi/adresinden ulaşabilirsiniz.

Para Uzmani

Para Hayali; girişimci ve yatırımcılara yol gösteren bir bilgi platformudur. İş fikirleri, krediler, devlet destekleri ve girişimci rehberi ile okurlarına katma değer sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu